Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

28 januari 2018

De portemonnee van... M (anoniem)

De portemonnee van... M (anoniem)

Voor deze nieuwe rubriek zoek ik iemand die zijn of haar portemonnee wil delen. Zoals; Wat je maandelijkse uitgaven en inkomsten zijn? Wat je maandelijks kunt sparen? Wie beheert de financiën? Houd je je geld in de knip? Of geef je het ook makkelijk uit?

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de portemonnee van... M (anoniem)

Stel je zelf voor…
Ik ben M., een vrouw van 57 jaar, gehuwd met J. van 65 jaar. Een groot gezin grootgebracht en de jongste zoon heeft onlangs het ouderlijk huis verlaten. Man is een paar maanden geleden met vervroegd pensioen gegaan. Ik heb in mijn ruim 35 jarig huwelijk maar af en toe wat gewerkt als alfa hulp.

Mijn gezin had de eerste prioriteit, omdat man toen als internationaal chauffeur weinig thuis was. Later, toen de jongste kinderen ouder werden, heb ik wel serieus werk gezocht, maar dat viel niet mee. Thuiszorg of soortgelijk werk is voor mij inmiddels ook geen optie meer wegens gezondheidsproblemen. En een baan die past bij mijn opleiding (HBO) kan ik helemaal wel schudden. En zoek ik nu ook niet meer.

Ik heb altijd genoten van de kinderen en het gezinsleven. En ook nu passen we structureel 2 dagen per week op de kleinkinderen. Sinds de pensionering van man is afgesproken dat we vaker zullen afzeggen, en dat dan onderling tussen de kinderen de opvang geregeld wordt.

Heb je zelf ook een blog op financieel gebied?
Een eigen blog heb ik niet, maar ik lees wel een aantal consuminderblogs en -/ schuldenfora. Reageren doe ik zelden. Het lezen van die blogs is geboren uit noodzaak. Omdat mijn man in 2008 zijn werk niet meer aankon en thuis kwam te zitten. Daarna heeft hij een aantal minimumloon baantjes gehad.

Van een inkomen van ruim 3000 euro per maand zijn we toen al snel gezakt tot een gehalveerd inkomen. Voorheen kwamen we maar net uit met dat hoge bedrag. En stonden we ook nog eens vaak maximum rood op de betaalrekening. Niet dat we gekke dingen deden. We gingen eigenlijk ook zelden op vakantie of zo. Maar de kinderen gingen studeren en gingen meer kosten. In 2002 hadden we zelfs de annuïteiten hypotheek aflossingsvrij gemaakt!

Wat zit er op dit moment aan geld in je portemonnee?
Op dit moment zit er precies €10,85 in de portemonnee. Elke vrijdag (soms donderdags) pin ik €70 contant en doe eerst de weekboodschappen. Man heeft restant verjaardag geld in zijn portemonnee en doet daar een heel jaar mee. Soms krijgen we een cadeau bon of een diner bon voor het oppassen. Of mogen we gratis mee op vakantie. We hebben geen zakgeld.

Wat zijn jouw/jullie netto-inkomsten per maand?
Pensioen man € 938,00
Zorgtoeslag en heffingskorting € 272,00
Totaal € 1.210,00

Wat zijn jouw/jullie vaste lasten per maand?
Hypotheek (alleen rente, variable) € 151,00
Gas/licht en water € 89,00
Verzekeringen incl auto € 90,00
Kosten bankrekening € 3,00
internet + tv € 31,00
2 x mobiel € 5,00
Ziektekosten verzekering en eigen risico € 285,00
Allerlei heffingen / belastingen € 81,00
Bieb ,ect. € 7,00
Giften € 20,00
Auto belasting € 23,00
Totaal € 785,00

Wat zijn jouw/jullie variabele lasten per maand?
Boodschappen € 305,00
Auto brandstof € 60,00
Auto onderhoud € 50,00
Cadeau € 89,00
Huis en tuin onderhoud € 50,00
Kapper € 14,00
Diversen € 22,00
Vakantie / recreatie € 75,00
Totaal € 665,00

In totaal wordt het dan €1450 per maand. Dat is meer dan er elke maand binnenkomt.

De bovenstaande bedragen zijn omgerekend naar gemiddelden per maand. Maar bijvoorbeeld de 36 euro voor de bibliotheek wordt in juni afgeschreven en in die maand genoteerd. Verschillende posten zijn hierboven ook samengevoegd, die in werkelijkheid uitgesplitst zijn. Zoals de verschillende verzekeringen. De bedragen voor cadeautjes varieert ook per maand afhankelijk van o.a.het aantal verjaardagen. Het vormt best een aanzienlijk bedrag per jaar. Maar we zouden ons heel arm voelen als we niks konden geven.

Houd je je geld in de knip? Of geef je het ook makkelijk uit?
We redden het toch. Omdat we vanaf 2009 het roer radicaal omgegooid hebben. Allereerst de roodstand van de betaalrekening weggewerkt door verzamelingen te verkopen en daarna rood staan geblokkeerd.

Spaar je ook maandelijks geld?
En daarna hebben we ruim €10000 kunnen sparen. (Hoe; dat is een verhaal apart). Daarvan snoepen we nu elke maand wat af. Tot man de AOW leeftijd heeft. En dus het totaal inkomen groter wordt. We hebben het pensioen een jaar naar voren kunnen halen (ten koste van deel van latere AOW) We waren het zo zat. Werk weer eens kwijt. Moeite met nog wat vinden. Etc.

Hoe beheer je de financiën?
We hebben 1 gezamenlijke bank rekening en 1 gezamenlijke spaarrekening.

En wie doet de financiën?
Ik beheer de financiën. In een Excel bestand hou ik al jaren bij wat ik begroot voor dat jaar en wat we daadwerkelijk uitgeven. Zo staat er per maand gepland wat ik verwacht uit te geven en als het daadwerkelijk uitgegeven is, maak ik de cijfers dik gedrukt. Zo kan ik zien welke rekeningen al afgeschreven zijn. Wat er aan reserveringen niet is uitgegeven die maand blijft gewoon op de lopende rekening. En wordt dik groen gekleurd in het Excel bestand.

Het enige wat contant gepind wordt is het boodschappengeld elke week. Brandstof voor de auto en alle andere uitgaven worden gepind. Dan is alles ook goed te traceren bij het invullen van het bestand.

We gaan even in de toekomst kijken. Hoe zien jouw financiën er over 5 jaar uit?
De bottleneck waar we nog steeds mee zitten is het aflossingsvrije restant van de hypotheek met variabele rente. Deze variabele, steeds dalende rente, heeft ons de afgelopen jaren opgeleverd dat we zelfs konden sparen, om nu dit jaar te overbruggen. Het is ons veel waard te kunnen blijven wonen in ons huis. We treffen het enorm dat de rente heel laag is.

Anders zou dit jaar met vervroegd pensioen moeilijker geweest zijn. Maar de dreiging van hogere rente blijft wel in onze gedachten. We hopen over een tijdje als man zijn AOW erbij krijgt de rente vast te zetten voor hopelijk 20 jaar. Zodat de hypotheek betaalbaar blijft. Dan betalen we per maand wel wat meer; maar dat kan dan ook lijden. Aflossen hebben we geen zin meer in. We zouden heel graag nog de kans krijgen een paar leuke reizen te maken voor ons einde daar is.

We hebben een goed leven. De beste dingen in het leven hebben niet met geld te maken.

Ik zoek nog deelnemers!
Wil je zelf ook een keer (anoniem) meedoen? Laat dan ook een berichtje achter of mail dan naar zuinigeman@gmail.com dan stuur ik een vragenlijst naar je toe. Dan komt jouw verhaal hier.

https://www.zuinigeman.nl/p/contact.html
Lees ook eens andere verhalen
Hier onder vind je de vorige delen in de serie de portemonnee van...!

De portemonnee van... Financefitgirl
De portemonnee van... Giensie
De portemonnee van... M (anoniem)
De portemonnee van... P (anoniem) 
De portemonnee van... Op naar een koophuis
De portemonnee van... C (anoniem)
De portemonnee van... Catootje
De portemonnee van... Ria
De portemonnee van... Minimize Mama
De portemonnee van... Nicolet
De portemonnee van B... (anoniem)
De portemonnee van... Carla
De portemonnee van... Daniëlle
De portemonnee van... Saskia
De portemonnee van... Andre
De portemonnee van... Mini
De portemonnee van... Jane
De portemonnee van... Bieke
De portemonnee van... Nijntje
De portemonnee van... Wendy
De portemonnee van... PV (anoniem)
De portemonnee van... Samen zijn wij sterk (bloemplukster)
De portemonnee van… H (anoniem)
De portemonnee van… Mijke
De portemonnee van... Brigitte
 1. Petje af hoor dat je zo positief in het leven staat. Jullie inkomen is momenteel niet hoog, gelukkig zijn de woonlasten relatief laag.
  Aangezien je man 65 jaar is zal hij over een enige tijd AOW ontvangen, dan krijgen jullie wat meer financiële ruimte.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Knap als je zo kunt rondkomen. Ik heb grote bewondering voor deze mensen .

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat ik me afvraag is het volgende: hoe gaan jullie het doen als de aflossingsvrije hypotheek afloopt als je zegt dat je in dit huis wilt blijven wonen. Hebben jullie daar al een plan voor?
  Eva

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik lees nu pas deze reactie. Daar heeft u een punt. En de situatie nagegaan. Het is echter zo dat dat pas in 2032 aan de orde is. Want in 2002 is de hypotheek opnieuw afgesloten. En vanaf dat moment loopt deze 30 jaar. Dus de rente 20 jaar vastzetten straks heeft geen zin. Hooguit 14 jaar. Nu ja dan is man 79. Dan is kleiner wonen een optie. Met de huidige overwaarde is een appartementje betaalbaar. Zonder verdere schuld.

   Verwijderen
 4. Wauw, groot respect hoe jullie met zo’n klein bedrag per maand kunnen rondkomen maar ik vind het schokkend om te zien dat jullie 2 dagen per week op de kleinkids passen en zo nu en dan slechts een cadeaubon toegestopt krijgen. Ik zou nooit op deze manier gebruik maken van mijn ouders, en ik heb zeer waarschijnlijk de leeftijd die jullie kinderen nu hebben. Voor een dagje zo nu en dan leuk oppassen hoef je natuurlijk geen geld te vragen, maar twee vaste dagen in de week verdiend echt wel wat meer dan die cadeaubon en is ook echt niet raar om daarvoor geld te krijgen, of je nou een hoop geld binnenkrijgt of niet. Zijn jullie kinderen op de hoogte van jullie financiele situatie?

  Ik hoop dat je man snel zijn aow zal krijgen en dat jullie wat gaan krijgen voor het vast oppassen op de kleinkids.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lees aub onderstaande reactie van mij. (M). Die bedoeld is als reactie op uw reactie.
   We hebben gelukkig een hele goede onderlinge band als familie. Dat blijkt wel uit het meevragen van je ouders (ook Schoonouders dus!!)op je zomervakantie. Zulke dingen koesteren we. En sterkt ons achteraf in onze keuzes.

   Verwijderen
 5. Dank je voor het compliment. Het hele krappe is maar voor een jaar he? Met AOW wordt het ruimer!
  De kinderen weten wel zo ongeveer van onze financiële situatie. En in een noodgeval zouden we zeker een beroep op ze kunnen doen. Ik wil er niet voor betaald krijgen. Ik ontvang heffingskorting omdat ik verder geen inkomsten heb. Daartegenover staat dat de overheid geen kinderopvang hoeft te subsidiëren. Het heeft meer te maken met hoe wij in het leven staan. Gelukkig willen onze kinderen, net als ik vroeger, hun kinderen zelf opvoeden en zo min mogelijk de opvoeding 'uitbesteden' aan vreemden/ kinderdagverblijven. Daardoor werken 1 van de beide ouders alleen maar de 2 dagen dat de kinderen bij ons zijn. Zo groot zijn hun inkomsten dus ook niet. We willen niet in de eerste plaats in geld denken. Er zijn belangrijkere waarden. Liefde, zorg en betrokkenheid.

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken