Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

8 december 2019

De portemonnee van B (29)

De portemonnee van B (29)

Kasboek verhaal van In deze rubriek vraag ik de lezers naar de inhoud van hun portemonnee. Elke zondag komt in de rubriek De Portemonnee Van... een lezer aan het woord over zijn of haar persoonlijke financiën. Hoeveel geld komt er maandelijks in de portemonnee en hoeveel geld rolt er maandelijks uit de portemonnee. Waar doen ze het van?

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de portemonnee van... B (29)Stel je zelf voor…


Ik ben B. (29) werk (full-time) in de randstad bij een groot bedrijf en woon samen met mijn nog studerende partner in een koophuis.

Heb je zelf ook een blog op financieel gebied?


Nee.

En welke financiële blogs volg je graag?


Deze blog, porterenee en mr FOB.


Wat zit er op dit moment aan geld in je portemonnee?


€0… Ik pin echt alles.

Wat zijn jouw/jullie netto-inkomsten per maand?


Salaris netto € 2.900,00
Totaal € 2.900,00


Wat zijn jouw/jullie vaste lasten per maand?


Hypotheek (netto, na HRA, incl. Aflossing) € 700,00
VVE bijdrage € 100,00
Water € 20,00
Energie gas en stroom € 100,00
Gemeentelijke belastingen € 55,00
Internet + TV € 55,00
Telefoon € 8,00
Zorg + WA verzekering € 112,00
Totaal € 1.150,00


Wat zijn jouw/jullie variabele lasten per maand?


Boodschappen € 250,00
Uitjes (samen) € 100,00
Kleding € 75,00
Vakanties/weekendjes € 150,00
Zakgeld € 200,00
Totaal € 775,00

‘Zakgeld’ overige eigen uitgaven (sport, kapper, OV, vrienden/uit, etc.) Voor de kosten/uitgaven die we gezamenlijk doen (vaste lasten voor het huis en boodschappen/uitjes samen) hebben we een gezamenlijke rekening waarop we beiden een bedrag storten.  Ik stort hier naar verhouding een stuk meer op gezien ik al een (vaste) baan heb en ik het huis in mn eentje gekocht heb en ik het wel zo eerlijk vind in ieder geval het aflossings-gedeelte van de hypotheek volledig zelf te betalen.

Wat zijn jouw/jullie variabele lasten per jaar?


Geen, betaal alles per maand.


Hoe beheer je de financiën?


Ik heb een overzicht van inkomen en vaste/variabele uitgaven in Excel om overzicht te houden. We hebben een gezamenlijke rekening waar we elk een bedrag op storten en de lasten/kosten vanaf gaan die we samen maken.

En wie doet de financiën?


We doen het beiden voor onszelf op onze eigen manier, kijken af en toe samen of de inleg die we maandelijks doen op de gezamenlijke rekening nog voldoende is.

Tevreden met de inkomsten en uitgaven?


Heel erg tevreden, doe veel leuke dingen maar hou ook nog veel geld ‘over’ maandelijks.

Houd je je geld in de knip? Of geef je het ook makkelijk uit?


Mijn uitgaven zijn niet heel erg meegegroeid met mijn inkomen als ik kijk naar hoeveel ik over houdt maandelijks, komt ook wel deels omdat mijn partner nog studeert denk ik. Als ik iets groots/duurs wil kopen denk ik daar wel over na en koop het niet impulsief, maar geef het wel uit als ik het echt wil. Zo heb ik laatst een wat duurdere racefiets gekocht en heb daar nu veel plezier van.


Praat je met anderen over geld? Hoe wordt er gereageerd?


Vrij open over wat ik verdien en investeer met vrienden, is toch iets waar je het onderling wel eens over hebt. Met familie af en toe. Interessant om te vergelijken hoe anderen hier in staan en wat ze er van denken en hoe ze het zelf doen. Wordt daardoor ook verschillend op gereageerd, sommigen vinden dat ik (nog) meer moet uitgeven aan leuke dingen nu, anderen vinden het interessant/verstandig dat ik al investeer voor later.

Heb je wel eens een financiële misser gehad?


Niet echt, heb een tijdje in een heel duur huurhuis gewoond wat ik best zonde vond, maar was even niet anders.

Spaar je ook maandelijks geld?


Het maandelijks aflossen op de hypotheek voelt als sparen, maar tel ik hier niet mee. Heb 1 buffer-spaarrekening, zorg dat deze altijd op 5000 euro staat. Wat ik (daarnaast) maandelijks over houd beleg ik zelf in (offensieve) ETFs, maandelijks is mijn inleg momenteel in principe 1300 euro, tenzij ik dus mijn buffer moet aanvullen tot 5000 euro (dit is maar sporadisch het geval). De waarde van mijn beleggingen is momenteel rond de 22.000 euro.


En zo ja, waar sparen jij/jullie voor?


De buffer is voor noodgevallen mocht ik opeens meerdere grotere uitgaven moeten doen omdat er dingen/apparatuur tegelijk kapot gaat die ik moet vervangen (in huis). De buffer van 5000 euro is niet heel erg hoog als ik het vergelijk met sommige anderen, maar het kan grote(re) uitgaven die opeens nodig zouden zijn makkelijk opvangen en geeft een veilig gevoel. Voor mijn gevoel hoeft dit bedrag niet hoger te zijn omdat ik het snel weer kan aanvullen met het bedrag wat ik maandelijks overhoud; daarnaast is de rente dusdanig laag dat ik het geld wat ik overhoud liever beleg.

Het geld wat ik beleg wil ik graag gebruiken om eerder dan de AOW/pensioen datum minder te gaan werken of helemaal te stoppen met werken. Mijn beleggingshorizon is momenteel rond de 25-30 jaar dus mijn beleggingsportefeuille is zeer offensief.

We gaan even in de toekomst kijken. Hoe zien jouw financiën er over 5 jaar uit?


Ik denk dat de financiën er over 5 jaar heel anders uitzien; dan werkt mijn partner bijvoorbeeld waardoor we 2 vaste inkomens hebben, maar hebben we mogelijk ook kinderen. Wellicht zijn we dan ook verhuist naar een ander huis. Of hebben we iets anders voor ogen waarvoor we geld opzij willen zetten. Moeilijk te voorspellen!

Ook een keer meedoen? Meld je aan!

Op dit moment zijn er weinig nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De portemonnee van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen portemonnee verhaal.

Aanmelden kan via zuinigeman@gmail.com of via de contactpagina. Je ontvangt vervolgens de vragenlijst per e-mail. Je kan uiteraard ook anoniem meedoen.


Lees ook eens andere verhalen
Hier onder vind je de vorige delen in de serie de portemonnee van...!

De portemonnee van... Financefitgirl
De portemonnee van... Giensie
De portemonnee van... M (anoniem)
De portemonnee van... P (anoniem) 
De portemonnee van... Op naar een koophuis
De portemonnee van... C (anoniem)
De portemonnee van... Catootje
De portemonnee van... Ria
De portemonnee van... Minimize Mama
De portemonnee van... Nicolet
De portemonnee van... B (anoniem)
De portemonnee van... Carla
De portemonnee van... Daniëlle
De portemonnee van... Saskia
De portemonnee van... Andre
De portemonnee van... Mini
De portemonnee van... Jane
De portemonnee van... Bieke
De portemonnee van... Nijntje
De portemonnee van... Wendy
De portemonnee van... The Budget Grammer
De portemonnee van... Van her naar HOT
De portemonnee van... PV (anoniem)
De portemonnee van... Samen zijn wij sterk (bloemplukster)
De portemonnee van… H (anoniem)
De portemonnee van… Mijke
De portemonnee van... Brigitte
De portemonnee van... Karin
De portemonnee van... Anne
De portemonnee van... Renée Lamboo van porterenee
 1. 2900-1150-775= 975

  Hoe kom je aan die 1300 euro dan?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een gedeelte van de variabele lasten (1150) betaal ik niet alleen van mijn salaris maar betalen we gezamenlijk. Daar komt dit verschil vandaan.

   Verwijderen
 2. Mooi salaris en dito uitgaven! Ik zou mijn buffer in zo'n geval toch verhogen naar 10.000 euro. En qua zorgverzekering zou ik zeker eens kijken naar jaarlijks betalen: bespaar je vaak toch 2% mee.

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken