Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

27 januari 2019

De portemonnee van... Babet & Mark

De portemonnee van... Babet & Mark

In deze rubriek vraag ik de lezers naar de inhoud van hun portemonnee.Elke zondag komt in de rubriek De Portemonnee Van... een lezer aan het woord over zijn of haar persoonlijke financiën. Hoeveel geld komt er maandelijks in de portemonnee en hoeveel geld rolt er maandelijks uit de portemonnee. Waar doen ze het van?

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de portemonnee van... Babet & Mark


Stel je zelf voor…

Ik ben Babet (44), getrouwd met Mark (45). Samen met onze kinderen (9 en 14) wonen we in een vrijstaande woning in de Randstad. We werken allebei in het management van middelgrote commerciele bedrijven (allebei 36 uur per week, verdeeld over 4 dagen).

Heb je zelf ook een blog op financieel gebied?

Zelf hebben we geen blog.

En welke financiële blogs volg je graag?

Ik (B.) lees uiteraard Zuinigeman maar ook Zuinigaan, Lekkerlevenmetminder, Eenvoudigleven, Hetlevenvaneenverveeldehuisvrouw, Vanheelsobernaarheelsimpelleven, Kleinfarmhuus, Andersonscottage, Mrmoneymustache en nog veel meer blogs die met aflossen, besparen en minimaliseren te maken hebben. Ik heb veel leuke blogs gevonden door de links op bovenstaande sites te bezoeken en lekker door te klikken.

Toen ik met lezen begon, bekeek ik vooral blogs over aflossen. Inmiddels ben ik geboeid door alles wat aflossen teweeg brengt: een andere kijk op het kopen van spullen en de gevolgen daarvan voor onszelf en het milieu. Het ervaren van rust/tevredenheid. Het nadenken over de toekomst die je jezelf en je kinderen wenst, balans zoeken (wat wil ik nu en wat wil ik straks?).


Wat zit er op dit moment aan geld in je portemonnee?

15 cent.

Wat zijn jouw/jullie netto-inkomsten per maand?


Alles bij elkaar, inclusief vakantiegeld, eindejaarsuitkering, salaris, belastingteruggaaf, kinderbijslag omgerekend per maand: 7753 euro per maand.

Inkomsten (alles omgerekend naar maandelijkse bedragen)
Salaris B. € 3.230,00
Salaris M. € 2.950,00
Teruggaaf € 356,00
Kinderbijslag € 178,00
Vakantiegeld B + M € 515,00
13de maand B + M € 515,00
Totaal bedrag € 7.744,00

Grappig. Iedereen zou deze berekening moeten maken. Als je alle jaarlijkse bedragen omrekent naar maandelijkse resultaten, sta je versteld van de uitkomst. Doe dus vooral mee aan deze rubriek!!


Wat zijn jouw/jullie vaste lasten per maand?

Hypotheek € 977,00
Verzekeringen
2 auto's € 89,00
Doorlopende reisverzekering € 10,00
Uitvaart € 13,00
Woonhuis + WA € 51,00
Levensverzekering € 30,00
Ziektekosten B + M € 252,00
Lidmaatschappen
Sportschool 2 x € 116,00
Krant € 14,00
Sportclubs kinderen € 39,00
Bankkosten
Bank € 5,00
Financieel advies € 15,00
Belasting
Wegenbelasting € 72,00
Gemeente € 46,00
Zakgeld
Zakgeld Kinderen € 30,00
Zakgeld B + M € 400,00
Gas, water, licht
Gas + elektra € 129,00
Water € 24,00
Telecom
Alles in 1 pakket € 44,00
Telefoons alle gezinsleden € 39,00
Spotify family € 15,00
Netflix € 9,00
Kinderen (schoolgeld, kleding, sportkleding enzo) € 154,00
Totaal € 2.573,00


Wat zijn jouw/jullie variabele lasten per maand?

Boodschappen € 550,00
Uitjes € 200,00
Onderhoud auto's (schatting) € 100,00
Brandstof € 300,00
Medische kosten (eigen bijdragen) € 50,00
Persoonlijke verzorging (kapper) € 50,00
Cadeaus € 100,00
Vakantie € 750,00
Totaal € 2.100,00

Boodschappen zijn incl. Schoonmaakmiddelen, wasmiddelen, persoonlijke verzorgingsproducten. Uitjes zijn: uit eten, theater, afhaal, koffie op de verenigingen tijdens wedstrijden e.d.

Hoe beheer je de financiën?

Ik beheer de financiën.We betalen alles met onze bankpassen en zo min mogelijk contant.
Ik gebruik wekelijks  het programma “Afas personal” om de banktransacties te downloaden en te categoriseren, zodat ik precies weet wat er uitgegeven is in iedere categorie (boodschappen, kinderen, enz.). De totaalbedragen per categorie verwerk ik iedere maand in een Excel bestand. Als er bijzonderheden zijn, dan vermeld ik dat in de opmerking in het Excel bestand. Zo kan ik in 1 oogopslag zien hoe we het doen.

En wie doet de financiën?

Ik doe het technische deel: het verwerken van de gegevens. Als we budgetposten overschrijden, bespreken we dat en kiezen we: wel of niet doen. Dat geldt voor alle uitgaven, dus ook als het om kleine overschrijdingen gaat. We vragen ons dan af: Wat zijn de gevolgen? Kunnen we het wegschrijven op andere posten of gaan we de rode cijfers in? Vaak gaat het om kleine dingen. En vaak blijkt dat we het helemaal niet nodig hebben of het anders kunnen oplossen.

Door zo over geld te praten én te kiezen, zijn alle keuzes en de verantwoordelijkheden van succes en verlies van ons samen. Het gaat steeds om samen kiezen voor de weg die nu en straks het best bij ons passen. Dat betekent soms dat we kiezen voor een grote uitgave, omdat we daar heel veel plezier van hebben, of omdat we daardoor jaren van kleine kosten verlost zijn. We rekenen dat dan ook over een aantal jaren uit. Vaak kiezen we voor het 8-ste wereldwonder: kleine bedragen leveren enorm veel geld op.  Dus nemen we brood mee naar het werk, doen we boodschappen bij de Aldi en kopen we geen onzin: dat heeft ons de afgelopen jaren vele duizenden euro’s opgeleverd. En dat heeft helemaal niets met onze inkomens te maken!

Aan het einde van de dag gaat het toch om discipline: stoppen met shoppen. Aardappels met een gehaktbal en aanmaaklimonade in plaats van uit eten en Cola van een A-merk.

Bijkomend voordeel: onze kinderen weten niet beter en zijn wel wat gewend, maar zeker niet verwend.


Tevreden met de inkomsten en uitgaven?

Het zou wel heel raar zijn als we ontevreden waren over de verhouding tussen inkomsten en uitgaven. We houden ruim 3000 euro per maand over. En als we de vakanties schrappen, houden we nog veel meer over.

Soms schaam ik me daar wel een beetje voor, maar aan de andere kant: hier werken we allebei fulltime voor en dat is óók een keuze. Onze kinderen komen niets tekort. Als ze naar school gaan én uit school komen, is er een ouder thuis. Ik hoor vaak commentaar op mensen die veel verdienen (ik reken ons maar even tot die categorie). Alsof goed verdienen automatisch samen gaat met afwezig zijn, weinig aandacht voor het gezin, ratrace en meer.

Dat hoeft niet zo te zijn, als je het slim organiseert en risico’s neemt: ik vond het doodeng om een fantastische baan op te geven voor mijn gezin, omdat het niet meer paste. Ik kreeg uiteindelijk wat ik vroeg, maar ik weet dat mijn kansen voor betere banen in de toekomst minder groot zijn. Maar: door deze keuze kan ik mijn uren beter over de werkweek verdelen en ben ik thuis wanneer ik dat wil.
Ik verdien misschien minder, maar het voelt top.
Voor Mark geldt hetzelfde.

Wij kiezen nu de kinderen naar school gaan voor een regelmatig leven. We gaan vrij weinig uit en we doen geen gekke dingen. Onze kinderen gedijen daarbij, doordat ze zo leren wat een normaal ritme is en wat een normaal uitgavenpatroon is. Dat wij intussen (veel) geld overhouden weten ze niet.

Houd je je geld in de knip? Of geef je het ook makkelijk uit?


Wat is makkelijk? Wij denken over iedere uitgave na. Wat binnen budget valt, zien we als een noodzakelijk uitgave (zie de tabellen hierboven). Alles wat daar buiten valt, wordt overlegd.
Ik vind het een heerlijke manier van ‘spenden’.

Het is leuk om jezelf de vraag te stellen: gaan we deze maand voor een etentje of nemen we deze maand de kaartjes voor Javier Guzman en fietsen we met ons gezin naar het theater (nadat we gewoon thuis gegeten hebben? En doen we het die maand dus zonder afhaal, KFC en andere uitjes?. En als we die keuze gemaakt hebben, zitten we de drie overige weekenden gewoon thuis aan tafel te eten en kijken we lekker een film op netflix of lezen we een boek.

Aan vakanties geven we vrij veel geld uit. Een mooie rondreis in de zomer en een skivakantie zijn natuurlijk luxeartikelen.


Spaar je ook maandelijks geld?

Ik maak ieder jaar een spaarplan, waarin ruimte is voor tegenvallers. Het spaarplan is berekend naar inkomsten en uitgaven per maand. Zo weet ik wat we per maand kunnen sparen. Zelf hebben we een maandelijkse toelage en daar doen we het mee. De rest gaat in de spaarpot en zet ik apart.

Spaargeld moet voor ons werken, dus wordt ingezet voor later. Buiten de buffer die we hebben, leggen we zo veel mogelijk in op de hypotheek.

En zo ja, waar sparen jij/jullie voor?

We willen ons huis aflossen. We betalen liever vermogensbelasting (geld dat terecht komt bij de samenleving) dan rente aan de bank ( geld dat terecht komt bij bankiers). We sparen voor onafhankelijkheid. We zijn na twee woekerpolissen wel genezen van alle ‘goede bedoelingen’ van het bankwezen en we willen in de toekomst vrij zijn om te kiezen wat ons past.

We hebben verder geen grote wensen. We gaan sinds kort twee keer per jaar op vakantie. We hebben allebei leuk werk. Onze kinderen zitten de komende jaren nog op de basis / middelbare school. Tegen de tijd dat ze gaan studeren, lopen de kosten op en zien we wel verder. Er is dan voldoende geld om ze (binnen grenzen) te ondersteunen. Ze moeten het vooral zelf doen.

Samen willen we de komende jaren wennen aan de luxe die we zelf veroorzaakt hebben. Mooie trips. Een keertje samen op wintersport of gewoon eens een lekker weekendje in Nederland op vakantie. Eten in een sterrenrestaurant. Fijne dingen.


We gaan even in de toekomst kijken. Hoe zien jouw financiën er over 5 jaar uit?


Over vijf jaar is ons huis afgelost. We  zijn dan klaar om te investeren  in de woning van ons studerende kind. We maken dan plannen voor onze jongste. Zij zal ook ooit uit huis gaan. Het is dan nog ver weg, maar zonder plan waren we niet gekomen op het punt waar we nu zijn!

We genieten vooral.

We hebben veel meegemaakt. Mark is ernstig ziek geweest. Wij weten hoe kwetsbaar het leven is. Juist als je dát weet, zet je niet alles in op het moment. Mensen die roepen: “Zonde.. je leeft nu en je kan morgen wel dood neervallen en dan is al dat besparen voor niets geweest”,  die snappen (volgens ons) niet hoe het is om écht zowat dood neer te vallen. Juist als niets zeker is, is het heerlijk om te weten dat je gezin het goed zal hebben zonder jou. Dat je ziek kunt worden zonder druk. Wij vinden dat je er in goed tijden maar beter voor kunt zorgen dat je altijd iets te kiezen hebt, hoe rot je het ook krijgt. En daar werken we aan.

Ook (anoniem) meedoen?

Op dit moment zijn er weinig nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De portemonnee van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen portemonnee verhaal.

Aanmelden kan via zuinigeman@gmail.com of via de contactpagina. Je ontvangt vervolgens de vragenlijst per e-mail. Je kan uiteraard ook anoniem meedoen.

https://www.zuinigeman.nl/p/contact.html
Lees ook eens andere verhalen
Hier onder vind je de vorige delen in de serie de portemonnee van...!

De portemonnee van... Financefitgirl
De portemonnee van... Giensie
De portemonnee van... M (anoniem)
De portemonnee van... P (anoniem) 
De portemonnee van... Op naar een koophuis
De portemonnee van... C (anoniem)
De portemonnee van... Catootje
De portemonnee van... Ria
De portemonnee van... Minimize Mama
De portemonnee van... Nicolet
De portemonnee van... B (anoniem)
De portemonnee van... Carla
De portemonnee van... Daniëlle
De portemonnee van... Saskia
De portemonnee van... Andre
De portemonnee van... Mini
De portemonnee van... Jane
De portemonnee van... Bieke
De portemonnee van... Nijntje
De portemonnee van... Wendy
De portemonnee van... The Budget Grammer
De portemonnee van... Van her naar HOT
De portemonnee van... PV (anoniem)
De portemonnee van... Samen zijn wij sterk (bloemplukster)
De portemonnee van… H (anoniem)
De portemonnee van… Mijke
De portemonnee van... Brigitte
De portemonnee van... Karin
De portemonnee van... Anne
De portemonnee van... Renée Lamboo (porterenee)
 1. Wat leuk om te lezen, hoe jullie keuzes maken en hoe jullie met het geld omgaan wat er binnenkomt. Insprirerend.
  Jammer, dat je geen eigen blog hebt, Babet, je hebt een prettige schrijfstijl en jullie denken goed na over wat jullie met jullie geld willen doen en wat je je kinderen wilt meegeven.
  Ik zou hier graag meer over willen lezen, dus als je een blog had, zou ik je blog zeker graag lezen.
  Alle goeds gewenst voor jou en je gezin.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind het bizar (bijna schandalig) dat je met ruim 6000 netto aan inkomsten nog kinderbijslag krijgt. Er zijn heel wat personen en gezinnen in een financieel/ medisch uitzichtloze situatie die dat geld veel beter kunnen gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. En dat bedoel ik als sneer naar de overheid, niet naar de mensen die het ontvangen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik sta versteld van het bedrag wat jullie te besteden hebben en ook aan het bedrag wat jullie daadwerkelijk uitgeven. Misschien komt het omdat ik zelf weinig te besteden heb als alleenstaande moeder met 2 kinderen maar echt hoor mijn mond valt open van verbazing. Ik heb zelf nog even geknipperd met mijn ogen om te kijken of ik de bedragen wel goed gelezen had.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk om te lezen dat jullie, met twee goede salarissen, toch nadenken over jullie uitgaven en toekomst (en die van de kinderen). De tijden zijn financieel goed voor jullie nu, hopelijk blijft dat zo. Mocht het anders worden dan lijken jullie mij mensen die ook daar mee kunnen omgaan. En dat van die kinderbijslag... ik neem aan dat jullie ook vinden dan dat inkomensgerelateerd zou moeten zijn? Maar nu is dat niet zo, dus heb je er evenveel recht op als ieder ander (en betaal je er meer aan mee dan mensen met een lager inkomen.) Bovendien is dat onderdeel van de maatschappij waarin wij gelukkig leven; we hebben een goed sociaal stelsel itt veel andere landen waar je het maar moet uitzoeken als je niets hebt! Groet, Nicolet

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Eerlijk gezegd vind ik jullie geweldige mensen. Die met zo'n inkomen zo goed met geld omgaan. Het niet als vanzelfsprekend beschouwen dat het er is. Jullie werken er hard voor. Fantastisch toch dat jullie over vijf jaar jullie huis hebben afgelost. Jullie zijn er voor jullie kinderen. Helpen ze waar nodig is, maar leren ze ook dat geld niet aan de bomen groeit.
  Wat de kinderbijslag betreft. Iedereen heeft daar recht op. Hoog of laag inkomen. Ik vind dat normaal. Het is een recht.

  Jullie hebben ook een andere kant van het leven gezien. En respect dat je er aan denkt dat er altijd iemand achter blijft. Die goed verzorgd achter blijft.
  Zelf hebben wij enorme schulden gehad. Daar ben ik een blog over begonnen. Wij hebben dat helemaal zelf afgelost. En wij zijn gaan sparen. Nu hebben wij een behoorlijke buffer. Mijn blog gaat inmiddels over mijn leven. Niet meer over sparen of aflossen.

  Leuk dat je een kijkje in leven hebt gegeven. Ik wens jullie het allerbeste.

  Liefs Joanne

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Altijd leuk om te lezen hoe anderen doen.. en wouw wat een inkomen maar ook een behoorlijke uitgave.
  Leuk we even mochten mee kijken, dank je wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een leuk en inspirerend verhaal. Jullie werken hard, zijn financieel bewust en genieten, super.
  Ik vind dat ook hoge inkomens recht hebben op kinderbijslag, het is een recht. Naar mijn mening een zure reactie.
  Door jullie goede inkomens dragen jullie meer dan evenredig bij. Waarschijnlijk is hier ook het nodige aan investeringen (studies en tijd) gedaan. Een ander maakt de keuze om niet, of veel minder te werken, als je een keuze hebt natuurlijk.
  Grt, Mariska

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken