Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

6 oktober 2018

Gastblog | Wikken en wegen in zorgverzekeringsland, oftewel een mijnenveld

Gastblog | Wikken en wegen in zorgverzekeringsland, oftewel een mijnenveld

Binnenkort is het weer zover, de zorgpremies worden bekend. DSW is altijd de eerste en die gaat al flink omhoog met 54 euro per jaar schijnt. Binnenkort duik ik er weer lekker in. Ik merk dat het van veel mensen niet bepaald een hobby is de premies ieder jaar weer onder de loep te nemen. Maar ik vind het dus wel leuk. Ja ik ben raar. Dat vindt mijn vriend in ieder geval, dus inmiddels doe ik het ook voor hem;-)

Als eerste moet ik zeggen, ik maak weinig zorgkosten. Dus dan heb je makkelijk praten vind ik. Als je chronisch ziek bent, en dat kan ieder van ons op ieder moment overkomen, dan is het een geheel andere zaak.  Ik realiseer mij dat je dan veel premie betaald en alsnog veel kosten maakt. En dan is mijn strategie die ik hieronder beschrijf dus wellicht niet de beste. Ik zou ons zorgstelsel graag wat meer solidair zien. Ookal weet ik dat dat voor mij waarschijnlijk ook een hogere premie betekent. Maar dat is een andere discussie.

Strategie...het valt mij op dat veel mensen die niet hebben als ze gaan kijken naar de premies. Ze blijven waar ze zijn want dat is veilig, of ze begrijpen het niet zo goed. Maar wat mij vooral opvalt, angst. Mensen zijn bang ergens niet voor verzekerd te zijn. Want dat is toch wel een hele enge situatie. Dus neem dat extra pakketje nou maar want dat is nooit verkeerd. Nou, dat kan tegenvallen.Ik ben niet verzekerd voor tandartskosten. Ten eerste omdat ik niet veel kosten maak. Maar ga voor de gein eens kijken wat verzekeraars rekenen voor een verzekering, en wat ze dan maximaal uitkeren...dat verschil is vaak nogal klein. De eerste de beste vergelijkingssite laat zien dat Anderzorg bijvoorbeeld (de lijst was nou eenmaal alfabetisch), 18,50 per maand vraagt, dus 222 per jaar voor een maximale dekking van 500 euro per jaar. Oke dat levert dus, áls je die maximale dekking haalt een winst van 287 op. Maar...per behandeling is de dekking 80%. Dus 20% betaal je alsnog zelf. Oh en er is een wachttijd voor de echt dure dingen....Dit alles kun je al opmaken uit die vergelijkingsite. Dan mag je nog hopen dat er niet nog meer kleine lettertjes zijn....Verzekeringen die wel gewoon 100% per behandeling dekken hebben vaak een lager maximum, of hogere premie.  Ik neem de moeite dus niet. Ik ben toevallig net geweest, en controle, foto's en tandsteen verwijderen kost totaal 90 euro. Ik ben weer good to go voor een jaar. Nogmaals, heb je de pech ieder jaar veel noodzakelijk werk te moeten laten verrichten dan is iedere  dekking wellicht meegenomen.  Maar het goed doorrekenen van te voren kan in ieder geval teleurstelling voorkomen. In verzekeringswereld koop je makkelijk een kat in de zak. En eh, tip: tandartskosten voor ongevallen zijn een andere categorie die niét in de gewone tandartsverzekering valt, waarvoor je je vaak heel goedkoop apart kan laten verzekeren! Soms krijg je die er zelfs gratis bij als je toevallig overstapt via een vergelijkingssite. Die verzekering heb ik dus al een aantal jaren. Want ik fiets veel. In Amsterdam. Dus.


Dan hebben we de verschillen tussen natura en restitutie. ik geloof dat het eerste is, je krijgt vergoed maar wij beslissen wat en waar, en de tweede zoek t maar uit we zien de rekening wel verschijnen. Of andersom, dat onthoud ik nooit. Het doet er ook niet toe, in de praktijk valt het namelijk vaak erg mee met die verschillen.Als ik vermoed dat een bepaalde verzekering wellicht interessant is voor mij, dan zoek ik ALTIJD eerst de vergoedingenlijst erbij, en specifiek kijk ik naar de ziekenhuizen etc. waar ze een contract mee hebben. Tot nu toe ben ik daar nooit verrassingen tegengekomen. Alle grote ziekenhuizen in mijn omgeving staan er gewoon in. Antonie van Leeuwenhoek check ik altijd even, mijn apotheek wil ik even zien. En dan is het goed. Die andere véél duurdere variant waarbij ik zogenaamd veel meer keuze heb, levert in de praktijk schrikbarend weinig extra keus op. Ook hier geldt wel, ik woon dus in een grote stad met veel grote zorgaanbieders. In andere delen van Nederland kan het goed zijn iets kieskeuriger te zijn. Je wil niet 100 km moeten reizen om je gebroken been verzekerd te laten behandelen. Maar kern van het verhaal, laat je niet leiden door termen als natura en restitie en weet ik veel. Check de contracten! Lang leve de transparantie.

Weet je al dat je iets moet laten doen dit jaar? Neem dat dan mee in je overweging! Ik moest vorig jaar mijn implanon staafje laten vervangen. Voor anticonceptie kun je je aanvullend laten verzekeren. Maar zet de premie van een aanvullend pakket af tegen die eenmalige kosten van ongeveer 140 euro en dan is de winst vaak minimaal. Door goed te zoeken vond ik een verzekering waarbij de totaal prijs ietsie hoger was dan die van een paar goedkopere opties waarbij ik alleen een basisverzekering had. Sommige verzekeraars bieden namelijk geen aanvullende pakketten waarin een beetje van alles extra zit, maar delen ze echt in per thema, 1 voor gezinsplanning, 1 voor fysiotherapie etc. En die pakketjes zijn veel goedkoper dan die pakketjes met van alles wat. Weet je dat je alleen kosten maakt op 1 specifiek gebied, dan kan dat heel voordelig uitpakken. En dat deed het voor mij!
Ik ben dit jaar wel wat vroeg met dit item bezig. Meestal wacht ik tot mijn verzekering met de nieuwe premie komt en dan ga ik even een uurtje googlen, en maak een beslissing.
Heet hangijzer, eigen risico. Nogmaals, ik maak weinig zorgkosten. Dus ik heb al jaren een maximaal hoog eigen risico en krijg daar dus korting voor. Wat betekent dit in cijfertjes. De eerste 385 euro zijn verplicht. Maak ik kosten die onder het eigen risico vallen dan betaal ik ze tot die 385 euro zelf, net als iedereen. Daarboven op neem ik 500 euro eigen risico. Totaal heb ik dus 885 eigen risico. Brr, dat klinkt als veel. Maar, ik krijg 250 euro premiekorting. Dus om het allemaal wat minder indrukwekkend te maken. Die 385 euro risico loop ik dus sowieso, de volgende 250 euro moet ik zelf betalen maar wordt gedekt door mijn premie korting. Blijf ik onder de totaal 385 + 250 = 635 euro, dan draai ik quitte zeg maar. Pas daarboven ga ik verliezen. Die laatste 250 euro dus. Maak ik tussen de 635 en 885 euro kosten, dán pas verlies ik een bedrag van 1 tot maximaal 250 euro. Mijn échte risico is dus 250 euro. Per jaar. Iets meer dan 20 per maand. Daar kun je je op voorbereiden. In al die jaren zijn mijn kosten nog nooit boven het verplicht eigen risico gekomen. Dat heeft mij al heel wat bespaard.


Ik ben dit jaar wel wat vroeg met dit item bezig. Meestal wacht ik tot mijn verzekering met de nieuwe premie komt en dan ga ik even een uurtje googlen, en maak een beslissing. Maar nu heb ik een extra overweging. Ik ben namelijk na een half jaar kop in het zand eindelijk eens naar de huisarts gegaan met pijn in bovenarm en schouder. Jawel, slijmbeursontsteking. Ik zou heel makkelijk kunnen zeggen dat het door werk komt maar ik vrees dat mijn eigen smartphone de schuldige is. Ik ben nogal gevoelig voor van die kleine herhalende zeer geniepige beweginkjes. Smartphone in de ban dus. (Potjandorie wat is dat moeilijk trouwens) Maar dat helpt niet meer voldoende. Fysiotherapie wordt geadviseerd. Dat ga ik ook doen, ik ben wel zuinig maar niet dom.

Oei zegt vriend, je bent niet verzekerd. Geen paniek, eerst rekenen op mijn smartphone (Au). Had ik mij wel verzekerd dan had mij dat (bij mijn huidige verzekeraar) 12 x 15 pm euro gekost. Dus 180 euro. Het is nu al oktober en ik moet nog een afspraak maken. Ik verwacht in 2,5 maand niet zóvaak naar de fysio te gaan dat ik daar bovenuit komt. Eigenlijk denk ik dat niet verzekerd zijn ook nu toch weer goedkoper blijkt dan wel verzekerd zijn. Voor volgend jaar moet ik eerst weten wat het behandelplan wordt. Hoeveel behandelingen verwacht ik volgend jaar nog nodig te hebben. Ik begrijp uit mijn omgeving dat je voor een niet al te ernstige slijmbeursontsteking (ik zit dit nu te typen dus heel ernstig is het nog niet geloof ik) een paar behandelingen krijgt en dan verder thuis aan de slag moet met oefeningen. Het zal dus wel loslopen. Maar ik ga wel even met de rekenmachine aan de gang. En ik zal dit ook open bespreken met de therapeut. In de nieuwe zorg waar vrije markt heerst hoef je je  tegenwoordig echt niet te schamen als je de kosten en de zin en onzin van meer of minder behandelen wil bespreken.

Dit jaar heb ik iets meer te overwegen bij mijn keus voor de zorgverzekeraar. Maar ik heb er wel weer zin in om het te gaan uitzoeken. En ja ik voel mij dan een beetje raar. Maar daar is geen behandeling voor geloof ik, en al zeker niet verzekerd;-)

Deze gastblog is geschreven door Saskia, 1 x per 2 weken schrijft Saskia een gastblog op zaterdag.  
 1. Altijd gedacht, naar aanleiding van de blognaam en je tweede blogpost, dat je een man was,maar die hebben geen Implanon nodig :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja door dat implanton dacht ik het ook, maar het is een gast-blog zie ik dus iemand anders schrijft het ;-)

  Ik ben dus zo iemand die al jaren blijft hangen bij dezelfde zorg, wel geshopt naar een goede andere maar inderdd ben dus ook iemand die ieder jaar nét door het eigen risico heen gaat en aanvullende verzekering nodig heb voor zkh bezoeken enz
  Als ik dan vergeleek, bleek mijn huidige zorg nog zo slecht niet, ja ik betaal dan wel 168,- per maand - incl aanvullend en tandarts (is zonder eigen risico en met collectiviteit)
  Door de aanvulling is ook de pil en mijn medicijnen vergoed dus zou het voor mij persoonlijk dom zijn om over te stappen.
  De tandarts ben ik tot 500,- verzekerd, afgelopen jaar aan het tobben geweest en 450,- vergoed gekregen.. volgend jaar waarschijnlijk nog zo'n jaartje.
  Nouja weten nu wel wat we hebben en niet wat we krijgen dus blijf maar weer hangen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben bij DSW en blijf daar. De visie van de organisatie staat me aan, en met mijn zorgkosten kan ik ondanks de meest slimme constructies toch geen voordeel halen. Ik betaal per jaar,dat dan wel, scheelt weer een procentje.
  Sinds ik niet meer verander is er ook rust, dat jaarlijks circus is me eigenlijk ook teveel gedoe.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb daar ook plezier, het uitzoeken van waar ik me het volgend jaar wil verzekeren, dus je bent zeker niet de enige met deze "afwijking". Is ook geen behandeling tegen. Ik ben 2 jaar geleden over gestapt naar Anderzorg, en ben zeer tevreden. Lage premie, ruime dekking, eenvoudig declareren, snel je geld terug. Ik had dit jaar wel een tandartsverzekering afgesloten, omdat ik wist wat er moest gebeuren, wat dat ging kosten en dat de premie een stuk lager uit viel, dan wat ik zonder aanvullend kwijt was aan de tandartsrekening. Ik had mijn tandarts vooraf een offerte laten maken, zodat ik wist wat het ging kosten, en ik heb de behandeling in januari laten doen (normaal ga ik in december voor mijn 2e halfjaarlijkse controle). Nu is alles stabiel in mijn mond, dus ik overweeg die aanvullende tandartsverzekering komend jaar niet te nemen, maar dat ga ik nog berekenen, net als dat ik uiteraard ga bekijken of ik blijf bij Anderzorg, of dat ik overstap.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Slim van die offerte Anja, en ik zat ook bij Anderzorg dit jaar. Fijn dat ik niet de enige ben met deze 'hobby';-)

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken