Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

18 augustus 2019

De portemonnee van Merel (32)

De portemonnee van Merel (32)

In deze rubriek vraag ik de lezers naar de inhoud van hun portemonnee. Elke zondag komt in de rubriek De Portemonnee Van... een lezer aan het woord over zijn of haar persoonlijke financiën. Hoeveel geld komt er maandelijks in de portemonnee en hoeveel geld rolt er maandelijks uit de portemonnee. Waar doen ze het van?

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de portemonnee van... Merel (32 jaar)Stel je zelf voor…


Dag, ik ben Merel, 32 jaar, getrouwd en moeder van 1 dochter. Ik werk 20 uur per week als gespecialiseerd verpleegkundige. Mijn man is 42 en werkt voor Dienst Justitiële inrichtingen, 28 uur per week. We hebben een kat, 4 kippetjes en bijen.

Heb je zelf ook een blog op financieel gebied?


Nee 

En welke financiële blogs volg je graag?


Ik volg graag Zuinige man, de rubriek de Portemonnee van. Ben altijd benieuwd hoe andere mensen rond komen en welke kosten ze hebben.


Wat zit er op dit moment aan geld in je portemonnee?


Niets, vanmorgen hebben we hem omgedraaid om te kijken of er nog muntjes in zaten voor de collecte in de kerk.

Wat zijn jouw/jullie netto-inkomsten per maand?


Omdat we beiden weekeinden, avond en nachtdiensten werken, varieert het salaris tussen 3800 en 4300 euro per maand. Ook krijgen we nog vakantiegeld en beiden een einde jaars uitkering. Naar ons idee hebben we het financieel ontzettend goed.

Inkomsten deze maand
Salaris 1 € 2.576,46
Salaris 2 € 1.425,99
Kinderbijslag € 219,97
Over/tekort vorige maand
Overig € 4,42
Totaal € 4.226,84


Wat zijn jouw/jullie vaste lasten per maand?


We proberen per maand rond te komen van 2400 euro, (minimale salaris van mijn man). 1410 euro voor de vaste lasten en 990 voor de overige kosten. Zorgverzekering hoeven we niet te betalen, want dit wordt ingehouden van mijn salaris. Vanwege het onregelmatig werken kunnen we zelf voor de baby zorgen en hebben we geen kinderopvang nodig.

Wonen
Hypotheek € 866,31
Spaarhypotheek € 87,59
Gemeentebelasting € 57,72
Nuon (gas en elktra) € 50,00
Vitens (water) € 12,08
Verzekeringen
ASR levensverzekering € 31,10
VCN € 120,32
Auto
Wegenbelasting 1 € 67,00
Wegenbelasting 2 € 21,00
Internet/tv/bellen
Mobiel abonnement 1 € 12,47
Mobiel abonnement 2 € 7,50
Internet € 25,00
Overig
Rabo pakket € 2,90
Zakgeld 1 € 25,00
Zakgeld 2 € 25,00
Totaal € 1.410,99


Wat zijn jouw/jullie variabele lasten per maand?


Huishoudelijke uitgaven
GLBT € 30,00
Boodschappen € 325,00
Benzine € 175,00
Eigen risico zorg € 100,00
Kleding € 50,00
Leuke dingen € 50,00
Parkeren € 6,00
Onverwachte uitgaven € 50,00
Verjaardagen € 25,00
Verzorging € 20,00
Huis/tuin/dieren € 50,00
Hout € 70,00
Baby € 35,00
Totaal € 986,00

Benzine is best weinig, maar we hebben een klein autootje op LPG, waar we mee naar het werk rijden. Dit is onze beste aanschaf ooit, want we werken beiden ongeveer 50 km vanaf onze woonplaats.

We zetten het hele jaar door 30 en 70 euro per maand opzij voor de GLBT en kachelhout dat we nodig in de herfst, winter en voorjaar. Ook proberen we elke maand 100 euro opzij te zetten, want we zijn alleen basis verzekerd. Tandarts en fysio moeten we bijvoorbeeld zelf betalen.  Ook in de maanden dat we geen verjaardagen hebben, proberen we wat geld apart te houden, want we hebben veel familie en veel verjaardagen. We hebben nu bijvoorbeeld afgesproken met elkaar dat we de kinderen onder de 12 jaar 5 euro geven, daarboven en de volwassenen 10 euro, opa’s en oma’s  geven we 20 euro. We lopen er anders kompleet op leeg. Ikzelf heb alleen al 8 broers en zussen. Dus ja.

Hoe beheer je de financiën?


Via Excel in het kader van; ‘Overzicht zorgt voor bewustwording’.

We hebben een gezamenlijke rekening waarop beide salarissen binnenkomen. Ook hebben we beiden een zakgeld rekening waarop elke maand een bedragje wordt gestort. Daarnaast nog 4 spaarrekeningen. Voor de auto onkosten, (noodzakelijk want werken allebei 50 km van huis en wonen in het buitengebied.) Nog een spaarrekening voor het huis, nog een buffer en 1 voor de baby, voor eventueel studeren later.

En wie doet de financiën?


Ikzelf doe alle financiën.


Tevreden met de inkomsten en uitgaven?


Meestal komen we goed rond en kan mijn salaris regelrecht naar de spaarrekeningen. Het helpt ook dat we een doel voor ogen hebben; namelijk het huis opknappen. En sober leven hoeft niet per sé. Komen we echt tekort, dat sparen we een maand minder voor de verbouwingen. Overigens zijn we na 3 jaar zo ontzettend gewend aan sober leven, dat je eigenlijk al niet anders meer weet.

Houd je je geld in de knip? Of geef je het ook makkelijk uit?


Geef niet zo snel geld uit. Heb een klein huis, met continue verbouwingen dat dwingt tot minimalistische inrichting. En als ik het mooi vind, hoef ik niet elk jaar van inrichting te wisselen. Ook koop ik alleen kleding als ik het nodig heb, want heb amper bergruimte boven. Wat wel gemakkelijk gaat is het verbouwen. Daar hebben we in 3 jaar tijd al zo’n 45.000 euro aan uitgegeven.

Spaar je ook maandelijks geld?


Spaar maandelijks meestal mijn salaris, komt nu neer op ongeveer 1400 euro. Voordat de baby er was werkte ik fulltime en spaarden we ongeveer 2200 euro per maand.


En zo ja, waar sparen jij/jullie voor?


We sparen  per maand ongeveer 950 euro voor verbouwingen aan het huis, 50 voor de baby, 200 voor de buffer en 200 voor auto - onkosten. Ik schat dat we vanaf ons trouwen in 2016 misschien wel 100.000 euro hebben kunnen sparen, simpelweg door op 1 salaris te leven. Overigens heb ik voordat de baby kwam fulltime gewerkt en mijn man ook.

We gaan even in de toekomst kijken. Hoe zien jouw financiën er over 5 jaar uit?


Waarschijnlijk zijn dan alle verbouwingen klaar en hebben we een comfortabel huisje met grote tuin en lage hypotheek. Mogelijk zijn we dan ook al begonnen aan het extra aflossen van onze hypotheek.

Ook een keer meedoen? Meld je aan!

Op dit moment zijn er weinig nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De portemonnee van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen portemonnee verhaal.

Aanmelden kan via zuinigeman@gmail.com of via de contactpagina. Je ontvangt vervolgens de vragenlijst per e-mail. Je kan uiteraard ook anoniem meedoen.


Lees ook eens andere verhalen
Hier onder vind je de vorige delen in de serie de portemonnee van...!

De portemonnee van... Financefitgirl
De portemonnee van... Giensie
De portemonnee van... M (anoniem)
De portemonnee van... P (anoniem) 
De portemonnee van... Op naar een koophuis
De portemonnee van... C (anoniem)
De portemonnee van... Catootje
De portemonnee van... Ria
De portemonnee van... Minimize Mama
De portemonnee van... Nicolet
De portemonnee van... B (anoniem)
De portemonnee van... Carla
De portemonnee van... Daniëlle
De portemonnee van... Saskia
De portemonnee van... Andre
De portemonnee van... Mini
De portemonnee van... Jane
De portemonnee van... Bieke
De portemonnee van... Nijntje
De portemonnee van... Wendy
De portemonnee van... The Budget Grammer
De portemonnee van... Van her naar HOT
De portemonnee van... PV (anoniem)
De portemonnee van... Samen zijn wij sterk (bloemplukster)
De portemonnee van… H (anoniem)
De portemonnee van… Mijke
De portemonnee van... Brigitte
De portemonnee van... Karin
De portemonnee van... Anne
De portemonnee van... Renée Lamboo van porterenee
 1. Ziet er ontzettend goed uit! Deze portemonnee komt mij erg bekend voor, in de zin dat het bij ons voor een groot deel vergelijkbaar is. Zeker het leven op 1 salaris. Daarnaast hebben jullie een mooi inkomen voor de hoeveelheid uren! Zeer bewuste portemonnee deze keer!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit ziet er goed uit zeg!! Mooie mindset, heerlijk inkomen en hele mooie uitgaven! Wij zouden de vaste lasten, en een klein deel van variabel kunnen betalen van 1 inkomen...Wij zetten ook een groot deel weg. Voelt goed. Netjes zo!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. He he eindelijk iemand die op 1 salaris leeft. Rest keurig sparen (NETJES).
  Wij leven bewust van 1 salaris aangezien ik bewust thuis ben bij de kinderen. Wij krijgen geen toeslagen. Behalve natuurlijk de kinderbijslag en leven ook van ongeveer 2500. Hier sparen wij ook nog 50 van voor beide kinderen, 50 zakgeld voor mijn man.
  Daarnaast ook nog bewuste potjes zoals buffer/sporten voor de kids/gemeentebelasting/schoolgeld etc.
  We sparen nog 200 euro voor het onderhoud huis/auto (planning is in 2022 buitenkant laten verven) en we lossen elke maand 150 euro extra af op de hypotheek. Ben heel blij te lezen dat jullie zo bewust leven.
  Heel mooi lijstje. Ga zo door :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi om te lezen dat je van één salaris leeft en in ieder geval nog werkt. Daardoor hebben jullie de financiële ruimte om je leven zo in te richten zoals je wil en kunnen jullie jezelf en je kind veel meer bieden. Zeker als kinderen ouder worden en naar school gaan worden ze steeds duurder en ik zou er niet aan moeten denken om dan van 1 salaris te leven met amper wat spaargeld.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Netjes hoor, complimenten!
  Misschien kunnen jullie die zielige sappelaar nog eens advies geven...
  https://twitter.com/Gerhardhormann/status/1162750365172940802

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Edit op hierboven: het lijkt nu wat vreemd, alsof ik het over Gerhard heb. Hij plaatste een tweet over een "sappelaar" 2-verdiener uit de Telegraaf, daar gaat het over.

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken