Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

21 januari 2019

Geld budgetteren volgens de 50/30/20 regel

Geld budgetteren volgens de 50/30/20 regel

Iedereen doet budgetteren op zijn eigen manier. Er is namelijk geen gouden regel of methode die je kan gebruiken en die voor iedereen gaat werken. Maar er zijn enkele richtlijnen die kunnen helpen het proces gemakkelijker te maken, vooral als je geen type bent die houdt van budgetteren. Ben je zo'n type dan kan je ook gebruik maken van de 50/30/20 regel.

Elizabeth Warren heeft namelijk deze 50/30/20 regel bedacht, zij is schrijfster van het boek “All Your Worth: The Ultimate Lifetime Money Plan”, en heeft een eenvoudige formule ontwikkeld, namelijk de 50-30-20 budget.


Met deze 50/30/20 regel krijg je inzicht als je budget realistisch is en haalbaar is. De 50/30/20 regel is een richtlijn om al je inkomen in drie hoofdcategorieën te verdelen. De 3 hoofdcategorieën zijn: Essentiële uitgaven, lifestyle-uitgaven en toekomst.

De 50/30/20 regel


Essentiële uitgaven

50% van je inkomsten gaat naar de essentiële uitgaven, zoals je hypotheek/huur, minimale aflossing van je leningen, kleding, energieleverancier, verzekeringen, autoverzekering, wegenbelasting, gemeentelijke heffingen, watermaatschappij, maar ook je boodschappen. Dit zijn dus alle essentiële kosten voor de eerste levensbehoefte of verplichtingen, die niet uit te stellen zijn.

Lifestyle uitgaven

30 % van je netto inkomsten gebruik je voor luxe en is geld om van te genieten. Dit zijn juist uitgaven, die de kwaliteit van je leven verbeteren. Onder luxe uitgaven vallen etentjes buiten de deur, je vakanties, een dagje uit, een sport abonnement, een film kijken in de bioscoop, de stad in om te winkelen, televisie of telefoonabonnement, luxe boodschappen die niet noodzakelijk zijn en diverse abonnementen op tijdschriften en loterijen. Dit zijn dus alle kosten, die niet echt noodzakelijk zijn

Toekomst

20 % dit is een vijfde deel van je inkomen die je overhoud om van te sparen voor de toekomst. Je kunt deze sparen of gebruiken om extra aflossingen op openstaande schulden te voldoen. Of beleg dit deel van je geld en zorg dat hier een groei inzit. Uiteindelijk kun je kijken of er ruimte is om je percentage dat naar je essentiële uitgaven gaat te verlagen, zodat er meer over is om van te sparen.


Hoe doen wij het zelf?

Ik heb al onze uitgaven van 2018 doorgenomen en wij komen iets meer dan 50% uit, zo'n 52% geven wij uit aan essentiële uitgaven. Wij hebben ongeveer 22% gespaard, gerekend over onze beide inkomsten. Maar door uitgaven aan onderhoud aan onze woning en duurzamer maken van onze woning en meer comfort en luxe gekregen door niet alles te sparen. En ondertussen word onze woning wel meer waard door onze verbeteringen. Het overige valt onder lifestyle uitgaven, zo'n 26%. Zonder dat wij het wisten, volgen wij al deze 50-30-20 regel.

De 50/30/20 is een regel die een richtlijn en leidraad voor je kan zijn. Deze regel geeft je juist een idee in hoeverre je geld hebt verdeeld ten opzichte van deze regel. Wanneer je weet waar je geld naartoe gaat, kan je regel natuurlijk ook aanpassen aan jouw specifieke levensstijl en doelen.

Heb jij wel eens gehoord van de 50-30-20 regel? En hoe verdeel je jouw inkomen?

  1. Helaas gaat dat bij mij niet op. Inkomen is niet zo hoog, daardoor gaat er een stuk meer dan 50% aan de vaste lasten op. Er blijft dus niet zoveel over om te sparen. Als ik 10% spaar mag ik al blij zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Inkomen is inderdaad best van belang, maar ook wat je allemaal meeneemt bij essentiële uitgaven.
    Toevallig gisteren in mijn spreadsheet gekeken en ik kom eerder tot 40-30-30.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ga ook eens berekenen wat die van mij is, al is het wel lastig om te bepalen wat essentieel is. In de supermarkt koop ik naast essentiele dingen ook lekkere dingen, maar die bonnetjes ga ik niet splitsen verder.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik denk dat dit een prima regel is als basis, maar dat je zodra je een klein beetje op weg bent meteen moet gaan sleutelen!

    Deze regel stelt namelijk dat je 50% van je inkomen aan vaste lasten moet uitgeven. Onzin in mijn ogen! Zodra je je inkomen kan laten stijgen zal dit percentage dalen. Ook is het prima mogelijk om je vaste lasten te verlagen. Kijk bijvoorbeeld eens naar het oversluiten van je hypotheek, extra aflossen, goedkopere huurwoning zoeken etc.

    Je financiën zijn niet in steen gegoten. Je vaste lasten zijn de meest belangrijke uitgaven waaraan je kunt sleutelen (wat je niet zou verwachten met zo'n naam...).

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Misschien een discussiepunt of de reguliere aflossing van de hypotheek onder vaste lasten of investeren valt. Vooralsnog houd ik deze bij de vaste lasten. Dan kom ik uit op een verdeling van 40/5/55 met 1,17 keer modaal inkomen, eenpersoonshuishouden.

    Maar ik ben dan ook wel een echt Fire-gekkie ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Grappig, ik heb net gisteren geschreven over de pijnpunten van de 50/30/20 regel! Vind 'm goed als richtlijn maar voor veel mensen werkt het net niet lekker. Wij zitten gelukkig positief ten opzichte van deze verdeling (meer sparen, minder vaste lasten en lifestyle uitgaven) :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Had het gisteren al gelezen op je blog, deze blog heb ik vorige week al geschreven. Toeval.

      Verwijderen
    2. Ja, daar ging ik al vanuit, maar juist daarom leuk, dat het bij meer mensen speelt :) Vond ik in ieder geval leuk om te lezen

      Verwijderen
  7. Ja deze verdeling heb ik jaren geleden ook aangehouden. Inmiddels zijn de vaste lasten relatief minder geworden door meer te verdienen dus zit nu op 30-25-45 (afgerond op 5-tallen). Blijkbaar wel iets last van lifestyle inflatie want de verhouding vaste lasten en luxe is bijna gelijk...

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Goed idee maar onder welke noemer zet je dan geld opzij voor jaarlijkse rekeningen zoals wegenbelasting, huisvuil, grond belastingen enz.Ik woon in Belgie dus grondbelasting heet in Nederland WOZ dacht ik. Ik neem ieder jaar op het einde al mijn rekeningen van het afgelopen jaar en deel dat door 12 maanden, dat zet ik dan iedere maand op mijn spaarrekening voor als een rekening komt. Ik doe zoeveel mogelijk betalingen automatisch per maand.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Werkt ook niet als je huur alleen al 50% van je inkomen is.....

    BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken