Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

10 februari 2019

De portemonnee van… Suzanne

De portemonnee van… Suzanne

In deze rubriek vraag ik de lezers naar de inhoud van hun portemonnee. Elke zondag komt in de rubriek De Portemonnee Van... een lezer aan het woord over zijn of haar persoonlijke financiën. Hoeveel geld komt er maandelijks in de portemonnee en hoeveel geld rolt er maandelijks uit de portemonnee. Waar doen ze het van?

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de portemonnee van... Suzanne


Stel je zelf voor…

Ik ben Suzanne (23 jaar) en woon samen met mijn man (26 jaar) en dochtertje (8 maanden) in een dorpje vlakbij Utrecht. Ik werk minimaal drie dagen per week (24 uur) in een parfumerie. Mijn man werkt fulltime in de elektronica, en volgt hiernaast twee avonden in de week een avondopleiding. Onze dochter gaat niet naar een opvang, maar naar opa en oma.

Heb je zelf ook een blog op financieel gebied?

Nee, ik volg ze alleen!

En welke financiële blogs volg je graag?

Ik volg sinds een paar maanden porterenee.nl, de ‘kasboek’ rubriek van de Telegraaf en ‘de portemonnee van..’ van Zuinige Man, maar ik ben ongeveer een jaar geleden begonnen met het volgen van het YouTube kanaal Marriage&Motherhood. Dit kanaal heeft mij geïnspireerd om een zero-based budget op te zetten, en elk jaar een jaarplanning te maken, en heeft me geïnteresseerd gekregen in financiën.

Wat zit er op dit moment aan geld in je portemonnee?

€4,05

Dit is nog over van het gepinde boodschappen geld van afgelopen maand. Door de feestdagen heb ik nog geen tijd gehad om voor deze maand nieuw boodschappen geld te pinnen.


Wat zijn jouw/jullie netto-inkomsten per maand?

Gemiddeld €2880. Eigen salaris: €820 - €1150. Door mijn wisselende werkuren verschilt het per maand.

Inkomsten
Salaris man € 1.830,00
Eigen salaris € 820,00
Reiskostenvergoeding € 65,00
Kinderbijslag € 67,41
Totaal € 2.782,41

Wat zijn jouw/jullie vaste lasten per maand?


Hypotheek € 936,65
Wegenbelasting € 21,00
Verzekeringen € 468,71
Telefoon € 46,09
Gas/water/licht € 166,00
Loterijen € 13,50
TV & internet € 51,00
Totaal € 1.702,95

Gas/water/licht: Ik betaal hiervoor meer dan zou hoeven. Ik heb een keer flink moeten bij betalen aan het eind van het jaar, dus betaal nu altijd teveel en krijg dan wat terug. Een leuk spaarpotje, dit jaar bijna €500!

Onze hypotheeklasten zijn vrij hoog omdat wij een deel van onze hypotheek versneld aflossen. Dit deel is, in dit tempo, in 10 jaar afgelost. Na die 10 jaar zakken onze hypotheeklasten naar €600 euro per maand, en willen we het geld wat we besparen weer gebruiken om een ander deel van onze hypotheek versneld af te lossen.


Verder zet ik elke maand een vast bedrag opzij voor leuke dingen, maar ook voor de jaarlijkse belastingen, onderhoud en spaargeld voor ons dochtertje. Voor ons valt dit dus ook onder onze vaste lasten.

Maandelijkse uitgaven / reserveringen
Extra zorg/verzorging € 52,50
Uit eten € 50,00
Kleding € 37,50
Cadeaus € 40,00
Persoonlijke uitgaven € 40,00
Jaarlijkse belastingen € 97,00
Onderhoud huis € 150,00
Onderhoud auto € 55,00
Vakantie € 80,00
Spaarrekening dochter € 25,00
Totaal € 627,00

Wat zijn jouw/jullie variabele lasten per maand?

Boodschappen (inclusief luiers) € 300,00
Benzine / openbaar vervoer € 160,00
Totaal € 460,00

Hoe beheer je de financiën?

Ik heb, op zijn zachtst gezegd, een vrij uitgebreid Excel bestand waar ik de inkomsten en uitgaven in bij houd. Ook houd ik hierin bij hoe ons spaargeld verdeeld is (het staat allemaal op één rekening, maar in mijn bestand kan ik precies zien wat waarvoor is) en maak ik hierheen een jaarbudget. Veel mensen zullen dit overdreven vinden, maar juist doordat wij zo strikt onze uitgaven bijhouden kunnen we een hoop leuke dingen doen van ons salaris!

Wij hebben samen alleen een gezamenlijke rekening, een gezamenlijke spaarrekening en een spaarrekening voor ons dochtertje. Alles komt dus bij elkaar op een hoop, maar ik houd wel goed bij wat er bijvoorbeeld minimaal op de rekening moet blijven staan om de vaste lasten te kunnen betalen.


En wie doet de financiën?

Ik houd het meeste bij, maar we overleggen wel alles.

Tevreden met de inkomsten en uitgaven?

In principe wel. Ik vind niet dat we veel verdienen, maar we hebben wel genoeg om onze vaste lasten te betalen en leuke dingen te doen, zo lang we maar goed opletten. Wel zou ik het fijn vinden als er net wat meer geld was om te sparen. Zo sparen wij nu voor een nieuwe auto omdat die van ons te klein is om samen met ons dochtertje ergens heen te gaan, maar dit gaat minder snel dan ik zou willen.

Houd je je geld in de knip? Of geef je het ook makkelijk uit?

Dat verschilt een beetje per situatie. Ik kan goed geld uit geven aan dingen waar ik waarde aan hecht. Dit jaar hebben wij bijvoorbeeld nog foto’s laten maken van ons dochtertje. Dit is een flinke uitgave, maar wel iets wat we graag wilden doen en waar je voor altijd naar terug gaat kijken. Verder gaan we graag uit eten, en geven we best wat geld uit aan bijvoorbeeld de kerst. We zetten hier elke maand geld voor opzij, dus kunnen dat soort dingen ook gewoon doen.

Spaar je ook maandelijks geld?

Minder dan we graag zouden willen. We hebben nu €1700 op onze spaarrekening staan, en €350 op die van ons dochtertje. We zijn afgelopen jaar getrouwd, hebben een huis gekocht en hebben ons eerste kindje gekregen, dus onze spaarrekening heeft een flinke klap gehad. Maandelijks sparen we in ieder geval €25 voor onze dochter, en zetten we dus geld opzij voor leuke dingen & bijvoorbeeld het onderhoud van de auto. Alle extraatjes, zoals kinderbijslag, vakantiegeld en de belastingteruggave, gaan naar de spaarrekening.


En zo ja, waar sparen jij/jullie voor?

Elke maand sparen we dus voor onze jaarlijkse grote uitgaven, we proberen een auto bij elkaar te sparen en we willen graag een buffer van minimaal €1000 houden. Ook sparen wij, op een aparte rekening, wat geld voor onze dochter.

We gaan even in de toekomst kijken. Hoe zien jouw financiën er over 5 jaar uit?

Wij hebben afgelopen jaar een eigen woning gekocht, waar we nog het een en ander aan willen verbouwen (geen hoognodige dingen, maar we willen graag vloerverwarming en extra isolatie). Dit willen we wel binnen 5 jaar bereiken.

Verder zouden we onze financiële buffer willen uitbouwen tot minimaal €5000, en wil ik graag af van zoveel mogelijk vaste lasten. Hiervoor wil ik de zorgverzekering bij elkaar gaan sparen en in 1x betalen, en over naar sim-only abonnementen op een zelf gekochte telefoon. Ook is mijn man tegen die tijd klaar met zijn avondopleiding, en gaat hij meer verdienen. Verder hoop ik vooral dat we op dit tempo door kunnen gaan met aflossen, en dat we samen over onze financiën kunnen blijven praten. Dat vind ik toch wel het belangrijkst!

Ook (anoniem) meedoen?

Op dit moment zijn er weinig nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De portemonnee van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen portemonnee verhaal.

Aanmelden kan via zuinigeman@gmail.com of via de contactpagina. Je ontvangt vervolgens de vragenlijst per e-mail. Je kan uiteraard ook anoniem meedoen.

https://www.zuinigeman.nl/p/contact.html
Lees ook eens andere verhalen
Hier onder vind je de vorige delen in de serie de portemonnee van...!

De portemonnee van... Financefitgirl
De portemonnee van... Giensie
De portemonnee van... M (anoniem)
De portemonnee van... P (anoniem) 
De portemonnee van... Op naar een koophuis
De portemonnee van... C (anoniem)
De portemonnee van... Catootje
De portemonnee van... Ria
De portemonnee van... Minimize Mama
De portemonnee van... Nicolet
De portemonnee van... B (anoniem)
De portemonnee van... Carla
De portemonnee van... Daniëlle
De portemonnee van... Saskia
De portemonnee van... Andre
De portemonnee van... Mini
De portemonnee van... Jane
De portemonnee van... Bieke
De portemonnee van... Nijntje
De portemonnee van... Wendy
De portemonnee van... The Budget Grammer
De portemonnee van... Van her naar HOT
De portemonnee van... PV (anoniem)
De portemonnee van... Samen zijn wij sterk (bloemplukster)
De portemonnee van… H (anoniem)
De portemonnee van… Mijke
De portemonnee van... Brigitte
De portemonnee van... Karin
De portemonnee van... Anne
De portemonnee van... Renée Lamboo (porterenee)
 1. Goed en bewust bezig. Misschien daarom goed om je volgende te realiseren. Wij betaalden ook meer dan nodig was voor gas en elektra. Altijd leuk potje tot onze energieleverancier dit jaar failliet ging dat geld is dan weg. Nu betalen we niet veel meer dan nodig en leggen zelf het meerdere weg. Gebeurde vorig jaar bij een grote energie leverancier in Neferland dus vraag jezelf af of je dit risico wilt lopen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een goede tip! Daar heb ik echt nog nooit over nagedacht. Misschien het overige bedrag maar gewoon op de spaarrekening zetten dan. Dankje!

   Verwijderen
 2. Moest je per se (nu) trouwen dan? Ik had het wel geweten met deze salarissen, een kind en een koophuis. Dan zou trouwen bij mij echt de laatste prioriteit zijn. Ik vind deze buffer erg laag.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je moet natuurlijk niks.. haha. Wij wilden graag trouwen, en we moesten een hoop regelen ivm de aankoop van ons huis en de komst van ons kindje. Onze bruiloft was heel klein en low-budget, op een maandag, dus ik denk dat wij al met al goedkoper uit zijn geweest met trouwen dan met de erkenning etc voor ons dochtertje + een samenlevingscontract voor de aankoop van het huis regelen. Niet dat het daarom draait he, maar even omdat je daarop lijkt te doelen; dat het qua geld niet jouw eerste optie zou zijn.

   Onze buffer staat momenteel op het minimum inderdaad. Ik denk zelf dat wij het daar voor nu prima mee doen. We willen natuurlijk naar een grotere buffer, maar je moet wel even meerekenen dat ik 23 ben, net klaar met studeren en geen studieschuld meer heb omdat die afgelost is. Ik denk dat schuldenvrij zijn op mijn leeftijd tegenwoordig bijzonderder en belangrijker is dan een grote buffer hebben. Die grotere buffer komt er wel.

   Verwijderen
 3. Edit: Ervan uitgaande dat je een bruiloft hebt gegeven...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk om te lezen dat je alles zo goed bijhoud! En zoveel mogelijk vaste lasten weg moet lukken lijkt mij. Verzekeringen kan nog giga omlaag, is een erg hoog bedrag. En de loterij kan eruit, kun je alweer een hoop extra sparen denk ik zo!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je leuke reactie! Verzekeringen omlaag valt bij ons helaas wel tegen. We zijn niet dubbel verzekerd of oververzekerd, maar hebben qua verzekeringen wel een groot vangnet mocht een van ons wat overkomen, bijvoorbeeld met een vrij dure overlijdensrisico verzekering, die onze volledige hypotheek aflost & een leuk bedrag voor ons dochtertje achter zou laten. Ook hebben we allebei duurdere zorgverzekeringen (ik ivm de komst van ons dochtertje, ziekenhuis & kraamzorg werd nu volledig vergoed & dat was voordeliger dan dat zelf doen met een lagere premie), en mijn man ivm gezondheidsproblemen. Daarbij komt dan nog dat mijn man een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft omdat hij onze hoofdkostwinner is, waardoor we bij evt werkloosheid door arbeidsongeschiktheid wel zijn volledige salaris voor een flink aantal jaar nog gestort krijgen. Dit alles telt bij elkaar flink op, maar vinden wij wel belangrijk om geregeld te hebben, vooral voor onze dochter. Wanneer we een grotere hoeveelheid spaargeld hebben kunnen we er natuurlijk over denken dit wat te verminderen, maar voorlopig vinden wij een vangnet heel belangrijk.

   Verwijderen
 5. Klinkt alsof je goed en bewust met geld omgaat! Complimenten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje voor deze leuke reactie! Altijd leuk om te horen!

   Verwijderen
 6. Inderdaad, goed dat je het zo goed bijhoudt en zo bewust bezig bent. Om aan te sluiten op Maris: er is ook nog veel te besparen als je dat inderdaad graag zou willen, zoals je aangeeft. Je verzekeringen zijn echt exorbitant hoog. Wij betalen E337,- per maand (vind dat al veel), dat is inclusief twee dure zorgverzekeringen met aanvullend pakket die we dit jaar nodig hebben, maar volgend jaar weer opzeggen en een veel duurder huis met dito schadeverzekering. Waarschijnlijk ben je oververzekerd. Daarnaast betalen wij voor TV & Internet een tientje per maand minder en dan zit er ook nog een telefoonlijn bij in waar we onbeperkt gratis mee mogen bellen. Telefoon vind ik ook echt heel hoog. Hier betalen wij 5,- per maand voor voor twee abonnementen met data en minuten. En inderdaad loterij kan er uit. Besparing: 194,50 per maand HOPPA!!! Veel succes en ga zo door!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie Verzekeringen omlaag valt bij ons helaas wel tegen. We zijn niet dubbel verzekerd of oververzekerd, maar hebben qua verzekeringen wel een groot vangnet mocht een van ons wat overkomen, bijvoorbeeld met een vrij dure overlijdensrisico verzekering, die onze volledige hypotheek aflost & een leuk bedrag voor ons dochtertje achter zou laten. Ook hebben we allebei duurdere zorgverzekeringen (ik ivm de komst van ons dochtertje, ziekenhuis & kraamzorg werd nu volledig vergoed & dat was voordeliger dan dat zelf doen met een lagere premie), en mijn man ivm gezondheidsproblemen. Daarbij komt dan nog dat mijn man een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft omdat hij onze hoofdkostwinner is, waardoor we bij evt werkloosheid door arbeidsongeschiktheid wel zijn volledige salaris voor een flink aantal jaar nog gestort krijgen. Dit alles telt bij elkaar flink op, maar vinden wij wel belangrijk om geregeld te hebben, vooral voor onze dochter. Wanneer we een grotere hoeveelheid spaargeld hebben kunnen we er natuurlijk over denken dit wat te verminderen, maar voorlopig vinden wij een vangnet heel belangrijk. Zo doet iedereen het een beetje op zijn eigen manier toch ;)
   Telefoons klopt, dat vind ik zelf ook veel te hoog. Helaas zit dat vooral bij mijn man, die graag de nieuwste telefoon met belachelijk veel internet heeft haha. Dit is een discussiepuntje. TV en internet zijn wij ondertussen mee overgestapt, daar ben ik nu €35 per maand aan kwijt, dus dat is mooi meegenomen!
   En gewoon een vraagje he (niet aanvallend bedoeld); hoe weet je nu dat je een duurder huis hebt? Hogere hypotheek oke, maar duurder huis kan je toch niet weten nav dit stuk? Haha.

   Verwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken