Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

9 februari 2019

Gastblog | Experiment: mislukt

Gastblog | Experiment: mislukt

Het bloggen hier bij zuinigeman is begonnen met mijn bijdrage aan "de portemonnee van". Ik beschreef daarin dat ik een budget heb met daarin 800 euro voor alle variabele uitgaven. Boodschappen, kattenvoer, leuke dingen doen, kleding maar ook tegenvallers die je af en toe hebt, of besluiten een nieuwe bril te kopen of een tattoo te laten zetten.

Allemaal moet het uit die 800 komen. De ene maand blijf ik er onder, de andere ga ik eroverheen. Mijn idee hierachter was, dat ik geen geld van mijn spaarrekening haal voor de wat grotere en/of onverwachte uitgaven. En de redenering achter dat niet willen is, als je eenmaal begint ga je daar mee door.

Ik houd niet precies bij waar het allemaal heen gaat. Zolang ik mij aan dit budget houd vind ik het prima. Toch vond ik het naar aanleiding van de reacties op mijn budget leuk eens te gaan kijken of het minder kon. Ik hield mijn uitgaven dagelijks bij, en ging uit van dagelijks 25 euro budget gemiddeld. Zo zie ik meteen als ik er flink over zit. Dan doe ik zo mogelijk een paar dagen rustig aan. Sinds oktober ben ik gaan rekenen met een dagelijks budget van 20 euro. Als ik dat haalde zou ik op maandelijks variabele uitgaven van 600 euro komen.


Zoals de titel al verraadt, dit is niet gelukt. Een overzicht:
Oktober: 860 euro
November: 655 euro
December: 1060 euro
Januari: 775 euro.

Gemiddeld heb ik 837,50 per maand uitgegeven. Dat is zelfs meer dan de originele 800 euro budget per maand.

Ik ben in september met fysiotherapie begonnen, waar ik niet voor verzekerd was omdat ik simpelweg nooit in mijn leven fysio nodig had. Dit heeft erin gehakt, totaal heb ik al tegen de 700 euro hier aan uitgegeven. Daarnaast heb ik nogal veel ov kosten gemaakt i.v.m. mijn opleiding. Dit was gelukkig tijdelijk, totale rekening zo ongeveer 140 euro. En ik was nog bezig met een tattoo, 400 euro uitgegeven in die 4 maanden. Dat het met mijn uitgaven niet heel erg uit de hand gelopen is komt doordat ik verder vrij zuinig ben geweest. Dit ben ik zo gewend, heb ik een tegenvaller of besluit ik mijzelf ergens mee te verwennen dan trek ik elders de broekriem wat aan.

Mijn inkomen is enigszins variabel, door de onregelmatigheidstoeslag. De overschrijding van 37.50 per maand boven de 800 euro budget die ik origineel had, kon ik opvangen. Ik heb mijn maandelijkse spaardoelen gewoon gehaald, niets terug gehaald van mijn spaarrekening, sta niet rood en mijn eindejaarsuitkering is volledig naar de spaarrekening gegaan. Verder heeft mijn vriend nog mijn spaarpot gespekt omdat hij vaak bij mij is en ik dan in feite boodschappen doe voor 2. ik heb dan liever dat hij mij helpt sparen dan dat hij mij iets geeft wat in mijn portemonnee en dan later weer in een kassa verdwijnt. En ik ben onlangs begonnen een voedselvoorraad aan te leggen voor mijn verlof eind dit jaar. Daardoor heb ik dus ook wat extra boodschappenuitgaven gedaan.


Al met al concludeer ik dat een budget van 600 euro voor mij niet werkt. Ik vond het eigenlijk best stressvol om te zien dat het steeds niet lukte, en het demotiveert ook. Een beetje extra ruimte bevalt mij prima. Wel ga ik binnenkort kijken wat ik er nou feitelijk op vooruit ga door de belastingveranderingen. Ik zag in januari dat mijn netto salaris wel gestegen lijkt. Maar door de wisselingen die ik sowieso al heb met de onregelmatigheidstoeslag, is het wat lastig precies uit te rekenen. Daar ga ik mij nog over buigen, en ik wil dat dan afzetten tegen alle lastenverzwaringen. Inclusief bijvoorbeeld de gemeentelijke belastingen, waar ik nog geen bericht van binnen heb. Als er netto wat meer onder de streep overblijft, dan ga ik mijn spaarbedrag verhogen. Zodat ik mijzelf niet nog meer ruimte ga geven in mijn variabele budget. Maar ik verwacht er niet veel van.

Deze gastblog is geschreven door Saskia, 1 x per 2 weken schrijft Saskia een gastblog op zaterdag.

Een reactie posten

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken