Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

18 november 2018

De portemonnee van… Karin

De portemonnee van… Karin

In deze rubriek vraag ik de lezers naar de inhoud van hun portemonnee. Elke zondag komt in de rubriek De Portemonnee Van... een lezer aan het woord over zijn of haar persoonlijke financiën. Hoeveel geld komt er maandelijks in de portemonnee en hoeveel geld rolt er maandelijks uit de portemonnee. Waar doen ze het van?

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de portemonnee van... Karin


Stel je zelf voor…
Karin, 30 jaar, getrouwd met partner 33 jaar. 2 kinderen: 4 en 6 jaar, zwanger van derde. 4 jaar geleden gestopt met werken i.v.m. gezondheid van de kinderen.

Heb je zelf ook een blog op financieel gebied?
Nee

En welke financiële blogs volg je graag?
Lekkerlevenmetminder.nl, simpelrijkleven.nl en natuurlijk zuinigeman.nl

Wat zit er op dit moment aan geld in je portemonnee?
€ 10,40, of eigenlijk 30,40. Ik bewaar altijd 2 briefjes van 10 in mijn portemonnee voor het geval dat. Het meeste pin ik, dan houd ik het beste overzicht.


Wat zijn jouw/jullie netto-inkomsten per maand?
€ 2650 Salaris Partner (via werkgever worden de zorgverzekeringen betaald, en we rijden een lease-auto, dat zou je hier dus nog bij moeten rekenen). Daarnaast ontvangen we een bonus, vakantiegeld en eindejaarsuitkering. Deze extra’s zijn voor de spaarrekening en gebruiken we voor buffer, grote uitgaven en sparen voor de kinderen.

Inkomsten
Salaris € 2.650,00
Hypotheekrente aftrek (HRA) € 160,00
Kinderbijslag (per maand omgerekend) € 134,80
Totaal € 2.944,80

Wat zijn jouw/jullie vaste lasten per maand?
Hypotheek € 998,00
Belastingen € 101,00
Verzekeringen (ORV en pakketverzekering) € 48,00
Energie + Water € 139,00
Giften € 152,00
TV+Internet+Mobiel € 66,50
Totaal € 1.504,50


Wat zijn jouw/jullie variabele lasten per maand?
Wij gebruiken richtbedragen per maand, gemiddeld over een jaar genomen komt dit behoorlijk goed uit:
Boodschappen € 400,00
uitjes € 50,00
Overig (drogist, huis/tuin, batterijen ectera) € 200,00
Kleding € 150,00
Cadeau's € 75,00
Totaal € 875,00

Wat zijn jouw/jullie variabele lasten per jaar?
Belastingaangifte € 130,00
Onderhoud CV ketel € 100,00
Hobby (voetbal/cursussen) € 200,00
Totaal € 430,00


Hoe beheer je de financiën?
Via Excel houd ik alles bij. Elke uitgave wordt geregistreerd en in een groot overzicht houd ik bij hoe we ervoor staan. Zo weet ik steeds hoeveel we nog te besteden hebben, welke vaste lasten en er al afgeschreven zijn en wat er nog aankomt. Door de jaren heen hebben we ook een goed overzicht gekregen van de incidentele uitgaven, zoals een laptop, bril, groter onderhoud aan ons huis. Dit kunnen we steeds beter financieel inplannen.

En wie doet de financiën?
Ik doe alle financiën, ik heb qua werk ook een financiële achtergrond en heb vrijwilligerswerk op het gebied van schuldhulpverlening gedaan. Helemaal mijn ding dus. Mijn partner is wel op de hoogte van alles. 
We hebben alle rekeningen gezamenlijk: 1 lopende rekening waar aan het begin van de maand een bedrag op komt waar de vaste lasten van betaald worden. Een andere lopende rekening gebruiken we voor de variabele kosten zoals boodschappen etc. Dit werkt erg goed! Vaste lasten worden ten allen tijde betaald, en op de andere rekening hoeft niet onnodig veel geld op te staan. Daarnaast hebben we spaarrekeningen voor onze buffer, kinderen en nog een spaarrekening voor onderhoud.


Tevreden met de inkomsten en uitgaven?
We houden elke maand zo’n € 400,= over. Althans, op papier. Het valt me elke keer op dat er toch regelmatig kosten voorbijkomen die van de € 400 betaald moeten worden. Bijvoorbeeld Paspoorten+pasfoto’s, vakantie, aanschafkosten voor de baby die onderweg is, wasmachine die ermee is opgehouden. We proberen zoveel mogelijk van de lopende rekening te betalen en de spaarrekening niet te hoeven gebruiken. Dat gaat best goed. 
We zouden graag aflossen op onze hypotheek, maar dan zou ik weer moeten gaan werken. Dit is voorlopig helaas niet mogelijk ivm de gezondheid van één van onze kinderen, dus daar hebben we ons bij neergelegd. Op dit moment is dit de beste constructie voor ons gezin voor wat betreft werken/thuis zijn en het maakt ook dat we samen ons gezin kunnen draaien. Sommigen zullen het een slechte zaak vinden dat we het ouderwetse plaatje vormen: man werkt, vrouw is thuis, maar voor ons werkt het. Het geeft ons allebei de mogelijkheid om te doen waar onze kracht ligt.

Houd je je geld in de knip? Of geef je het ook makkelijk uit?
Beide. Als iets nodig is, dan heeft het niet zoveel nut om dingen uit te stellen. Onze variabele kosten zouden ook nog best naar beneden bijgesteld kunnen worden, maar dit zijn voor ons goede bedragen om zowel op te letten, als redelijk comfortabel te kunnen leven. De bedragen die we uitgeven zijn hele bewuste keuzes. Ook de keuzes die we maken omtrent vakanties (meestal niet te lang, niet te ver, dus niet te duur), giften, maar ook tijd-besteding (vrijwilligerswerk) zijn hele bewuste. Het is fijn dat dat mogelijk is.


Spaar je ook maandelijks geld?
Het streven is om van de normale inkomsten minimaal € 250,= per maand te sparen. Daarnaast sparen we de belastingteruggave, 13e maand, bonus en het vakantiegeld.

En zo ja, waar sparen jij/jullie voor?
We sparen voor een buffer (inmiddels bijna op orde), onze kinderen, en voor onderhoud aan ons huis. We hopen in het komende jaar de streefbedragen behaald te hebben, en dan zelfs ook nog af te kunnen lossen.

We gaan even in de toekomst kijken. Hoe zien jouw financiën er over 5 jaar uit?

Over 5 jaar hoop ik zelf weer aan het werk te kunnen zijn, dit is echter volledig afhankelijk van de gezondheid van onze kinderen, en zover vooruit kijken is helaas niet mogelijk. Financieel gezien hoop ik dat we onze buffers op orde houden en nog steeds in staat zijn om onze keuzes te kunnen maken. Het feit dat je kán kiezen geeft zoveel vrijheid en rust.

Ook (anoniem) meedoen?
Op dit moment zijn er weinig nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De portemonnee van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen portemonnee verhaal.

Aanmelden kan via zuinigeman@gmail.com of via de contactpagina. Je ontvangt vervolgens de vragenlijst per e-mail. Je kan uiteraard ook anoniem meedoen.

https://www.zuinigeman.nl/p/contact.html
Lees ook eens andere verhalen
Hier onder vind je de vorige delen in de serie de portemonnee van...!

De portemonnee van... Financefitgirl
De portemonnee van... Giensie
De portemonnee van... M (anoniem)
De portemonnee van... P (anoniem) 
De portemonnee van... Op naar een koophuis
De portemonnee van... C (anoniem)
De portemonnee van... Catootje
De portemonnee van... Ria
De portemonnee van... Minimize Mama
De portemonnee van... Nicolet
De portemonnee van... B (anoniem)
De portemonnee van... Carla
De portemonnee van... Daniëlle
De portemonnee van... Saskia
De portemonnee van... Andre
De portemonnee van... Mini
De portemonnee van... Jane
De portemonnee van... Bieke
De portemonnee van... Nijntje
De portemonnee van... Wendy
De portemonnee van... The Budget Grammer
De portemonnee van... Van her naar HOT
De portemonnee van... PV (anoniem)
De portemonnee van... Samen zijn wij sterk (bloemplukster)
De portemonnee van… H (anoniem)
De portemonnee van… Mijke
De portemonnee van... Brigitte

Een reactie posten

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken