Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

10 februari 2020

13 manieren om geld te besparen met een laag inkomen

13 manieren om geld te besparen met een laag inkomen

13 manieren om geld te besparen met een laag inkomen Als u geld probeert te besparen met een laag inkomen, kan dit een uitdaging zijn. Gelukkig zijn er enkele creatieve manieren om geld te besparen met een laag inkomen. Je moet wel out of the box denken, dan is het mogelijk om geld te besparen als je weinig verdient.

Als je een laag inkomen hebt, zal het waarschijnlijk meer inspanning vragen om geld te besparen. Hoewel het niet altijd gemakkelijk zal zijn, kan het de moeite waard zijn. Hieronder staan een aantal tips die je in overweging kunt nemen.

1. Verlaag je woonlasten.


Woonlasten zijn eigenlijk voor elk Nederlands huishouden wel de hoogste kostenpost. Dus is het heel slim dat je daarop wil besparen. Als je deze kosten namelijk omlaag brengt, bespaar je daar direct heel veel mee! Stel je voor dat je je woonlasten elke maand met een paar honderd euro kunt verlagen. Dat geld kan een enorm verschil maken. Er zijn een paar manieren om uw huisvestingskosten te verlagen, waaronder:
 • Inkrimpen. Klein gaan wonen. Beschouw een klein appartement of kleiner huis als een manier om de kosten te verlagen. 
 • Nieuwe locatie. Locatie is een belangrijk detail in onroerendgoedprijzen. Kun je geld besparen door van locatie te veranderen? Zo kan het verhuizen van het centrum van een stad naar de rand van de stad schelen in de huur en koopprijs van een woning.
 • Kamers verhuren. Als u extra ruimte in je huis hebt, kan je deze kamer verhuren om zo de woonlasten naar beneden te krijgen.
 • Hypotheek aflossen. Door echter extra af te lossen kan je tussentijds je hypotheeksom verlagen. En daarmee het bedrag dat je elke maand moet betalen.  
 • Hypotheek oversluiten. Ook al loopt je hypotheek 30 jaar, je kan tussentijds prima overstappen naar een andere aanbieder. Dat kan heel veel schelen als je een lagere rente krijgt, zeker als je het van al die jaren optelt. Laat je wel altijd adviseren omdat hier ook boetes bij kunnen komen kijken.
Een betaalbare plek om te wonen of je hypotheek aflossen/oversluiten kunnen je financiën op woonlasten volledig veranderen. Ook het overstappen naar een goedkopere stroom en gas leverancier, andere mobiele provider, verzekeraar en andere internet leverancier zorgen ervoor dat je vaste woonlasten kunt verlagen. Neem de slimme checklist geld besparen in 2020 door.

2. Schulden afbetalen.


Aan de einde van de maand heb je geen geld meer over op je rekening en voel je constante druk om de einde van de maand te halen? Leven van salaris naar salaris? Dan moet je echt prioriteit geven aan je schulden. Schulden kunnen je ervan weerhouden om nieuwe financiële doelstellingen te bereiken.

Het kost wat moeite maar het aflossen van schulden zorgt er toch voor dat je minder rente betaald. Stop ook met rood staan op je betaalrekening. Je kunt het geld wat je bespaard gaan sparen elke maand, maar beter is het om je schulden sneller af te betalen met deze besparing.

3. Stel een budget samen dat voor jouw werkt.


Budgetteren klinkt niet zo leuk en het kost misschien wat moeite, maar het kan je helpen om geld te besparen en geld te gaan sparen. Iedereen budgetteert op zijn of haar eigen manier. Probeer een spaardoel te nemen en in plaats van doelloos te sparen wat er maandelijks overblijft, kan je je besparingsdoelen bereiken door zorgvuldig te budgetteren.

Er zijn verschillende systemen om te budgetteren en via mijn blog lijst aan de zijkant van deze blog kom je op genoeg online blogs die tips hebben om te budgetteren. Ik pas zelf grotendeels de 50/30/20 regel toe. Je kan ook kijken naar een cursus om te budgetteren of misschien kan een familielid of goede vriend of vriendin samen met jouw de financieren doornemen en een budget op te stellen.

4. Besparen op de boodschappen.


Geld uitgeven aan de boodschappen, maandelijks komt dit terug en een groot gedeelte van het laag inkomen word hier aan uitgegeven. Zorg ervoor dat je gezond eet en geen kant en klare producten koopt, maar dat je zelf een maaltijd gaat maken.

Stop met tussendoortjes kopen en neem zelf je lunch mee naar het werk of als je een dagje weg gaat. Maak alles zelf en neem alles zelf mee. Hiermee kan je veel geld besparen.

Heb je heel weinig geld over om boodschappen te kopen, dan kan je eens gaan kijken naar een voedselbank. Het is niet fijn om er naar toe te gaan! Maar als je weinig geld hebt, dan kan je wel geld besparen op de boodschappen. Niet zijn alle voedselbank pakketten/tassen/kratten erg gezond en zullen ook vaak ongezonde producten tussen zitten. Maar schaam je niet en maak er gebruik van als je er recht op hebt en echt niet kan rond komen. Zelf ben ik een aantal keren mee geweest naar een voedselbank met een vriendin van mij. Het heeft haar een aantal jaren geholpen en ze heeft het nu niet meer nodig.

5. Automatisch gaan sparen.


De keuze maken om geld te sparen kan moeilijk zijn. Jezelf dwingen om elke maand geld te sparen is moeilijk in het begin. De kans is groter dat je al het geld op je betaalrekening uitgeeft en er niets overblijft om te sparen.

Wil je toch maandelijks een klein bedrag sparen, bijvoorbeeld 5 euro per maand. Stel dit bedrag dan maandelijks automatisch in, nadat je salaris, uitkering of ander inkomen op de rekening gestort is. Door automatisch te sparen en het liefst storten op een gratis spaarrekening van een andere bank, ga je ongemerkt toch sparen. En heb je minder verleiding om het geld op te nemen van de spaarrekening. Je zult geen spijt krijgen om je spaargeld op de automatische piloot te zetten.

6. Zoek gratis of betaalbare activiteiten.


Het altijd makkelijk om ergens naar toe te gaan en de portemonnee te trekken. Ga in plaats van een pretpark of een bioscoop andere gratis activiteiten ondernemen. Ga picknicken in het park, maak een boswandeling, ga over het strand uitwaaien. Of ga naar een vlooienmarkt, een gratis museum (Nationale museumweek 20 t/m 26 april 2020) of ga thuis een bordspel spelen. Allemaal gratis activiteiten die niets kosten en toch leuk zijn. Je steek wat op van een museum en wandelen in de natuur is altijd goed voor de gezondheid.

7. Ga naar de bibliotheek.


De bibliotheek kan een geweldige bron van gratis entertainment zijn.  Een lidmaatschap kost vaak geld, maar het levert natuurlijk ook wat op. Je kan boeken, films, muziek en e-books gaan lenen. En het mooiste is nog: tot je 18e verjaardag is een abonnement (Bieb Jeugd) helemaal gratis!

Bibliotheken hebben niet alleen verstand van boeken, maar ook van (on)geletterdheid en weten veel over digitalisering en internet. Ze zijn gewoon met hun tijd meegegaan.
 • De bibliotheek is een plek punt waar laaggeletterdheid aangepakt wordt (onderschat het probleem van laaggeletterdheid in Nederland niet). 
 • De bibliotheek is een plek waar gratis (of goedkoop) internet aangeboden wordt voor mensen die internet niet kunnen betalen. 
 • De bibliotheek is een plek waar mensen kunnen leren hoe om te gaan met internet en computers (denk aan een training internetveiligheid).

8. Probeer de contante enveloppenmethode.


Als je moeite hebt met het bijhouden van uitgaven, dan is het enveloppen systeem een goede optie. Een enveloppen begroting is een begroting waar je geld toewijst aan elke categorie en met dat geldbedrag geef je je geld uit. Je neemt elke maand contant geld op en het geld steek je in de verschillende enveloppen, die gelabeld zijn op categorie. Als het geld in het envelop van de categorie op is, stop je met je uitgaven in die categorie, want de envelop is immers leeg. De enveloppen in contanten kunnen je helpen beseffen hoeveel je uitgeeft.

Dit is een goede strategie als je niet goed bent in het bijhouden van je uitgaven. Als je eenmaal beter begrijpt waar je graag geld aan uitgeeft, kan je eraan werken om die gewoonten aan te passen.

9. Zoek een gratis bank.


Bankkosten komen elke maand terug, gemiddeld kost een bankrekening rond de 1,50 a 2,00 euro per maand. Maar tegenwoordig kan je ook een gratis Nederlandse bankrekening krijgen. Het lijkt te mooi om waar te zijn, maar is wel degelijk mogelijk. Zelf heb ik een gratis bankrekening van Moneyou Go met een gratis maestro betaalpas. Waarom zou je het niet doen? Zo kan je besparen op de bankkosten.

10. Evalueer je autokosten.


Een auto zorgt ervoor dat je wel tot honderden euro's aan kosten maakt voor verzekeringen en onderhoudskosten van de auto. Naast kosten van een grote onderhoudsbeurt heb je ook te maken met verschillende andere uitgaven. Autoverzekeringen en reparaties zijn slechts het topje van de ijsberg.

Je kunt deze kosten op verschillende manieren verlagen.
    •    Vergelijkingswebsites voor autoverzekeringen. Je kunt misschien elk jaar honderden euro's besparen door over te schakelen naar een andere verzekeringsmaatschappij.
    •    Neem geen auto. Ga leven zonder auto. Vermijd in de toekomst indien mogelijk een auto vanwege de hoge kosten. Wel of geen auto? Kan je niet zonder auto zorg ervoor dat je een goedkope auto neemt in wegenbelasting. Wegenbelasting moet je elke maand betalen, hoe lager hoe beter.
    •    Gebruik minder brandstof. Je kunt op brandstofkosten besparen door te fietsen naar het werk of op kleine afstanden de fiets te nemen.
    •    DIY autoreparaties. Hoewel je misschien geen grote reparaties wilt uitvoeren, kan je overwegen zelf de basisreparaties uit te voeren. Je kunt geld besparen terwijl je een nieuwe vaardigheid leert! Natuurlijk is dit niet voor iedereen weggelegd, is er een reparatie nodig? Vraag diverse offertes op van verschillende autogarages.

Wees creatief als het gaat om het verlagen van je auto kosten.

11. Zorg voor je gezondheid.


Gezondheidszorg is duur. Helaas zijn er niet veel manieren om te besparen op de kosten van je zorgverzekering. Heb je weinig of geen gezondheidsproblemen dan kan je kiezen voor een hogere eigen risico en een basis zorgverzekering. Heb je wel gezondheidsproblemen en maak je gebruik van (veel) zorg ga dan goed de verschillende zorgverzekeringen vergelijken. En is een extra zorgpakket wel voordeliger? Het is altijd wikken en wegen in zorgverzekeringsland.

Zorg voor een gezonde leefstijl, want daar heb je wel zelf invloed op. Ga gezond eten, stop met roken, slaap genoeg en drink weinig of geen alcohol. Uiteindelijk is het beter voor je gezondheid en misschien maak je daardoor minder zorgkosten en krijg je een hogere kwaliteit van leven.

12. Probeer kortingsbonnen.


Kortingsbonnen kunnen een manier om geld te besparen. Bij de bouwmarkten is er altijd wel een kortingsbon van minimaal 20% korting te krijgen en soms kan je beter een weekje wachten tot dat er weer kortingsbonnen zijn voor de bouwmarkt. Naast kortingsbonnen kan je ook gebruik maken van geld terug acties. Koop een product en stuur de bon digitaal of per post op en je ontvangt het aankoop bedrag gedeeltelijk of helemaal terug. Er zijn gemakkelijke apps om geld te besparen.

Naast de bonuskaart van de Albert Heijn heeft de Lidl ook een gratis app waarmee je korting kan krijgen op da dagelijkse producten. En sinds kort heeft de Jumbo ook een app waarmee je punten kan sparen en daarmee kortingen of gratis producten kan sparen.

Naast kortingsbonnen en apps kan je ook gebruik maken van een spaarprogramma zoals euroclix. Ga je toch iets aanschaffen online, doe dit dan via euroclix en krijg een gedeelte van je geld terug door middel van clix.

13. Verhoog je inkomen.


Op een gegeven moment ben je uit bespaard en kan je nergens meer op besparen. Is er in jouw huidige situatie geen ruimte meer om te besparen en heb je dan nog steeds geld tekort of heb je meer ademruimte nodig in je financiën? Dan is het misschien tijd om je inkomsten te verhogen. Probeer geld te verdienen met onnodige spullen te verkopen, ga kleine klusjes uitvoeren bij anderen of maak zelf producten en verkoop deze. Geld bijverdienen naast je baan, noemen we ook wel een Side Hustle.

Geld besparen op een laag inkomen kan ontmoedigend zijn, maar ga er juist mee aan de slag en laat je je niet tegenhouden om jouw doelen te bereiken. Kijk eens kritisch naar je inkomen en uitgaven en neem je huidige financiën helemaal door. Vind de motivatie om geld te besparen voor nu en in de toekomst. Begin stap voor stap met aan pakken en overweeg van de eerste stap te zetten!
 1. Leuk dat je ook aan mensen met lage inkomsten denkt! Bij punt 1 heb ik nog een toevoeging, je kunt je woonlasten ook nog verlagen (als alleenstaande) wanneer je gaat samenwonen met een goede vriend of vriendin. Dat scheelt ook alweer de helft aan woonlasten als je het samen kunt delen. Wellicht niet voor iedereen een optie en mss ook niet iets waar men zo snel aan denkt. Maar wel het overwegen waard.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. We zijn verhuisd naar een veel kleinere woning die betaald is. Ook verwarmen en gemeentelijke belastingen, verzekeringen zijn goedkoper dan in ons vorige huis. Ik ben gestopt met werken (60) en heb nu tijd genoeg. Zomaar een paar voorbeelden om met een veel lager inkomen toch leuk te leven.
  Als je als vrijwilliger gaat werken in een filmhuis/theater/museum mag je gratis naar voorstelling/exposities. Op de sportschool 1 ochtend paar uurtjes in de kinderopvang werken levert gratis sporten op. Bij ons in de stad worden op wijkniveaus heel veel gratis bijeenkomsten georganiseerd, vaak erg leuk en je leert mensen uit de buurt kennen. Ga werken in een gemeente groentetuin (hier verbouwen ze groenten voor de voedselbank) Een ochtend meehelpen levert voor de hele week groenten op en in de zomer ook verse bloemen en fruit.
  Ga koken voor daklozen/ en eet zelf gratis mee. Breng de krant rond en lees de krant gratis
  Begeleid iemand die niet zelfstandig op vakantie kan, vaak wordt jouw reis vergoed.
  Geen geld of genoeg tijd voor een eigen hond, baasjes zat die ook wel eens de hond aan een ander uitlenen voor een wandeling of vakantie.
  Wij hebben geen kleinkinderen, soms lenen we er een paar van zussen van me.. kunnen we ook eens naar een kinder boerderij of speeltuin,
  Loop naar de markt en neem met volle tassen de bus terug (onze markt is in het centrum en 7 km. lopen dus die bus terug vind ik dan wel oke.
  Als wij wandelen komen we (soms) langs een Mc Donalds, deze geeft 65 plus korting op de koffie (man is 65) en heeft gratis kranten en schoon toilet. Voor €3,- blazen we uit, lezen de kranten en lopen dan weer verder.. en de hond mag mee naar binnen.
  Toen onze kinderen klein waren heb ik jaren als vrijwilligster gewerkt bij een kinderkleding beurs 2x per jaar en 1x per jaar speelgoed beurs. OUders brachten op vrijdag in, wij legden op zaterdagochtend alles netjes gesorteerd klaar (daar zocht ik uit wat ik wilde/nodig had) zaterdagmiddag verkoop, geld in betalen aan de inbrengers, alles opruimen enz. Deze weekenden leverden me altijd alle kleding voor het seizoen en speelgoed voor Sint en verjaardagen.
  Als je om je heen kijkt, inschrijft voor nieuwsbrieven enz. kun je heel veel leuks doen met heel weinig. Bieke


  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goede suggesties! De bibliotheek is de enige die je iets uitleent met een positief rendement :-)

  Voor ons blijft de basis om overzicht te hebben van je kosten.

  Goed dat er zoveel mensen bezig zijn om financieel onafhankelijk(er) te worden!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De too good to go app lijkt me ook een echte aanrader voor mensen die krap zitten.

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken