Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

17 augustus 2019

Gastblog | Macaronimaandag

Gastblog | Macaronimaandag

Een gastblog schrijven is leuk, ik mag schrijven wat ik wil, mits passend bij de stijl en ideeën van Zuinigeman. Ik heb meestal voldoende inspiratie om iedere veertien dagen een nieuwe bijdrage te leveren. Maar soms kom ik op een leuk onderwerp door een artikel in een krant, zo ook deze keer.

Wederom was het The Guardian waar ik mijn inspiratie vandaan haalde. Het volgende artikel sprak mij erg aan. Sinds 2011 houd ik een spreadsheet bij waarin ik noteer wat wij  ’s avonds eten. Wanneer het met gasten was staat dat in een notitie erbij.  Als het in een restaurant was dan wordt alleen de naam van het restaurant vermeld. De informatie is kort: naam van het gerecht of de samenstelling  van de  maaltijd, geen recepten of andere informatie.

De spreadsheet is ontstaan als planner en wordt nog steeds als zodanig  gebruikt. Iedere woensdag bestel ik online de vaste boodschappen bij de supermarkt. Tevens hebben wij een abonnement op een pakket met biologische groente en fruit. Met de inhoud van de tas en de aanbiedingen van de supermarkten waar we ook nog wat boodschappen doen plan ik dan op woensdag wat we de komende week  gaan eten.

Er zit een vast patroon in deze planning voor de werkdagen: maandag is een pastadag (en altijd vegetarisch), dinsdag eten we aardappelen, groente en vlees (Georg) / vleesvervanger (ik). Woensdag peulvruchten (meestal vegetarisch) , donderdag iets Oosters met rijst (en ook bijna altijd vegetarisch), vrijdag eten we allebei wat we zelf lekker vinden maar waar we de ander geen plezier mee doen. Voor Georg is dit vaak een take-away, voor mij  vaak een ‘bowl’ met zoete aardappel  en andere lekkere groenten, een pita falafel of ik gooi wat in de wok.

Het weekend staat niet vast maar is en kan van alles zijn. Zaterdag vaak soep, of een etentje thuis of buiten de deur. Zondag kan het ook van alles zijn: kliekjesdag, vis, ovenschotel, stoofpot (en dat maken we dan meteen voor een paar keer).

Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen, vakanties,  onverwachte situaties zoals een hittegolf of wat dan ook waardoor de planning niet uitkomt, dat is geen probleem. We eten het dan een ander keer of helemaal niet of maken iets anders met de ingrediënten. Ook de vriezer is geduldig. 
Het artikel in The Guardian legt uit wat de voordelen van zo’n planning zijn. Nu is dit  geen raketwetenschap, maar ik vertel toch nog maar even in het kort waarom ik het doe.
Voor mij persoonlijk betekent het dat ik niet veel tijd bezig ben met het ‘wat eten we vandaag?’ vraagstuk. We plannen overigens ook al wie wat kookt en wanneer,  dus ook daar verder niet mee bezig.

Daarnaast hoeven we niet tijdens het spitsuur de supermarkt in, en zijn we daardoor ook niet onderhevig  aan impulsaankopen tijdens zo’n bezoek. Dit spaart tijd en geld uit!
Vanwege de strakke planning hebben we bijna geen verspilling. (Zie hiervoor ook mijn eerdere  blog over voedsel weggooien.) Het eten wordt sowieso opgegeten, misschien niet op de geplande dag of in de geplande vorm, maar ergens in de week zorgen we dat het opgaat. Dat kan zijn in de soep, in een salade of tijdens een kliekjesdag.

Tenslotte is het ook erg handig wanneer je om ideeën verlegen zit. Een enorm bestand met daarin volop inspiratie!

Het artikel adviseert ook om een goede voorraad aan te  leggen van basisingrediënten. Ik sluit me hier volledig bij aan. Wij hebben lades en kasten met ingeblikt eten, potjes kruiden, zakken en pakken rijst, bulgur, noedels en pasta. In de vriezer porties zelfgemaakte saus, brood, broodjes, vlees en vleesvervangers. Ook gekookte peulvruchten, rollen kant-en-klaar deeg maar ook een doos ‘kruimeldeeg’ voor over de ‘apple crumble’. Alles goed gelabeld want in bevroren toestand is niet  altijd duidelijk meer wat iets is.  Verse spullen zoals aardappels koop ik in kleine hoeveelheden.

Ik begrijp dat niet iedereen zo’n strakke planning wil hebben of kan organiseren. Je moet het willen,  daarna moet je het gaan regelen.  Dat gaat niet meteen goed en je zal er eerst ook aan moeten wennen alvorens je het gemak ervan gaat ervaren. Voor ons is het nu zo gewoon geworden om het op deze manier te organiseren dat we er nog nauwelijks tijd aan besteden. Wij vinden het prettig,  en dat is wat telt. Dat we daarmee wat minder geld uitgeven is minder belangrijk maar zeker niet minder fijn! Oh ja, en dan heb ik het nog niet eens gehad over de laatste hype: mealprepping! 😊

Hoe organiseert u het avondeten?


Stella

PS:  vorige week is onze nieuwe schoonmaker gestart!
 1. Zelf maak ik ook gebruik van een eetplanning. Dit zodat ik - meestal 1x per week - alle boodschappen kan doen. Met een opgroeiend gezin is tijd nog waardevoller geworden. Een schoonmaakster, heerlijk! Hopelijk bevalt ze goed:)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoe drukker je leven hoe fijner zo'n planning. In vakanties laat ik het meestal allemaal wat losser, maar zelfs dan doen we boodschappen voor een week zodat alle vaste dingen in huis zijn. Wij zijn samen en we vinden het prettig, dus ik kan me voorstellen dat met een gezin het ook goed werkt!

   Verwijderen
 2. Ik heb niet een hele strakke planning, maar wel een aantal basis maaltijden, waar ik alle ingredienten voor in huis heb, zodat ik daar, in geval van nood, op terug kan vallen. Er wordt ook weinig tot niets weggegooid.
  Groetjes Carla

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik probeer het ook zo te doen - ik heb een apart blog met daarop mijn "eetlijsten" - mijn planning voor de komende week. Met links naar de recepten die ik heb uitgezocht. Waarbij ik soms ook iets heel anders maak met de dingen die ik in huis heb, maar in ieder geval álle champignons bijv. opmaak. Ik weet van te voren ook al wel wanneer ik thuis zal zijn en wanneer niet, wanneer ik wat meer tijd heb, of wanneer ik laat thuis ben. Vraag: hoe label jij je diepvriesspul? Want dat blijft voor mij een uitdaging, stickers laten altijd weer los? Heb je een bepaald merk wat wél houdt?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De HEMA verkoopt (verkocht) hele fijne kleine witte stickertjes, ik heb er ook een heleboel pakjes van gekocht die gebruik ik. Ze zijn niet speciaal voor de diepvries. Bij Blokker ook wel eens iets gekocht (speciaal voor de diepvries, merk ben ik vergeten) maar die lieten weer helemaal niet los! Ook hebben zaken als Sligro en Zegro (dure) rollen speciaal voor de horeca. En wat ik tenslotte ook veel doe is hergebruiken van bakjes die goed afsluitbaar zijn zoals van de kwark, yoghurt - vooral die literemmers met Griekse en Turkse yoghurt - mascarpone, chinees eten etc...en dan alle info met een permanent marker op de deksel.

   Verwijderen
  2. Hoi mrs. H. te B. Ik ben op jouw kooksite gaan kijken en kan geen reacties achterlaten. Dus even hier: Dat ik jouw kookblog nooit eerder heb gevonden! Heel leuk om alle eetlijsten te zien! Fijn als ik niets kan bedenken! We zitten momenteel Frankrijk en hebben nu een kip aan het spit in de oven, super verse haricootjes en heerlijke ratjes voor straks! Bij de lokale bakker een Paris Brest en een vanille eclairtje voor toe. Nomnomnom!

   Verwijderen
 4. Ik maak ook idd een weekplanning vwb menu, daarnaast kook ik altijd voor meerdere dagen, die in de diepvries gaan, omdat we maar met zijn tweetjes zijn scheelt dit veel geld. Heb ook altijd de maand dat ik eens teveel spaar, dat gebeurd weleens dat ik teveel geld apart gezet heb en toch nog onverwachtse kosten, dat ik dan gemakkelijk uit de diepvries voor 2 weken vooruit kan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja, dat is het fijne aan plannen, vooruitkoken en een vriezer.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij plannen vaak een aantal dagen vooruit, maar dan meer vanwege praktische zaken. Op woensdagavond ga ik vroeg sporten, dus dan hebben we altijd opwarmpasta over van dinsdag. Ook qua weekendactiviteiten kijken we vaak wat wanneer handig is. Ook met boodschappen doen letten we qua groenten vaak wel even op (vleesvervangers liggen volop in de diepvries), maar we hebben sowieso veel groenten die we gewoon heel vaak eten en daardoor vrijwel altijd wel in huis hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik gebruik om bakjes labelen schilderstape. Als t nog op de rol zit schrijf ik erop, scheur dan ruim voldoende af zodat ik een klein stukje om de rand aan de binnenkant van het dekseltje kan doen, dan het dekseltje op t bakje zodat het vastklemt en het beschreven deel om de rand vouwen en op de bovenkant deksel plakken. Goedkoop, en als je het bakje weer uit de vriezer haalt verwijder je het supermakkelijk.

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken