Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

18 juni 2020

Zonnepanelen op het dak

Zonnepanelen op het dak

Zonnepanelen op het dak Begin dit jaar hadden wij onze plannen om onze woning te verduurzamen veranderd. In april 2020 zijn wij ons gaan oriënteren op zonnepanelen. En uiteindelijk hebben wij zwarte zonnepanelen aangeschaft en laten installeren. En nu liggen er 23 zonnepanelen op het dak van onze woning.

De voorkant van onze dak is volledig vol gelegd met 15 zonnepanelen (25,25 m2) en achterkant van het dak liggen er 8 panelen (13,48 m2). Wij wilden minimaal 20 zonnepanelen op het dak, eigenlijk 15 zonnepanelen aan de voorkant van onze woning en 5 aan de achterkant van onze woning. Aangezien er nog afvoerpijp van de gas gestookte cv ketel zit op achterzijde van het dak en er nog 2 dakramen zaten en wij nou ja vooral ik ook symmetrie wil op het dak hebben wij nog 3 zonnepanelen uiteindelijk extra besteld. En kwam de bodem van onze spaargeld aardig inzicht.

Vriendlief kende de verkoper en installateur nog toen hij nog bij zijn moeder woonde en zonnepanelen geïnstalleerd heeft en door middel van het opslaan van zonne-energie in accu pakketten. Vooruitstrevend was vriendlief 10 jaar gelden al. Ondertussen werkt dat systeem nog steeds onafhankelijk van het stroomnet bij zijn moeder. Al wil mijn schoonmoeder de stroom nu wel gelijk aan het net leveren zoals anderen dat ook willen.

Installatie zwarte zonnepanelen


Uiteindelijk was alles klaar op 16 mei in de middag. Het duurde 3 dagen in plaats van 2 dagen dit omdat het erg waaide en de werkzaamheden gestopt waren. Aangezien wij een zwarte dakpannen hebben zijn zwarte zonnepanelen mooier in mijn ogen. Van dichtbij zie je witte/grijze strepen maar van veraf zie je dat niet meer.

Alle zichtbare delen zoals schroefjes en ijzeren onderdelen zijn zwart gemaakt met kapjes. Dat vind ik nou zou lelijk aan zonnepanelen een rail op het dak die te ver doorsteekt, zonnepanelen die niet recht liggen, zonnepanelen die her en der op het dak geplaatst zijn. Je moet ook denken aan de zichtlijnen van een woning. Zo liggen de zonnepanelen achter op onze dak op 1 lijn met de dakramen zodat je aan 1 kant een mooie zichtlijn hebt. Waar ik mij al niet druk om maak, maar dat doe ik wel, het moet er ook mooi uit zien.

De zonnepanelen die wij gekocht hebben had de verkoper/installateur nog besteld voor de corona crisis en had hij op voorraad liggen in zijn woonkamer (hij is een kleine ondernemer). Wij kochten 23 van de 25 zonnepanelen die hij in voorraad had. Ook vertelde hij na installatie van de zonnepanelen dat hij 50 euro meer moest betalen door de grote vraag aan zonnepanelen en omdat de levering van zonnepanelen vertraagd is.

Sommige lezers vinden het vast interessant om te lezen wat wij precies gekocht hebben. De omvormer is speciaal voor een 3 fase groepenkast. 

zonnepanelen zwart

Gegevens van onze zonnepanelen


Jinko Solar 310 wp Cheetah All Black
23 panelen per stuk 310 Wattpiek.
Omvormer: SMA Sunny Tripower 6.0 3AV
Installatievermogen: 7,130 kWp
Jaaropbrengst: ca. 6.061 kWh (850 kWh/kWp)

Terugverdientijd


In 5,08 jaren hebben wij onze 23 zonnepanelen terug verdiend. Hoe het precies gaat verlopen dat weten wij ook niet als de zon minder schijnt dan duurt het langer maar als het meer opbrengt dan de 6061 kWh per jaar dan gaat het sneller. De salderingsregeling zoals hij nu is, blijft aan tot 1 januari 2023. Daarna zal de regeling langzaam worden afgebouwd.

Wat doen we met al die opgewekte stroom?


Wij gebruiken veel stroom, dat komt deels doordat wij koken op stroom (inductie) en dat is duurder dan gas en kost veel energie. Ook hebben wij nu een elektrische auto voor de deur staan en deze verbruikt natuurlijk ook stroom en dat komt nu mooi uit met de zonnepanelen op onze dak. De elektrische auto rijd al twee maanden op eigen stroom en koken op stroom doen wij al jaren.

Maar daarnaast gebruiken wij nog steeds gas (934 m3 2019) voor het verwarmen van de radiatoren en verwarmen van warm water voor douchen en tapwater. En nu zijn wij bezig met de volgende stap en dat is het verwarmen van onze woning volledig op stroom.

Heeft u zonnepanelen? En scheelt dat veel geld per maand?

 1. Kijk goed hoe de salderingsregeling uitwerkt voordat je besluit panelen bij te kopen om je huis electrisch te verwarmen, Zonnepanelen leveren in de winter nauwelijks stroom , terwijl dat het moment is waarop je de stroom nodig hebt voor verwarming. De afbouw van de salderingsregeling zorg ervoor dat je op termijn je stroom voor verwarming grotendeels uit het net zal moeten halen.

  Hansepans

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zuinige man, ik hoor zoveel verhalen over hoe slecht zonnepanelen zijn op het dak van een huis. Dat je er slecht van gaat slapen, moe wordt en uiteindelijk ook ziek. Door de straling van die elektrische dingen. Heb je daar nog rekening mee gehouden? Is daar iets aan te doen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Niet naar stralingen gekeken, na jouw reactie even gelezen online. Straling komt vooral van de omvormer las ik. Wij hebben een SMA omvormer. SMA omvormers hebben stabielere en zwaardere componenten. De varistoren, condensatoren, transormators, filters, en relais komen uit de automotive industrie. Daar gelden zwaardere normen. De onderdelen worden dynamisch getest. Het product is Duits en state-to-the-art.

   Dat lees ik online dan. Maar er zij zoveel stralingen vlakbij ons, zoals straling magnetron, 3G, 4G en 5G masten, radio en tv masten, wifi verbinden, telefoons en ga zo maar door. Ik heb geen rekening gehouden met stralingen. Ook al zou ik thuis geen enkel straling willen hebben, dan krijg ik het wel via buren, masten enzovoorts. Ik hoor wel ruis en piepjes maar dat was voor het plaatsen van de zonnepanelen al zo.

   Verwijderen
  2. Zo zo ze hebben ook wat gehoord of gelezen hóór pfffffff

   Straling .... pfffff nou ik kan je 1 ding vertellen: die zonnepanelen of omvormer geven geen straling af hóór dat zijn fabeltjes. En van de telecommasten zul je ook heel weinig tot nooit geen straling ondervinden aangezien je nooit op de zelfde hoogte van de telecom "antenne's" zult staan of er zo'n 15 m in de buurt komt. En 5G of rG maakt ook geen verschil in straling en dus heeft corona er al helemaal niets mee te maken. verwijs die fabeltjes nu maar naar de prullenbak en laat je niet gek maken......

   Verwijderen
 3. Ik ben verbaasd over zonnepanelen aan twee kanten. Staat je huis precies oost-west?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Onze woning staat op het oosten (achter) en westen (voorkant). Van beide kanten maken wij optimaal gebruik van de zon.

   Verwijderen
 4. Mooi zoveel panelen, maar is dat niet wat veel voor een 2 persoons huishouden? Wij als gezin met 4 hebben er 12 van 270 kwh. Opbrengst afgelopen 2 jaar 2800 kwh en leveren 300 terug aan het net.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 23 panelen is wel veel voor een 2 persoons-huishouden. 3071 kWh verbruikten wij in 2019 aan stroom inclusief elektrische koken. De elektrische auto laden wij thuis op en als wij iets met elektrisch verwarmen (douchen, verwarming) zou willen dan kan je tot 7000kWh extra kwijt. Dan nemen wij zelfs veel stroom af van het net.

   Wij gebruiken best veel stroom grootst gedeelte is de kookplaat en nu de e-auto! Verder hebben wij overal led-lampen, geen droger, zuinige apparaten en ga zo maar door.

   Stel je voor wij nemen een houtkachel of een pelletkachel / pellet cv-ketel dat zou ook kunnen, zijn wij ook van het gas af maar dan krijg je toch weer vieze lucht in de omgeving van onze woning. Als je een woning moet verwarmen voor 2 of 4 personen dat blijft toch gelijk. Als je op stroom wilt verwarmen dan heb je ook veel stroom nodig dat was onze redenatie. En misschien gaan wij in de toekomst stroom wel opslaan in accu's voor gebruik later op de dag/week.

   De zonnepanelen liggen nu op het dak. En wij wekken nu onze eigen stroom op en in de toekomst moeten wij gaan kijken op welke duurzamere manier wij onze stroom gaan inzetten. Word vervolgd.

   Verwijderen
 5. Ook hier 2 persoons huishouden, 10 panelen, binnen 5 jaar terug verdient en een palletkachel die je binnen en buiten niet ruikt.
  Slapen, doen we heerlijk! !
  Ook omdat we gemiddeld 28 euro pm kwijt zijn aan onze energie leverancier.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hier een 4 persoons huishouden met 42 zonnepanelen op oost+zuid+West. Geen gas meer, warmtepomp, pelletkachel, airco die ook verwarmt en 2 e-auto's. Betalen €40/maand aan electra voor huis en 2 ev's...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo Zuinige man.
  Jullie zijn goed bezig met zelfsupporting. Maar je kunt nog ietsje verder gaan.
  Ik heb een 2-persoons huishouden, afhankelijk van stadsverwarming, geen gas dus.
  2 jaar geleden een pakket zonnepanelen met omvormer samengesteld en een leverancier gevonden die het kon leveren én plaatsen.
  Resultaat: 12 LG panelen, 320 Wp/stuk, met Solar Edga omvormer. Ik heb op het dak een rioolontluchtingspan geplaatst en zo het ontluchtingspijpje weg kunnen halen. Resultaat: een strak, vlak dak, 3 rijen van 4 panelen.
  In huis heb ik de CV radiatoren verwijderd in de woonkamer, keuken en badkamer. Geplaatst: IR- panelen. Infrarood panelen aan het plafond, die een ander soort warmte afgeven. Zuinig, schoon en geen sta-in-de-weg in de ruimte. Tijdschakelaar ertussen en je kunt elk uur vd dag van deze nieuwe wsrmtebron gebruik maken.
  Het volgende komt eraan: een zonneboiler op m'n garage, met redelijk grote reservoir, 200 liter.
  Resumé: eigen voorziening van elektra, met overcapaciteit van ca 500 Watt. Dat is voor de toekomstige E-auto oid.
  De zonneboiler zorgt ervoor dat ik m'n warmwater provider ook kan opzeggen, samen met de stadsverwarming installatie. Alles bij elkaar zal het zo'n 400-500 PJ aan vastrecht schelen. En dan de besparing aan elektriciteit nog eens 600-700 euro PJ.
  Volgende stap is de electriciteit opslaan op betaalbare accu's.

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken