Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

9 februari 2020

De portemonnee van Tara (38)

De portemonnee van Tara (38)

Kasboek tara 38 jaar sociaal werker gemeente, 2100 euro netto per maand In deze rubriek vraag ik de lezers naar de inhoud van hun portemonnee. Elke zondag komt in de rubriek De Portemonnee Van... een lezer aan het woord over zijn of haar persoonlijke financiën. Hoeveel geld komt er maandelijks in de portemonnee en hoeveel geld rolt er maandelijks uit de portemonnee. Waar doen ze het van?

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de portemonnee van... Tara (38)Stel je zelf voor…


Mijn naam is Tara, ik ben 38 jaar oud en moeder van twee kleine kinderen (2 en 3 jaar oud). Anderhalf jaar terug ben ik gescheiden en heb, met alle geluk van de wereld, een huis voor mijzelf kunnen kopen in een klein dorp.

Ik werk sinds afgelopen december op detacheringsbasis voor de gemeente als Sociaal werker voor 32 uur per week.   Daarvoor (wat dus ook nog mijn moederorgansiatie is) voor een RIBW. Staat voor regionale instellingen beschermd wonen. Oftewel in de ambulante psychiatrie.

Heb je zelf ook een blog op financieel gebied?


Nee.

En welke financiële blogs volg je graag?


Alles wat op pinterest voorbij komt :)


Wat zit er op dit moment aan geld in je portemonnee?


€ 5  (gevonden op de parkeerplaats bij de kringloop toen ik spullen wegbracht)  Ik pin bijna nooit meer. Heb wel een cash potje thuis staan van marktplaats verkopen wat ik wil gebruiken om over twee jaar naar een festival te gaan met mijn kids.

Wat zijn jouw netto-inkomsten per maand?


€ 2100. Dit is een inschatting. Ik ben een schaal omhoog gegaan in mijn nieuwe functie maar krijg daarnaast geen ORT of extra reiskosten meer vergoed wat ik voorheen wel kreeg. Dus ik gok zo dat ik netto hetzelfde overhoud aan wat ik voorheen verdiende.
Inkomsten
Salaris € 2.100,00
Kinderopvangtoeslag € 885,00
Kindgebonden budget € 400,00
Voorlopige teruggave HRA € 239,00
SVB (sociale verzekeringsbank) € 130,00
Totaal € 3.754,00


Wat zijn jouw vaste lasten per maand?


Uitgaven vaste lasten
Gastouder +/- € 1.100,00
Hypotheek € 617,00
Leaseplan € 230,00
Budget energie € 99,00
Gemeente Belastingen € 47,00
Internet + telefoon € 43,00
PWN (water) € 33,00
Verzekeringen huis € 27,00
Mobiel € 13,00
Netflix € 8,00
Totaal € 2.217,00

Wat zijn jouw variabele lasten per maand?


Uitgaven variabele lasten
Sparen dela € 100,00
Sparens kids € 50,00
Kleding etc. € 50,00
Uitjes/cadeautjes € 50,00
Benzine € 150,00
Boodschappen € 350,00
Sparen jaarlijkse lasten € 350,00
Totaal € 1.100,00


Wat zijn jouw variabele lasten per jaar?


Uitgaven per jaar
Zorgverzekering € 1.000,00
Dela uitvaart € 84,00
Camping € 2.750,00
Totaal € 3.834,00
Maandelijks € 319,50

Hoe beheer je de financiën?


Ik heb dit lijstje zoals hierboven beschreven in de notities op mijn telefoon staan. Verder log ik meerdere keren per dag in op mijn bank app om te kijken hoe het ervoor staat.

Tevreden met de inkomsten en uitgaven?


Ja. Meer is zeker niet altijd beter. Je leeft naar wat je hebt is mijn ervaring. Ik ben nu een stuk creatiever en zuiniger met bepaalde dingen sinds ik het alleen doe en geen twee inkomsten heb te besteden.

Als straks beide kids naar school gaan denk ik dat ik minder opvang kosten ga hebben, al komt er dan wel een BSO bij.


Houd je je geld in de knip? Of geef je het ook makkelijk uit?


Beide ;). Ik kan goed zuinig zijn om dan ineens iets bedenken om er vervolgens veel geld aan uit te geven. Impulsieve acties zijn mijn valkuilen.

Ergens vind ik het lastig om lange termijn doelen te stellen omdat ik het ook erg fijn vind om in het moment te leven.  Kinderkleding en speelgoed koop ik voornamelijk tweedehands. Ik doe eens in de week boodschappen bij de Lidl en haal ook wel eens een TG2G pakket op.

Praat je met anderen over geld? Hoe wordt er gereageerd?


Ja met vriendinnen wel en met bepaalde familieleden ook wel. Mijn ouders vinden dat ik het goed doe (toch fijn die goedkeuring ook al ben ik volwassen ;)) en bij bepaalde vriendinnen vind ik ook wel herkenning.

Ik moest in het begin wennen aan de grote bedragen die passeren. Zoveel toeslagen die op de 20e in de maand binnenkomen om vervolgens de rekening van de gastouder pas de 15e de volgende maand te moeten betalen. In het begin had ik een deel van dat geld al uitgegeven aan andere dingen terwijl dat natuurlijk niet de bedoeling is. Nu heb ik een slimmer systeem en zet ik alles apart op verschillende spaarrekeningen.


Heb je wel eens een financiële misser gehad?


Dat wat ik hierboven benoem dus. Ook doe ik nog wel eens impuls aankopen die vervolgens niet handig zijn of ik toch niet gebruik. Of het gaat weer op marktplaats of ik geef het bv aan de kinderkledingbank of kringloop.

Het valt niet echt onder misser maar toen ik nog een eigen tweedehands autootje had kostte de laatste APK 750 euro. Dat had ik op dat moment niet staan. Zodoende heb ik gekozen voor een private lease auto. Ik woon in de dorp zonder OV en ben dus van mijn auto afhankelijk betreft werk en school. Nu heb ik daar geen extra buffer voor nodig of zorgen over. Dat is mij het waard.

Spaar je ook maandelijks geld?


Na mijn scheiding moest ik weer bij 0 beginnen. Wat uit ons gezamenlijk huis kwam is doorgegaan naar mijn nieuwe hypotheek. Alles wat er toen extra binnenkwam ging naar de inrichting en verf/behang voor het nieuwe huis.

Dus ik ben pas sinds een paar maanden weer aan het sparen.  Naast wat ik hierboven benoem rond ik mijn saldo ook altijd tot een heel bedrag af op mijn rekening. Dus alles achter de komma gaat naar mijn spaarrekening. Zijn maar hele kleine bedragen maar wel bijna dagelijks dus uiteindelijk scheelt het wel.  Daarnaast spaar ik 100 euro per maand in een deposito van 10 jaar bij de dela. Deze ben ik net gestart.


En zo ja, waar sparen jij voor?


Ik heb momenteel 8 spaardoelen :) Naast mijn lopende rekening heb ik nog vijf spaarrekeningen geopend. Dat zijn de volgende;

* Spaargeld kind 1
* Spaargeld kind 2
* Rekening gastouder (deze is dus eigenlijk maandelijks weer leeg maar deze manier helpt mij)
* Schoolgeld kids
* Zwemles kids

En vervolgens heb ik bij een andere bank nog vier spaarrekeningen/ doelen;

* Zorgverzekering
* Buffer - Hier wil ik graag minimaal 5000 euro op hebben staan. Momenteel ben ik bij 1550 euro.
* Badkamer - mijn badkamer is toe aan vervanging. Als mijn buffer gehaald is wil ik hier mijn vakantiegeld en eindejaarsuitkering neer zetten.
* Camping - Toen ik dacht dat ik met de kids zonder huis zou komen te zitten anderhalf jaar terug..
(Kopen alleen in deze markt heb je veel geluk voor nodig en urgentie zou ik niet voor in aanmerking komen werd mij verteld, uiteindelijk wel gekregen maar gekozen om te kopen)
Toen heb ik een stacaravan aangeschaft met gehuurde staplek aan het water (met geleend geld van familie). Dit geld is alweer terugbetaald na de verkoop van ons huis.
Deze caravan met groot grasveld eromheen is nu onze permanente vakantieplek. Het is fantastisch om zonder complete volksverhuizing aan spullen voor twee kids op pad te gaan en vakantie te vieren ;)
Hij is in de winter dicht maar zomers zijn we er veel te vinden. Ik kan vanaf daar ook makkelijk naar mijn werk toe rijden.

We gaan even in de toekomst kijken. Hoe zien jouw financiën er over 5 jaar uit?


Mogelijk dat we over vijf jaar uitgekeken zijn op onze vakantieplek. Als ik dan de caravan verkoop kan ik met het geld wat vrijkomt mijn badkamer verbouwen, buffer aanvullen of een extra aflossing op de hypotheek doen. Mijn vaste lasten verlagen is altijd een goed idee. Zodat er meer ruimte komt voor de leuke dingen in het leven.

Ook een keer meedoen? Meld je aan!

Op dit moment zijn er weinig nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De portemonnee van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen portemonnee verhaal.

Aanmelden kan via zuinigeman@gmail.com of via de contactpagina. Je ontvangt vervolgens de vragenlijst per e-mail. Je kan uiteraard ook anoniem meedoen.


Lees ook eens andere verhalen
Hier onder vind je de vorige delen in de serie de portemonnee van...!

De portemonnee van... Financefitgirl
De portemonnee van... Giensie
De portemonnee van... M (anoniem)
De portemonnee van... P (anoniem) 
De portemonnee van... Op naar een koophuis
De portemonnee van... C (anoniem)
De portemonnee van... Catootje
De portemonnee van... Ria
De portemonnee van... Minimize Mama
De portemonnee van... Nicolet
De portemonnee van... B (anoniem)
De portemonnee van... Carla
De portemonnee van... Daniëlle
De portemonnee van... Saskia
De portemonnee van... Andre
De portemonnee van... Mini
De portemonnee van... Jane
De portemonnee van... Bieke
De portemonnee van... Nijntje
De portemonnee van... Wendy
De portemonnee van... The Budget Grammer
De portemonnee van... Van her naar HOT
De portemonnee van... PV (anoniem)
De portemonnee van... Samen zijn wij sterk (bloemplukster)
De portemonnee van… H (anoniem)
De portemonnee van… Mijke
De portemonnee van... Brigitte
De portemonnee van... Karin
De portemonnee van... Anne
De portemonnee van... Renée Lamboo van porterenee
 1. Is 99 euro/maand voor energie echt voldoende? Mijn schoonmoeder kreeg van hetzelfde electriciteitsbedrijf een vervelende naheffing. Om te weten of het voldoende is, kun je wel inloggen bij hen en kijken of ze je aanraden om een hogere maandelijks bedrag te gaan betalen.

  Ik vind ook de voorlopige teruggave HRA (239 euro) erg hoog vergeleken met wat je aan de hypotheek uitgeeft (617 euro). Dat zou kunnen betekenen dat je er bij de aangifte inkomstenbelasting achter komt dat je teveel hebt terug gekregen en dat je nog bij moet betalen. Gelukkig ben je aan het sparen, dus hopelijk kan dat er uit. Maar misschien goed om van deze teruggave sowieso nog eens 100 euro/maand opzij te zetten voor de zekerheid.

  Het is ook wel fijn dat kinderen ouder worden, dus over een paar jaar nemen de kosten voor de kinderopvang af. Dat geeft hopelijk wat ruimte in het budget!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Betaalt de vader geen alimentatie voor zijn kinderen?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Denk dat het niet alleen hra is maar ook inkomensafhankelijke combinatie korting..

  En ik betaal nog minder dan 99 euro aan energie en krijg altijd terug.. Dus het kan wel

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Knap, hoor! Respect voor hoe je het aanpakt. Je zit best in een lastige situatie, maar je maakt weldoordachte keuzes en hebt volgens mij een heel goed overzicht.

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken