Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

20 juni 2019

Een hypotheekvrij leven

Een hypotheekvrij leven

hypotheekvrij! Een hypotheekvrij leven! Wie wil dat nou niet? Geen maandelijks kosten voor de hypotheek, geen rente meer verschuldigd aan de bank. Hypotheekvrij, heerlijk lijkt mij dat. Sinds Gerard Hormann een boek heeft geschreven over hypotheekvrij!, is het ook populairder geworden om een woning te hebben die hypotheekvrij is.

Zelf heb ik het boek hypotheekvrij niet gelezen maar ik lees wel zijn blog. Gerard Hormann doet nu vrijwilligerswerk elke week en heeft heel veel films gekeken in de bioscoop, tussen als het films kijken, krant lezen, column schrijven en genieten van zijn financiële vrijheid heeft hij ook een boek geschreven over een jaar in het donker.

Minder werken


Voor mij zou het veel voordelen opleveren als de hypotheekvrij is. Zo kan ik minder gaan werken en niet alleen ik kan minder werken maar vriendlief ook, 71 jaar en 3 maanden is de prognose om door te werken en ik werk in de zorg en vriendlief in de bouw. Allebei zware beroepen en weinig mensen halen hun pensioen leeftijd niet, misschien met minder uren per week werken kunnen wij onze pensioendatum halen. We kunnen er ook voor kiezen om nog 28,5 jaar lang niets aan onze annuïteiten hypotheek te veranderen en dan ben ik 58 jaar en vriendlief is dan 56 jaar als onze hypotheek volledig is afgelost.

Als wij hypotheekvrij zijn kunnen wij minder werken en meer sparen voor een grote vakantie of rondtrekken door de wereld met een sleurhut of lange treinreizen. Liefst doe ik dat al op dit moment dan dat ik op latere leeftijd ben en mee ga met groepsreizen alla “we zijn er bijna”. Wij willen liever met zijn tweeën op reis en dat doe ik liever als jonger ben.

Tiny House en kleiner wonen


We kunnen ook er nog voor kiezen om over een aantal jaren, kleiner te gaan wonen. Zo heeft vriendlief al toen hij jong al in zijn hoofd om in een caravan of tiny house te gaan wonen. Ik zie een tiny house wel zitten met een grote tuin maar vriendlief wil dan geen tuin. Over 13,5 jaar is de hypotheek op de helft als wij niet extra aflossen. Dan kunnen wij ook onze hoekwoning met grote tuin verkopen en van de overwaarde een kleinere woning, tiny house of caravan kopen (voor vriendlief). Dan kunnen wij namelijk ook hypotheekvrij zijn.


Hypotheekvrij! Op verschillende manieren


Er zijn verschillende manieren om hypotheekvrij te worden, wachten tot er 30 jaar verstreken is, over enkele jaren je huis verkopen en van het geld wat overblijft een tiny house of kleiner gaan wonen. Wij kunnen bij een familielid intrekken, familie van de koude kant :-) hebben hun koophuis in Amsterdam al jaren verhuurd en ondertussen wonen ze op zolder bij familie leden om geld bij elkaar te sparen om te gaan emigreren. Dat is natuurlijk ook een optie, er zijn immers meerdere wegen die naar Rome leiden.

Extra aflossen op de hypotheek


Wij kiezen ervoor om te gaan starten met het extra aflossen van onze hypotheek, zo word onze schuld minder en zijn wij eerder hypotheek vrij. De eerste extra aflossing op de hypotheek is eind mei gebeurt, wij hebben twee annuïteiten delen op de hypotheek deel met het minste bedrag gaat de hypotheek met 1 euro per maand omlaag, maar deze besparing nemen wij weer mee in het aflossen.

Ben jij hypotheek vrij? En ben je minder gaan sparen of meer gaan reizen? Wat zou jij dan als je hypotheekvrij zou zijn?

 1. Als je een annuiteitenhypotheek hebt, heb je op de helft van de looptijd nog niet de helft van je hypotheek afgelast, hoor! Ik los extra af en werk ernaartoe dat ik binnen een paar jaar al een dag minder kan gaan werken. Dat is een goede motivatie.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Helaas nog (lang) niet hypotheekvrij al werken we er wel hard aan. Bij ons is, als we niets doen alles pas afgelost als ik 65 ben en dat vind ik echt veel te laat. Dus we zijn hard bezig om dat eerder voor elkaar te krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een paar maanden voor mijn veertigste verjaardag (ik weet het, erg laat) zag ik het licht.
  Ik moet nog minimaal 28 jr werken, als verpleegkundige. Dus niet één van de lichtste beroepen. aargh, wat als ik dat niet kan of wil.
  Wat als ik echt de kak ervan heb, dan zou ik met 60 echt willen stoppen.
  Dus ik op Google :eerder stoppen met werken
  Na wat advertenties hits kwam ik uit op so chicken, jelle beschreef in Jip en janneke taal Hoe je dit kon waarmaken.
  Ik heb ze over geschreven, werkt immers beter en onder elk item aangegeven hoe ik dit kon bereiken en potverdorie het werkt!!
  Ik was zoiezo nooit geen big spender.
  Ik ben al mijn vaste lasten nagelopen, doe dit nog steeds ieder half jaar en alles wat ik in mindering kon brengen gaat naar een pensioen pot of aflossings pot. daarbij heb ik van mijn spaargeld zonnepanelen geplaatst en een pallet kachel (heerlijk)
  Mijn energie rekening is nog maar 20 euro per maand exclusief de aanschaf van de pallets, teruggave , gedeelte vakantie geld. 13de maand en iedere maand 20%van mijn inkomen wordt ingezet om flexibeler te kunnen leven (hypotheek aflossen)
  Nog 6 jr en ik ben van het aflossingsvrije gedeelte af.
  Nog 10 jr en dan van beleggings gedeelte.
  Ondertussen spaar ik bij een á 2, 75% rente voor mijn appeltje voor de dorst.
  Ik ga ervoor om te kunnen stoppen met 60, niet dat ik dan persé stop maar wil het wel kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb mijn flat in 2013 gekocht en ben dat jaar begonnen met 10% extra aflossen. Ik ben denk ik over 2 jaar hypotheek vrij. Mijn hypotheek bedrag was 395 e en gaat in januari na mijn aflossing naar ongeveer 85 e. Ik heb er nu al zin in. Ik rijd in een auto uit 2004 en ik gebruik mijn 13e maand en vakantie geld om af te lossen en ook het verschil in hypotheek bedrag. Het werkt motiverend. Ik heb een annuitaire hypotheek, 20 jr vast 4.45% -- Ik werk in de zorg, 36 uur per week.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Op dit moment huur ik een huis, komt door mijn scheiding. Maar ik denk er over om een tiny house te kopen over een aantal jaar. Hangt van allerlei factoren af, zoals spaargeld, regelgeving, plaatsen voor tiny house, mijn kinderen. Voor nu is de prioriteit om een buffer op te bouwen en mooie herinneringen maken met mijn kinderen. Voorlopig droom ik maar van een tiny house.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hier hebben we als doel om over 6 jaar hypotheekvrij te zijn. Het boek van Gerhard Hormann heeft mij destijds het laatste zetje gegeven om af te lossen. Elke euro die het aflossen oplevert wordt meteen opgeteld bij de volgende aflossing zodat je het sneeuwbaleffect krijgt. We hebben nu zelfs de keuze kunnen maken dat we van 1 inkomen kunnen leven. Als ik naar onze omgeving kijk hebben teveel mensen hunzelf vast gezet in een dure leefstijl waardoor enkele zelfs in een burn out nu zitten. Ik denk dat het heel goed is dat je er bewust van bent hoe je graag zou willen leven. Dat betekent inderdaad keuzes maken ook op financieel vlak. Heel veel succes en plezier met de aflosreis!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Nee, wij zijn helaas ook niet hypotheekvrij maar het lijkt me wel heel fijn. Niettemin zit dat er denk ik niet in. Wel proberen we onze maandlasten zo laag mogelijk te krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het was beter geweest als je meteen met dat tiny house begonnen was, en niet eerst een groot huis had gekocht. Want grote huizen kosten veel geld en dus ook veel hypotheekrente en veel electriciteit enzovoort.

  Je kunt nu misschien proberen het huis versneld af te betalen. Zodra je dan zeg 100.000 euro aan overwaarde hebt, verkoop je het huis en koop je het tiny house.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik en mijn man hebben allebei een beroep in de zorg. Mijn man is nu met vroegpensioen en is in zijn inkomen 700 euro netto achteruit gegaan. Dit ging omdat we namelijk aangewend waren met minder te leven. Wij zijn namelijk de laatste jaren flink aan het aflossen gegaan en dit ook maandelijks bij elkaar gespaard. Het is begonnen met een vast klein bedrag en dit is steeds meer geworden. Het gevolg is een lage hypotheek, minder vaste lasten, maar ook gewend zijn aan een lager budget. Immers die 700 euro minder merken we niet, want dit ging altijd al als extra aflossing naar de hypotheek. Wij zijn nu zo ver dat wanneer wij aan het einde zijn van de looptijd, de bank ons de mogelijkheid geeft om de hypotheek nog 10 jaar te laten verlengen. Onze maandlast is nog maar 65 euro en 28000 hypotheek.......Dit is fijn want werken als 60 plusser in de zorg is zwaar.....

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Sinds 2000 woon ik hypotheekvrij. Gewoon een kleine benedenwoning gekocht van gespaard geld. Ik heb er voldoende aan. De locatie is prima en alles gelijkvloers. Ben niet meer gaan reizen. Ben wel eerder gestopt met betaald werk.

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken