Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

13 februari 2020

WOZ-waarde met 12.7% gestegen (€21.000)

WOZ-waarde met 12.7% gestegen (€21.000)

WOZ-waarde met 12.7% gestegen (€21.000) De aanslag gemeentebelastingen 2020 kwam vorige week binnen. Hierin staat vermeld hoeveel geld wij moeten betalen aan de gemeente waarin wij wonen. Maar ook staat vermeld wat de WOZ-waarde van onze woning is. De WOZ-taxatierapport heb ik opgezocht op de website van de gemeente.

De WOZ-waarde heeft als peildatum 1 januari 2019. Onze WOZ-waarde is met 12.7% gestegen. Dat is in euro's, € 21.000! Onze woning levert op papier veel geld op! Daar valt niet tegen op te sparen en 21.000 euro netto dat verdien ik of vriendlief niet eens per jaar aan salaris.

WOZ-waarde explosief gestegen


Als je WOZ-waarde vergelijkt met 2017, dan is er een verschil van € 59.000 in positieve zin. Toen was ons huis nog niet verbouwd en kochten wij deze na de verbouwing. Toen stond onze woning € 40.500 onder water op papier. Maar nu staan wij juist flink boven water! Als je onze huidige hypotheek van de WOZ-waarde haalt dan houden wij €32.172,18 over en staan wij flink in de plus. En als onze woning verkocht gaat worden dan levert het nog meer op dan de WOZ-waarde.

woz-waarde berekenen

Krapte op de woningmarkt


Door de krapte op de woningmarkt worden woningen meer waar. De huren gaan flink omhoog en voor woningen moet je al enkele jaren gaan bieden, de hoogste bieder krijgt vaak de woning. Naast de krapte op de woning markt is de hypotheekrente ook laag en vandaag kwam naar buiten dat de hypotheekrente onder de 1 procent duikt. Wij hebben nog een hypotheekrente van 1,75% (ook laag uiteraard) maar als je onze lage hypotheekrente vergelijkt met de 0,99% van Lot Hypotheken een hypotheeklabel van zakenbank NIBC, dan is dat een verschil van 0,76%. Voor nu staat onze hypotheekrente nog 6,5 jaar vast, maar hoe de hypotheekrente gaat verlopen dat zullen we zien.

Naast de hypotheekrente, krapte op de woningmarkt heeft het vooral ook te maken dat Nederland steeds voller raakt, er meer mensen single zijn en er worden te weinig huizen gebouwd in Nederland. Vriendlief werkt in de bouw en zijn werkgever geeft aan dat ze weinig werk hebben tot eind 2021 en vanaf 2022 de bouw weer gaat aantrekken. We zullen het zien, maar voor veel mensen is dit een probleem. Wij hadden een geluk dat wij onze woning in de zomervakantie van 2017 gekocht hadden en na het bezichtiging, na 5 minuten de beslissing genomen om onze huidige woning te kopen. Niet iedereen heeft veel geluk met het kopen of huren van een woning. En door de krapte van de woningmarkt word onze woning en van vele anderen op papier duizenden euro's meer waard.

woz-waarde

Nettowaarde


Financiële bloggers vinden het fijn om de nettowaarde te berekenen. Grofweg kan je de nettowaarde berekenen door bezitten min schulden. Zelf heb ik dit nog niet berekend. Maar als ik de WOZ-waarde nu mee tel en grof weg mijn (alleen deze) studieschuld van mijn spaargeld aftrek dan komen wij op een nettowaarde van minimaal €35.000! Niet slecht, al zeg ik het zelf op onze jonge leeftijd. (31 en 28jaar) Een nettowaarde van minimaal €35.000 en een hypotheek die €32.172,18 minder is dan de WOZ-waarde.

Voor zuinigeman en vriendlief is dit heel veel geld, omdat zuinigeman 4 jaar geleden nog flinke schulden had en maandelijks moeilijk kon rondkomen. Binnenkort ga ik eens exact uitrekenen wat onze nettowaarde is. Groot gedeelte van de nettowaarde is een waarde op papier en kunnen wij alleen verzilveren door onze woning te verkopen. Maar bij verkoop moet je ook weer iets anders gaan huren of kopen en daardoor ben je daar ook mer geld aan kwijt.

Met hoeveel procent is jouw WOZ-waarde omhoog gegaan?

 1. Bij ons is de WOZ waarde nog niet bekend. Maar hij zal wel omhoog geschoten zijn. Idd heb je dan meer vermogen maar moet je ook weer meer WOZ belasting betalen........Aangezien wij blijven zitten kunnen we ook niet aan het vermogen komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Met 23 % !!! Dit is in mijn ogen niet reëel, ik ga dan ook bezwaar aantekenen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier nog geen bericht ontvangen! Dus nog even afwachten. Maar ik ben wel heel benieuwd wat het gaat worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi dat je een flinke nettowaarde hebt hiermee! Zelf kijk ik alleen af en toe naar de overwaarde, het blijft immers een papieren winst.
  Wij hebben trouwens nog geen WOZ ontvangen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Moet nog de aanslag van de gemeente krijgen. Verwacht 10%. Dat is voor mij 10% virtuele winst aangezien ik geen hypotheek heb. Mijn type huis (appartement bij binnenstad Alkmaar) heeft de laatste 10 jaar een stabiele stijging qua WOZ-waarde. Gaat iets minder snel als andere huizenprijzen, maar we hadden ook een veel minder diepe dip tijdens de laatste crisis. Je weet overigens pas echt wat een huis waard is als je die verkoopt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. WOZ-waarde is met 6,8% gestegen, de OZB-aanslag is met 0,8% gedaald. Daar staat tegenover dat riool en afval flink zijn gestegen. Ik breng maar 33kg grijs per jaar naar de afval en belast het riool ook niet meer dan voorgaande jaren. ;-)

   Verwijderen
 6. Dat zijn flinke stijgingen in 2 jaar. Van 127k naar 165k naar 186k. Gaan jullie geen bezwaar maken? Zijn de huizen in de buurt vergelijkbaar?

  Wel fijn dat jullie weer boven de aankoopwaarde terecht zijn gekomen qua WOZ. Dat is een stuk fijner gevoel.


  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken