Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

25 augustus 2019

De portemonnee van Luxe of Zuinig

De portemonnee van Luxe of Zuinig

Luxe of Zuinig blog In deze rubriek vraag ik de lezers naar de inhoud van hun portemonnee. Elke zondag komt in de rubriek De Portemonnee Van... een lezer aan het woord over zijn of haar persoonlijke financiën. Hoeveel geld komt er maandelijks in de portemonnee en hoeveel geld rolt er maandelijks uit de portemonnee. Waar doen ze het van?

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de portemonnee van... Luxe of ZuinigStel je zelf voor…


Hallo ik ben Luxe of Zuinig, ben 32 jaar en werk in de IT. Ik heb momenteel een contract voor 40 uur maar werk vaak behoorlijk wat meer uren. Samen met mijn partner (ook 40 uur) proberen wij luxe, maar toch ook zo zuinig mogelijk te leven en hierbij bewuste keuzes te maken in het leven.

Heb je zelf ook een blog op financieel gebied?


Zeker. Ik blog al jaren op https://luxeofzuinig.blogspot.com met ups-and-downs. Maar altijd met veel plezier. Het voordeel van bloggen is vooral dat je daardoor ook sneller dingen gaat uitzoeken en Excel lijstjes gaat maken wat je vervolgens weer kan delen met de rest van de gemeenschap ter lering en vermaak.

En welke financiële blogs volg je graag?


Een heleboel! Ik ben een echte lurker op blogs en klik graag via blogs door naar andere blogs als ik wat interessants zie. Maar favorieten basisblogs zijn:

Zuinigeman, Zuinigaan, Geldnerd, Geld is tijd, Financieel onafhankelijk blog. Vanuit daar vind ik altijd wel weer een leuke link naar een andere blog of een interessant onderwerp.


Wat zit er op dit moment aan geld in je portemonnee?


€1,20 Ik ben een pin persoon en gebruik zo min mogelijk cashgeld. Al moet ik zeggen dat bij de recentelijke pinstoringen het toch wel pijnlijk duidelijk wordt hoe afhankelijk we zijn geworden van digitaal betalen, daar sta je dan in de winkel met je boodschappen….

Wat zijn jouw/jullie netto-inkomsten per maand?


€7680,46 per maand aan inkomen.
Netto maand salaris Luxe of Zuinig (excl. Vakantie en bonus) € 3.708,75
Netto maand salaris partner (excl. Bonus) € 3.610,71
Hypotheekrente aftrek € 361,00
Totaal € 7.680,46

Wat zijn jouw/jullie vaste lasten per maand?


Hypotheek € 950,00
Rente op zij zetten (t.b.v hypotheekaflossing) € 175,00
Hypotheek aflossen € 500,00
Huis verzekeringen + reis verzekering € 29,74
Gas/Elektra voorschot € 82,00
Water € 11,67
Mobiel Luxe of Zuinig € 25,35
Mobiel partner € 19,00
Internet / Tel /TV € 41,00
Belastingen (gemeente, waterschap etc.) € 105,45
Auto kosten (verzekering/onderhoud/wegenbelasting) € 194,83
Overige (netflix/spotify/loterijen) € 33,49
Zorgverzekering € 230,01
Totaal € 2.397,54


Wat zijn jouw/jullie variabele lasten per maand?


Variabele kosten (gemiddeld)
Boodschappen € 250,00
Benzine € 400,00
Vakantie € 250,00
Aankopen Algemeen € 100,00
Persoonlijke aankopen € 150,00
Totaal € 1.150,00

Hoe beheer je de financiën?


Alles gaat in Excel. Ik ben jaren geleden toen ik mijn eerste baan heb gekregen bij gaan houden hoe mijn inkomsten/uitgaven eruit zien en hoeveel ik overhou. Dit is over de jaren gegroeid tot een wekelijks update moment en vele datapunten. Als iemand mij vraagt wat ik op een bepaalde dag in 2008 heb gekocht kan ik dat zo bij elkaar toveren. Best erg als je er eigenlijk over nadenkt. Maar ook wel weer erg leuk soms!

Toen we zijn samen gaan wonen heb ik meteen geopperd om een gezamenlijke rekening te openen naast onze eigen rekeningen en hier maandelijks op in te leggen. Gezien we al jaren nagenoeg gelijk verdienen (het is een beetje een spelletje geworden tussen ons, waarbij we dus ook af en toe van stuivertje wisselen) hebben we altijd een 50/50 verdeling aangehouden. Momenteel is dat een bedrag van €1200 wat we maandelijks inleggen en waar we alles van betalen op de gezamenlijke rekening.

Salarissen worden gewoon bijgeschreven op onze persoonlijke rekeningen en zijn we verder vrij om mee te doen wat we willen, maar doordat we allebei best zuinig leven (beneden onze stand) is dit niet heel spannend. Overigens moet ik wel erbij zeggen dat zodra grotere aankopen worden gedaan we dit eigenlijk altijd overleggen met elkaar ongeacht of iemand het voor zichzelf koopt of niet.

Indien we persoonlijke aankopen doen via de gezamenlijke rekening/creditcard (groter dan X bedrag) dan leggen we dat extra in vanaf onze eigen persoonlijke rekening naar de gezamenlijke hier zitten echter niet regels aan, maar is iets waar we ons zelf comfortabel bij voelen.

Voor ons werkt dit al jaren goed en maakt het ook erg overzichtelijk doordat het gescheiden, maar toch gezamenlijk is.


En wie doet de financiën?


Ik heb in de begin jaren dat we net samenwoonde haar ook alles proberen bij te houden, maar gezien ik er meer plezier in heb is het voornamelijk mijn taak. Echter doordat ik het wekelijks bijhoud (onder het genot van een kopje koffie) kost het mij ook niet erg veel tijd. Als gevolg hiervan hebben we het er ook regelmatig tijdens deze koffie ronde het erover als er iets noemenswaardigs te melden is. Ze is dan ook verder geheel op de hoogte van de financiën in huis en waar wat aan wordt uitgegeven.

Tevreden met de inkomsten en uitgaven?


We mogen niet klagen over onze inkomsten en uitgaven, maar aangezien we Nederlands zijn doen we dat toch. Feit blijft dat voor de functies die wij momenteel bekleden ons salaris aan de magere kant is (ja ik zeg het toch!) en hoop hier ook binnenkort wat aan te kunnen doen. Dat geeft namelijk ook meteen de gelegenheid om eventueel een dagje minder te gaan werken zonder dat we er echt op achteruit gaan.

Houd je je geld in de knip? Of geef je het ook makkelijk uit?


Teveel geld in de knip op sommige momenten, en ook bezuinigen op de verkeerde items soms. Ik ben erg slecht met kleding kopen (vind het allemaal te duur vaak) en ben erg lui ook. Sokken met gaten en kleding van jaren oud trek ik nog net zo makkelijk aan.

Op elektronica is het dan weer anders (ITer he….) waarbij ik zonder moeite meer uitgeef. Maar altijd met een verantwoording erbij die dan ook altijd uitkomt. Ik ben namelijk geen impulsaankoper. Het voorwerk en onderzoek dat ik eraan besteed is mij net zo leuk en vaak komt daaruit dat ik het toch niet nodig heb (95% van de keren). Als gevolg hiervan koop ik eigenlijk alleen maar wat ik echt nodig heb. Als dit dan een hoge prijs heeft, is dat dan wel een bewuste keus.

Een goed voorbeeld hierbij is de auto. Ik rij erg graag auto en ben dan ook een liefhebber, vorig jaar heb ik dan ook bewust ervoor gekozen om een luxe auto te kopen wat maandelijks een hoop extra ging kosten, maar mij elke dag een grote smile op mijn gezicht gaf. Nu met mijn standplaats wijziging van mijn werk ben ik erg blij dat ik die keuze heb gemaakt gezien ik nu relaxed uit de auto stap. Dat is voor mij erg veel waard.

Mijn partner heeft exact hetzelfde probleem. Voordeel is dus wel dat we erg weinig verder uitgeven aan nutteloze zaken of items die je slechts 1x gebruikt.


Praat je met anderen over geld? Hoe wordt er gereageerd?


Met mijn familie heb ik het wel over geld, en op werk eigenlijk ook wel. Ik ben er vrij open over. Uiteraard niet over wat er exact op mijn bankrekening staat, maar wel over hoe wij dingen aanpakken. Andere collega’s zijn hier ook vrij open over richting mij. Sterker nog, ze komen juist naar mij toe om te vragen of iets wel een koopje is of niet. Ze weten dat ik een koopjesjager ben en de beste adresjes weet.

Spaar je ook maandelijks geld?


Wij sparen elke maand een behoorlijk bedrag momenteel. Mede door de bewuste keuzes die wij altijd maken en het onder onze stand leven. Hierbij hebben we de verdeling nu als volgt gemaakt. (sparen gesplitst en overig vrij sparen)

Sparen gesplitst
Index beleggen € 1.000,00
Beleggen in bedrijf partner € 490,00
Overig vrij sparen € 2.642,92
Totaal € 4.132,92

Het vrij te sparen gedeelte is verdeeld tussen mijn persoonlijke rekening, haar persoonlijke rekening en wat we maandelijks overhouden op de gezamenlijke rekening. Dit wordt aangewend voor eventuele spontane uitgaven of als er grote zaken plaatsvinden (recentelijk nog een tuinverbouwing)

Hierbij leg ik vanuit mijn persoonlijke kant in voor index beleggen (oftewel toekomst). Mijn partner heeft een speciale deal met haar werkgever waar ze maandelijks een bedrag inlegt en aandelen kan kopen met korting.
En zo ja, waar sparen jij/jullie voor?


Ik ben persoonlijk in de Financieel Onafhankelijks (FO) droom gestapt en heb (zoals mijn lezers weten)  het uitgewerkt in Excel hoe lang ik erover doe om FO te worden. Niet alleen voor mijzelf maar ook voor mijn partner. Het potje wat ik nu aan het bouwen ben is dan ook voor ons beide bedoeld. Als ik doorga op dezelfde methode als nu, voor inflatie corrigeer en hopelijk de wereld niet totaal op zijn kop gaat staan. Dan moet het lukken om rond ons 50-52st FO te kunnen zijn. De vraag is of we dat natuurlijk willen en of ik mij aan het plan kan houden, maar dat zijn andere vraagstukken. Want je weet niet wat het leven brengt. Het is in ieder geval een fijn gevoel dat het mogelijk is indien we dat willen. Maar het is ook nog erg ver weg.

We gaan even in de toekomst kijken. Hoe zien jouw financiën er over 5 jaar uit?


Hopelijk zijn we weer een stuk verder met het aflossen van de hypotheek, zijn we ook weer een stuk verder met het FO verhaal en wellicht hebben we ook gezinsuitbreiding gehad waardoor alles wat ik hierboven heb gezegd niet meer geldig is . In ieder geval hoop ik dat we er nog net zo rooskleurig voor staan en vooral ook beide gezond zijn.

Ook een keer meedoen? Meld je aan!

Op dit moment zijn er weinig nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De portemonnee van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen portemonnee verhaal.

Aanmelden kan via zuinigeman@gmail.com of via de contactpagina. Je ontvangt vervolgens de vragenlijst per e-mail. Je kan uiteraard ook anoniem meedoen.


Lees ook eens andere verhalen
Hier onder vind je de vorige delen in de serie de portemonnee van...!

De portemonnee van... Financefitgirl
De portemonnee van... Giensie
De portemonnee van... M (anoniem)
De portemonnee van... P (anoniem) 
De portemonnee van... Op naar een koophuis
De portemonnee van... C (anoniem)
De portemonnee van... Catootje
De portemonnee van... Ria
De portemonnee van... Minimize Mama
De portemonnee van... Nicolet
De portemonnee van... B (anoniem)
De portemonnee van... Carla
De portemonnee van... Daniëlle
De portemonnee van... Saskia
De portemonnee van... Andre
De portemonnee van... Mini
De portemonnee van... Jane
De portemonnee van... Bieke
De portemonnee van... Nijntje
De portemonnee van... Wendy
De portemonnee van... The Budget Grammer
De portemonnee van... Van her naar HOT
De portemonnee van... PV (anoniem)
De portemonnee van... Samen zijn wij sterk (bloemplukster)
De portemonnee van… H (anoniem)
De portemonnee van… Mijke
De portemonnee van... Brigitte
De portemonnee van... Karin
De portemonnee van... Anne
De portemonnee van... Renée Lamboo van porterenee
  1. Een erg mooi inkomen. En de verhouding uitgaven/sparen is zeer netjes. Veel succes met al jullie plannen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Prachtig dat jullie niet meer zijn gaan consumeren, maar zijn gaan sparen. Al jaren jullie aan het volgen, goede balans die jullie hebben. Wens jullie veel succes.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik was zo depressief toen mijn man me verliet voor een andere vrouw alleen omdat ik na het huwelijk zes jaar kanker had. Ik probeerde hem te vragen om bij me terug te komen, hij weigerde en zei dat hij niet meer voor me voelde na al deze toewijding. Ik deed alles omdat ik van hem houd, hij slaat me de hele tijd, en toch sta ik het allemaal en huil alles dag. Ik werd een trieste vrouw nadat we allemaal samen waren gekomen, alle liefde die ik in het verleden deelde, ik kon me geen leven zonder hem voorstellen omdat mijn liefde voor hem om welke reden dan ook van onschatbare waarde was. Op een dag toen ik via internet ging, zag ik veel opmerkingen over de mogelijkheid om kanker te genezen en het huwelijk / de relatie te herstellen, dus besloot ik hem te proberen te benaderen door contact op te nemen met zijn e-mail doctorigbinovia93@gmail.com en hij antwoordde onmiddellijk mij en ik legde alles uit waar ik doorheen ging, hij vertelde me dat ik me geen zorgen moest maken, ik was geschokt en ik gaf hem een ​​poging, ik volg voorzichtig de stapsgewijze instructies Twee dagen nadat Drigbinovia zei dat hij de betovering had beëindigd, alles alleen gedaan door hem, Ik deed niets om alleen de benodigde artikelen te leveren, en ik begon enkele veranderingen in mijn gezondheidstoestand te zien en Drigbinovia beloofde ook om me te helpen mijn man terug te krijgen, ik gaf hem verwarrende spreuken, en in de kortste tijd begon het allemaal, omdat beiden weten dat hij realiseerde zich dat hij nooit recht op hem was gesteld, en in drie dagen was mijn man in mijn huis en wachtte tot ik terugkwam van zijn werk en toen ging ik naar het ziekenhuis om te controleren, en ik was vrij van kanker, en toen hij begon te zeggen dat hij w sorry, hij wist nooit wat er met hem zou gebeuren. heel erg bedankt Drigbinovia, ik ben nu blij met mijn man en alles gaat nu soepel voor de dosis die pijn doormaakt in zijn relatie, je kunt ook contact opnemen met zijn whatsapp-nummer +2348144480786 heel erg bedankt

    BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken