Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

4 juli 2020

Zonnepanelen BTW zelf terugvragen

Zonnepanelen BTW zelf terugvragen

Zonnepanelen BTW zelf terugvragen In mei hebben wij zonnepanelen aangeschaft. Door het aanschaffen van zonnepanelen mogen particulieren de btw op de aankoop en installatie (21 procent) terugvragen van de Belasting. Er zijn allerlei bedrijven die voor jou de btw willen terugvragen, dat kost uiteraard geld. Zonnepanelen btw-teruggave kan wel € 50 tot € 150 kosten als je dit uitbesteed.

Maar je kunt natuurlijk de btw zelf terugvragen van de belastingdienst. Zuinigeman heeft het uiteraard zelf gedaan. Na wat speur en zoek werk op het internet en allerlei brieven van de belastingdienst, heb ik een stappenplan gemaakt. Zodat anderen hier wat aan hebben.

Met zonnepanelen op je dak word je in feite een klein energiebedrijfje, je wekt energie op en daarmee word je gezien als kleine ondernemer. Dat levert voordeel op, omdat je als ondernemer de betaalde btw over de aanschaf en installatie van de zonnepanelen terug kunt krijgen. Dat doe je met een btw-aangifte. Met het stappenplan kun je dit prima zelf regelen.


Spelregels btw-aangifte


 • Doe de btw-aangifte binnen 6 maanden na afloop van het kalenderjaar waarin je de zonnepanelen gekocht hebt. 
 • Zorg dat factuur van de zonnepanelen én de energierekening op dezelfde naam staan. Staat de factuur op jouw naam en de energierekening op naam van je partner? Dan kan je de btw niet terugvragen. 
 • Onderstaande stappenplan hieronder geldt alleen voor particulieren.
btw zonnepanelen

Stappenplan BTW teruggaaf Zonnepanelen


Voor particulieren die nog geen btw-nummer hebben.

Stap 1: Vul het formulier 'Opgaaf zonnepaneelhouders' in


Als u de zonnepanelen plaatst dien je een BTW nummer aan te vragen via de Belastingdienst. Je meld je aan als ondernemer bij de Belastingdienst. Dit doe je met het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders, dat op de site van de Belastingdienst staat.

 • Bij 1 vul je jouw gegevens in: je naam, het adres waar de zonnepanelen zijn geplaatst, je telefoonnummer, je burgerservicenummer en de factuurdatum.
 • Bij 2a vul je het correspondentieadres voor de btw in (dat kan een ander adres zijn).
 • Bij 2b kruis je aan of je wilt meedoen aan de kleine ondernemers regeling (KOR). Deelname aan de KOR heeft als voordeel dat je maar 1 (soms 2) keer btw-aangifte hoeft te doen. Het nadeel is dat je daarna 3 jaar lang geen btw meer kunt terugvragen (bijvoorbeeld als je extra panelen koopt, maar ook als je een eigen bedrijfje begint). 
 • Bij 3 onderteken je het formulier.

Helaas moet je het formulier uitprinten, (digitaal pdf) invullen en opsturen naar de Belastingdienst. Let op: wel een postzegel kopen en het poststuk voldoende frankeren.

Na de ontvangst van jouw formulier stuurt de Belastingdienst binnen 10 werkdagen een brief 'Vaststelling belastingplicht'. In die brief staat dat je als ondernemer bent geregistreerd en je btw-nummer (omzetbelastingnummer). Daarnaast krijg je nog een brief met je inloggegevens voor de digitale aangifte.

Je krijgt namelijk heel brieven van de belastingdienst. Je krijgt ook twee brieven met loginnaam en wachtwoord om in te loggen op de oude portaal Mijn Belastingdienst Zakelijk. Deze heb ik niet gebruikt, je kunt namelijk met je eigen (prive) DigiD inloggen Mijn Belastingdienst zakelijk.

Stap 2: Rekeningnummer doorgeven


Je moet aan de Belastingdienst het rekeningnummer doorgeven waarop de btw uitbetaald kan worden. Dat moet óók als de Belastingdienst al een rekeningnummer van je heeft voor de inkomstenbelasting of toeslagen!

Je kunt het rekeningnummer online doorgeven op de site van de Belastingdienst. Doe dit voor je aan stap 3 begint (dus voordat je de btw-aangifte doet), dan gaat de uitbetaling sneller. Handig om te weten: heb je géén boekhouder of andere contactpersoon? Vul bij 'contactpersoon’ dan je eigen gegevens in. En bij 'subnummer' vul je de 2 cijfers na de B van jouw omzetbelastingnummer in.

Stap 3: Btw-aangifte doen


Waarschijnlijk krijg je van de Belastingdienst een digitale aangifte. Heb je de brief (oude portal) en inloggegevens ontvangen? Dan ben je klaar om btw-aangifte te doen. Je kunt inloggen op de oude portal van Belastingdienst Zakelijk of gebruik maken van de nieuwe login Belasting dienst Zakelijk met je eigen DigiD. Na het inloggen klik je op Omzetbelasting en dan in het linker kolom op Btw-aangiften.

Staat er een btw-aangifte voor u klaar in onderstaand overzicht? Doe dan altijd aangifte, ook als u in het aangiftetijdvak geen btw hoeft te betalen of terugkrijgt. Hieronder staat Openstaande btw-aangiften en daar kan je op klikken.

Hoe vul je het formulier in?Introductie


Aangifte omzetbelasting start met een Introductie. Kies onder de vraag ‘Hebt u dit tijdvak iets aan te geven?’ voor ‘Ja’.
 • Vul je naam in.
 • Vul je telefoonnummer. in
 • Klik op ’akkoord’
Je hoeft alleen de rubrieken 1 en 5 in te vullen. Bij rubriek 2, 3 en 4 vul je niets in, in de digitale aangifte klik je op 'Akkoord'.

Rubriek 1 Prestaties Binnenland


Bij vraag 1a vul je bij 'Bedrag waarover omzetbelasting wordt berekend' het cijfer '0' in. Bij 'omzetbelasting' vul je het forfait in dat hoort bij het opwekvermogen van jouw zonnepanelen. Dit forfait vind je in de tabel hieronder. Bijvoorbeeld: voor een systeem van 7.300 Wattpiek (23 zonnepanelen) is het forfait € 160. Let op: deze tabel geldt voor zonnepanelen die op het dak liggen of staan.

Tabel voor zonnepanelen die op het dak liggen of staan
Opwekvermogen in Wattpiek Forfait (omzetbelasting)
1 - 1000 € 20
1001 - 2000 € 40
2001 - 3000 € 60
3001 - 4000 € 80
4001 - 5000 € 100
5001-6000 € 120
6001-7000 € 140
7001-8000 € 160
8001-9000 € 180
9001-10000 € 200

Het bedrag dat je terugkrijgt, is de btw die je betaald hebt min een vast bedrag (dat noemen we het forfait).


Rubriek 2 Verleggingsregelingen binnenland, Rubriek 3 Prestaties naar of in het buitenland en Rubriek 4 Prestaties vanuit het buitenland aan u verricht vul je niet in en klik je op 'akkoord'.

Rubriek 5 Voorbelasting en kleineondernemersregeling


Daarna ben je bij Rubriek 5 Voorbelasting en kleineondernemersregeling (KOR).
 • Vraag 5a wordt automatisch voor u ingevuld. (aansluitend bij vraag 1a)
 • Vul bij vraag 5b het door u in totaal betaalde BTW-bedrag over de zonnestroominstallatie in. Het BTW bedrag kan je terug vinden op de factuur van je zonnepanelen leverancier/installateur.
Na het invullen klik je op akkoord.

Daarna kom je bij het overzicht van de aangifte omzetbelasting. Controleer nogmaals alle gegevens en als het klopt dan klik je op opslaan en ondertekenen. Bij totaal te ontvangen staat het bedrag wat je terug krijgt van de belastingdienst. Bij ondertekenen en verzenden vragen ze nogmaals om het volgende in te vullen.
 • Vul uw naam in: (naam)
 • Vul uw functie in: Eigenaar
Klik op ’verzenden’ (let op; u verzendt de aangifte hiermee definitief, zorg dat alle gegevens gecontroleerd zijn.)


Eén keer btw-aangifte is meestal voldoende


En dan is het wachten op de belastingdienst. Je krijgt btw terug Binnen 8 weken nadat de belastingdienst de aangifte heeft ontvangen. Het geld staat op je rekening binnen 1 week na de datum van de brief.

Normaal gesproken moet je als ondernemer elk kwartaal btw-aangifte doen. Maar als je deelneemt aan de kleine ondernemersregeling is 1 keer aangifte doen voldoende. Soms komt het voor dat je na de 1e aangifte toch nog een 2e aangifte van de Belastingdienst ontvangt. Die móét je dan ook invullen, anders krijg je een boete. Houd je e-mail of post dus in de gaten: de Belastingdienst stuurt als het goed is een herinnering.

Btw-aangifte nog niet zichtbaar


Staat er geen btw-aangifte klaar dan moet je even geduld hebben. Heb je in mei de factuur gekregen van je zonnepanelen installatie dan kan je eind juni / begin juli je btw-aangifte doen. De belastingdienst werkt met kwartalen. Zelf viel ik onder het tweede kwartaal en aan het einde van de tweede kwartaal kreeg ik mijn btw-aangifte online te zien.
Tijdvak Aangifte en betaling moeten binnen zijn op
1e kwartaal 2020 30-apr-20
2e kwartaal 2020 31-jul-20
3e kwartaal 2020 31-okt-20
4e kwartaal 2020 31-jan-21


Zelf btw-aangifte doen kost niets


Met behulp van milieucentraal en het bekijken van afbeeldingen van de oude portal van belastingdienst heb ik mijn btw-aangifte kunnen invullen. Het kost namelijk niets! Nouja, behalve de postzegel kopen. Door afbeeldingen te gebruiken is het allemaal begrijpelijker, althans dat vind ik. Hopelijk helpt het anderen om zelf de btw-aangifte te gaan doen. Daarom heb ik zelf afbeeldingen gemaakt tijdens de btw-aangifte. Het is toch zonde als je € 150 moet betalen voor iets wat je zelf met een klein beetje hulp van het internet kan doen.

Heb jij ervaring met de btw-aangifte?

 1. zuinige man uit de Flevopolder, wat een helder verhaal. Maar bijzonder dat de belastingdienst dit zo heeft ingeregeld. Je zou zeggen dat dit met een paar stappen minder ook zou moeten kunnen. Het is eigenlijk van de zotte dat er een btw registratie en aangifte gedaan moet worden. Bij de inkoop van verf kan het wel makkelijker....21% btw als je het materiaal koopt, maar als je het door een schilder laat uitvoeren betaal je 9% btw over de door hem gebruikte materialen. De minister had de btw op zonnepanelen geleverd aan particuliere adressen op 0% kunnen zetten. Een check van de belastingdienst op bedrijven die zonnepanelen leveren op gefactureerde omzet aan particuliere klanten, met minder dan € 10.000 per factuur en 1 factuur per jaar op hetzelfde leveringsadres zou afdoende kunnen zijn denk ik. En scheelt veel controles, btw registraties en aangiften van vele particulieren.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh ja als toevoeging nog, simpeler kunnen we het maken , ook gemakkelijker.
  Groet Leon

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je blijft daarna ondernemer totdat je de zonnepanelen verwijderd en dit aangetoond hebt bij de belastingdienst.

  Er wordt dus van de bestaande regelgevingen gebruik gemaakt.

  Wil je ooit ondernemer worden dan loop je tegen problemen aan. Je moet dan de BTW over de opbrengst weer afdragen. Dus denk goed na of het handig is voor een eenmalige teruggave.

  Ook kunnen in de 20 / 30 jaar levensduur de regels veranderen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee hoor, na drie jaar kun je je afmelden, zie tinyurl.com/belastingdienstkor.

   Verwijderen
 4. Forfait moet je toch 4 jaar betalen en elk kwartaal moet je je opbrengst doorgeven. Dat is wat mij verteld is bij de belastingdienst. Ook eerdere zonnepanelen worden meegenomen dus als ik er 10 extra neem naast mijn 20 die ik had betaal ik 3x 180 euro voor een teruggave van 600 euro. Daarvoor moet ook nog elk kwartaal alles doorgeven. Teruggave heeft dan bijna geen nut

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb het afgelopen periode ook gedaan. Man, man, wat ingewikkeld. Ik heb ook al een tijdje een halve opzet van een blogje daarover klaarstaan, maar ik vond dat ik dan ook nuttige tips moest geven en dat vroeg om een precieze reconstructie. Blij dat jij dat nu gedaan hebt. Wie weet schrijf ik de frustratie binnenkort nog eens van me af en dan verwijs ik naar dit blog voor de handleiding. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Meer door minder4 juli 2020 om 16:15

  Boekhouder installatiebedrijf regelde dat.Dit hoorde bij de service.Mocht het ook zelf doen maar dan betaalde ik hetzelfde.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Er is 1 belangrijke aandachtspunt! Indien je een 2e serie zonnepanelen wilt aanschaffen in 2020 of later en je hebt voor 01-01-2020 de BTW van de eerste serie zonnepanelen teruggevraagd
  Controleer dan 2x of je de BTW wel terug krijgt en ook hoeveel. Mogelijk ben je stilletjes door de Belastingdienst in de KOR regeling gezet per 01-01-2020 en kan je GEEN BTW terugkrijgen. We hebben het helaas achteraf moeten ontdekken dat wij GEEN BTW terugkrijgen voor de aanschaf van de 2e serie zonnepanelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dank je voor het overzicht. Heb me er een maand terug in verdiept maar bleek toen dat de aangifte nog niet klaar stond. Kennis was dus weer een beetje weggezakt maar met jouw overzicht kon ik het binnen 5 minuten invullen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Stephan IJpelaar5 juli 2020 om 12:30

  Ik heb dezelfde procedure doorlopen, met succes (denk ik, want ik heb nog geen geld ontvangen, maar dat duurt nog wel een paar weken heb ik begrepen). Was best ingewikkeld. Wat ik me wel afvroeg is waar en wanneer in deze procedure je aan kan/moet tonen dat je ze wel degelijk aangeschaft hebt d.m.v. de factuur? Ben ik nergens tegen gekomen. Of komt de belastingdienst daar nog op terug in een later stadium?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. De aanvraag ivm btw werd mijn inderdaad ook aangeboden voor € 100,== excl btw. Toch maar zelf aan de gang gegaan, fluitje van een cent. En binnen 3 à 4 weken geld van de belastingdienst binnen! Maar het belangrijkste van alles is plezier hebben van de panelen, qua opbrengst.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Uitleg over de KOR en het aanmelden als ondernemer was simpel te doen met hulp op de site van de belastingdienst. Wel veel brieven, en verbazing over de stappen in het proces, maar het verliep allemaal goed. Bij het invullen van de aangifte had ik wel wat twijfels, maar met bovenstaande stappenplan was ook dit een fluitje van een cent :-). Je moet inderdaad wel even nadenken over je plannen in de nabije toekomst (zonnepanelen en of starten van een zaak)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Nog steeds actueel en correct. Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. dank voor deze verhelderende uitleg!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Bedankt voor de duidelijke uitleg, hierdoor was het zo geregeld. Mvg.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hartelijk bedankt voor de uitleg !!!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Zat een uur te turen naar de ingewikkelde terminologie bij de aangifte en was er zonder bellen nooit uitgekomen zonder deze perfecte website! Enorm bedankt!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Goede uitleg, een tijdje aan het zoeken geweest om een duidelijke uitleg te vinden voor mijn vragen over mijn tweede zonnepanelen installatie Btw teruggaaf.

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken