Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

13 oktober 2019

De portemonnee van L (24)

De portemonnee van L (24)

De portemonnee van L (24) In deze rubriek vraag ik de lezers naar de inhoud van hun portemonnee. Elke zondag komt in de rubriek De Portemonnee Van... een lezer aan het woord over zijn of haar persoonlijke financiën. Hoeveel geld komt er maandelijks in de portemonnee en hoeveel geld rolt er maandelijks uit de portemonnee. Waar doen ze het van?

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de portemonnee van... L (24)Stel je zelf voor…


L, 24 jaar en sinds 2 maanden afgestudeerd als manueel therapeut waarvan de erkenning nog in aanvraag is. In mijn dagelijks leven werk ik 0 tot 45 uur per week als algemeen fysiotherapeut. Na mijn studie ben ik terug verhuisd vanuit Antwerpen. Sinds 2 weken heb ik na een jaar zoeken een studio kunnen huren via de woningstichting dichtbij mijn werk en goed binnen mijn budget.

Heb je zelf ook een blog op financieel gebied?


Heb ik niet.

En welke financiële blogs volg je graag?


PorteRenee.nl en Zuinigeman.nl


Wat zit er op dit moment aan geld in je portemonnee?


€24,17 en nog een kortingsbon van de C&A. Ik pin bijna alles maar heb altijd minimaal €20 op zak voor noodgevallen.

Wat zijn jouw netto-inkomsten per maand?


€0 tot €2400, ik heb een tijdelijk nul-uren contract en toevallig is het heel druk deze maand dus werk ik volle weken tot maximaal 45 uur/week. En sommige maanden word ik maar voor 3 dagen per maand gevraagd om te weken en verdien ik dus ook een stuk minder. Online vul ik soms enquêtes in waarmee ik gemiddeld per jaar nog €110 verdien.

Inkomsten
Gemiddeld inkomen per maand € 1.600,00
Zorgtoeslag € 99,00
Huurtoeslag € 122,00
Totaal € 1.821,00


Wat zijn jouw vaste lasten per maand?


Huur € 483,00
Elektriciteit / water € 40,00
Internet / mobiel € 25,00
Zorgverzekering € 112,00
Overige verzekeringen reis/WA € 30,00
Sportschool € 20,00
NS dal-uren bonnement €50/jaar) € 4,17
Kosten fiets € 17,00
Totaal € 731,17

Ik woon op 28m2 in een nieuwbouw studio van de woningstichting zonder gasaansluiting, goed geïsoleerd en niet veel energie nodig om de boel te verwarmen. Ik heb geen vast internet/telefoon of tv. Kosten fiets €17, jaarlijkse onderhoudsbeurt elektrische fiets €200. Ik heb geen auto en fiets gemiddeld 8000km/jaar op mijn elektrische fiets dus ik bespaar niet op de onderhoudsbeurten.

Wat zijn jouw variabele lasten per maand?


DUO lening aflossen € 500,00
Boodschappen € 200,00
Uitjes € 100,00
Kleding € 25,00
Cadeaus € 30,00
Reiskosten € 20,00
Totaal € 875,00

Versneld aflossen DUO lening €500 en in maanden waarin ik niet genoeg uren maak, los ik mijn lening niet of met een minder hoog bedrag af.


Hoe beheer je de financiën?


Via een Excel bestand, daar noteer ik de inkomsten van die maand en dan kan ik kijken of ik wel of niet mijn studieschuld extra ga aflossen. Boodschappen doe ik bij de Lidl, de Jumbo of de Plus. Dit is afhankelijk van wat ik nodig heb en wat er in de aanbieding is. Verder probeer ik maximaal 2x/week boodschappen doen en bewaar ik de bonnen altijd om prijsverschillen in de gaten te houden. De koopzegels spaar ik bij de Jumbo en de Plus omdat je hier omgerekend eigenlijk meer 'rente' op verdient dan gewoon sparen met een spaarrekening.

En wie doet de financiën?


Doe ik zelf.

Tevreden met de inkomsten en uitgaven?


Momenteel wel, het is een drukkere periode op het werk dus dat betekend dat ik ook meer uren maak en dus meer verdien. Hierdoor kan ik momenteel sneller dan gepland mijn studieschuld aflossen en heb ik mijzelf na 3 jaar nieuwe winterschoenen cadeau gedaan.

Houd je je geld in de knip? Of geef je het ook makkelijk uit?


Dat komt met vlagen. Als ik iets zie wat duur is maar wat ik wel graag wil hebben dan kijk ik even of ik het kan missen. Zo heb ik voor mijn eigen woning heel veel meubels bij de kringloper en via marktplaats gekocht, maar ik kon het niet laten om ook een set designer stoelen aan te schaffen (alsnog tweedehands maar wel aardig aan de prijs). Toen ik mijn elektrische fiets heb gekocht ben ik ook voor het duurdere model gegaan met een betere accu. Dit vind ik een investering dus dan mag het wat extra kosten.


Praat je met anderen over geld? Hoe wordt er gereageerd?


Ja, ik ben vrij open over mijn financiën. Mijn directe omgeving weet dat ik graag heel mijn studieschuld zo snel mogelijk wil aflossen. Als ik weer een aflossing heb gedaan dan vertel ik daar ook echt trots over.

Sommige mensen in mijn omgeving snappen niet waarom ik zoveel bezig ben met mijn financiën. Ik ben op mijn 18e uit huis gegaan om te gaan studeren. Mijn ouders betaalde mijn zorgverzekering voor mij tijdens mijn studie en lieten mij nooit het ouderlijk huis verlaten met een tas gevuld met eten of met een nieuwe broek bijvoorbeeld, maar de rest moest ik zelf via ome DUO en wat bijbaantjes financieren. Mijn studie heeft mij met een flinke studieschuld achter gelaten (zeker nu het leenstelsel is ingegaan). Dit knaagt toch aan me dat ik zo jong eigenlijk al met zo'n schuld rondloop. Zeker als ik nu rond mij heen kijk en zie dat mijn vrienden waarvan hun studie volledig betaald werd al rondrijden in een auto en een huis kunnen kopen. Terwijl ik nog steeds trotse bezitter van een elektrische fiets (! geen tweedehands studentenfiets meer) en een OV-chipkaart ben met een sociale huurwoning.

Nu is natuurlijk niet alles slecht en deprimerend als het gaat over geldzaken. Tijdens mijn verhuis kreeg ik van alle kanten hulp aangeboden, mijn ouders hebben mijn Zweedse-meubelgigant-aankopen voor mij betaald (ik weet niet of ik de naam mag noemen) en mijn opa en oma hebben mij een wasmachine cadeau gedaan voor mijn afstuderen en mijn nieuwe plekje.
De belastingaangifte jaarlijks invullen vind ik geweldig om te doen (tot nu toe dan), omdat ik ieder jaar geld terug krijg.

Heb je wel eens een financiële misser gehad?


Een paar jaar geleden een paar schoenen gekocht die er heel mooi uitzagen, maar toch niet zo lekker liepen. Ik heb ze pas 1x aangehad, durf ze niet weg te gooien ook al weet ik dat ik ze toch niet meer aan ga doen.

Spaar je ook maandelijks geld?


Momenteel spaar ik niet. Dit omdat ik nog in de aflossingsvrije periode zit van het afbetalen van mijn studieschuld. De rente op die lening staat momenteel op 0%. Deze rente wordt iedere 5 jaar vastgesteld en ik wil eigenlijk voordat de rente weer omhoog schiet mijn studieschuld afbetaald hebben. Sparen levert nu ook nagenoeg niks op, dus ik zie het extra aflossen van mijn studieschuld weer als investering in de toekomst. Dat ik op dit moment niet aan het sparen ben betekend niet dat ik geen spaargeld heb. De teller van mijn spaarvarkentje slingert momenteel rond de €15.000. Dit lijkt heel veel, maar als je bedenkt dat er nog een studieschuld aan vast hangt die nog afbetaald moet worden dan is het ineens een heel stuk minder. De minimale buffer die ik eigenlijk standaard op mijn rekening wil hebben staan is €10.000. Hij is momenteel meer omdat mijn contract afloopt in januari 2020 en ik nog niet weet of ik dan mijn buffer nodig ga hebben, of dat ik meteen ander werk ga kunnen vinden.


En zo ja, waar sparen jij voor?


Mijn eigen huis/appartement. Omdat ik momenteel net afgestudeerd ben, een studieschuld het en een tijdelijk nul-uren contract kom ik niet in aanmerking voor een hypotheek. De reclames van een hypotheek binnen een dag zijn heel leuk, maar de werkelijkheid is anders. Van zodra er bekend is dat je een tijdelijk contract, en dan ook nog eens een nul-uren contract hebt, dan slaan de deuren voor je dicht. Niet alleen kan ik momenteel geen hypotheek krijgen. Ik kan ook niet terecht op de particuliere huurmarkt. De woningnood is heel hoog, dus ben ik niet de eerste keus. Bij sommige verhuurders werd ik al afgewezen nog voor ik de woning had mogen bezichtigen.

We gaan even in de toekomst kijken. Hoe zien jouw financiën er over 5 jaar uit?


Ik huur momenteel een soort van Tiny house/ een omgebouwde container of prefab woning. Ligt er maar net aan hoe je het wilt noemen. Dit leek mij altijd geweldig om er later ook een te kopen om zo min mogelijk vaste lasten te hebben. Ik woon hier pas net, maar ik merk nu al op de regenachtige dagen dat de muren op mij af komen. Als mijn was hangt te drogen midden in mijn studio dan kun je eigenlijk overal al lastig bij komen. Er kunnen maximaal 5 vrienden komen blijven eten, anders past het gewoon weg niet in mijn huisje. En toch ben ik er blij mee. Mijn eigen plekje, van mij. Dat wil ik ook in de toekomst. Een eigen woning, maar dan toch net iets groter dan 28m2, met een tuinje of balkonnetje. Een vaste baan, vaste uren zodat ik van te voren mijn week in kan plannen. En of dat nu in Nederland is of ergens anders, dat zal de toekomst leren.

Ook een keer meedoen? Meld je aan!

Op dit moment zijn er weinig nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De portemonnee van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen portemonnee verhaal.

Aanmelden kan via zuinigeman@gmail.com of via de contactpagina. Je ontvangt vervolgens de vragenlijst per e-mail. Je kan uiteraard ook anoniem meedoen.


Lees ook eens andere verhalen
Hier onder vind je de vorige delen in de serie de portemonnee van...!

De portemonnee van... Financefitgirl
De portemonnee van... Giensie
De portemonnee van... M (anoniem)
De portemonnee van... P (anoniem) 
De portemonnee van... Op naar een koophuis
De portemonnee van... C (anoniem)
De portemonnee van... Catootje
De portemonnee van... Ria
De portemonnee van... Minimize Mama
De portemonnee van... Nicolet
De portemonnee van... B (anoniem)
De portemonnee van... Carla
De portemonnee van... Daniëlle
De portemonnee van... Saskia
De portemonnee van... Andre
De portemonnee van... Mini
De portemonnee van... Jane
De portemonnee van... Bieke
De portemonnee van... Nijntje
De portemonnee van... Wendy
De portemonnee van... The Budget Grammer
De portemonnee van... Van her naar HOT
De portemonnee van... PV (anoniem)
De portemonnee van... Samen zijn wij sterk (bloemplukster)
De portemonnee van… H (anoniem)
De portemonnee van… Mijke
De portemonnee van... Brigitte
De portemonnee van... Karin
De portemonnee van... Anne
De portemonnee van... Renée Lamboo van porterenee
 1. Wow, wat een fijn verhaal om te lezen zeg! Wat een verstandige keuzes heb je gemaakt! Mijn vriend heeft ook een dochter van 24, maar die springt er zo anders mee om! Heerlijk om te lezen en jij komt er wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed bezig, hoor!

  Kijk even of je al op belastingvriendelijke manier geld opzij kunt zetten voor je pensioen. Als dat zo is, dan zou ik dat doen, en daarvoor ook eventueel de studieschuld nét iets minder snel terugbetalen.

  Ten eerste even kijken of je werkgever al iets voor je opzij zet, misschien in een pensioenfonds. Als dat niet zo is, dan zou je jaarruimte kunnen hebben in 2019 gebaseerd op je inkomen in 2018. Als je in 2018 nog geen inkomen had, dan is dit niet van toepassing, maar kijk dan in 2020 of je iets opzij mag zetten in 2020 op basis van je totale inkomen in 2019.

  Geld wat je op basis van jaarruimte in een pensioenproduct stopt, kun je aftrekken van je inkomen. Daardoor betaal je minder belasting.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Klinkt goed hoor. Die schoenen,zou ik gewoon verkopen op Marktplaats. Leuk zakcentje voor het kledingbudget.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad, of via een app zoals United Wardrobe of Vinted (daar zit toch net een andere doelgroep op dan op marktplaats, is mijn gevoel. Via United Wardrobe al 4 paar schoenen verkocht, waar ik via marktplaats geen reacties gehad heb).

   Verwijderen
 4. Wat enorm goed dat je zo fanatiek aan het aflossen bent op je studieschuld! En ook een heel mooi spaarbedrag heb je al op jouw leeftijd. Dat bedrag heb ik nog nooit gehad! Hopelijk vindt je snel wat je zoekt :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Lees je probleem met de was midden in de kamer. Zelf probeer ik de was op te hangen voordat ik ga slapen dan is t bijna altijd de volgende morgen al droog. Heb een fijn groot uitklapbaar rek. Mijn beddengoed spreid ik s nachts over de banken heen dan is t de volgende dag ook droog.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb hetzelfde, maar ik denk dat mijn verwarming hier te laag voor staat, zo snel is het niet droog! Maar ik probeer dit ook altijd te plannen op een moment dat ik weinig thuis ben! ;)

   Verwijderen
 6. Wat een leuke aflevering! Ik vind dat je echt waanzinnig goed bezig bent. Keep it up! O, en nog een tip voor je NS-abo: die had ik jarenlang voor 29 euro per jaar. Elke keer dat het bijna afliep ging ik "opzeggen" via social media omdat ik het bedrag van 50 er niet meer uit zou gaan halen, en prompt kreeg ik in mijn prive-berichten de aanbieding om het voor 29 euro te verlengen. Scheelt toch weer 21 euro per jaar!

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken