Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

23 augustus 2020

De portemonnee van Financieel Vrij Blog (26)

De portemonnee van Financieel Vrij Blog (26)

Kasboek van Financieel Vrij Blog (26) In deze rubriek vraag ik de lezers naar de inhoud van hun portemonnee. Elke zondag komt in de rubriek De Portemonnee Van... een lezer aan het woord over zijn of haar persoonlijke financiën. Hoeveel geld komt er maandelijks in de portemonnee en hoeveel geld rolt er maandelijks uit de portemonnee. Waar doen ze het van?

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de portemonnee van... Financieel Vrij Blog (26)Stel je zelf voor…


Ik ben FVB (financieel vrij blog), 26 jaar, en ik werk full-time in finance. Momenteel werk ik als financial bij een fijne werkgever in Amsterdam. Dit is de baan die het beste bij me past tot nu toe, toch zou ik liever financieel vrij worden.

Heb je zelf ook een blog op financieel gebied?


Zeker, je kunt me vinden op financieelvrijblog.nl waar ik voornamelijk schrijven over financiële vrijheid, investeren, en persoonlijke financiën.

En welke financiële blogs volg je graag?


Mijn reis naar financieel bewustzijn en financiële onafhankelijkheid is begonnen met FOB en Porterenee. Daarnaast volg ik veel Amerikaanse blogs, waarvan Our Next Life favoriet is.

Wat zit er op dit moment aan geld in je portemonnee?


Ongeveer €10. Ik neem mijn portemonnee eigenlijk niet eens meer mee als ik het huis uit ga. Pinpas is voldoende om overal te kunnen betalen.

Wat zijn jouw netto-inkomsten per maand?


Mijn netto inkomsten uit mijn baan zijn €2500 per maand. Hier komen nog wat variabele verdiensten bij uit zaken zoals peer-to-peer leningen, marktplaats, en dividend. Onderstaand is het gemiddelde wat ik per maand dit jaar heb verdiend hieraan.

Inkomsten per maand
Salaris € 2.500,00
Peer-to-peer leningen € 70,00
Marktplaats & Bol.com € 40,00
Dividend € 35,00
Totaal € 2.645,00Wat zijn jouw vaste lasten per maand?


De huur deel ik sinds begin dit jaar met mijn partner en ik heb 50% van de huursom opgenomen in mijn vaste lasten (€350), de andere kosten die erin staan zijn voor mezelf. Stroom, gas, water en gemeentelijke belastingen/heffingen zitten allemaal bij de huurprijs in.
Uitgaven vaste lasten per maand
Huur € 350,00
Zorgverzekering € 82,00
Telefoon € 8,00
Verzekeringen € 5,00
Bankkosten € 3,00
Totaal € 448,00


Wat zijn jouw variabele lasten per maand?


Uitgaven variabele lasten per maand
Boodschappen € 85,00
Vakanties & uitjes € 50,00
Uit eten & drinken € 40,00
Goede doelen € 30,00
Openbaar vervoer € 20,00
Overig € 30,00
Totaal € 255,00

Hoe beheer je de financiën?


Aangezien 99% van mijn transacties digitaal zijn, is het makkelijk voor mij om mijn financiën online bij te houden. Ik houd mijn financiën bij met Google Sheets.

Daarnaast heb ik ook met mijn partner aparte Google Sheets, waar we onze gezamenlijke uitgaven in zetten. We zijn sinds het begin van het jaar samen gaan wonen, waardoor we nog geen gezamenlijke rekening hebben.Tevreden met de inkomsten en uitgaven?


Zeker, ik ben hartstikke blij met mijn inkomsten. Begin dit jaar ben ik van baan gewisseld en hierdoor een salarisverhoging gehad, waardoor ik aan het eind van de maand toch weer wat meer overhoud.

Sinds ik ben afgestudeerd, drie jaar geleden, is mijn uitgavenpatroon grotendeels hetzelfde gebleven. Ten opzichte van toen geef ik nu wat minder geld uit aan bier en wat meer aan uitjes en vakantie, dat is waarschijnlijk het grootste verschil.

Houd je je geld in de knip? Of geef je het ook makkelijk uit?


Ik vind het heerlijk om geld uit te geven en ik vind het heerlijk om geld te sparen. Toen ik net klaar was met studeren en opeens een fulltime salaris kreeg, begon ik het allemaal uit te geven. Nieuwe kleding, veel uit eten, en vaak op vakantie. Al snel kwam ik achter het concept van financiële vrijheid, en wilde ik mijn geld liever daarvoor aan het werk zetten.

Door de jaren heen ben ik dus zeker op mijn geld gaan letten. Ik ben echter van mening dat als je geen geld uitgeeft aan de dingen die je niet belangrijk vindt, er genoeg overblijft voor de dingen die je belangrijk vindt.

Zo ga ik meestal een keer per maand uit eten, of minder. Ook heb ik sinds een jaar geen auto meer. Daar staat tegenover dat ik vorig jaar een paar maanden heb kunnen reizen, waaraan ik duizenden euro’s heb uitgegeven en mooie herinneringen aan heb overgehouden.Praat je met anderen over geld? Hoe wordt er gereageerd?


Het is heerlijk om over geld, beleggen, en vastgoed te praten. Mijn omgeving is het gewend dat ik veel over geld praat, al gaat uiteraard niet iedereen daar evenveel in mee. Dat is helemaal oké.

De meeste mensen zijn niet gewend aan iemand die zo open over geld praat, waardoor je juist hele interessante discussies op gang kunt brengen. Er zijn ook vrienden die naar me toe komen voor advies over beleggen of onderhandelen over salaris, dat vind ik leuk.

Heb je wel eens een financiële misser gehad?


Over het algemeen doe ik mijn research voordat ik ergens in investeer. Wel heb ik in crypto’s geïnvesteerd twee jaar geleden. Hoewel dit na het hoogtepunt van januari 2018 was en ik dus de crash niet heb meegekregen, heb ik geen idee hoeveel die crypto’s momenteel waard zijn. Daar zou ik nog eens naar moeten kijken.Spaar je ook maandelijks geld?


Zeker, door mijn uitgaven kan ik €1,500-€2,000 per maand sparen. Hiervan gaat standaard €1,000 per maand naar mijn beleggingsrekening, en afhankelijk van mijn doelen gaat de rest naar mijn spaardoelen of naar investeren in peer-to-peer leningen.

En zo ja, waar spaar jij voor?


Recentelijk ben ik geïnteresseerd geraakt in vastgoed, dus momenteel ben ik voor de aanbetaling van een pand aan het sparen. Of ik daar zelf in ga wonen of het ga verhuren ben ik nog niet helemaal uit – dat zien we tegen die tijd wel.

Daarnaast spaar en beleg ik voor financiële vrijheid. Ik vind mijn baan oké, maar ik zou liever andere dingen met mijn tijd doen. Ik ben nu op weg om dit in 7 jaar te bereiken, wanneer ik 33 ben.We gaan even in de toekomst kijken. Hoe zien jouw financiën er over 5 jaar uit?


Het is altijd al een droom geweest om een paar jaar in het buitenland te werken. Andere culturen ervaren en een hele andere levensstijl hebben, lijkt me een mooie ervaring. Over 5 jaar ben ik daar dus net van terug.

In mijn ideale scenario is mijn inkomen harder gegroeid dan verwacht, en ben ik al financieel vrij. Wie zal het zeggen?

Ook een keer meedoen? Meld je aan!

Op dit moment zijn er weinig nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De portemonnee van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen portemonnee verhaal.

Aanmelden kan via zuinigeman@gmail.com of via de contactpagina. Je ontvangt vervolgens de vragenlijst per e-mail. Je kan uiteraard ook anoniem meedoen.

  1. Prachtig verhaal! Hoe kom je aan zulke lage kosten voor verzekeringen? Voor een inboedelverzekering en aansprakelijkheidsverzekering alleen al ben je doorgaans een veelvoud daarvan kwijt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Kris, dankje! Ik heb geen inboedelverzekering, omdat er veel tweedehands of oude spullen in huis staan. Voor mijn aansprakelijkheidsverzekering en mijn doorlopende reisverzekering betaal ik niet meer dan een paar euro per maand. Aangezien ik geen auto heb en huur, zijn andere verzekeringen niet van toepassing

      Verwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken