Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

17 maart 2019

De portemonnee van... Gerlinde (valhalla blog)

De portemonnee van... Gerlinde (valhalla blog)

In deze rubriek vraag ik de lezers naar de inhoud van hun portemonnee. Elke zondag komt in de rubriek De Portemonnee Van... een lezer aan het woord over zijn of haar persoonlijke financiën. Hoeveel geld komt er maandelijks in de portemonnee en hoeveel geld rolt er maandelijks uit de portemonnee. Waar doen ze het van?

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de portemonnee van... Gerlinde (valhalla)Stel je zelf voor…


Mijn naam is Gerlinde, ik ben 36 jaar en sinds 2012 ben ik gestopt met werken voor een baas. Naast dat ik Gerlinde heet en 36 jaar ben, woon ik sinds 2014 in Noorwegen met mijn man (42) en onze kinderen van 10, 9, 6 en 3 jaar. We zijn niet gepland toch in het zuiden van dit geweldige land terecht gekomen, aan de kust en hebben letterlijk geen seconde spijt gehad van onze beslissing. Het was dan ook een lang gekoesterde wens.

We zijn naar Noorwegen verhuisd voor de rust, de natuur en het fijne schoolsysteem. Dat we hier ook heel fijne mensen hebben leren kennen maakt dat we ons hier helemaal thuis voelen. In Nederland hadden we in 2008 een nieuwbouwhuis gekocht, in 2010 besloten we alles op alles te zetten om te emigreren. We hebben, ondanks de crisis destijds, toch ons huis verkocht. We hebben er op zijn zachtst gezegd niets aan verdiend maar dat valt in het niet bij hoe fijn we het hier hebben. In 2014 hebben we bijna al onze spullen weggedaan of verkocht, het restant op laten slaan bij de verhuizer en zijn met zijn vijven in de auto gestapt naar het hoge noorden.

Omdat we destijds behoorlijk moesten besparen -een lang verhaal met de Rabobank en veranderde criteria voor overbruggingskredieten door de crisis- heb ik geleerd hoe je beter met geld omgaat. Ik leerde allerlei dingen zelf doen, ging anders koken, anders inkopen en gewoon volledig anders leven. Het was een wijze les en een waar ik mijn hele leven veel aan heb. Ik leerde dat een (westers) mens veel minder nodig heeft dan hij zelf denkt, en zelfs dan alsnog in grote weelde kan leven. Een kwestie van perspectief :)

Heb je zelf ook een blog op financieel gebied?


Momenteel is dat eenvoud.home.blog (Noordse Eenvoud - eenvoudig en minimalistisch Leven in het hoge noorden) waar ik meer schrijf over eenvoudiger leven dan over financiën. Ik blogde onder de naam Valhalla (want Noords en Walhalla was het liefje van Obelix, mijn held) en verhuis nogal vaak met mijn blog. Ik kan bloggen gewoon niet laten.

En welke financiële blogs volg je graag?


Ik lees zo nu en dan bij Frugalwoods en MMM maar verder volg ik geen financiële blogs. Ik vind de levensstijl van mensen altijd interessanter dan hun cijfers.Wat zit er op dit moment aan geld in je portemonnee?


734 kr.

Wat zijn jouw/jullie netto-inkomsten per maand?


Inclusief kinderbijslag zo'n 30.000 kr per maand.

Wat zijn jouw/jullie vaste lasten per maand?


Onze vaste lasten liggen rond de 15000 kr. Per maand, dat is inclusief de huur van ons huis a 12.000 kr.

huur 12000 naf 100 verzekering incl. wegenbelasting 750 energie 1000 telefoon 40 padvinderij kinderen 200 (die gaan ook per jaar, bedacht ik me later)

Wat zijn jouw/jullie variabele lasten per maand?


Het hangt nogal af van de maand. Gemiddeld geven we 1500 kr. uit aan boodschappen per week, maar daar zitten ook vaak zaken bij als handschoenen of ondergoed voor de kinderen. boodschappen: dat lijkt behoorlijk veel, maar Noorwegen is een duur land wat etenswaren betreft. Inmiddels zijn we gewend aan 2,50 voor een kilo bananen, 2,30 voor een liter yoghurt en 2,60 voor een krop goede sla. Een mens moet toch leven en om dat nu te doen op budget-pølsebrød met vissticks is ook niets.

We weten inmiddels alle adresjes en slaan aanbiedingen onbeschaamd groot in. Zo zijn geregeld alle biologische producten 40% afgeprijsd, hebben de 'immigrantenwinkels' vaak goede groenten en fruit en zijn er goedkopere boerenwinkels, weten we wanneer de supermarkten waren die bijna over de datum zijn afprijzen en welke budgetartikelen wel oké zijn wat betreft smaak en voedingswaarde. Ook maken we van alles zelf: sambal, chinees eten (lekkerder dan van de chinees), koek, bier, wijn... en makreel roken die je zelf hebt gevangen is ook echt zalig.

Dingen als limonade, sinaasappelsap, chocola, koek en chips kopen we hoogstens met verjaardagen, maar die missen we ook niet en zo blijft het bijzonder. Wat we laten staan zijn ook allemaal dingen waar je zeer eenvoudig zonder kunt. Voor Noorse begrippen wonen we vlakbij een grote stad (25 kilometer bij een stad met 63000 inwoners) en dat maakt het leven wel goedkoper, de winkels op het platteland zijn dubbel zo duur.

Kleding is niet per definitie duurder maar je hebt meer nodig omdat de winters strenger zijn en de kinderen op barnehage (kinderdagverblijf) en school rustig een halve dag buiten zijn, ook als het vijf graden vriest en de sneeuw een halve meter hoog ligt. Dan dragen ze dunne wollen leggings en truitjes, daarover een dikkere laag met fleece of wol, wollen sokken, handschoenen, een muts, een sjaal en speciale sneeuwlaarzen en dan een speciaal wind- en waterdicht gevoerd pak. En een ergonomisch rugzakje met daarin al die kleding ook nog eens op reserve.

Verder is het leven niet duurder (en in veel opzichten zelfs goedkoper) dan in Nederland en wat we te duur vinden, kopen we gewoon niet.

Uitgaan doen we praktisch nooit. Brandstof kost gemiddeld 1300 kr. per maand.

Een van de grootste uitgaven (na het huis en de auto) zijn regenpakken en winterpakken en -schoenen voor de kinderen. Ze hebben de vervelende gewoonte constant overal uit te groeien ;) Waar ik kan koop ik het tweedehands, maar dat is vaak ook een kwestie van geluk hebben.


Wat zijn jouw/jullie variabele lasten per jaar?


Behalve de NAF, de Noorse ANWB a 1200 kr per jaar, heb ik geen jaarlijkse lasten.

Hoe beheer je de financiën?


Soms houd ik een tijdje onze uitgaven bij, om te zien waar er geld weg lekt. Ik houd niet van dingen kopen, en zeker niet van onnodige dingen. Als er iets nodig is, dan koop ik dat echter gewoon.

We hebben een rekening in Nederland en een in Noorwegen. De Nederlandse rekening gebruiken we zelden maar is toch nog wel handig om te hebben.

En wie doet de financiën?


Dat doe ik. Toen mijn man nog vaarde, kwamen er acceptgiro's binnen voor allerlei zaken en hij was er niet. Ik ben ze toen maar gaan ondertekenen. Dat was zo succesvol dat de acceptgiro's die hij wel ondertekende, niet geaccepteerd werken omdat zijn handtekening niet klopte. Ik ben toen maar de administratie gaan doen. We vinden het allebei het makkelijkst, ik hoef nooit aan hem te vragen hoe iets ook weer zit want hij weet het niet en het boeit hem niet. Grote beslissingen nemen we uiteraard wel samen.

Tevreden met de inkomsten en uitgaven?


Ja, ik ben tevreden. Voor Noorse begrippen hebben we een laag inkomen maar zo voelt dat absoluut niet. De huur van het huis is hoog maar we hebben uitzicht op zee, het hele jaar zon in huis (als er geen wolken voor zitten), we hebben een eigen brygge, waar we in de zomermaanden elke dag vanaf de zee in springen. Achter ons huis ligt een oud bos waar je uren kan lopen zonder iemand tegen te komen. Van buren hebben we nauwelijks last, behalve onze naaste buren is het tien minuten wandelen tot de volgende buren. En bovendien: nul zorgen over hypotheekrentes, onderhoud en huizenmarktschommelingen. Ik vind het perfect.

Houd je je geld in de knip? Of geef je het ook makkelijk uit?


Soms gaan er maanden voorbij waarin we nauwelijks iets anders kopen dan boodschappen en soms zijn opeens alle kinderen uit hun winterpakken en sneeuwlaarzen gegroeid. Dan moet het maar. Maar ik geef liever zo min mogelijk uit.


Spaar je ook maandelijks geld?


Niet elke maand, maar vaak blijft er wel iets over. Ik heb geld voor zes maanden -hetzij zeer zuinig- leven achter de hand.

En zo ja, waar sparen jij/jullie voor?


Ik spaar niet voor iets specifieks maar het lijkt me fijn om over een aantal jaren een eigen huisje te kunnen kopen.


We gaan even in de toekomst kijken. Hoe zien jouw financiën er over 5 jaar uit?


We nemen het leven zoals het komt, ik maak geen plannen. De eigenaar kan dit huis willen verkopen, misschien kunnen we zelf iets kopen of we wonen hier gewoon nog. We leven relatief zuinig en eenvoudig en kunnen alle kanten op omdat we niet gebonden zijn aan een koophuis, luxe of dure spullen.

Ook een keer meedoen? Meld je aan!

Op dit moment zijn er weinig nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De portemonnee van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen portemonnee verhaal.

Aanmelden kan via zuinigeman@gmail.com of via de contactpagina. Je ontvangt vervolgens de vragenlijst per e-mail. Je kan uiteraard ook anoniem meedoen.


Lees ook eens andere verhalen
Hier onder vind je de vorige delen in de serie de portemonnee van...!

De portemonnee van... Financefitgirl
De portemonnee van... Giensie
De portemonnee van... M (anoniem)
De portemonnee van... P (anoniem) 
De portemonnee van... Op naar een koophuis
De portemonnee van... C (anoniem)
De portemonnee van... Catootje
De portemonnee van... Ria
De portemonnee van... Minimize Mama
De portemonnee van... Nicolet
De portemonnee van... B (anoniem)
De portemonnee van... Carla
De portemonnee van... Daniëlle
De portemonnee van... Saskia
De portemonnee van... Andre
De portemonnee van... Mini
De portemonnee van... Jane
De portemonnee van... Bieke
De portemonnee van... Nijntje
De portemonnee van... Wendy
De portemonnee van... The Budget Grammer
De portemonnee van... Van her naar HOT
De portemonnee van... PV (anoniem)
De portemonnee van... Samen zijn wij sterk (bloemplukster)
De portemonnee van… H (anoniem)
De portemonnee van… Mijke
De portemonnee van... Brigitte
De portemonnee van... Karin
De portemonnee van... Anne
De portemonnee van... Renée Lamboo (porterenee)
 1. Leuk om hier te lezen :)
  Ik vind je boodschappen toch echt niet heel duur hoor, inclusief de extra's die je koopt. Maar ik vond het voor onszelf ook best meevallen tijdens onze vakantie aldaar.
  Leuk om je financiën zo enigszins op een rijtje te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Super om te lezen, wat mij vooral bijblijft is de doelgerichte aanpak die jullie erop na houden bij het verwezenlijken van jullie droom.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geweldig dat kinderen daar zoveel buiten zijn! Ook bij -5. Dat lijkt me een gezonde levensstijl. Leuk interview!

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken