Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

26 januari 2019

Gastblog | Een jaar de diepte in

Gastblog | Een jaar de diepte in

Ik volg nogal wat Nederlandse maar ook Amerikaanse en Duitse blogs over besparen en het versimpelen van je leven, en daar kom je dan het een en ander tegen over bepaalde "uitdagingen" die mensen aangaan. Zoals een jaar niks kopen, leven met een garderobe bestaande uit een zeer beperkt aantal stukken, heel efficiënt maaltijden plannen, etc. 

Over het algemeen vind ik het leuk om te lezen maar blijft het daarbij. Ik heb alleen weleens de 30 dagen minimalist challengers gedaan. Oké meer dan eens. Ik geloof wel 3 keer. En iedere keer geslaagd. Dat is niet iets om trots op te zijn haha. Het houdt in dat je op dag 1 van de 30 dagen 1 item wegdoet uit je huis, op dag 2 doe je 2 items weg, etc. Nou, reken maar eens uit waar je op uitkomt in totaal in zo'n maand. Dit is mij dus meerdere keren gelukt. En...


Ik ben er eigenlijk weer mee bezig alleen ben ik maar gestopt met tellen. 6 gevulde grote dozen gingen laatst weer naar de kringloop, plus nog een en ander bij het afval, en er kan nog meer bij, ehh, weg bedoel ik;-) Ongelofelijk. De huidige opruimwoede is ingegeven door min of meer duidelijke op de redelijk korte/semilange termijn samenwoonplannen, ruimte maken voor mijn verlofvoorraad waar ik eerder over schreef, ruimte maken om op een normale manier de klussen in huis af te kunnen maken, en gewoon omdat ik gek word van die troep en helemaal niet snap waarom ik al die dingen bijna 9 jaar geleden heb meeverhuisd én al die tijd heb bewaard, en/of in de laatste 9 jaar heb aangeschaft. (nou ja, niet snap...sentimentele redenen, "ik heb het misschien nog nodig" redenen, "maar ik vind het zo leuk ookal gebruik ik het niet en staat het in de weg" redenen, "ik ga dit ooit repareren" redenen, "zo zonde om weg te gooien" redenen...daarom)

Nu las ik onlangs een blog over iets waar ik al eens eerder over had gelezen en wat was blijven broeien in mijn achterhoofd, namelijk een Depth Year. Kort gezegd gaat het erom dat je een jaar lang probeert je leven in te vullen met dingen die je al hebt, projecten waar je al aan begonnen bent etc. Waarderen, (weer)zien, en plezier hebben van wat je al hebt en doet. Dus in plaats van de breedte in door weer nieuwe dingen te beginnen, ga je de diepte in.


Bij het opruimen kwam ik veel tegen wat ik ooit wilde doen, was begonnen maar niet heb afgemaakt, nog steeds leuk vind maar niet meer aan toe kom etc. Bijvoorbeeld:

  • De memorabilia van vakanties die ik nog altijd op een decoratieve manier wil opbergen. Ik zit zelf te denken aan een verzameling mooie glazen potten en doosjes.
  • Bier brouwen, we hebben het meermaals met succes gedaan, maar na de laatste 2 mislukte pogingen is de klad erin gekomen. Terwijl we nog brouwpakketten hebben liggen.
  • Zelf zeep maken from scratch en met mijn eigen bijenwas als een van de ingrediënten. Ooit gedaan, was leuk, enthousiast heerlijke etherische olietjes gekocht en toen...niks meer.
  • Zelf kaarsen maken, want ik heb veel te veel bijenwas om alleen zeep van te maken;-) Ooit lont gekocht en vormpjes verzameld bij de kringloop. En daar bleef het bij. En leuk, terwijl ik bezig ben dit blogje te schrijven, hoor ik dat mijn bijenvereniging een workshop organiseert, zelf kaarsen gieten! Kosten, 10 euro. Ik ga!
  • De cursus zelf patroon tekenen die ik ooit begonnen ben zo'n 12 jaar geleden maar nooit heb afgemaakt. Maar ik heb al het studiemateriaal nog. En heel veel lappen stof en andere benodigdheden om iets mee te maken. En, in de periode dat ik dit blogje schrijf zie ik in een "straatbibliotheek" bij mij in een buurt een boekje over zelf patronen maken met speciale software, en de cd rom met software zit er gewoon bij! Ik moet even terugdenken aan het eerste blogje dat ik voor zuinigeman schreef, Vinden of gevonden worden....:-)
  • Lezen. Behoeft weinig toelichting.
  • Dat leuke kastje waar ik maar geen afstand van kan doen, niet omdat ik het zelf wil houden maar omdat ik helemaal voor mij zie hoe ik dat ontzettend leuk zou kunnen oppimpen (met restjes verf die ik al in huis heb) en verkopen.
  • Die andere leuke kast die ik wel wil houden en ook erg aan een opknapbeurt toe is.
  • Kookboeken waar ik nog veel recepten uit wil proberen.
  • Het Huis. Ik zeg eerlijk, dat is een meerjarenplan. Hoe diep ik ook ga dit jaar:-) Voor aardig wat projecten heb ik de spullen al in huis dus vaak hoeft dit niet veel te kosten.

En dat is nou fijn van al dat opruimen. Uiteindelijk onthult het die dingen waarvan je hart nog steeds een slagje harder gaat kloppen, maar die je gewoonweg was vergeten. Ik ga er dus voor, een jaar de diepte in. Wordt vervolgd!

Deze gastblog is geschreven door Saskia, 1 x per 2 weken schrijft Saskia een gastblog op zaterdag. 

Een reactie posten

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken