Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

7 juli 2019

De portemonnee van A (34)

De portemonnee van A (34)

In deze rubriek vraag ik de lezers naar de inhoud van hun portemonnee. Elke zondag komt in de rubriek De Portemonnee Van... een lezer aan het woord over zijn of haar persoonlijke financiën. Hoeveel geld komt er maandelijks in de portemonnee en hoeveel geld rolt er maandelijks uit de portemonnee. Waar doen ze het van?

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de portemonnee van... A (34 jaar)Stel je zelf voor…


Mijn naam is A, leeftijd 34 en fulltime (40 uur) werkzaam in de zakelijke verzekeringsindustrie.

Heb je zelf ook een blog op financieel gebied?


Nee dit heb ik niet.

En welke financiële blogs volg je graag?


Deze blog lees ik regelmatig en de blog van porterenee. Ook zakelijke nieuwssites zoals Business Insider hebben m’n interesse.


Wat zit er op dit moment aan geld in je portemonnee?
€ 20,-

Wat zijn jouw/jullie netto-inkomsten per maand?


Inkomen A € 3.000,00
Inkomen vriendin € 950,00
Totaal € 3.950,00

Onze inkomsten bestaan uit salaris en m’n vriendin ontvangt zorgtoeslag. Mijn netto-inkomsten zijn EUR 3.000,-. Dit is zonder vakantiegeld, 13e maand en bonus. M’n vriendin verdient ongeveer EUR 950,- netto per maand. Haar inkomsten verschillen door het jaar behoorlijk. Dit komt omdat ze een fulltime studie volgt en afhankelijk van haar studiebelasting kan werken.

Wat zijn jouw/jullie vaste lasten per maand?


Gemeenteheffingen € 58,46
Bibliotheek € 3,63
Waterschapbelasting € 27,45
Waterrekening EUR € 19,67
Hypotheek incl spaardeel € 565,00
Gas, energie € 80,00
Telefoons € 31,00
Kleding € 100,00
Zorgverzekeringen € 224,00
Inboedel, AVP en reisverzekering € 20,00
Autoverzekeringen € 587,00
Wegenbelasting € 71,00
Tanken auto’s € 200,00
Abonnement tennis + fitness € 65,00
Boodschappen € 350,00
Staatsloterij € 15,00
Postcodeloterij € 13,25
Tv + internet € 48,50
Kosten VvE € 110,00
Studiekosten € 173,00
Studieboeken € 33,00
Totaal € 2.794,96


Wat zijn jouw/jullie variabele lasten per maand?


Boodschappen heb ik meegenomen in de vaste lasten omdat we dit op onze gezamenlijke rekening storten. Hiervan gaan we ook buiten de deur lunchen, uiteten etc.

Wat zijn jouw/jullie variabele lasten per jaar?


Deze lasten staan genoemd onder de vaste lasten per maand, echte variabele lasten zoals een eventuele reparatie aan de auto, fiets heb ik achterwege gelaten.

Hoe beheer je de financiën?


In een Excelbestand. Hierin staan de vaste lasten en inkomsten.

We hebben allebei een aparte rekening en een gezamenlijke rekening voor de boodschappen, uitjes. Op deze rekening storten we maandelijks beide een extra bedrag omdat we van plan zijn om een aantal maanden te gaan reizen. Zo sparen we stapsgewijs alvast een gedeelte van ons zakgeld bij elkaar.


En wie doet de financiën?


De financiën met betrekking tot de woning doe ik. De reden hiervan is dat ik de woning gekocht heb en mijn vriendin later bij me is komen wonen. Ze betaalt voor de vaste lasten maandelijks EUR 200,- aan mij. Dit vind ik verder prima aangezien ze nog studeert en we het geluk hebben dat we de lasten zonder veel problemen kunnen betalen.

De overige vaste lasten welke m’n vriendin zelf heeft (telefoon, zorgverzekering, haar auto etc.) betaalt ze zelf en regelt ze ook zelf.

Tevreden met de inkomsten en uitgaven?


Volledig tevreden met de inkomsten en uitgaven welke we hebben. Kijkend naar het geheel houd ik – na aftrek van mijn vaste laste – per maand rond de EUR 1.500,- over om vrij te besteden. Hierbij is mijn vakantiegeld en 13e maand meegenomen als inkomsten, mijn bonus niet omdat deze variabel is (al is deze de afgelopen 5 jaar iedere keer ongeveer een maandsalaris geweest). Er blijft dus maandelijks een flink bedrag over om van te sparen of leuke dingen van te doen.

Houd je je geld in de knip? Of geef je het ook makkelijk uit?


Ik ben zuinig opgevoed omdat we het vroeger thuis niet breed hadden. Nu de inkomsten er naar zijn genieten we meer van het leven. Dit jaar gaan we bijvoorbeeld 3 keer op vakantie.

Wel blijf ik op de kosten letten en koop ik geen – in mijn ogen – onnodige dingen. Ook ben ik iemand die veel vergelijkt om niet teveel te betalen. M’n vriendin was aan het begin van onze relatie wat makkelijker maar inmiddels let ze ook een stuk meer op haar uitgaven.


Spaar je ook maandelijks geld?


Er gaat maandelijks automatisch EUR 300,- naar mijn spaarrekening. Daarnaast stort ik meerdere keren per jaar geld van mijn privé- naar de spaarrekening. Er zit spaargeld  in aandelenfondsen (waarde is ongeveer EUR 10.000,-) en in cryptocurrency (waarde is ongeveer EUR 2.000,-). Alles bij elkaar opgeteld is de waarde ongeveer EUR 60.000,- waarvan het meeste dus op een spaarrekening staat.

M’n vriendin heeft een studieschuld van EUR 14.500,- en aan spaargeld EUR 5.800,-.

En waar sparen jij/jullie voor?


We sparen om zo snel mogelijk geen hypotheek meer te hebben. Op dit moment is onze hypotheek iets minder dan een ton (waarde appartement is rond de EUR 250.000,-). Als m’n vriendin klaar is met studeren en gaat werken is het een reëel doel om dit snel af te lossen.

Het aflossen van de hypotheek is een idee van de laatste jaren geworden omdat we er voldoende spaargeld voor hebben. Waarschijnlijk gaan we over enkele jaren verhuizen en is het misschien een optie om dit appartement aan te houden voor verhuur. We zien wel hoe de toekomst zich ontwikkeld, het is een idee en als het niet lukt is het ook goed. Dan stoppen we de overwaarde van dit huis direct in de aflossing van de nieuwe woning. De reden dat we nu nog niet een groot deel aflossen op de hypotheek is omdat de overwaarde van het appartement ingebracht moet worden in de nieuwe woning (anders is  over dit gedeelte de hypotheekrente niet aftrekbaar), hoe meer we aflossen hoe meer er in de nieuwe woning ingebracht moet worden. Het spaargeld beschikbaar houden en zelf invullen hoe we het op dat moment willen uitgeven vind ik een beter plan.

We gaan even in de toekomst kijken. Hoe zien jouw financiën er over 5 jaar uit?


Over 5 jaar hebben we één of meerdere grote reizen gemaakt, misschien zelfs een periode in het buitenland gewoond en gewerkt, zijn we nog steeds samen, wonen we in een eengezinswoning. Als het ons gegund is hebben we één of twee kindjes, waarbij we het er ‘nog even’ over moeten hebben of we dit allebei willen (ik heb soms nog weleens twijfels op verschillende vlakken, ook hierbij is dat het geval).

We werken tegen die tijd allebei waardoor een dag minder werken mogelijk kan zijn als we het willen (afhankelijk van inkomsten en hoogte hypotheek op dat moment natuurlijk).

Ook een keer meedoen? Meld je aan!

Op dit moment zijn er weinig nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De portemonnee van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen portemonnee verhaal.

Aanmelden kan via zuinigeman@gmail.com of via de contactpagina. Je ontvangt vervolgens de vragenlijst per e-mail. Je kan uiteraard ook anoniem meedoen.


Lees ook eens andere verhalen
Hier onder vind je de vorige delen in de serie de portemonnee van...!

De portemonnee van... Financefitgirl
De portemonnee van... Giensie
De portemonnee van... M (anoniem)
De portemonnee van... P (anoniem) 
De portemonnee van... Op naar een koophuis
De portemonnee van... C (anoniem)
De portemonnee van... Catootje
De portemonnee van... Ria
De portemonnee van... Minimize Mama
De portemonnee van... Nicolet
De portemonnee van... B (anoniem)
De portemonnee van... Carla
De portemonnee van... Daniëlle
De portemonnee van... Saskia
De portemonnee van... Andre
De portemonnee van... Mini
De portemonnee van... Jane
De portemonnee van... Bieke
De portemonnee van... Nijntje
De portemonnee van... Wendy
De portemonnee van... The Budget Grammer
De portemonnee van... Van her naar HOT
De portemonnee van... PV (anoniem)
De portemonnee van... Samen zijn wij sterk (bloemplukster)
De portemonnee van… H (anoniem)
De portemonnee van… Mijke
De portemonnee van... Brigitte
De portemonnee van... Karin
De portemonnee van... Anne
De portemonnee van... Renée Lamboo (porterenee)

Een reactie posten

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken