Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

24 augustus 2020

Verduurzamen eigen woning rendabel?

Verduurzamen eigen woning rendabel?

Verduurzamen eigen woning rendabel? Vandaag maakt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) bekend dat woningbezitters die hun huis duurzamer maken de investeringen maar moeilijk terugverdienen. Verduurzaming is voor vrijwel niemand rendabel. Nu is vriendlief en Zuinigeman al bijna (op 1 week na) 3 jaar bezig om onze huidige hoekwoning te verduurzamen.

Maar het verduurzamen van een eigen woning kost (veel) geld. Vooral als je ook van het gas af wilt en een woning wilt maken die energieneutraal is. Het kabinet wil dat alle woning in 2050 van het gas af zijn en energieneutraal. Per jaar moeten 200.000 woningen verduurzaamd worden en de woonlasten moeten niet omhoog gaan.

Volgens het PBL moet een gemiddeld huishouden met energielabel D bijvoorbeeld 35.000 euro investeren om de woning energieneutraal te maken. Daarmee wordt 50 euro per maand bespaard op energielasten. Dat betekent dus dat de investering pas na tientallen jaren is terugverdiend.

Al jaren bezig met verduurzamen


Wij zijn al jaren bezig met het verduurzamen van onze woning, recent hebben wij nog zonnepanelen aangelegd deze liggen vanaf eind mei 2020 op het dak. Dat kost een hoop geld hoor 23 zonnepanelen + het aanleggen ervan. Omdat je van de zonnepanelen de btw terug kunt vragen is de terug verdien tijd van een zonnepaneel gunstig. Ook zonder subsidie zijn zonnepanelen een gunstige investering.

Ook hebben wij het nu veel warmer in onze woning en minder tocht door kunstofkozijnen en een nieuwe kunststof voordeur. Dat scheelt toch weer op de stookkosten en het levert meer woongenot op. Door onze zonnepanelen en nieuwe kozijnen hebben wij een nieuwe energielabel aangevraagd en gingen wij van een C energielabel naar een A energielabel. Die nieuwe energielabel komt vooral door de 23 zonnepanelen. Het liefst maken wij onze gehele woning in 1 keer duurzaam en energieneutraal maar daar hebben wij het geld niet voor.

Energieoverschot


Door overschot aan energie kunnen wij onze nieuwe elektrische auto thuis opladen. En leveren wij zelfs nog energie terug aan het net. Vanaf mei 2020 tot augustus 2020 een energierekening met een - ervoor en daardoor krijgen wij maandelijks geld terug in plaats van maandelijks 140 euro betalen aan onze energiemaatschappij. Door de overschot aan energie kunnen wij onze gas cv-ketel vervangen voor een cv-ketel op stroom. Als wij overgaan op een elektrische variant van verwarmen, dan weten wij nog niet als we energieoverschot houden of als we al het opgewekte energie verbruiken.

Hieronder een kleine opsomming in de afgelopen (bijna) 3 jaar.

Zonnepanelen € 9000
Laadpaal auto € 1600
Nieuwe aansluiting elektra € 280
Kunststof voordeur € 4500
Inductiekookplaat € 360
Mechanische ventilatie € 190
Kunststofkozijnen bovenverdieping €5500
Velux dakraam € 304
Groepenkast €1000 inclusief uitbreidingen kabels ect.
(bedragen zijn afgerond)

Totale uitgaven onderhoud huis en tuin:

Jaar Bedrag
2017 € 7.875,09
2018 € 9.440,97
2019 € 13.618,73
2020 - t/m augustus € 12.681,60
Totaal € 43.616,39

Als je ons 3 jaar geleden vroeg om €43.000 te gaan investeren hadden wij je voor gek verklaard. Wat een hoop geld! En dat voor Zuinigeman die jaren geleden nog in de schulden zat. Wij verdienen dat niet eens bruto per jaar gezamenlijk! Wie zuinig is, de vaste lasten laag houdt kan veel meer sparen.

Maar als je alles op een rijtje zet dan word er toch veel uitgegeven aan het verduurzamen en mooier/meer woongenot van onze woning. Aan onze tuin hebben wij tot nu toe ongeveer €10.000 euro uitgegeven. Dan houden wij € 33.616 over voor het opknappen en duurzamer maken van onze woning. Vooral kleine onderhouds-klusjes kosten geld zoals lekkage via een gebroken dakpan, lekkende waterleiding en ga zo maar door. Doordat ik alles precies bij houdt in excel kan ik alle gegevens zo opzoeken. Zo zien wij ook dat wij elk jaar meer geld uitgeven aan het duurzamer maken van onze woning. Er is nog € 1000 verschil met vorig jaar, maar dit jaar heeft nog 4 maanden.

€ 33.000 niet snel terugverdient


Een investering van €33.616 hebben wij niet binnen een aantal jaren terugverdient. Is het verduurzamen van je woning rendabel? Dat ligt aan de woning en aan je eigen duurzame eisen. Verwarmen van je woning op stroom of toch met een pelletkachel? Wat is duurzamer? Je houten kozijnen om de x jaar schuren / schilderen en hr++ glas erin of 1 keer per 25 jaar a 30 jaar nieuwe kunststofkozijnen? Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Zo werkt vriendlief in de elektra en worden alle elektrische installaties zoals de zonnepanelen, laadpaal, inductiekookplaat en ga zo maar door in onze woning gemaakt door vriendlief, daar door alleen materiaalkosten en geen arbeidskosten. En van het gas af zorgt voor een grote elektrische installatie en veel kabels door onze woning ik heb samen met vriendlief al heel wat draden getrokken en aangelegd. Ben jezelf niet handig dan kost het extra geld.

Verduurzamen wachten tot 2050?


Nou las ik dat je beter kunt wachten tot 2050 en dan komen er vast meer subsidies en allerlei potjes om je woning te verduurzamen en dat het op dit moment niet rendabel is om je woning te verduurzamen. Wij kiezen er wel voor om zo snel mogelijk onze woning te verduurzamen. Het verduurzamen levert op dit moment wel meer comfort op en om nou nog 30 jaar te gaan wachten tot dat het goede moment komt daar hebben wij geen zin in.

Woning van het gas af


Binnenkort, liefst dit jaar nog, gaan wij proberen om onze woning van het gas te laten gaan. Wel spannend hoor, minder comfort of minder lang kunnen douchen? Hier zijn wij op dit moment druk mee bezig. Toevallig zat ik gisterenavond nog te oriënteren op het opslaan van regenwater en dat wij dit regenwater gebruiken voor het doorspoelen van het toilet, (grijswaterleidingen aanleggen in de woning, komt nog wat bij kijken) het is toch zonde dat dat gedaan word met regenwater. En zo gaat het duurzamer maken van onze hoekwoning in kleine grotere stappen.
 1. Er zit natuurlijk wel een verschil tussen je huis verduurzamen en energieneutraal maken. Met het plaatsen van zonnepanelen maak je volgens mij de meeste progressie in procenten. Een mooie investering als je huis daar geschikt voor is. Helaas mijn huis niet. Het dan energieneutraal maken plaatst mijn situatie onder het onderzoek dat pbl heeft gedaan.

  Ga zo door, jullie zijn goed bezig.

  ps. Als je de uitgaven (per maand) van voor verduurzamen vergelijkt met nu. Hoeveel levert dat iedere maand aan besparing op? En wanneer heb je dit dan terug verdiend?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Volgens mij maak je de meeste winst met kierdicht maken van je huis,met name de aansluiting dak op muren lekt nogal eens.Om dat te testen kan je een blowerdoortest doen.
  Naast duurzaam maak je je huis comfortabeler, dat is niet in euro's uit te drukken, minder tocht in de winter, minder last van de hitte in de zomer.Als je 60% van de maatregelen toepast(zeg maar minus de warmtepomp) ben je al heel eind op weg!
  Jammer dat je nu denkt aan een wateropslag voor grijswater, had mooi onder het terras gekund. Maar goed, kan alsnog. De wc verbruikt veel water als je dat alleen al oplost met grijswater heb je al grote winst behaald.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ah herkenbaar, wij hebben in 2011 ervoor gekozen eerst de kozijnen te vervangen. Een flinke pak met geld, maar o wat zijn we blij met driedubbel glas en dikke kozijnen. Het scheelde 50% op ons stookverbruik en het zorgde voor veel meer comfort.
  Daarna zijn we verder gegaan met het isoleren van het huis waar we bezig waren en hebben inmiddels ook zeker bijna 100K in het huis gestoken (natuurlijk niet alleen aan verduurzaming, maar ook aan keuken e.d........ )Het is zuiniger, comfortabeler, beter naar onze smaak en ook nog eens toekomst geschikt. Maar terugverdienen gaan we het nooit meer natuurlijk.
  Van het gas af kunnen we nog niet, maar ik ben ook in afwachting wat het plan is hier in de gemeente..... Restwarmte? Aardwarmte? Warmtenet? Of toch een warmtepomp? We gaan het meemaken aankomend jaar wat er in het toekomstplan is.
  Afhankelijke daarvan kiezen wij onze aanpak!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Misschien moeten we verduurzamen, vanwege klimaat en milieu. En niet om er persoonlijk rijker van te worden. Dat is een ander uitgangspunt. Jammer genoeg niet voor iedereen financieel haalbaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij hebben ons huis uit midden jaren 80 ook beetje bij beetje verduurzaamd. HR++ glas op de bovenverdieping, spouwmuurisolatie (extra), vloerisolatie (extra) en zonnepanelen (10 stuks) voor in totaal +/- 7300 euro. We zijn van +/- 155 euro per maand naar 55 euro gegaan dus grofweg zal de terugverdientijd 6,1 jaar zijn. Dat vind ik een uitstekende investering aangezien het huis ook van C naar A label is gegaan en bij evt verkoop ook meer zal opbrengen. Het comfort is dan denk ik nog wel de belangrijkste reden, je merkt het verschil echt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij willen in de nabije toekomst eindelijk die zonnepanelen gaan doen. Vorig jaar hebben we dubbel glas laten aanleggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ik heb 3 jaar geleden een huis uit 1981 gekocht en dit ook helemaal verduurzaamd. het is nu zelfs gasloos. in combinatie met de zonnepanelen heb ik een energierekening van 35 euro per jaar maximaal. ja dat heeft een berg geld gekost, samen met de rest van de verbouwing. maar het hele huis is nu erg comfortabel en de kosten vanaf nu zijn een stuk lager. ik ben het ook eens met wat Marja zegt, je moet niet altijd kijken naar terugverdientijd. ik heb mijn huis verduurzaamt voor deels de lagere lasten, maar ook zeker vanwege de aardbevingen (ik woon in Groningen met een huis met lichte schade) en klimaat en milieu. ik ben er nog steeds heel erg blij mee ook al krijg ik het geld nooit terug bij een eventuele verkoop. ik geniet hier nog elke maand van

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Zuinigeman, wooncomfort is volgens mij een hele belangrijke reden om te huis te verduurzamen. Ik lees dat dat bij jullie een grote rol speelt. Daarnaast is het natuurlijk fijn wanneer je geld overhoudt na het verduurzamen. Als dit niet het geval is moet je misschien gewoon blij zijn met het feit dat je fijn woont én jullie een steentje bijdragen aan een beter milieu en daarmee voor de volgende generaties ook iets goeds doen! Ik vind het top!

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken