Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

1 februari 2020

Gastblog | Challenges

Gastblog | Challenges

Gastblog | Challenges Challenges: tot een paar jaar geleden had ik er nog nooit van gehoord, of waren ze me in ieder geval niet opgevallen. Ineens kwamen ze in het nieuws en waren het verschijnselen die bij social media en pubers hoorden. Ingewikkelde dingen doen die moeilijk en soms ook schadelijk voor de gezondheid waren. Of geld moesten opbrengen voor een goed doel. In weer andere gevallen ging het puur om het aantal ‘likes’ op bijvoorbeeld Facebook en YouTube.

De challenges van voor die tijd noemden we wedstrijden of recordpogingen en met name bij die laatste soort kwamen ook vaak hele vreemde dingen voor:  in korte tijd de meeste broodjes hotdog eten tot wie er het langst op een paal kan zitten. Deze wedstrijden heb je nog steeds, en met het bekijken van recordpogingen kan je op internet hele dagen zoet zijn.  Zoveel mogelijk broodjes hotdog eten en paalzitten houden me niet bezig, maar ik ben de laatste tijd toch wel een aantal challenges tegengekomen die ik wel leuk vind.

Onder de bloggers over consuminderen zijn er velen die een uitdaging zijn aangegaan. Ik noem er een paar (ik heb geen toestemming aan de bloggers gevraagd, maar ik neem aan dat ik ze mag vermelden omdat hun websites openbaar zijn):
Gierige Gerda : de 30 day minimalism challenge - een maand lang elke dag zoveel spullen wegdoen als de dag van de maand. Dus op dag een doe je een ding weg, de tweede van de maand doe je twee dingen weg, de vijftiende doe je 15 dingen weg etc. In totaal heb je na deze maand 465 items weggedaan. Deze gooi je niet zomaar bij het oud vuil, maar je verkoopt ze, geeft ze aan vrienden of brengt ze naar de kringloop.
Tips van Tom: ook hij gaat op deze manier opruimen en noemt het de ‘ontspullen challenge’.
Zuinigaan : op deze website schreef lezer Jannie een gastblog over eten voor €2,50 per dag. Eerder (ergens in 2015) schreef Aaf er ook al over, net als de Volkskrant en andere bloggers.
Kleinfarmhuus: is in januari het ‘living below the line’ gestart, leven van €1,50 per dag!
Geen bloggers maar wel veel in het (lokale) nieuws geweest: een aantal raadsleden van het Gemeentebestuur Rotterdam. Zij deden einde van de zomer 2019 mee aan de uitdaging om van €50 per week rond te komen.

Dan zijn er nog de mode- en lifestyle bloggers die over allerhande projecten op het gebied van kleding schrijven, denk aan de challenge 20 kledingstukken in 20 dagen, 30-wear challenge (2/3 van wat je bezit minstens dertig keer dragen voor je iets nieuws koopt) en natuurlijk Buy Nothing New Month. Vergeet ik bijna Stoptober (stoppen met roken in oktober),  Veganuary (een maand lang veganistisch eten in januari)  en Dry January (een alcoholvrije januari).

Zelf heb ik mijn eigen challenge, deze is niet erg origineel want er zijn veel meer mensen (vooral vrouwen) die dit doen. Je hoeft maar even het internet op te gaan en je komt ze tegen. Bloggers die een jaar lang geen nieuwe kleren kopen en daar, net als ik, artikelen op hun site over schrijven.
Waarom doen mensen dit? Waarom gaan we onszelf dingen opleggen om te doen, of eigenlijk om juist NIET te doen en er vervolgens over schrijven? Ik kan natuurlijk wel bedenken waarom ik het doe en misschien is dat ook de reden dat anderen dit doen.

Allereerst denk ik dat het delen van deze informatie een soort stok achter de deur is. Wanneer ik met een of meerdere mensen iets afspreek, of iets beloof, dan is het wel zo netjes wanneer ik me aan de afspraak houd. Door erover te schrijven wordt de uitdaging echt en als ik het niet volhoud voelt het aan als falen wanneer ik dat moet bekennen op mijn website, die inmiddels door meer dan een handjevol mensen wordt gelezen.  Heb ik die stok achter de deur dan nodig? Nee, niet echt. Wanneer ik me iets voorneem dan doe ik het ook. Maar het delen maakt het leuker. Zeker wanneer er reacties komen op de website en er discussies ontstaan. Ook met mijn vrienden en collega’s deel ik het, maar omdat zij niet in dezelfde ‘consuminderflow’ zitten vinden zij het niet zo interessant of slechts een beetje raar of zielig voor me. Medebloggers snappen precies wat de lol is en dat maakt het delen daarom zo leuk. En we kunnen elkaar op deze manier ook inspireren. Misschien ga ik in 2021 de opruimuitdaging die Gierige Gerda en Tips van Tom nu doen ook aan!
 
En stel dat het toch niet lukt? Tja, dan maar met de spreekwoordelijke billen bloot en eerlijk toegeven. Dat levert wellicht ook leuke reacties en discussies op. En misschien hernieuwde motivatie! Tot nu toe gaat het goed en heb ik dit jaar nog geen cent aan kleding, schoenen en accessoires uitgegeven. Nog maar 11 maanden te gaan!!

Welke challenge gaat u aan dit jaar?


Stella

Een reactie posten

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken