Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

1 december 2019

De portemonnee van Financieel Onafhankelijk (30)

De portemonnee van Financieel Onafhankelijk (30)

Kasboek van Financieel Onafhankelijk 30 jaar In deze rubriek vraag ik de lezers naar de inhoud van hun portemonnee. Elke zondag komt in de rubriek De Portemonnee Van... een lezer aan het woord over zijn of haar persoonlijke financiën. Hoeveel geld komt er maandelijks in de portemonnee en hoeveel geld rolt er maandelijks uit de portemonnee. Waar doen ze het van?

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de portemonnee van... Financieel Onafhankelijk (30)Stel je zelf voor…


Ik ben 30 jaar en financieel onafhankelijk, een zuinige man, daar kan ik niet om heen. Vanaf mijn 16e werk ik zo’n 32 uur in de week, op mijn 18e mijn opleiding afgerond maar niet echt meer uren gaan werken. Ik werk nog steeds met veel plezier. Door de jaren heen ook steeds zuiniger geworden, eigenlijk nooit geleefd van mijn geld. Over een periode van 10 jaar gemiddeld 80 procent van mijn inkomen gespaard, waar ik op mijn 25e kon rondkomen van de rente inkomsten. 


Tot ik mijn eerste huis kocht, van eigen geld en dus zonder hypotheek. Hier was ik mijn financiële onafhankelijkheid even kwijt, op jezelf wonen brengt meer kosten met zich mee en zonder rente inkomsten leefde ik weer even van mijn loon. Dit liet mijn hoofd niet met rust, na wat broeien kwam ik tot een oplossing. Ik trok mijn vermogen al snel weer uit mijn woning en investeerde dit goed, ook daarna rekende ik verder en meerder investeringen volgde. Binnen een jaar was mijn inkomen ruim verdubbeld en daar bleef het niet bij.

Inmiddels probeer ik een lijn te trekken voor mezelf, het vergaren van meer inkomen heeft geen nut wanneer je er niet van gaat leven. Het is nooit mijn doel geweest mijn vermogen zo te vergroten, toch zou het gezonder zijn wanneer ik meer probeer te leven. Mijn doel richting toekomst, maar geen gemakkelijke opgave.

Heb je zelf ook een blog op financieel gebied?


Nee ik heb geen blog, maar ik zou graag in contact komen met andere spaarzame 20ers en 30ers. Stuur gerust een mailtje naar, financieelonafhankelijk89@gmail.com

En welke financiële blogs volg je graag?


Ik volg eigenlijk niks.Wat zit er op dit moment aan geld in je portemonnee?


€ 73,60 Ik ben vrij ouderwets met contanten op zak, al gebruik ik het zelden. Voor de administratie vind ik het makkelijker te pinnen, zo houd ik het voor mezelf ook overzichtelijker.

Wat zijn jouw netto-inkomsten per maand?


€ 8780,- aan inkomsten
Salaris (inc. Vakantiegeld) € 1.900,00
Investeringen € 6.880,00
Totaal € 8.780,00


Wat zijn jouw vaste lasten per maand?

Levensonderhoud
Gas, licht en water € 100,00
Belastingen divers € 90,00
Internet € 27,00
Verzekeringen divers € 120,00
Boodschappen € 73,00
Totaal € 410,00

Wat zijn jouw variabele lasten per maand?


Investeringsonkosten (slinkende) € 1.060,00
Vermogens opbouw (hieraan verbonden) € 765,00
Totaal € 1.825,00

Hoe beheer je de financiën?


Alles via mijn bankrekening en maandelijks verwerk ik mijn bankafschriften in een Excelsheet waar ik gedetailleerd elk bonnetje genoteerd heb staan. Hier rolt ieder jaar een eindejaarssamenvatting uit waarmee ik veel overzicht voor mezelf creëer.


En wie doet de financiën?


Dat doe ik zelf.

Tevreden met de inkomsten en uitgaven?


Mijn manier van leven zal moeten veranderen, wat begon als een sport zuinig te kunnen leven. Begint langzaam een ziektebeeld aan te nemen, de ijzeren zelfdiscipline zit wat vastgeroest. Hoewel de voldoening er nog is, maalt in het achterhoofd de gedachten dat ik meer moet gaan léven.

Houd je je geld in de knip? Of geef je het ook makkelijk uit?


Geef gemakkelijk grote bedragen uit waar mooi rendement tegenover staat, maar het kost me nog veel moeite om € 1,5 aan een brood te besteden als er de optie van € 0,70 brood van gisteren er naast ligt.


Praat je met anderen over geld? Hoe wordt er gereageerd?


Ik praat er nooit over. Alleen bij mijn beste vriend en directe naaste (Vader/Moeder/broers en zussen) kan ik vrijuit praten verdere familie/vrienden/collega’s of kennissen weten van niks. Zo sta ik bescheiden in het leven en hou ik niet van pochen. Over het algemeen begrijpen mensen niet hoe ik leef en vooral niet wat de keerzijde hiervan is, waardoor mensen je extra of juist veel minder gaan waarderen. 
Omdat ik liever gewaardeerd word als de persoon wie ik ben zonder deze invloed, hou ik mijn financieel onafhankelijkheid daarom vaak onbesproken.

Heb je wel eens een financiële misser gehad?


Nee gelukkig niet, ik reken graag in uiterste scenario’s bij de overwegingen tot investeringen. Hierdoor heeft het tot nu toe altijd meer opgeleverd dan vooraf berekend.

Spaar je ook maandelijks geld?


Maandelijks hou ik ongeveer €6500 over wat richting spaarrekening of beleggersrekening verschuift.


En zo ja, waar sparen jij voor?


Heel mijn leven gespaard voor een leuk huis in een landelijke omgeving, ik sluit niet uit dat deze nog gaat komen. Ik hoop over een tijdje te gaan ontdekken of reizen invulling zou kunnen geven aan mijn toekomst, hier hoop ik straks wat geld om te zetten in het aanmaken van nieuwe herinneringen.

We gaan even in de toekomst kijken. Hoe zien jouw financiën er over 5 jaar uit?


Ik hoop dat mijn passief inkomen enigszins gelijk blijft, groei is niet mijn streven. Wel hoop ik tegen die tijd meer uit het leven te halen en er gemakkelijker van te gaan leven.

Ook een keer meedoen? Meld je aan!

Op dit moment zijn er weinig nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De portemonnee van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen portemonnee verhaal.

Aanmelden kan via zuinigeman@gmail.com of via de contactpagina. Je ontvangt vervolgens de vragenlijst per e-mail. Je kan uiteraard ook anoniem meedoen.


Lees ook eens andere verhalen
Hier onder vind je de vorige delen in de serie de portemonnee van...!

De portemonnee van... Financefitgirl
De portemonnee van... Giensie
De portemonnee van... M (anoniem)
De portemonnee van... P (anoniem) 
De portemonnee van... Op naar een koophuis
De portemonnee van... C (anoniem)
De portemonnee van... Catootje
De portemonnee van... Ria
De portemonnee van... Minimize Mama
De portemonnee van... Nicolet
De portemonnee van... B (anoniem)
De portemonnee van... Carla
De portemonnee van... Daniëlle
De portemonnee van... Saskia
De portemonnee van... Andre
De portemonnee van... Mini
De portemonnee van... Jane
De portemonnee van... Bieke
De portemonnee van... Nijntje
De portemonnee van... Wendy
De portemonnee van... The Budget Grammer
De portemonnee van... Van her naar HOT
De portemonnee van... PV (anoniem)
De portemonnee van... Samen zijn wij sterk (bloemplukster)
De portemonnee van… H (anoniem)
De portemonnee van… Mijke
De portemonnee van... Brigitte
De portemonnee van... Karin
De portemonnee van... Anne
De portemonnee van... Renée Lamboo (porterenee)
 1. Dat heb je goed voor elkaar! En nu idd maar lekker ervan genieten, hopelijk lukt het je om die omslag te gaan maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zou zeggen: begin met hobby's en sporten. Dingen ontdekken die je leuk vindt, dingen samen met anderen doen. Dat verhoogt je uitgaven dan, maar hopelijk word je daar meteen ook blijer/gelukkiger van, dus dan zie je meteen waar die uitgaven goed voor zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wauw! Je hebt een behoorlijk vermogen opgebouwd zo te zien. Maar 73 euro aan boodschappen per maand, hoe doe je dat? Ik vind mezelf al vrij zuinig n zit in mijn eentje rond de 160 euro per maand. Ik hoop dat het je lukt om wat meer te gaan genieten, je hebt het meer dan ruim genoeg daarvoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mag ik vragen waarin je hebt geïnvesteerd?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat heb je heel goed gedaan zeg. Ik snap dat het loslaten moeilijk gaat. Maar zolang jij je er zelf toch goed onder voelt is er niks mis mee. Heb je wel wensen dan is het kijken hoe je deze het beste kan verwezenlijken.
  Misschien een klein lijstje aanmaken en die afwerken?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. dit bericht staat ook bij Dagboek Gematigd optimist.. een hele foute reclame van iemand die duidelijk niet UIT Assen komt.. of zelfs maar uit Holland..

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat doe je in je vrije tijd?? Alleen maar wandelen en internetten? Neem je wel eens vrij van je werk en zit je dan al die dagen gewoon thuis of binnen fietsafstand van huis? Heb je vrienden en zo ja doe je daar wel eens iets mee? (Met €73 aan boodschappen zullen ze niet vaak bij jou thuis over de vloer komen) Hoef je nóóit nieuwe kleren, een nieuwe telefoon, computer, lampje in huis, stofzuiger etc. te kopen?

  Ik heb ook niet veel nodig om me te vermaken, maar mijn sport en hobby maken me toch wel meer "mens". Hoeft niet veel te kosten, gemiddeld ben ik aan beide samen €50 per maand kwijt.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het is echt je leefstijl geworden. Knap dat je dit voor elkaar heb gekregen. Er zijn weinigen die dit nadoen. Dat je merkt dat het wat wringt rondom hoe geef ik iets uit en wat en wanneer betekend dat je toe bent aan een verandering. Je gaat vast wel weer wat vinden. Probeer voor jezelf een beetje losser te worden als dit lukt, misschien past het ook niet bij jouw.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Interessant stuk dit! Ik ben benieuwd waar deze man in investeert en hoe eet je voor 73 euro in de maand?! Wel bewonderenswaardig.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Bedankt voor jullie reacties, na wat vragen van jullie wilde ik iets meer verduidelijking geven. Jaren lang onthouding van luxe, richting jezelf, vormt een ijzeren zelfdiscipline die langzaam tegen jezelf in kan gaan.
  Het mooie ervan is dat je dingen meer waardeert, je bent zuinig op je spullen en wanneer iets stuk is repareer je het liever i.p.v. vervanging voor nieuw. Je hier zelfvoldoening uit haalt, als dit eigen handig lukt en het je als mens erg creatief maakt.

  De keerzijde is dat dit steeds vaker vanuit financieel oogpunt versterkt kan worden, want wanneer je zo een grip op financiën hebt kan het jou steun en houvast worden wat ook richting het ongezonde kan trekken. (er word ook gevraagd naar de €73,- boodschappen) Iets waar ik eerlijk gezegd niet trots op ben. Confronterend naar mezelf komt het er grof gezegd op neer ‘leven op water en brood’. Geen chips, frisdrank, koek of snoep etc. puur het hoognodige uit het onderste schap. Al met al geen aanrader en met alle zekerheid foute bezuiniging, iets wat lastig terug te draaien blijkt maar daar word aan gewerkt.

  (er werd gevraagd richting kleding en telefoon etc.) In mijn dagelijks leven loop ik netjes gekleed, ik heb redelijk wat gekregen kleding. De wegwerpmaatschappij van tegenwoordig is niet zo mijn ding, zolang mijn kleding netjes is en mijn telefoon doet wat die moet doen hoef ik geen nieuwe.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geen chips, frisdrank, koek en snoep is niet verkeerd toch? Koop ik ook nagenoeg nooit, eigenlijk alleen voor visite dan. Dat is alleen maar goedkoop én gezond (scheelt waarschijnlijk ook weer op de tandartsrekening).

   Maar dan blijft nog de vraag: wat doe je in je vrije tijd/vakanties? Heb je vrienden waar je ooit mee afspreekt? Dat het allemaal niks mag kosten, dat is wel duidelijk...

   Verwijderen
 12. Waarin heb je geïnvesteerd? Aandelen? Vastgoed? Iets anders? Ik ben wel benieuwd, altijd leuk van anderen te leren.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik ben juist benieuwd hoe je aan het vermogen op die leven bent gekomen om zonder hypotheek een huis te kopen. Woonde je nog thuis en wat voor werk deed en doe je?

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Voordat ik mijn eerste huis kocht woonde ik nog thuis, waardoor sparen makkelijker ging ondanks dat ik maandelijks kostgeld betaalde. Zo heb ik in tien jaar tijd 80% van mijn inkomsten gespaard.

  Ik heb voornamelijk fysiek zwaar werk gedaan, veel gezweet voor een schraal loon. Maar mijn spaargeld liet ik meewerken en met steeds meer spaargeld gaf dit ook betere kansen om het tegen steeds hogere rente weg te zetten.
  Nog steeds geniet ik geen topfunctie op kantoor, aangezien mijn mentaliteit nog steeds is dat ik graag gewaardeerd word op mijn kunnen en mij niet voel passen bij bedrijven die puur selecteren op behaalde papiertjes. Maar mijn verhaal laat zien dat lang studeren en hoge lonen niet de enige weg is richting onafhankelijkheid, met een normale baan en juiste mentaliteit kan elk mens ver komen.

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken