Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

29 januari 2019

Wij gaan maandelijks in 2019 er op achteruit

Wij gaan maandelijks in 2019 er op achteruit

Een hogere energierekening, een hogere zorgpremie en een verhoging van de btw. Iedereen krijgt te maken met hogere uitgaven en toch hebben we in 2019 meer te besteden dan in 2018. Het Centraal Planbureau berekende dat de meerderheid van de huishoudens er in 2019 op vooruit zal gaan.

Wij hebben ook allebei onze eerste loonstrookje van het jaar 2019 ontvangen van onze werkgevers. Dus kan ik aan de slag met het berekenen van onze salarissen, want hoeveel geld krijgen wij nu extra per maand, zelf ben ik positief dat wij met onze koopkracht er op vooruit gaan.

Vriendlief zijn salaris kan ik makkelijk berekenen, hij krijgt namelijk maandelijks altijd, exact hetzelfde bedrag. Vriendlief houdt vanaf januari 2019 netto 15,16 euro meer over per maand. Bij mij is het moeilijker omdat ik elke maand ORT (onregelmatigheid toeslag) krijg, verschilt mijn inkomen en afdracht aan belastingen en premies. Ik hou nu 27,50 euro per maand meer over. Samen krijgen wij netto 42,66 euro. Mooi bedrag elke maand erbij hoef je niets voor te doen.


Maar gaan wij ook er op vooruit elke maand?


Vriendlief heeft de goedkoopste autoverzekering en door vele schades met auto's gaat landelijk de premie omhoog, schade voor vriendlief 7,69 euro per maand extra betalen aan de autoverzekering. Zorgkosten van mij gaan flink omhoog, ik heb hetzelfde verzekeringspakket als vorig jaar maar mijn premie stijgt met 11,45 euro per maand. Vriendlief heeft iets minder laten verzekeren (plus pakketje minder) en betaald hetzelfde bedrag per maand. De uitvaartverzekering gaat ook al omhoog met 0,23 cent.

In 2018 gaven wij 388 euro gemiddeld per maand uit aan de boodschappen. Boodschappen worden 3% duurder en dat komt neer op 11,64 euro per maand. Ook laten wij onze haren knippen elke maand, de kapper ging ook omhoog met een eurootje maal twee keer is 2 euro per maand extra.

Nu zitten wij al op 33,01 euro per maand aan extra maandelijkse lasten. Ik vergeet nog helemaal de energierekening, elke maand betalen wij een hoogbedrag aan de energieleverancier, doordat wij al een hoog bedrag betalen merken wij het nog niet maandelijks in onze portemonnee. Maar toch stijgt onze energierekening in 2019 met gemiddeld 327 euro, berekende prijsvergelijker Pricewise. Dat is inclusief netwerkbeheer- en transportkosten en belastingen. Dit kost ons maandelijks 27,25 euro meer dan in 2018.

Elke maand 17,60 euro erop achteruit


Dus onze lasten per maand stijgen met 60,26 euro en wij krijgen samen 42,66 euro netto per maand. Door alle stijgingen van de maandelijkse vaste lasten gaan wij maandelijks 17,60 euro er op achteruit! Waar ik in het begin nog positief was en dacht dat wij er op vooruit gingen, blijkt nu door alles te berekenen dat onze koopkracht maandelijks er op achteruit gaat.

Loonstrookje ontvangen? Hoe ziet jouw nieuwe loonstrookje eruit? Ga je er op vooruit of op achteruit?

 1. Die stijging van 27.50 van jou is dus alleen een salarisverhoging? Daarnaast betaal je ook minder belasting. Via deze link kun je je gemiddelde brutosalaris invoeren en een vergelijk doen tussen 2018 en 2019 https://www.berekenhet.nl/werk-en-inkomen/nettoloon.html

  Die 388 euro voor boodschappen nodigt wmb uit tot een bezuiniging. Volgens mij kun je primadeluxe eten met zijn tweeën voor 300-350 euro. Er zijn gezinnen die het met dat bedrag doen.

  Zorgverzekering ben ik 5 euro meer gaan betalen, of eigenlijk 3 euro omdat ik het in één keer heb betaald. Plus daarbij nog 1400 clix (13 euro) via Euroclix ontvangen voor het afsluiten van de zorgverzekering, dus eigenlijk ben ik maar 2 euro meer gaan betalen.

  Door een cashback actie (300 euro) van mijn leverancier zou mijn energiebedrag 0-10 euro p/m omhoog gaan. Dit ga ik compenseren door minder lang te douchen en iets zuiniger met de verwarming om te gaan, dus daar verwacht ik geen stijging in.

  De verhoging van de Btw ga ik compenseren door iets beter op de aanbiedingen te letten, slimmer in te kopen en wat vaker naar de markt.

  Op deze manier hou ik van de 70 euro netto die ik er op vooruit ga het grootste gedeelte over. Kwestie van slim vergelijken en hier daar wat handiger en zuiniger zijn zonder op levenskwaliteit in te boeten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geen salaris verhoging hoor, 27,50 is het bedrag wat ik over hou door de nieuwe regels.

   Een van de doelen dit jaar is om gemiddeld 300 euro per maand aan boodschappen te besteden.

   Fijn dat je 70 euro netto er op vooruit gaat en dat je hiervan het grootste gedeelte over kan houden.

   Verwijderen
 2. 300 euro per maand aan boodschappen voor een gezin van 2 personen vind ik vrij hoog. Wij zijn ook met twee en geven verrekend over een gans jaar gemiddeld 175 euro per maand uit aan boodschappen. Groeit jullie haar dan zo vlug dat jullie allebei elke maand naar de kapper moeten ? Maandje overslaan of een tondeuze kopen en elkaars haar knippen zou een grote besparing betekenen denk ik....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat is hier ook het geval, Euroman kreeg er iets bij maar al met al leveren we meer in..

  BeantwoordenVerwijderen
 4. En zo is hoe het kabinet de burger voor de gek houd.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ging er helaas ook minder ver op vooruit dan verwacht, omdat de premie van het ABP flink omhoog is gegaan. Hou er met jouw berekeningen vs. die van het CPB rekening mee dat zij ook eventuele salarisverhogingen over het jaar heen meetellen. Dus als je een trede omhoog gaat qua salaris (of onderhandelt met de baas voor jaarlijkse verhoging) dan telt dat mee. Dus ik ga er per 1/1 nauwelijks op vooruit door alle gestegen kosten, maar over het jaar heen komt er een loonsverhoging van dik 2,5% aan (CAO) plus ik ga een trede omhoog omdat ik weer een jaartje langer in dienst ben. Dat komt samen neer op zo'n 100 euro netto per maand en dan ben ik ineens weer bovengemiddeld vergeleken met de CPB cijfers. Ik hoop dat dat voor jullie ook geldt later dit jaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nu ben ik ook wel benieuwd hoe dat bij ons zit! Wat een fijn concreet bedrag heb je genoemd! Daar houd ik van.

  nicole@huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken