Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

28 september 2019

Gastblog | Kopen of de bieb?

Gastblog | Kopen of de bieb?

kopen of bieb Lezen en sporten, twee activiteiten die ik iedere dag doe. Ik kan me namelijk niets fijners voorstellen dan even lekker losgaan in de sportschool en helemaal opgeslokt worden door een mooi boek. Voor beide maak ik tijd vrij.

Het sporten doe ik aan het eind van mijn werkdag, of aan het begin van de dag als ik vrij ben. Op werkdagen kom ik thuis, eet een appel,  wissel van tas en ga weer door. Het is zo’n routine geworden dat ik er niet meer over nadenk, ik doe het gewoon en de endorfine (en een heerlijke douche!) zijn mijn beloning.

Lezen doe ik wanneer ik maar kan. Dagelijks de krant, en op de hoek van mijn bank liggen standaard ook twee boeken die ik op dat moment lees. In ons vorige huis was een van de wanden van de woonkamer de boekenwand (ja, met de bekende Billy boekenkasten!). Rijen boeken, verzameld in de loop der jaren. Gekocht en gekregen. Onder andere romans, kookboeken, specialistische  woordenboeken uit de tijd dat ik vertaalwerk deed, fotoboeken,  naslagwerken, opzoekboeken enz enz.

Toen we 15 jaar geleden naar onze huidige woning verhuisden heb de meeste boeken weggedaan. We wilden niet opnieuw een boekenwand in de woonkamer en elders in het huis was geen geschikte plek. In eerste instantie vond ik het heel erg lastig om deze beslissing te nemen, maar toen ik eenmaal de boeken een voor een door mijn handen liet gaan wist ik dat ik ze niet nog een keer zou lezen of nooit meer zou inzien. Ik heb niet alles in een keer weggeven omdat ik het wel belangrijk vond dat de boeken een goed tweede huis zouden vinden.

Allereerst heb ik een groot aantal boeken bij bol.com op de verkoopafdeling gezet en verkocht. Niet alles werd zo verkocht. Ik heb veel van mijn Engelstalige romans aan de lerarenopleiding Engels geschonken. Mooie romans heb ik in mijn vriendenkring weggegeven, met de boodschap om deze na het lezen vooral aan een nieuwe lezer door te geven. Ook zijn er boeken naar de kringloopwinkel gegaan.  Bijzonder boeken, een paar echt goede kookboeken  de woordenboeken en boeken met een mooie herinnering heb ik wel gehouden.

Sinds deze verhuizing en onboekactie ben ik weer lid van de bibliotheek en koop ik nooit meer een boek. Ik kan via mijn abonnement (bijna) alles reserveren, lenen en verlengen.  De bibliotheek is vijf minuten fietsen, heeft ruime openingstijden – is ook op zondag open! – en is een fijne plek om te zijn. Er is een koffiecorner, veel groen en veel daglicht. Een bezoekje aan mijn bieb is een uitje!
Omdat we onze verjaardagen eigenlijk niet meer vieren krijgen we ook minder cadeautjes (prima want alleen maar extra spullen en boeken die we niet nodig hebben!) en dus ook minder boeken. Zelf geef ik ook geen boeken meer cadeau.

Doe ik daarmee de auteurs te kort? Volgens mij niet, maar ik weet niet precies hoe dat werkt. Ik zou het jammer vinden als mensen stoppen met het schrijven van mooie boeken omdat het niets meer oplevert want ik gun de auteurs hun inkomsten. Maar kopen vind ik zonde van het geld én ook niet erg duurzaam, er zijn nog maar weinig boeken op kringlooppapier!

Wat heeft uw voorkeur? Lenen of kopen?


Stella
 1. Ik heb een abonnement op storytel en nu kan ik heerlijk en bijna ongelimiteerd boeken luisteren.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Georg heeft dat ook en vindt dat een fijne manier van 'lezen'. Ik geef nog steeds de voorkeur aan een echt boek, maar misschien ga ik nog wel eens aan de e-reader!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Auteurs krijgen gewoon geld op basis van hoeveel hun boeken geleend worden bij de bieb! Uiteraard minder dan als een boek gekocht wordt, maar het is wel duurzamer. Zelf ben ik erg gehecht aan mijn boekenwand in de woonkamer. Daar komt bij dat er bij ons in de buurt geen mooie/makkelijk bereikbare bieb is. Daardoor zou leesvoer regelen echt een hele exercitie worden. Ik vind het wel leuk om rond te neuzen in minibiebs.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vermoedde al dat ze via zo'n soort constructie betaald krijgen, zoals ook muziekanten voor ieder gedraaid liedje iets ontvangen. Gelukkig maar!

   Verwijderen
 4. Ik vind het ook een dilemma. De bieb is in mijn stad heel goedkoop, maar ernaar toe gaan en het bijhouden wanneer het terug moet... Ik hoef mijn boeken ook niet te hebben, het kost geld en is niet milieuvriendelijk, maar ik hoef er wel minder over na te denken. Moeilijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben een geluksvogel, ik heb een gratis abonnement via mijn werkgever en de bieb is op loopafstand. Ik kan digitaal reserveren via de landelijke biebapp en dan komen de boeken uit heel Zuid-Holland en volgens mij ook nog de rest van Nederland maar dat weet ik niet zeker. Verlengen kan ook via deze app dus te laat inleveren is ook verleden tijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. We hebben een tijdje en ereader gebruikt. Maar ik vind het maar niks. Geef mij maar een echt boek echt papier. Wij kopen sinds en paar jaar weer de boeken. De bibliotheek vind ik zo'n verplichting en aangezien ik soms wat chaotisch ben met het terugbrengen ervan zijn we tot de conclusie gekomen om ze zelf te kopen. Kan tweedehands en het kan nieuw.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mijn liefde gaat uit naar een papieren boek. Bibliotheek lang lid van geweest, maar helaas de bibliotheek zit ver weg, dat betekend voor mij of 2 bussen, of auto, want ik kan niet fietsen en zo ver wandelen. Meestal kijk ik dan maar in een minibieb en soms koop ik......Daarnaast heb ik een e reader maar fijn vind ik het niet.

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken