Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

29 september 2019

De portemonnee van L (38)

De portemonnee van L (38)

In deze rubriek vraag ik de lezers naar de inhoud van hun portemonnee. Elke zondag komt in de rubriek De Portemonnee Van... een lezer aan het woord over zijn of haar persoonlijke financiën. Hoeveel geld komt er maandelijks in de portemonnee en hoeveel geld rolt er maandelijks uit de portemonnee. Waar doen ze het van?

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de portemonnee van... L (38)Stel je zelf voor…


Ik ben L. , 38 jaar en alleenstaande moeder van een dochter van 9. Ik werk 32 uur per week in een financieel administratieve functie. We hebben ook twee katten.

Heb je zelf ook een blog op financieel gebied?


Nee, ik heb geen blog.

En welke financiële blogs volg je graag?


Ik lees graag deze blogs. Via bijvoorbeeld Pinterest lees ik ook graag verhalen van andere mensen. Ik ben ook geïnteresseerd in verhalen over minimalisme, consuminderen, duurzaam leven en sparen.

Wat zit er op dit moment aan geld in je portemonnee?


€ 1,55. Ik pin eigenlijk alle uitgaven.

Wel heb ik nog een klein spaarpotje in huis waar af en toe wat geld in gaat van Marktplaatsverkopen. Uit dit potje haal ik het zakgeld voor dochter en eventuele aankopen die ik ook via Marktplaats doe. Hierin zit zo’n 40 euro op het moment.

Wat zijn jouw/jullie netto-inkomsten per maand?


€ 3.865,03 gemiddeld per maand exclusief vakantietoeslag.

Inkomsten
Salaris (exclusief vakantiegeld) € 2.788,00
Voolopige teruggave IB € 229,00
Kindgebonden budget € 229,00
Kinderopvangtoeslag € 326,00
Kinderalimentatie € 204,00
Kinderbijslag € 89,03
Totaal € 3.865,03


Wat zijn jouw/jullie vaste lasten per maand?Maandelijks
Huur (incl. Water) € 1.038,40
Gas en electra € 90,00
Internet, TV en Netflix € 36,99
Motorrijtuigenbelasting € 19,00
Autoverzekering € 18,34
Inboedel/WA/bankkosten € 13,27
Opvangkosten dochter € 415,62
Schoolkosten dochter (gemiddeld) € 52,50
Omgerekende jaarbetalingen € 216,67
Automatisch sparen eigen rekening € 750,00
Automatisch sparen dochter € 89,03
Totaal € 2.739,82

Jaarlijks
Zorgverzekering € 1.575,00
Gemeentelijke heffingen incl waterschap € 677,00
Uitvaartverzekering € 113,00
Bibliotheekabonnement € 65,00
Woningnet € 10,00
Sporten dochter € 160,00
Totaal € 2.600,00

Bedragen die ik jaarlijks kan betalen, betaal ik ook jaarlijks. Voor het overzicht heb ik de jaarbetalingen omgerekend naar maandbedragen. Waterverbruik zit bij de huur inbegrepen. En er zijn geen mobiele telefoonabonnementen. Ik heb een telefoon met internetabonnement van mijn werk die ik ook privé mag gebruiken, dus een apart abonnement, of kosten voor de aanschaf van een telefoon, zijn niet nodig. Schoolkosten bestaan uit overblijfkosten, kosten voor schoolkamp en de vrijwillige ouderbijdragen. Deze heb ik als maandbedrag opgenomen.

Wat zijn jouw/jullie variabele lasten per maand?


Boodschappen € 350,00
Kleding en overige kleine uitgaven € 125,00
Benzine € 150,00
Parkeergeld € 90,00
Auto onderhoud reservering € 50,00
Totaal € 765,00

Ik houd hierna nog ongeveer € 350,00 over. Daarvan doen we leuke dingen en uitstapjes. Dit gaat lang niet altijd op en het restant gaat dan ook naar de spaarrekening. Ook het vakantiegeld is hier helemaal buiten gehouden. We gaan daarvan op vakantie en wat eventueel overblijft gaat ook door naar de spaarrekening.


Wat zijn jouw/jullie variabele lasten per jaar?


De variabele lasten heb ik zoveel mogelijk omgerekend naar maandbedragen, alhoewel het natuurlijk altijd een schatting blijft. Mijn woonwerk afstand is 65 kilometer enkele reis, dus ik heb wel wat benzinekosten. Ik kan ook alleen betaald parkeren bij het werk, daar komen die parkeerkosten vandaan. Wel kan ik regelmatig thuis werken, dus dat is een voordeel. Ik heb een kleine auto die ik goed laat onderhouden, omdat ik hem echt nodig heb voor mijn werk en ik veiligheid belangrijk vind. Openbaar vervoer kost veel meer reistijd en dan kom ik in de knoei met opvangtijden van mijn dochter. Maar omdat ik dit prima kan betalen, kies ik dus ook voor het gemak van de auto.

Hoe beheer je de financiën?


Ik heb een overzicht in Excel waarin ik alles bijhoud. Deze kijk ik een aantal keren per week na, net als het saldo op de betaalrekening. Ik verwerk alles daarin, dus ik weet altijd wat er nog wordt afgeschreven en hoeveel “ruimte” ik nog heb. Ik houd daarin ook mijn spaarsaldo bij.

En wie doet de financiën?


Ik doe zelf de financiën en heb dat ook in relaties altijd gedaan. Ik vind het eerlijk gezegd ook gewoon leuk om te doen en houd graag zelf grip op de financiële situatie.


Tevreden met de inkomsten en uitgaven?


Ik ben zeker tevreden met de inkomsten en uitgaven. Ik heb de luxe om niet ieder dubbeltje om te hoeven draaien. Begin vorig jaar zijn mijn ex en ik uit elkaar gegaan. Er veranderde toen heel wat aan de inkomsten- en uitgavenkant. Ik heb toen ook een ander huis moeten zoeken en dat viel niet mee. Vanwege mijn inkomen is een sociale huurwoning onbereikbaar (ook vanwege de lange wachttijden), dus ik moest in de particuliere sector zoeken. Omdat ik de relatiebreuk voor dochter heftig genoeg vond, wilde ik persé in de directe omgeving van haar school en vriendinnen blijven, zodat er niet ook nog een schoolwissel nodig was. Ik ben blij dat dat gelukt is, maar de huurprijs van deze woning vind ik wel hoog. Ik woon liever wat goedkoper, maar dat zal voor iedereen wel gelden. Ik houd maandelijks, na sparen en variabele lasten, nog genoeg over voor “leuke dingen”.

Houd je je geld in de knip? Of geef je het ook makkelijk uit?


Ik let best goed op en ik heb niet veel “nodig”, maar ik overdrijf zeker niet in het spaarzaam zijn. De laatste jaren heb ik veel gelezen over minimalisme en consuminderen en daar ben ik wel een beetje door aangestoken. Ik probeer niet te “kopen om het kopen” en ook tweedehands te kijken naar spullen of kleding die aangeschaft moet worden. En een paar keer per jaar ga ik een dagje naar de sauna en boek dan ook een massage. Dat is altijd een hele uitgave, maar daar geniet ik ook echt van.

Praat je met anderen over geld? Hoe wordt er gereageerd?


Ik praat er wel eens over, maar er zijn niet veel mensen die exact weten wat op de spaarrekening staat en wat er precies binnen komt. Ik merk dat mensen aannemen dat je het als alleenstaande ouder lastig hebt financieel, maar in mijn geval is dat absoluut niet zo. Dat geef ik dan ook wel aan, maar niet tot in detail. Ik heb weleens tegen iemand gezegd dat ik vermogensbelasting moet betalen, maar daar kreeg ik zo’n rare reactie op, dat ik ervoor kies om dat soort dingen gewoon voor mezelf te houden.


Heb je wel eens een financiële misser gehad?


Ik heb tijdens mijn vorige relatie meebetaald aan het aflossen van een grote schuld die niet van mij was. Ik heb dat toen niet goed op papier gezet, dus dat geld is weg. Ik vind dat jammer, maar ik kan het wel als “leergeld” zien. Het was een andere periode in mijn leven en dat kan ik ook wel afsluiten nu. Ik heb ook weleens geld geleend aan mensen die dat nooit hebben terug betaald. Daar ben ik dus ook zeer voorzichtig mee geworden.

Spaar je ook maandelijks geld?


Ik spaar nu de volledige kinderbijslag op een aparte spaarrekening. Die spaarrekening staat wel op mijn naam, maar heb ik bestemd voor het opvangen van schoolkosten voor mijn dochter die natuurlijk gaan stijgen naarmate ze ouder wordt. Op die rekening staat op dit moment € 3.320,00.
Daarnaast heb ik een vaste overboeking ingesteld naar een spaarrekening bij een andere bank op de dag nadat mijn salaris is gestort. Dat is € 750,00 per maand. Op die rekening staat momenteel € 45.350,00.

Ik heb ook nog een spaarrekening bij de bank waarbij mijn betaalrekening loopt. Hierop staat nu € 700,00. Dit bedrag gaat in de komende maanden aangevuld worden met het geld dat maandelijks “overblijft”. Hiervan betaal ik dan de zorgverzekering in december voor het hele komende jaar.


Waar spaar jij voor?


Ik heb er nu geen specifiek doel voor, ik spaar het echt voor de toekomst en om een buffer te hebben. Ik vind mezelf kwetsbaar als alleenstaande ouder in een huurwoning in de vrije sector. Wanneer ik mijn baan verlies, of arbeidsongeschikt raak, wil ik voldoende ruimte hebben om niet halsoverkop moeilijke beslissingen te moeten nemen. Ik blijf daarom ook ingeschreven staan voor een sociale huurwoning. Je weet immers maar nooit wat de toekomst brengt. Met mijn spaarrekening bouw ik voor mezelf een stukje zekerheid in, waardoor ik daar geen zorgen over heb in het dagelijkse leven.

We gaan even in de toekomst kijken. Hoe zien jouw financiën er over 5 jaar uit?


Over vijf jaar hoop ik mijn spaarrekening nog flink te hebben verhoogd. Ik verwacht dan wel mijn auto te hebben vervangen voor een wat jongere kleine tweedehands auto. Wonen doe ik dan nog steeds hier. In de verdere toekomst, wanneer dochter klaar is met school en zal gaan uitvliegen, zal ik me waarschijnlijk wel gaan oriënteren op een koopwoning. Ik ben dan ook minder gebonden aan deze regio en kan dus ook breder gaan zoeken.

Mijn uiteindelijke doel is om, wanneer ik met pensioen ben, een (praktisch) hypotheekvrij huis te bezitten. Het lijkt me geweldig om dat te kunnen bereiken. Lage woonlasten geeft volgens mij enorm veel vrijheid. Als dat dan ook nog in goede gezondheid is, dan heb ik niets te klagen. Dat is wel mijn droom voor de toekomst en daar probeer ik nu al aan te werken.

Ook een keer meedoen? Meld je aan!

Op dit moment zijn er weinig nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De portemonnee van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen portemonnee verhaal.

Aanmelden kan via zuinigeman@gmail.com of via de contactpagina. Je ontvangt vervolgens de vragenlijst per e-mail. Je kan uiteraard ook anoniem meedoen.


Lees ook eens andere verhalen
Hier onder vind je de vorige delen in de serie de portemonnee van...!

De portemonnee van... Financefitgirl
De portemonnee van... Giensie
De portemonnee van... M (anoniem)
De portemonnee van... P (anoniem) 
De portemonnee van... Op naar een koophuis
De portemonnee van... C (anoniem)
De portemonnee van... Catootje
De portemonnee van... Ria
De portemonnee van... Minimize Mama
De portemonnee van... Nicolet
De portemonnee van... B (anoniem)
De portemonnee van... Carla
De portemonnee van... Daniëlle
De portemonnee van... Saskia
De portemonnee van... Andre
De portemonnee van... Mini
De portemonnee van... Jane
De portemonnee van... Bieke
De portemonnee van... Nijntje
De portemonnee van... Wendy
De portemonnee van... The Budget Grammer
De portemonnee van... Van her naar HOT
De portemonnee van... PV (anoniem)
De portemonnee van... Samen zijn wij sterk (bloemplukster)
De portemonnee van… H (anoniem)
De portemonnee van… Mijke
De portemonnee van... Brigitte
De portemonnee van... Karin
De portemonnee van... Anne
De portemonnee van... Renée Lamboo van porterenee
 1. Je hebt het als alleenstaande ouder goed voor elkaar. Ik begrijp wel dat je nu kiest voor een duurdere huurwoning i.v.m. de school van je dochter, maar ik zou toch eens kijken of je dat koophuis niet eerder kunt realiseren (bv. als ze naar de middelbare school gaat) De huizenprijzen stijgen flink en de rente zal ook geen jaren meer zo laag blijven. Gezien je een flinke buffer hebt kun je zelf nog wat financieren en dan zullen je woonlasten met een paar honderd euro omlaag gaan! Die buffer heb je dan weer snel aangevuld.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo te lezen heb je het goed geregeld! Ik zou wel gaan uitkijken naar een eigen woning, misschien iets dichter bij je werk en als je dochter van de basisschool af is kan ze wellicht ook met trein/bus naar haar nieuwe school. Het geld heb je er wel voor en je leeft bewust. Succes in ieder geval.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat komt er ontzettend veel geld binnen voor je kind! Als je daar de schoolkosten en opvang en sparen vanaf trekt, blijft er zo'n 300 euro over, waarvan je dan alleen de kinderbijslag (89,00) spaart. Het zal allemaal wel keurig volgens de regels zijn, maar ik vind het merkwaardig dat iemand met zo'n royaal inkomen recht heeft op al die bijdragen, die grotendeels worden betaald van belastinggeld. Begrijp me goed, ik gun het jou van harte, geen aanval of zo, ik constateer alleen dat het allemaal (in mijn ogen) vreemd geregeld is.
  Een collegaatje heeft eerder dit jaar haar relatie verbroken, en is nu alleenstaand ouder van 2 dochters geworden. Merkwaardig genoeg komt er nu meer binnen, dan toen ze nog samenleefde met de vader van haar dochters, die een fulltime baan had. Dan vind ik dat het opvangnet in Nederland toch wat is doorgeslagen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Anja,

   Ik ben het volledig met je eens dat het veel geld is. Toen ik ging scheiden, wist ik ook niet dat er zoveel geld uit verschillende potjes zou komen. Heb het echt drie keer na moeten kijken, want ik kon me niet voorstellen dat het klopte. Ik werkte toen 24 uur en ik had er zowat een inkomen bij aan toeslagen.

   Ik ben een paar maanden na de scheiding wel meer gaan werken, omdat ik het prettiger vind mijn eigen inkomen te verdienen. Dat geeft veel meer zekerheid dan toeslagen. Toen werden de toeslagen en alimentatie wel lager, maar alsnog blijft er een flink bedrag over. De overheid stimuleert het werken als alleenstaande ouder behoorlijk in elk geval. Ik schreef al dat mensen er vaak vanuit gaan dat ik het alleenstaande ouder wel lastig zal hebben financieel, maar ik mijn geval is dat echt niet aan de orde.
   Overigens was bij mij het inkomen wel op een hoger niveau in mijn relatie. Door te besparen op de uitgavenkant (waar ik nu alleen over kan beslissen), houd ik wel ruim voldoende over.

   Sparen doe ik op één grote hoop bij de bank waar ik de hoogste rente krijg. Voorheen had ik meerdere rekeningen met "potjes", maar het levert echt niks meer op. Nu krijg ik nog enkele euro's per maand. Alleen de kinderbijslag wordt nog automatisch gespaard. Daarom staat die nog apart en niet op de grote hoop :)

   Groetjes, L.

   Verwijderen
 4. Wat een mooie toekomstplannen en wat heb je het al goed voor elkaar nu met je spaargeld! Leuk om te lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Mandy en Bouk,

  Een koopwoning in deze regio (ik woon én werk in de Randstad) is eigenlijk niet haalbaar op dit moment. Ik heb best een aardig inkomen en wat spaargeld, maar de huizen zijn hier enorm duur. Je komt er ook gewoon niet tussen. Misschien dat in de verdere toekomst de huizenmarkt ook wat tot rust komt. Vandaar dat ik het bezitten van een koopwoning in de verre toekomst heb gepland en niet binnen vijf jaar (voor zover je dat allemaal kunt plannen natuurlijk). En ondertussen spaar ik vrolijk door voor de aanbetaling van de woning. Ik heb geen haast gelukkig, want ik woon hier prima voorlopig!

  Bedankt voor jullie reacties!
  Groetjes, L.  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken