Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

12 oktober 2019

Gastblog | September challenge, is het gelukt?

Gastblog | September challenge, is het gelukt?

minder zuivelconsumptie Ja en nee! Voor de lezers die zich nu afvragen waar dit over gaat even een korte toelichting. Begin augustus publiceerde het klimaatpanel van de VN een rapport. Dit rapport loog er niet om: ‘ als we op deze voet doorgaan met het intensieve landgebruik en voedselverspilling – meer dan een kwart van het eten gooien we weg – komt de voedselproductie na 2050 ernstig in gevaar.’  Om dit tegen te gaan moeten we onze vlees- en zuivelconsumptie drastisch minderen.

Vlees eten doe ik al nauwelijks, en als ik het eet is het biologisch vlees. Maar mijn zuivelconsumptie is wel erg hoog. Ik eet ’s ochtends havermoutpap met 3 delen water/1 deel melk. Ik eet ’s avonds als toetje vla en in het weekend ijs met slagroom, voor ik ga slapen eet ik nog een kom kwark of yoghurt. Bovendien eet ik tussen de middag een plak kaas op mijn roggebrood.

Ik had mezelf een uitdaging opgelegd om te kijken of het me zou lukken deze zuivelconsumptie gedurende een maand drastisch te verlagen.
De challenge was als volgt:
 •    havermoutpap maken met een plantaardige vervanger van melk

 •   testen van plantaardige vervangers van kaas voor op mijn roggebrood  

 •   testen van plantaardige vervangers voor mijn vla en schaaltje kwark en yoghurt


Ik wilde zoveel mogelijk vervangers van vla, kwark en yoghurt proberen en om de kaas te vervangen had ik ook wel ideeën. Ook reageerden enkele lezers van mijn blog met tips. De ontbijtuitdaging is gelukt. Ik heb ontdekt dat het makkelijk is om geen melk te gebruiken in mijn havermoutpap. Ik heb diverse plantaardige producten geprobeerd. De smaak bleef nagenoeg hetzelfde, waarschijnlijk ook omdat ik de pap op smaak maak met kaneel, nootmuskaat en een snufje zout. Soms gaan er ook nog wat rozijnen door, of een paar stukjes banaan voor een zoetje of blauwe bessen en appel.

Ik heb de pap gemaakt met zachte rijstmelk naturel van het huismerk van Albert Heijn en havermelk van Oatly.  De rijstmelk kost €1,18. Oatly is een stuk duurder namelijk €1,97. Alhoewel de rijstmelk een goede rijstsmaak heeft, proefde ik dit niet terug in de pap. De havermelk was ook lekker maar vond de smaak niet terug in de pap. Ik heb de verhoudingen nog wat verhoogd naar 2 delen water / 2 delen melk, maar nog steeds geen noemenswaardig smaakverschil. In theorie zou ik dus prima de zuivel kunnen vervangen door een plantaardig product.

De lunch was minder makkelijk. Ik eet altijd roggebrood tussen de middag en maak dit ’s ochtends klaar. Kaas is dan handig want het blijft smakelijk tot de lunch en het kan niet uitlopen, bederven of wat dan ook. Ik heb een aantal smeersel geprobeerd (oa mijn zelfgemaakte humus)  maar deze waren geen succes op roggebrood om mee te nemen. Vegetarische kaas ben ik niet naar op zoek gegaan. Wel heb ik een vegetarische kipfilet geprobeerd, maar echt lekker vond ik dit niet. Daarnaast is dit eten erg in elkaar geknutseld en daar zit ik dan ook niet echt op te wachten. Ik ben dan ook al vrij snel met deze poging gestopt.

Toetjes was makkelijk. Ik ben nu verslaafd aan de karameltoetjes van Alpro! Wat zijn die lekker zeg! Wel prijzig in vergelijking met andere vla-achtige desserts. Ook de vanille – en de chocoladevla van Alpro vind ik goed te doen. Ik zal ze af en toe kopen, maar blijf ook gewoon normale vla eten.
Tenslotte kwark en yoghurt. Daar heb ik geen smakelijke vervangers voor gevonden. Alpro maakt iets en noemt het kwark maar ik vond het een hele vreemde smaak hebben. Soms moet je wennen aan een smaak, dat heb ik geprobeerd maar is niet gelukt. Ook gemengd met echte kwark bleef het overheersen en omdat ik er verder niets aan toevoeg vind ik dit geen optie. Ook voor de yoghurt heb ik geen goed alternatief gevonden.

Tja, wat nu? Ik zal zeker vaker plantaardige producten gaan proberen en als ik ze lekker vind zal ik ze ook vaker gaan kopen, zelfs als het wat duurder is dan een vergelijkbaar zuivelproduct, maar mijn zuivelschaamte is nog niet zodanig groot dat ik echt ga stoppen met zuivel. Ik weet niet hoe ik mijn ecologische voetstap op dit gebied kleiner moet maken, dus ga ik het maar proberen op andere gebieden. Nóg minder vlees, nóg meer groente en fruit regionaal kopen, nóg korter douchen…. Er is nog genoeg winst te behalen!

Stella

Een reactie posten

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken