Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

2 februari 2020

De portemonnee van Anne (27) & Thijs (34)

De portemonnee van Anne (27) & Thijs (34)

Kasboek van Anne (27) & Thijs (34) In deze rubriek vraag ik de lezers naar de inhoud van hun portemonnee. Elke zondag komt in de rubriek De Portemonnee Van... een lezer aan het woord over zijn of haar persoonlijke financiën. Hoeveel geld komt er maandelijks in de portemonnee en hoeveel geld rolt er maandelijks uit de portemonnee. Waar doen ze het van?

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de portemonnee van... Anne (27) & Thijs (34)Stel je zelf voor…


Mijn naam is Anne, ik ben 27 jaar. Ik werk op contact 30 uur per week in de zorg, maar vaak is het meer. Ik woon samen met Thijs, hij werkt 42,5 uur per week als automonteur. Samen hebben we in 2016 een huis gekocht.

Heb je zelf ook een blog op financieel gebied?


Nee.

En welke financiële blogs volg je graag?


Zuinige man, Gierige Gerda, Porterenee. Ook volg ik diverse accounts op Instagram, zoals budgetthir. Ik luister namelijk ook Podcasts over geld van onder Goed met geld via Spotify.


Wat zit er op dit moment aan geld in je portemonnee?


€ 9,75. Een teruggave van mijn werkgever nadat ik iets voorgeschoten had. Normaal zit er niks in.

Wat zijn jullie netto-inkomsten per maand?


€ 3952,32 totaal. € 2049,00 salaris Thijs. € 1750,00 salaris Anne, maar dat is gemiddeld genomen, door onregelmatigheidstoeslagen wil dit nog wel eens verschillen. € 129,00 HRA. € 24,32 ontvangen we van abonnementen die we delen.
Inkomsten
Salaris Thijs € 2.049,00
Salaris Anne € 1.750,00
HRA € 129,00
Delen abonnementen € 24,32
Totaal € 3.952,32


Wat zijn jullie vaste lasten per maand?


Uitgaven vaste lasten
Hypotheek € 849,96
Aflossing persoonlijke lening € 885,00
Sparen, verdeeld over 5 rekeningen € 750,00
Gas/Water/Licht € 140,00
Internet en tv € 65,00
Lokale belastingen voor afval ect. € 96,00
Wegenbelasting € 52,00
Mobiel abonnement 2 x € 55,00
Verzekeringen € 177,00
Loterij € 14,00
Spotify € 10,00
Netflix € 13,99
Bankkosten € 4,90
Totaal € 3.112,85

Aflossing persoonlijke lening (nog 5 maanden, lossen versneld af). Verzekeringen: auto, opstal, inboedel, rechtsbijstand, reis & huisdier. De zorgverzekering wordt van Anne haar salaris ingehouden.Wat zijn jullie variabele lasten per maand?


Uitgaven variabele lasten
Boodschappen € 350,00
Benzine € 225,00
Cadeautjes en zakgeld € 230,00
Voer en verzorging voor de kat € 30,00
Totaal € 835,00

Wat zijn jullie variabele lasten per jaar?


Uitgaven per jaar
ANWB € 90,00
Onderhoud ketel per jaar € 172,00
Totaal € 262,00

Als we klaar zijn met het aflossen van de persoonlijke lening gaan we vanaf 2021 diverse kosten die we nu maandelijks betalen omzetten naar jaarlijks, in sommige gevallen levert dat een besparing op.

Hoe beheer je de financiën?


Alles in excel. Iedere maand heeft zijn eigen tabblad.
Voor het aflossen van de lening is er ook een tabblad zodat we zien hoever we hier zijn.
Voor onze digitale spaarpotjes heb ik ook een spreadsheet met doelen die we dit jaar willen halen & stappen die we moeten nemen om het voor elkaar te krijgen.En wie doet de financiën?


Anne, Thijs is er niet zo in thuis maar kijkt sinds kort wel mee.

Tevreden met de inkomsten en uitgaven?


Ik denk niet dat we mogen mopperen. Maar het laatste halfjaar is wel onze mindset veranderd waardoor er meer financiële rust gekomen is. Die persoonlijke lening is voor nu de grootste bottleneck, maar in 20 maanden is wel de €10.000,- terug betaald. Onder andere door alle extra’s die we verdienen (overuren, verkopen marktplaats, eindejaarsuitkering en teruggaves van de belasting) er ook in te stoppen.

Houd je je geld in de knip? Of geef je het ook makkelijk uit?


Voorheen konden we ’s morgens bedenken een andere tv/smartphone/camera/schoenen te willen en 2 uur later was het aangeschaft. Hierdoor kwamen we altijd rot uit aan het eind van de maand en moest het spaargeld maandelijks aangesproken worden. Sinds onze mindset veranderd is geven we veel minder uit. Bestellen we nog nauwelijks eten, gaan niet ieder weekend shoppen, online wordt er niet meer op krediet gekocht en denken wat langer na voordat we iets aanschaffen. Door er over na te denken merken we dat we het in de meeste gevallen niet écht nodig hebben en wordt het dus niet gekocht.


Praat je met anderen over geld? Hoe wordt er gereageerd?


Ik ben er heel (te) open over, maar merk ook dat dat in onze kringen niet geheel wederzijds is. Doordat er blijkbaar geen wederzijdse “interesse” is, deel ik de informatie nu niet meer zoals ik eerst deed.

Heb je wel eens een financiële misser gehad?


Wel eens? Wanneer niet kan je beter vragen! Nu maak ik er een sport van om de missers weer door te verkopen. Denk aan een digitale camera die 1 vakantie gebruikt is, woonaccessoires die het toch nét niet zijn, Tupperware items die ik op een party echt moet kopen maar vervolgens in de kast belanden….. Maar sinds de mindset veranderd is, is dit echt met sprongen vooruit gegaan & hebben we eigenlijk ook geen missers meer gehad.

Spaar je ook maandelijks geld?


Op dit moment staat er € 3750,00 op de spaarrekening. Gemiddeld gaat er nu zo €700-€1000 per maand heen, maar we zijn nog aan het kijken waar we nog wat op zouden kunnen besparen. Daarnaast koop ik ook koopzegels van het boodschappenbudget, wat we 1 keer per jaar laten uitbetalen als we vakantie hebben. Vanaf juni kunnen we zo €1500-€1800 per maand gaan sparen als we klaar zijn met aflossen.


En zo ja, waar sparen jullie voor?


Het eerste doel zijn zonnepanelen. Met onze tuin op het zuiden een goede investering ons inziens. Daarna zouden we in huis nog het een en ander aan willen passen. Ook willen we een pot aanmaken voor onze “oude dag”, door bepaalde nare ervaringen heb ik iets tegen het “pensioengerechtigde” leeftijd en wil ik er voor zorgen dat we (10-15 jaar) eerder kunnen stoppen of in ieder geval beide een stuk minder uren hoeven te werken.

We gaan even in de toekomst kijken. Hoe zien jouw financiën er over 5 jaar uit?


Dan is onze hypotheek onder de €150.000,00, wat nu nog €205.500,00 is. Hebben we lagere lasten door de zonnepanelen en andere dingen die ons huis duurzamer maken. Is ons huis helemaal naar onze smaak, loopt er een 2e kat rond en hebben we de mogelijkheid om 3 maanden (onbetaald) verlof op te nemen en die tijd samen door te brengen zonder volle agenda’s.

Ook een keer meedoen? Meld je aan!

Op dit moment zijn er weinig nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De portemonnee van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen portemonnee verhaal.

Aanmelden kan via zuinigeman@gmail.com of via de contactpagina. Je ontvangt vervolgens de vragenlijst per e-mail. Je kan uiteraard ook anoniem meedoen.


Lees ook eens andere kasboek verhalen
Hier onder vind je de vorige delen in de serie de portemonnee van...!

De portemonnee van... Financefitgirl
De portemonnee van... Giensie
De portemonnee van... M (anoniem)
De portemonnee van... P (anoniem) 
De portemonnee van... Op naar een koophuis
De portemonnee van... C (anoniem)
De portemonnee van... Catootje
De portemonnee van... Ria
De portemonnee van... Minimize Mama
De portemonnee van... Nicolet
De portemonnee van... B (anoniem)
De portemonnee van... Carla
De portemonnee van... Daniëlle
De portemonnee van... Saskia
De portemonnee van... Andre
De portemonnee van... Mini
De portemonnee van... Jane
De portemonnee van... Bieke
De portemonnee van... Nijntje
De portemonnee van... Wendy
De portemonnee van... The Budget Grammer
De portemonnee van... Van her naar HOT
De portemonnee van... PV (anoniem)
De portemonnee van... Samen zijn wij sterk (bloemplukster)
De portemonnee van… H (anoniem)
De portemonnee van… Mijke
De portemonnee van... Brigitte
De portemonnee van... Karin
De portemonnee van... Anne
De portemonnee van... Renée Lamboo van porterenee
 1. Zo'n persoonlijke lening hakt er behoorlijk zeg. Wel slim dat jullie hem versneld aflossen! Fijn dat jullie mindset veranderd is. Heel veel succes! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie toekomstplannen en wat fijn dat jullie bijna van de persoonlijke lening af zijn! Succes met alles!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk dat jullie al zoveel goede stappen hebben gezet. En wat zal het fijn zijn als jullie straks van die lening af zijn! Nog maar heel even :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik gok dat je bij je autoverzekering ook pechhulp kan afsluiten. Voordeel is daar dat je het op de auto doet en niet uitmaakt wie er in rijdt op t moment dat je pech hebt. Bij de anwb moet je partner ook lid zijn als die met pech komt te staan. Is bij de autoverzekering in vaak goedkoper

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Altijd leuk om weer te lezen. Hoop dat jullie snel van die persoonlijke lening af zijn! :) wat worden de plannen daarna?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik zie vaak bij deze blogs bedragen aan vaste lasten voorbij komen die mijn inziens niet echt reëel zijn. Bij jullie zie ik juist wel reëele bedragen.

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken