Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

19 januari 2020

De portemonnee van J (43) en H (34)

De portemonnee van J (43) en H (34)

De portemonnee van J (43) en H (34) In deze rubriek vraag ik de lezers naar de inhoud van hun portemonnee. Elke zondag komt in de rubriek De Portemonnee Van... een lezer aan het woord over zijn of haar persoonlijke financiën. Hoeveel geld komt er maandelijks in de portemonnee en hoeveel geld rolt er maandelijks uit de portemonnee. Waar doen ze het van?

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de portemonnee van... J (43) en H (34)Stel je zelf voor…


J is 43 en werkt in het onderwijs voor 4 dagen. En ik, H, ben 34 en werk in de zorg voor 24 uur onregelmatig.

Heb je zelf ook een blog op financieel gebied?


Nope.

En welke financiële blogs volg je graag?


Blogs volg ik niet. Ik ben wel actief op instagram. Ik volg een aantal hashtags zoals #debtfreecommunitynl en #debtfreecommunity. @debtfreedutchie is mijn favoriet. De dingen die zij deelt kan ik mezelf in herkennen en haar moed om door te gaan vind inspirerend.


Wat zit er op dit moment aan geld in je portemonnee?


€0,-

Wat zijn jullie netto-inkomsten per maand?


€ 4420,-
Salaris J € 2.390,00
Salaris H € 1.650,00
Toeslagen € 380,00
Totaal € 4.420,00


Wat zijn jouw/jullie vaste lasten per maand?


Alles bij elkaar komt op €3734,16. Dit is inclusief €500,- boodschappengeld. Het boodschappengeld is inclusief luiers en andere drogisterij artikelen.

De grootste kostenpost is bij ons de hypotheek van €905,-. 
Daarnaast is de kinderopvang van €778,- (Gelukklig gaat daar de €380,- nog van af), het boodschappengeld van €500,- en verzekeringen bij elkaar €405,-de grote uitgaves van onze inkomsten.
 

Verder heb ik een heleboel potjes. Want er zijn rekeningen die per kwartaal of per jaar worden afgeschreven. Bijvoorbeeld de ANWB, die schrijft in december altijd het lidmaatschap af. Voor dit jaar heb ik rekening gehouden met een bedrag van €162,- iedere maand gaat er een bedrag van €13,50 naar het potje ANWB. Zo komt de afschrijving in december niet zo hard aan.

In onze gemeente betaal je de gemeente belasting maar van maand maart tot maand december. Ik zorg dat ik de maanden januari en februari zelf overmaak naar de spaarrekening, want ik mijn budget houd ik er toch rekening mee dat ik het geld “kwijt” ben.

Verder steunen wij nog een paar goede doelen voor €5,- per maand. Zijn we beiden lid van een vakbond, hebben we beide een mobiel abonnement, netflix, belasting voor de auto en motor.

Wat zijn jouw/jullie variabele lasten per maand?


Soms als een paar keer vrienden komen eten wil het budget voor de boodschappen niet voldoende zijn. En als mijn man bij body en fit zijn bestelling doet (want ook dit valt onder het boodschappengeld bij ons) eten we aan het einde van de maand meer macaroni zonder gehakt dan anders. En in het ergste geval nodig ik ons zelf uit bij mijn ouders. Als er dan geld over is van het salaris pak ik het daar vanaf, maar heb helaas ook wel eens de spaar moeten aanspreken hiervoor.

Wij tanken soms 1x per maand en de andere keer weer 3x. Onze familie en vrienden wonen door het hele land en dat kost soms wel veel brandstof geld. Ik zorg voor onderweg dan wel dat we zelf eten en drinken mee nemen. Zodat we halverwege wel even stoppen en “gratis” iets lekker kunnen eten en drinken.

Uitjes proberen we zoveel mogelijk te plannen zodat we niet al ons overige geld daar aan kwijt zijn. Het is wel eens geweest dat er ieder weekend een van ons uit eten was, plak daar een avondje stappen aan vast wat dus uit monde op de rest van de maand puzzelen met geld. Wat voor ons beide geen probleem is maar leuk is anders.


Hoe beheer je de financiën? En wie doet de financiën?Bij ons thuis beheer ik, H, de financiën. Ik weet wat er in komt en wat er uit gaat en beheer dit ook en maak hierin ook het overzicht. Mijn man en ik laten onze beide salarissen op onze gezamenlijke rekening storten. Zodra het salaris binnen is ga ik zitten en vul alle potjes aan en bekijk wat er de komende maand in het verschiet lig.

Ik houd alles bij in een excel bestand. Zo zie ik ook als vrienden, met wij netflix delen nog niet hebben betaald, of als ik minder inkomsten heb wat ik moet schrappen.

Tevreden met de inkomsten en uitgaven?


Wij zijn tevreden met wat er paar maand binnenkomt, hoewel er tegen een salarisverhoging geen nee gezegd zal worden 😉.
Mijn man heeft een dure hobby, dat vind ik soms wel eens lastig. Maar ik vind wel dat hij alles bij moet houden omdat hij anders niet veilig op pad gaat. Ook daar heb ik een potje voor maar die is vaker leeg dan dat er wat in zit.

Verder kunnen we op boodschappen wel bezuinigen zodat we aan €500,- ook echt voldoende hebben. Met zijn 2 hadden we voldoende aan €400,- per maand en hielden hier ook nog aan over, maar ja een kind in huis en op bepaalde zaken als groente, fruit en ander gezond eten wil ik niet bezuinigen. Hierdoor houden we per maand nooit geld over en zijn er ook wel eens maanden geweest dat ik de spaarrekening heb moeten aanspreken.


Houd je je geld in de knip? Of geef je het ook makkelijk uit?


In de supermarkt kan ik een big spender zijn. Als mijn budget voor dat moment €50,- dan zal ik het opmaken ook. Net even dat extra brood mee of toch dat doosje eieren. Ja, dat is niet slim maar kan daar wel van genieten!

Praat je met anderen over geld? Hoe wordt er gereageerd?


Over geld kan ik best makkelijk praten. Zeker met mensen binnen de #debtfreecommunitynl. Ook met mijn zus en vriendin delen we regelmatig tips en ergernissen van onszelf en onze partners (sorry J).

Heb je wel eens een financiële misser gehad?


Geld lenen van mijn schoonouders. Als ik iets in mijn leven mag overdoen is dit het. Wij hadden liever dikke rente betaald bij de mannen in pak die alleen maar willen dat we meer lenen dan de band met hun die hierdoor niet beter is geworden.


Spaar je ook maandelijks geld? En Waar sparen jullie voor?


Ja, wij sparen standaard €250,- op onze eigen rekening. Dit willen we investeren in ons huis. Het huidige doel is kunststof kozijnen. Volgende doel een auto.

€100,- via een maatschappij voor als J met pensioen gaat. Wij schelen 9 jaar, als ik tegelijk met hem met pensioen wil kan dat.
€10,- voor onze dochter tot ze 18 is. Voor een bijdrage aan bv haar rijbewijs, wereldreis of iets anders blijvends.

We gaan even in de toekomst kijken. Hoe zien jouw financiën er over 5 jaar uit?


Over 5 jaar hoop ik dat wij met z’n 3 in het zelfde huis wonen (met kunststof kozijnen natuurlijk) als waar we nu wonen. Dat er kleine aanpassingen zijn gedaan die we graag gedaan willen hebben. En dat als het schoolgeld van mijn dochter betaald moet worden, ik dit kan doen zonder nadenken of puzzelen. Dat we ons vakantiegeld van de een kunnen gebruiken voor de vakantie en van de ander kunnen sparen voor het huidige spaardoel.

Ook een keer meedoen? Meld je aan!

Op dit moment zijn er weinig nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De portemonnee van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen portemonnee verhaal.

Aanmelden kan via zuinigeman@gmail.com of via de contactpagina. Je ontvangt vervolgens de vragenlijst per e-mail. Je kan uiteraard ook anoniem meedoen.


Lees ook eens andere verhalen
Hier onder vind je de vorige delen in de serie de portemonnee van...!

De portemonnee van... Financefitgirl
De portemonnee van... Giensie
De portemonnee van... M (anoniem)
De portemonnee van... P (anoniem) 
De portemonnee van... Op naar een koophuis
De portemonnee van... C (anoniem)
De portemonnee van... Catootje
De portemonnee van... Ria
De portemonnee van... Minimize Mama
De portemonnee van... Nicolet
De portemonnee van... B (anoniem)
De portemonnee van... Carla
De portemonnee van... Daniëlle
De portemonnee van... Saskia
De portemonnee van... Andre
De portemonnee van... Mini
De portemonnee van... Jane
De portemonnee van... Bieke
De portemonnee van... Nijntje
De portemonnee van... Wendy
De portemonnee van... The Budget Grammer
De portemonnee van... Van her naar HOT
De portemonnee van... PV (anoniem)
De portemonnee van... Samen zijn wij sterk (bloemplukster)
De portemonnee van… H (anoniem)
De portemonnee van… Mijke
De portemonnee van... Brigitte
De portemonnee van... Karin
De portemonnee van... Anne
De portemonnee van... Renée Lamboo van porterenee
 1. Weer een interessant huishoudboekje! Ik denk dat er nog wel te besparen valt op de boodschappen. Vooral omdat je aangeeft dat je makkelijk geld uitgeeft in de supermarkt. Ook gezonde voeding kan voordelig. Jullie sparen €100 per maand zodat jullie tegelijk met pensioen kunnen. Op welke leeftijd zou dat zijn en met welke maandelijkse onttrekking hebben jullie gerekend? Het kan zomaar zijn dat de €100 per maand niet voldoende gaat zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Met ruim 4000 aan inkomen vind ik jullie spaarbedragen erg karig. Beetje gemiste kans om jullie uitgaven niet te specificeren. Boodschappenbedrag is inderdaad best hoog. Ben wel benieuwd wat die dure hobby is van je man en hoeveel geld ernaar toe gaat. Blijkbaar is die belangrijker dan de toekomst (studie etc) van jullie kind? 10 euro per maand is na 18 jaar 2160 euro. Daar kun je tegen die tijd waarschijnlijk amper een rijbewijs van betalen, terwijl 50 euro toch makkelijk haalbaar moet zijn.

  Sorry, ik vind dit een typisch gevalletje van niet erg goed met geld omgaan. Er zijn zat vergelijkbare gezinnen die van dit inkomen 500-1000 euro sparen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jammer dat er geen specificatie is van de kosten, want ik val vooral over het zinnetje of ze wel in staat is om het schoolgeld van dochter te kunnen betalen. Met een inkomen van 4.000 euro lijkt mij dat dat makkelijk kan. Maar zonder specificatie is het ook moeilijk vast te stellen waar je op kunt bezuinigen. En ik mis de kinderbijslag nog in het rijtje als inkomsten. Deze zouden jullie dan ook nog kunnen sparen zodat haar spaarbedrag wat hoger is dan de 2.000 over 18 jaar.

  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als ik jullie leeftijd niet wist dan zou ik zeggen een jong stel van begin twintig. Ik lees uit eten gaan en dan stappen erachter aan. Niet echt kunnen sparen voor kind en een dure hobby van man (is kennelijk belangrijker dan iets voor het gezin/dochter doen) en dan durven te zeggen dat je soms aan het einde van de maand jezelf uit eten nodigt bij je ouders. Ook word er nog geld geleend bij schoonouders wat jullie relatie niet ten goede komt. Volgens mij moeten jullie toch echt eens naar jullie prioriteiten gaan kijken. Misschien dachten je schoonouders dat ook wel. Met €10,- kun je echt nog geen rijbewijs halen of evt bijdrage bij studeren alleen het collegegeld van 1 jaar en het is op.

  Eva

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik zou eigenlijk willen adviseren nog eens goed naar je budget te kijken en dat in kaart te brengen zodat je de uitgaven meer helderder gaat krijgen. Verder zou ik ook nog eens kijken wat belangrijk is binnen het gezin en ook met boodschappenlijstjes werken. Zou je minimaal 10 procent moeten kunnen sparen. Dit is ook noodzakelijk als het kind groter wordt en meer gaat kosten. Het zou jammer zijn als je in de toekomst zou gaan vastlopen. Wij hebben iets minder aan inkomen, maar hebben veel kunnen sparen door eens onze prioriteiten onder de loep te nemen en te werken met boodschappenlijstjes. Het geld wat we toen bespaarde hebben we eerst gebruikt voor een buffer en vervolgens voor aflossing. Ik denk dat je met 100 euro per maand niet eerder met pensioen kan gaan, als het net zo is als bij ons..........Heb 100 euro per maand gespaard vanaf eind jaren 80, nu in 2020 is het niet zoveel als ik verwacht had........hou hier rekening mee. Ook dan is het fijn als je je hypotheek laag of afgelost is. Wel bedankt voor je lijstje te laten zien.

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken