Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

19 juni 2019

De hypotheek van Casey

De hypotheek van Casey

Hypotheekvrij zijn wie wil dat nou niet? Er zijn mensen die hypotheekvrij leven. De laatste jaren zijn er veel mensen gaan aflossen op de hypotheek om zo financieel onafhankelijk te worden. Daardoor kunnen ze minder gaan werken, financieel vrij(er) worden of eerder met pensioen gaan.

In de rubriek De hypotheek Van gaan wij een kijkje nemen in de hypotheek van een lezer. Want ja, wie is er niet nieuwsgierig naar de hypotheek van een ander?

hypotheek verhaal

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de hypotheek van... Casey


Stel jezelf voor…


Mijn naam is Casey (28) ik woon sinds twee jaar samen met mijn vriend (27) aan de rand van het centrum van Rotterdam. Ik werk fulltime als docent Economie op Erasmus Universiteit en mijn vriend werkt fulltime in de IT. We hebben een jaar samengewoond in zijn huurappartement en het laatste jaar in mijn koopwoning.

Wat voor type woning heb je gekocht?


Ik heb eind 2017 een appartement gekocht. Ik heb ruim tien maanden gezocht naar een appartement en tijdens mijn zoektocht zag ik de huizenprijzen alleen maar stijgen. Ik heb op minimaal 15 woningen geboden voor ik mijn huidige appartement kocht. Het was een frustrerende periode. Gelukkig heb ik veel steun gehad van mijn ouders.

En waarom heb je deze woning gekocht?


Ik wilde graag een appartement met een balkon en een schuurtje dichtbij de stad. Ik hou erg van buiten zijn en planten. Een huis met een tuin kan ik niet betalen, maar een balkon kon wel. Ik wilde ook graag op een plek wonen die goed bereikbaar is met het ov. Ik heb geen rijbewijs en mijn vrienden wonen in de vier grote steden, dus ov is heel belangrijk voor mij.


Waarom heb je gekozen voor een koopwoning en niet voor een huurwoning?


Ik ben bij mijn vriend gaan wonen omdat het contract voor mijn huurwoning afliep. Zijn huurwoning werd betaald door zijn werkgever. Dat was fijn, maar toen hij een nieuwe baan wilde moesten we een nieuwe woonruimte zoeken. Kopen en huren was allebei lastig. Uiteindelijk wilden we kopen omdat we dan een mooier appartement konden betalen.

Welke hypotheek/schulden heb je?


Ik heb een annuïteitenhypotheek bij mijn ouders. We hebben er bewust voor gekozen dat ik de woning alleen zou kopen. Mijn vriend had nog geen zin om aan een huis vast te zitten. Hij betaalt niet mee aan de hypotheek, maar wel aan alle andere vaste lasten.Wat was de hoogte van de hypotheek bij afsluiten?


Het oorspronkelijke hypotheekbedrag was €125.000. Ik heb het appartement gekocht voor €225.000. Mijn ouders hebben me €100.000 geschonken voor de aankoop. Alle andere kosten, zoals overdrachtsbelasting en de notaris, heb ik van mijn spaargeld betaald. Ik betaal 6.5 % rente aan mijn ouders. In principe kunnen we dit percentage op ieder moment veranderen. Effectief betaal ik natuurlijk lang niet deze rente: ik krijg een groot deel van de betaalde rente terug door een jaarlijkse schenking. Soms betalen mijn ouders bijvoorbeeld ook een rekening voor de loodgieter ofzo. Op deze manier los ik maar weinig af op de hypotheek en kan ik meer profiteren van hypotheekrenteaftrek. Het geld dat ik hiermee bespaar beleg ik.

Is de waarde van je huis hoger of lager dan je hypotheek?


De WOZ-waarde van mijn huis is €224.000 dus dat is een stuk hoger dan de €123.000 die ik nog aan hypotheek open heb staan.

Wat zijn de maandelijkse lasten van de hypotheek?


Ik betaal bruto €790 per maand. Hypotheekrente krijg ik per jaar terug. Ik schat dat de nettolasten zo’n €580 zijn. Als ik de jaarlijkse terug schenking van rente van mijn ouders meereken zijn mijn maandlasten maar rond de €250 per maand.


Los je extra af op je hypotheek?


Nee, ik los alleen het bedrag per maand af dat ik volgens het annuïteitenhypotheek schema moet aflossen. Omdat ik zo’n hoog rentepercentage betaal en de meeste rente terug krijg van mijn ouders, is het voor mij gunstig om mijn openstaande hypotheek zo hoog mogelijk te houden.

Het is niet zo dat ik veel geld uitgeef. Ik beleg elke maand iets meer dan de helft van mijn inkomen en daarnaast de hypotheekrenteaftrek en mijn vakantiegeld. Ik investeer dit geld vooral in ETF’s en andere fondsen. Ik investeer per maand zo’n €1600.

Ik denk eraan om over een jaar of 10 de hypotheek in een keer af te betalen. De hypotheekrenteaftrek wordt steeds lager, dus mijn huidige lage manier van aflossen wordt minder interessant. Ik moet nog zien of dat aflossen me echt gaat lukken natuurlijk. Omdat ik deze woning heb gekocht, hoop ik dat ik deze woning kan houden als we in de toekomst een andere woning kopen. Mijn broer heeft een lichte beperking en het lijkt me fijn als ik hem kan helpen met een woonruimte.

Los je ook extra af op de hypotheek? En hoeveel is er al afgelost op de hypotheek?


Ik heb tot nu toe iets meer dan €2000 afgelost.

Had je een aflosplan gemaakt?


Niet echt. Ik spaar/beleg veel, maar ik heb niet gepland wanneer ik wel bedrag moet hebben om mijn hypotheek af te betalen in de toekomst. Ik beleg dus wel gestructureerd, maar ik heb geen echt plan hoe en of ik dat geld in de toekomst voor mijn hypotheek ga gebruiken.Hoe voelt het aflossen? En hoe hou je het vol?


Ik los dus niet af maar ik beleg. Ik beleg iedere maand zodra mijn salaris binnenkomt. Ik heb het doel om in 3 jaar €60.000 te sparen of beleggen. Ik heb hier een excel sheet voor waarin ik precies bijhoud hoeveel ik al heb belegd en hoeveel ik gemiddeld per maand moet beleggen om mijn doel te bereiken. Het motiveert me om het bedrag dat ik nog moet beleggen te zien dalen, maar ook om te zien hoe het gemiddelde bedrag dat ik per maand moet sparen afneemt (of soms toeneemt).

Welke dingen laat je voor het aflossen?


Ik koop vooral weinig spullen, verder let ik op wat ik uitgeef maar ben ik wel bereid om aan uitstapjes geld uit te geven. Ik denk . Ik ben dol op koken en bereid behoorlijk wat geld aan ingrediënten uit te geven. Mijn vakanties plan ik zorgvuldig zodat ze niet (onverwacht) duur zijn. Zo blijf ik in goedkope hostels of ga ik kamperen en kook ik op vakantie (soms) zelf. Ik heb dus ook geen auto en rijbewijs, dat scheelt veel. Ik reis in het weekend met de trein, maar door mijn weekend vrij abonnement kost dat maar €29 per maand.Wat is het hypotheekbedrag op dit moment?


€123.000

Heb je nog tips voor mensen met een hypotheek? Die nog niet aflossen of twijfelen om af te lossen op de hypotheek?


Ik denk dat het van je situatie afhangt. Ik zou als ik een lening bij een bank had extra aflossen. Ik zou nooit al mijn spaargeld boven een minimale buffer gebruiken voor het aflossen van mijn hypotheek, beleggingen leveren meer op. Maar ja, ik hou ook van beleggingen met risico’s en ik heb een hypotheekverstrekker die altijd mild voor me zou zijn. Waarschijnlijk heb ik dus ook makkelijk praten.

Ook een keer meedoen? Meld je aan!


Ben je druk aan het aflossen of juist niet aan het aflossen? Ben je al hypotheekvrij? En wil je jouw verhaal delen aan de hand van een vragenlijst? Op dit moment zijn er geen nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De hypotheek van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen hypotheek verhaal.

Meld je dan via zuinigeman@gmail.com of via de contact pagina aan en vermeld daarbij de hypotheek van. En dan staat jouw verhaal binnenkort op Zuinigeman om anderen te inspireren.
Meld je aan voor de hypotheek van...

Lees ook eens andere verhalen


Hier onder vind je de vorige delen in de serie de hypotheek van...!

De hypotheek van... Ontsladebaas
De hypotheek van... E (anoniem)
De hypotheek van... Esther
De hypotheek van... Simpelrijkleven (Janine)
De hypotheek van... TwoPennies
De hypotheek van... The Budget Life
De hypotheek van... V (anoniem)
De hypotheek van... T (anoniem)
De hypotheek van... S & T (anoniem)
De hypotheek van... D (anoniem)
De hypotheek van... B (anoniem)
De hypotheek van... Anna
De hypotheek van... Lara
De hypotheek van... Caroline
De hypotheek van... Ikkelien
De hypotheek van... P
De hypotheek van... M en L
De hypotheek van... Suzanne (financefitgirl)
De hypotheek van... Mr FinVrij
De hypotheek van... L en W
De hypotheek van... Barry (BespaarBalans)
De hypotheek van... Andre
De hypotheek van... Harm
De hypotheek van... Kris (39) en Barbara (42)

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken