Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

18 januari 2020

Gastblog | Mijn financiën in 2019

Gastblog | Mijn financiën in 2019

Gastblog | Mijn financiën in 2019 Hoe is 2019 op financieel gebied verlopen? Mijn liefde voor spreadsheets betekent dat ik ook een spreadsheet bijhoud van mijn inkomsten en uitgaven. Hieronder het overzicht.

Ontvangen (inkomsten, belastingteruggave, teveel betaalt energievoorschot) € 46.426,-
Uitgaven
Wonen (energie, water, gemeentelijke belastingen) € 3.970,00
Boodschappen (voornamelijk voeding) € 1.400,00
Contributies en abonnementen (internet, sportschool, bibliotheek, omroep) € 1.685,00
Investeren (beleggen en crowdfunding) € 1.143,00
Verzekeringen (reis, inboedel en opstal, ziektekosten) € 2.415,00
Gezondheid (tandarts, medisch diversen) € 2.765,00
Vervoer (onderhoud auto en fiets, wegenbelasting, benzine) € 1.365,00
Recreaties (vakantie, uitjes, eten buiten de deur) € 2.790,00
Persoonlijke verzorging (kapper, sauna, drogisterijartikelen) € 180,00
Zakgeld (van alles en nog wat en onder andere cadeautjes) € 1.295,00
Kleding en accessoires (waaronder een nieuwe bril van ruim duizend euro!) € 1.920,00
Sparen € 24.000,00

Over: € 1500

Nu ik het overzicht zo zie verbaas ik me toch over een aantal bedragen. Ik dacht namelijk dat mijn uitgaven erg laag waren, maar bij sommige posten is het tegendeel waar! Ik ga daar volgend jaar wat aan doen door te proberen nog zuiniger te zijn en betere keuzes te maken.

Waar zou ik nog kunnen besparen?


De post wonen is al vrij laag doordat ik mijn hypotheek heb afbetaald. Het energievoorschot is vrij hoog, maar aangezien het geld op de bank ook niet veel oplevert laat ik dat maar zo.  Gemeentelijke belastingen moeten natuurlijk betaalt worden en hier kan niet op worden bespaard. De boodschappen die ik betaal zijn voedingsmiddelen die ik ieder weekend bij de Turkse supermarkt en Lidl koop. Daarnaast koop ik en af en toe bij Albert Heijn. Georg betaalt de overige boodschappen.

Contributies en abonnementen kunnen wel minder, maar dan moet ik de VPRO-gids de deur uit doen en dat wil ik niet want naast een programmagids is het ook een leuk blad met andere informatie.  Van BNN/VARA én omroep MAX ben ik tientjeslid, zet niet echt zoden aan de dijk wanneer je gaat besparen en ik gun ze mijn lidmaatschap. Wel ga ik mijn lidmaatschap van de Vereniging Eigen Huis opzeggen en ben ik al gestopt met Videoland. De sportschool maak ik dagelijks gebruik van dus ook dat lidmaatschap blijft!

Investeren en crowdfunding: ik wil meer gaan beleggen, maar blijf een bangerik dus het bedrag zal wel iets hoger worden maar nog steeds niet heel veel meer.
Verzekeringen: ik denk niet dat het mogelijk is om op deze verzekeringen heel veel winst te behalen, dus dat laat ik zo.

Gezondheid: nog een paar dure behandelingen bij de tandarts te gaan en dan is het wel even klaar. Maar gezondheid, daar bezuinig ik zeer zeker niet op!

Vervoer: ik ga mijn huidige autoverzekering opzeggen en via Bundelz mijn verzekering regelen, dit kan een behoorlijk bedrag opleveren, volgens mij wel meer dan 100 euro. BINGO!!

Recreatie: hier wil ik niet op bezuinigen. Met een vijfdaagse werkweek geniet ik van twee keer per jaar een week vakantie in het buitenland. In de zomer gaan we met de auto en in de winter met het vliegtuig. Kamperen wil ik niet dus huren we een huis. Omdat ik ook behoefte heb aan comfort is dit geen plaggenhut, maar een behoorlijk huis met alles erop en eraan. Uit eten gaan we niet vaak, dus daar valt ook niet op te minderen. En af en toe een uitje is ook leuk.

Persoonlijke verzorging: lijkt me prima zo.

Zakgeld: hier  ga ik toch wat betere keuzes maken, want dat zijn vaak impulsaankopen geweest en dus meestal flauwekul.

Kleding was erg veel vond ik, maar daar zal de teller in 2020 op nul blijven staan. Hierover heb ik in mijn vorige gastblog uitgebreid verslag gedaan en zal ik dit jaar nog af en toe op terugkomen. Een nieuwe bril is gelukkig niet ieder jaar nodig, dus die komt volgend jaar niet terug.  (Had ik die misschien bij gezondheid moeten zetten?)

Misschien vraagt u zich nu af of er nog bedragen door twee gedeeld moeten worden omdat we een gezamenlijke huishouding voeren? Nee, dat hoeft niet meer. Alle kosten voor het huis zijn voor mijn rekening, vakantiekosten zijn in bovenstaand overzicht al gedeeld en de overige posten zijn mijn persoonlijke uitgaven.  Georg betaalt, zoals al eerder gezegd, de boodschappen en koopt spullen voor het huis. Dit jaar bijvoorbeeld nieuwe schapenwollen vierseizoenendekbedden en een nieuwe lamp. Verder betaald hij de schoonmaakster en zorgt hij voor alle onderhoud en klussen in en om het huis. We verdelen de boel naar ons idee eerlijk, de breedste schouders dragen de meeste laten. Wij zijn tevreden over deze verdeling en zijn het stadium dat we alles tot op de cent uitrekenen en verdelen gelukkig ver voorbij!

Welke stappen gaat u zetten om in 2020 zuiniger te leven?


Stella
 1. Het geeft inzicht he, zo'n jaaroverzicht.
  Ik heb zelf besloten dit jaar wat mooie kleren te kopen.Niet perse tweedehands, wel perse mooi. In januari in de uitverkoop al een mooi jurkje met vest gekocht,ik ben er heel blij mee.Ook ga ik dit jaar de huiskamer verven,maar ook dan zal ik de spullen in de aanbieding kopen.Beide plannen maken het niet zuiniger. Maar deel wordt betaald uit de opbrengst van de verkoop van de dubbele en driedubbele kampeer en trekkingspullen.Goed spul,dus ik verwacht dat ik redelijk quite speel. Verder is bezuinigen, consuminderen, winkelhieren er al zo ingesleten dat ik alleen in de winter alles eens tegen het licht houdt om te checken of er rare dingen ingesleten zijn.Meestal niet.Enige abonnement wat ik heb en weer opgezegd heb een driemaanden uitbreiding van tvpakket, drie maanden voor de prijs van één maand.Dat kwam goed uit want ik was goed ziek en dat tientje is goed besteed geweest,een avondje bioscoop is duurder, nietwaar?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Altijd fijn om zo'n balans op te maken. Over een jaar genomen vlak je bepaalde hoge uitgaven in een maand uit, waardoor je een beter gemiddelde krijgt. Meer dan de helft van de totale inkomsten worden gespaard! Sommige uitgavenposten zijn ook erg laag, knap!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ideaal zo'n jaaroverzicht. Waarom zou je niet gewoon even checken of er verzekeringen goedkoper kunnen? Alle beetjes helpen. Je zegt ook ergens 'dat zet geen zoden aan de dijk'. Maar zelf ben ik het daar niet mee eens. Tel al die kleine bedragen eens bij elkaar op (incl met het abonnement wat je gaat opzeggen). Dan kom je in totaal toch weer een stuk hoger uit en heb je weer meer geld zelf te sparen/ beleggen. Of iets anders mee te doen. Je bent dan iig niet meer verplicht om het uit te geven ook al gun je het ze wel. Natuurlijk jouw keuze, maar zelf zou ik het geen reden vinden om het lidmaatschap te behouden.
  Zelf ben ik overgestapt van zorgverzekering, dat was 1,75 per maand goedkoper, gewoon omdat alle beetjes helpen. En omdat ik niet meer wil betalen als het ook goedkoper kan (uit principe). Het is al duur genoeg allemaal. Hier nu begin het jaar vooral de focus op het vullen van de bufferrekening en mijn vakantierekening een boost geven.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Beste Anoniem, Themmoneymindset en Maris, dank voor jullie leuke reactie! Ik ga er mee aan de slag want inderdaad alle beetjes helpen! Die omroepbijdragen kunnen ook gestopt, ik kijk eigenlijk niet eens veel televisie! Verzekeringen ben ik mee bezig, te beginnen bij de auto, dat lijkt nu een paar honderd euro op te leveren (meer hierover op mijn eigen blog en tzt hier in een gastblog). Leuk ook dat jullie ook op zo'n manier denken en bezig zijn! Vandaag heb ik lekker weer helemaal NIETS aan spullen uitgegeven, voelt ook altijd goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Vindt het grappig dat je je investeringen kwalificeert als uitgave, persoonlijk kwalificeer ik een investering als een transformatie (van contant naar ...?).
  Het meeste voordeel qua verzekeringen heb ik behaald, jaren terug, door over te gaan naar Promofendum. Ja, voor hoger opgeleiden, maar de kreet hogeropgeleid is uitermate inflatoir.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik zie het inderdaad als een uitgave, maar nu je het zo zegt is het inderdaad iets anders. Ik heb het zo gedaan omdat ik een simpele spreadsheet heb van alles wat ik ontvang op mijn gewone rekening en alles wat er af gaat. Misschien toch eens aanpassen.... Van Promofendum heb ik gehoord, zal eens kijken. Groet Stella

   Verwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken