Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

25 november 2018

De portemonnee van... Anne

De portemonnee van... Anne

In deze rubriek vraag ik de lezers naar de inhoud van hun portemonnee. Elke zondag komt in de rubriek De Portemonnee Van... een lezer aan het woord over zijn of haar persoonlijke financiën. Hoeveel geld komt er maandelijks in de portemonnee en hoeveel geld rolt er maandelijks uit de portemonnee. Waar doen ze het van?

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de portemonnee van... Anne


Stel je zelf voor…
Ik ben Anne, 48 jaar. Getrouwd en moeder van 4 geweldige kids. De oudste, 20 jaar, woont sinds een half jaar op zichzelf. Hij studeert. De andere 3 wonen nog thuis. 1 (18 jaar) studeert aan het HBO en 1( studeert aan het MBO). De jongste zit in de laatste groep van de basisschool. Ik werk zelf vast voor 3 dagen op een basisschool. De andere 2 dagen val ik vaak in op mijn eigen school of op scholen in de buurt. 

Heb je zelf ook een blog op financieel gebied?
Nee

En welke financiële blogs volg je graag?
Weet ik nog niet zo, ik ben net een beetje begonnen met lezen.

Wat zit er op dit moment aan geld in je portemonnee?
€ 0,10 en een muntje voor de winkelwagen. Verder pasjes en kortingskaarten. Ik pin bijna altijd mijn boodschappen van een aparte boodschappenrekening, heb bijna nooit cash op zak.


Wat zijn jouw/jullie netto-inkomsten per maand?
€ Ik verdien €1979,-- en mijn man 2607,--, dat is samen €4586,--

Inkomsten
Salaris Anne € 1.979,00
Salaris Man € 2.607,00
Voorlopige belastingteruggave € 432,00
Kinderopvangtoeslag (ongeveer) € 100,00
Kinderbijslag (omgerekend per maand) € 177,00
Totaal € 5.295,00

Het gezamenlijke salaris is dus 4586, we krijgen voorlopige belastingteruggave van 210 en 222 euro, kinderopvangtoeslag van ongeveer 100 euro en 532 euro kinderbijslag in de 3 maanden. Ik laat mijn belastingteruggave en de kinderopvangtoeslag op een aparte rekening storten, in de hoop dat ik dit kan sparen. Heb dit nog maar net geregeld, dus weet niet of het gaat lukken. De kinderbijslag komt altijd al op een aparte rekening, daarvan krijgen de oudste 3 kledinggeld.


Wat zijn jouw/jullie vaste lasten per maand?
Hypotheek € 970,00
Gemeentebelasting en rioolrecht € 114,00
Terug betaling persoonlijke lening € 279,00
Energie € 155,00
Water € 30,00
Verzekeringen € 459,00
Wegenbelasting € 51,00
Telefoon, TV, Internet (incl mobieltjes hele gezin) € 187,00
Goede doelen, loterijen € 99,00
Sportclubjes en abonnementen € 157,00
Sparen en zakgeld kinderen € 230,00
Kinderopvang (BSO 2 dagen) € 235,00
Totaal bedrag € 2.966,00

Terugbetaling persoonlijke lening t.b.v. een dakkapel, dus in mijn ogen ook woonlasten. Goede doelen: we hebben 2 sponsorkinderen a 30 euro per maand.Wat zijn jouw/jullie variabele lasten per maand?

Boodschappen inclusief zakgeld € 800,00
Benzine € 200,00
Totaal bedrag € 1000,00

Voor boodschappen maak ik elke week 200 euro over naar een aparte rekening. Ook onze oudste krijgt elke week een bedrag (25,--) per week voor boodschappen.

Wat zijn jouw/jullie variabele lasten per jaar?
ANWB iets van 127 euro per jaar.

Hoe beheer je de financiën?
Ik heb een schriftje met een overzicht wat er in en uit komt. Ook heb ik een lijst waarop ik per maand aan kan kruisen wat al afgeschreven is, zodat ik precies weet wat er nog af moet.
We hebben alles gezamenlijk. Ik regel eigenlijk alles, mijn partner heeft er geen idee van wat er in en uit gaat. Ik probeer hem er wel eens bij te betrekken, maar het maakt hem niet zo uit, het gaat al ruim 25 jaar goed zoals ik het doe. Soms zou ik wel meer betrokkenheid willen, want nu lijkt het of ik alles uitgeef (hij verwijt me nooit iets hoor) en voel ik me erg verantwoordelijk, ook voor het feit dat het niet lukt om te sparen.

En wie doet de financiën?

Ik dus.


Tevreden met de inkomsten en uitgaven?
Als ik alles op papier zie vind ik dat we veel inkomsten hebben. Maar ook geven we heel veel uit. Hoge woonlasten, omdat we een aantal keer zijn verhuisd de laatste jaren. Hebben dus geen overwaarde opgebouwd ofzo, onze hypotheeklast is wel hoog. En verhuizen is ook duur. Ook baal ik van de persoonlijke lening, dat is van een verbouwing van ons vorige huis. Dat kon toen niet in de hypotheek, omdat dan notariskosten betaald moesten worden en dat zonde was. Maar inmiddels zijn we dus verhuisd en betalen we nog steeds die 280 per maand.

Ik probeer nu echt te bezuinigen, ik heb uitgerekend dat we echt geld over zouden moeten houden, maar alles gaat uiteindelijk op. Zelfs tot 500 euro roodstand elke maand. Dat heb ik er nu afgehaald, we kunnen niet meer rood staan, wat er is, is er ook echt en meer kunnen we niet uitgeven. Tot nu toe gaat het goed, als ik bewust boodschappen doe heb ik veel minder nodig dan die 200 per week. Ik kwam deze week uit op 135 en dan eten we elke dag gewoon verse groenten en vlees. Ik vind zelf “op is op” maar mijn gezinsleden vinden eigenlijk dat als er iets op is, zoals jam of kaas, dat we dat bij moeten halen. Ik vind dat niet nodig, alleen bij cruciale artikelen zoals toiletpapier… Dat is nog wel eens een “strijd”, maar ik haal niks bij. Manlief wil dat nog wel eens wel doen.


Houd je je geld in de knip? Of geef je het ook makkelijk uit?
Ik geef het dus veel te makkelijk uit, maar wil nu wel beter opletten. Ik vind het lastig om nee te zeggen tegen de kinderen. Als we bijvoorbeeld bij de winkels lopen en ze zien een leuk shirtje, dan zeg ik bijna nooit nee. Daarom probeer ik ze zo min mogelijk mee te nemen. Ik moet gewoon consequenter zijn en minder impulsief. De laatste weken neem ik ook alleen het pasje van de huishoudrekening  maar mee, niet die van de vaste lasten… En dan zeg ik ook dat we alleen kopen wat nodig is, geen extraatjes. Soms lukt dat 😉

Spaar je ook maandelijks geld?
We sparen voor de kinderen elke maand 35 per kind. Voor ons zelf sparen we 25 per maand. We hebben pas salarisverhoging gekregen, en dat willen we ook elke maand opzij zetten. Ook het geld van mijn invalwerk wil ik opzij zetten.


En zo ja, waar sparen jij/jullie voor?
We willen de hal en de wc aanpakken. Er moet dan een stuk tussen de huidige hal en de schuur worden aangebouwd, dat gaat wel 10.000 kosten ben ik bang. Maar we zouden er zo blij mee zijn.

We gaan even in de toekomst kijken. Hoe zien jouw financiën er over 5 jaar uit?
Ik vrees dat ik over 5 jaar eigenlijk nog net zo aanrommel als op dit moment... Misschien zijn er dan nog 2 kinderen de deur uit, misschien ook niet. Ik hoop wel dat we dan de hal en het toilet hebben verbouwd, en dat we inmiddels geleerd hebben om goed te sparen….

Ook (anoniem) meedoen?
Op dit moment zijn er weinig nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De portemonnee van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen portemonnee verhaal.

Aanmelden kan via zuinigeman@gmail.com of via de contactpagina. Je ontvangt vervolgens de vragenlijst per e-mail. Je kan uiteraard ook anoniem meedoen.

https://www.zuinigeman.nl/p/contact.html
Lees ook eens andere verhalen
Hier onder vind je de vorige delen in de serie de portemonnee van...!

De portemonnee van... Financefitgirl
De portemonnee van... Giensie
De portemonnee van... M (anoniem)
De portemonnee van... P (anoniem) 
De portemonnee van... Op naar een koophuis
De portemonnee van... C (anoniem)
De portemonnee van... Catootje
De portemonnee van... Ria
De portemonnee van... Minimize Mama
De portemonnee van... Nicolet
De portemonnee van... B (anoniem)
De portemonnee van... Carla
De portemonnee van... Daniëlle
De portemonnee van... Saskia
De portemonnee van... Andre
De portemonnee van... Mini
De portemonnee van... Jane
De portemonnee van... Bieke
De portemonnee van... Nijntje
De portemonnee van... Wendy
De portemonnee van... The Budget Grammer
De portemonnee van... Van her naar HOT
De portemonnee van... PV (anoniem)
De portemonnee van... Samen zijn wij sterk (bloemplukster)
De portemonnee van… H (anoniem)
De portemonnee van… Mijke
De portemonnee van... Brigitte
 1. Wat knap dat je al die stappen inmiddels genomen hebt om te gaan sparen. Daar begint het mee hé. 😁 succes! Er staat een foutje;de kosten van de boodschappen in het maandoverzicht. Dat zal nog keer 4 moeten vermoed ik.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed gezien, foutje is aangepast. 800 euro voor de boodschappen, inclusief zakgeld.

   Verwijderen
 2. 5300 euro aan inkomsten. 4000 euro aan uitgaven in de maand die je noemt. (PS. Uitgaande van 900 euro aan boodschappenkosten per maand en 200 euro benzine per maand). Dus je zou 1300 euro over moeten houden per maand. Dat gebeurt duidelijk niet. Maar waar gaat dát geld dan aan op?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als bij die 800 euro aan boodschappengeld al zakgeld (de leuke dingen neem ik aan) is inbegrepen, dan vraag ik me inderdaad af waar de rest van jullie geld blijft. En 100 euro aan goede doelen/ loterijen en 25 euro sparen lijkt me een ietwat scheve verdeling. Sterker nog; erg dom om aan loterijen mee te doen als je nog een lening hebt af te lossen. Goede doelen zou ik ook on hold zette totdat de lening is afgelost.

  Typisch gevalletje van niet met geld om kunnen gaan. Met deze inkomsten zou je 1000 euro per maand kunnen sparen (Er zijn een hele hoop gezinnen die met 3500 euro rondkomen en nog overhouden) Kritischer naar je vaste lasten kijken (tv/internet/tel) en minder impulsaankopen doen. Op die manier had je ook geen persoonlijke lening aan hoeven gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een oordeel in jouw reactie zeg! Ieder maakt zijn eigen keuzes.

   Verwijderen
 4. De kinderen krijgen kleedgeld, maar jij betaalt het leuke leuke shirtje...
  Niet doen, echt niet, zo leren je kinderen niet uitkomen met hun geld.Leg ze dat ook uit. Leg uit dat jij moet uitkomen met je geld,maar ook dat zij moeten leren omgaan met hun geld...ook dat is een onderdeel van opvoeden.Misschien kunnen jij en de kids aan elkaar laten zien hoe het financieel plaatje is,wat de doelen zijn die jullie proberen te halen(en de missers delen met elkaar)
  Dan krijg je misschien ook wat meer steun in het behalen van je doelen. Ik mis de steun van de man in deze. Jij ook denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. We sparen voor de kinderen elke maand 35 per kind. Voor ons zelf sparen we 25 per maand. 190 euro samen
  Meteen mee stoppen en ermee gaan aflossen. De rente op een spaarrekening is niks, de rente voor een schuld is hoger. Eerst aflossen van de lening, daarna weer sparen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het positieve aan bovengenoemd verhaal is dat je wel een schriftje hebt waarin je inkomsten en uitgaven opschrijft. Dus je hebt wel het overzicht.
  Het negatieve is dat je van een maandinkomen van rond de 5000 euro per maand veel te weinig spaart. Dit punt zou je als eerste aan kunnen pakken.
  Wat ik -- al 40 jaar geleden - als eerste leerde bij het beheren van je financiën was, dat je moest beginnen elke maand 10% van het inkomen opzij te zetten en met het restant ( dus 90 % ) moest uitkomen. Maak met dat bedrag een nieuwe begroting van vaste lasten, dagelijkse lasten en overig. Daarnaast is zelfdiscipline nodig. Niet moeilijk als je ook je man en je kinderen betrekt in die begroting en daarover mee laat denken. Plan voor elk een bedrag voor zakgeld en kleding en houd je daaraan. Dat zijn enkele tips die ik mee wil geven. Succes ermee en het al best wel lukken met zo'n maandinkomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Tja ik herken mezelf hierin.
  Een jaar of 5 geleden zag mijn (ons) overzicht er ongeveer vergelijkbaar uit.
  Toen schrok ik, de boel omgegooid en idd hetgeen wat je overhebt opzij zetten en aflossen. Gevolg is dat de PL en hypotheek fors naar beneden is en je meer opzij kan leggen.
  Idd de kinderen kregen wat minder, ja en als de kast leeg is wachten ze maar tot vrijdag (natuurlijk was er wel brood en beleg maar geen chips en cola).
  In het begin wat strijd maar na een aantal maanden wordt oook dat weer "gewoon" Moet zeggen dat we nu wel die 1000 er maand overhouden, sparen en investeren in het huis.
  Kortom ik waardeer je eerlijkheid, ik had dit 5 jaar geleden nooit gedacht dat ik er over zou beginnen.
  Gr John

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Eens met de reacties hierboven dat met (voor veel mensen) zo'n fors inkomen je echt wel meer geld kan over houden. Maar misschien scheelt het als je een concreet doel stelt? Bijvoorbeeld de persoonlijke lening in een x-termijn aflossen? Of we willen binnen zoveel jaar een halvering van de woonlasten. Ik denk als jullie zelf bewust met geld om gaan en ook nee durven zeggen tegen de kinderen, dat je ze daar voor later meer mee helpt dan alles maar te kopen wat ze graag willen hebben. Als zij straks rond moeten komen van hun eerste baan, kunnen ze ook niet alles kopen wat ze willen hebben (tenzij ze dan bij jullie aankloppen ;-) ).

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat vind ik het goed dat je dit allemaal verteld. Bij ons zijn de inkomsten dan wel minder maar sparen lukt ook hier niet zo goed. Al van alles geprobeerd.
  Vind het nogal cru om te zeggen dat je niet met geld om kan gaan. Want dat is het niet. ..
  Hier wil ik ook niemand tekort doen en als er dan weer wat gespaard is valt er weer eens een vette rekening op de mat of gaat er wat stuk. Verdrietig word jr er soms van. Want het gaat harder eruit dan dat erop de spaarrekening komt. Het gaat je vast lukken!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat goed dat je de stap genomen hebt om te gaan sparen en (be)spaar blogs te lezen, hoe meer artikelen je leest, hoe gemotiveerder je gaat worden (dat was bij mij tenminste zo toen ik ermee begon!).
  En wat dat sponsoren van je kids betreft door dat leuke shirtje te betalen, zou ik niet doen! Ze krijgen kledinggeld, dus leer ze dan dat ze daarmee uit moeten komen. Ook als ze als tegenargument geven dat het te weinig is omdat kleding zo duur is. Op is op. Dat zullen ze zelf later ook gaan merken, beter dat ze daar dan nu al goed mee leren omgaan. Jong geleerd is oud gedaan! Uiteindelijk help je ze daar veel beter mee. Zo gaan ze niet aanrommelen met geld, maar leren ze juist om het verstandig te gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken