Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

9 december 2018

De Portemonnee van... Hanneke (anoniem)

De Portemonnee van... Hanneke (anoniem)

In deze rubriek vraag ik de lezers naar de inhoud van hun portemonnee. Elke zondag komt in de rubriek De Portemonnee Van... een lezer aan het woord over zijn of haar persoonlijke financiën. Hoeveel geld komt er maandelijks in de portemonnee en hoeveel geld rolt er maandelijks uit de portemonnee. Waar doen ze het van?

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de portemonnee van... Hanneke (anoniem)


Stel je zelf voor…
Ik ben Hanneke (fictieve naam), getrouwd en moeder van twee kinderen van 1 en 2 jaar oud. Ik ben thuisblijfmoeder.

Heb je zelf ook een blog op financieel gebied?
Nee

En welke financiële blogs volg je graag?
Eenvoudig leven en Aad actief.


Wat zit er op dit moment aan geld in je portemonnee?
Niets, ik pin eigenlijk altijd alles.

Wat zijn jouw/jullie netto-inkomsten per maand?
Salaris man (fulltime) € 1.800,00
Kinderbijslag € 134,00
Kindgebonden budget € 135,00
Huurtoeslag € 156,00
Zorgtoeslag € 91,00
Totaal € 2.316,00

In mei krijgen we vakantiegeld en ergens in juli de teruggaaf van de belastingdienst vanwege onze giften aan de kerk. Dit wordt gespaard.


Wat zijn jouw/jullie vaste lasten per maand?
Gift kerk € 180,00
Huur incl stookkosten € 700,00
Gas en elektra € 70,00
Autoverzekering € 74,00
Zorgverzekeringen 2 volwassenen € 260,00
Overige verzekeringen € 18,00
Peuterspeelzaal oudste € 18,00
Internet (we hebben geen tv) € 28,50
Wegenbelasting € 58,00
Mobiele abonnementen € 20,00
Water € 20,00
Onderhoudsabonnement boiler € 13,95
Gemeentelijke belastingen € 80,00
Totaal bedrag € 1.540,45

2316-1540,45=775,55


Wat zijn jouw/jullie variabele lasten per maand?
Boodschappen € 400,00
Benzine € 50,00
Sparen € 250,00
Totaal € 700,00

Boodschappen 400€ incl luiers,flesvoeding,kapper,cadeautjes. Benzine tussen de 20€ en 50€ per maand. Dan houden we nog €325 over. Hiervan wordt 250€ gespaard en de rest dient om onverwachte dingen die in die maand gebeuren op te vangen. Wat over is gaat alsnog naar de spaarrekening.

Kleding voor de kinderen betalen we van de kinderbijslag. Onze eigen kleding van het huishoudbudget. Voor de kinderen hebben we een abonnement op de dierentuin, hiervan maken we veel gebruik. Deze betalen we elk jaar van de kinderbijslag in oktober en wordt dus niet apart gebudgetteerd. Daarnaast zijn ze nog jong en zeer tevreden met gratis uitjes: kinderboerderij, wandelen in het bos, speeltuin etc. Hier geven we buiten onze jaarlijkse vakantie dus (bijna) niets aan uit. Speelgoed koop ik op marktplaats vanuit het huishoudbudget.

Hoe beheer je de financiën?
Ik hou een kasboekje bij. We hebben een gezamenlijke rekening waar de vaste lasten vanaf gaan. En allebei een persoonlijke rekening, van mijn rekening betaal ik de boodschappen en spullen voor de kinderen. Hier storten we aan het begin van de maand het huishoudgeld op.En wie doet de financiën?
Ik doe de dagelijkse financiën maar we weten beide van de hoed en de rand.

Tevreden met de inkomsten en uitgaven?
We zijn zeker tevreden. We komen prima rond en hebben genoeg tijd met de kinderen. Er is balans.

Houd je je geld in de knip? Of geef je het ook makkelijk uit?
Ik ben van nature erg zuinig. Mijn enige zwakke plek zijn de kinderen, dan moet ik echt tegen mezelf zeggen dat ze meer dan genoeg van alles hebben. (Als ze iets nodig hebben kopen we dat natuurlijk wel gewoon)


Spaar je ook maandelijks geld?
We sparen maandelijks rond de 250€ en hebben ongeveer 8600€ op onze spaarrekening. We zijn hard bezig deze op te krikken naar de 10.000€.

En zo ja, waar sparen jij/jullie voor?
We sparen voor onvoorziene uitgaven, onderhoud auto, vakanties. Dit heb ik niet helemaal uitgesplitst. Dat vinden we niet nodig. We kunnen alle rekeningen altijd betalen.

We gaan even in de toekomst kijken. Hoe zien jouw financiën er over 5 jaar uit?
Ik denk dat onze financiën er nog ongeveer gelijk uitzien. Misschien hebben we dan een wat groter huis: maar eigenlijk zijn we heel tevreden met ons leven op dit moment!

Ook (anoniem) meedoen?
Op dit moment zijn er weinig nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De portemonnee van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen portemonnee verhaal.

Aanmelden kan via zuinigeman@gmail.com of via de contactpagina. Je ontvangt vervolgens de vragenlijst per e-mail. Je kan uiteraard ook anoniem meedoen.

https://www.zuinigeman.nl/p/contact.html
Lees ook eens andere verhalen
Hier onder vind je de vorige delen in de serie de portemonnee van...!

De portemonnee van... Financefitgirl
De portemonnee van... Giensie
De portemonnee van... M (anoniem)
De portemonnee van... P (anoniem) 
De portemonnee van... Op naar een koophuis
De portemonnee van... C (anoniem)
De portemonnee van... Catootje
De portemonnee van... Ria
De portemonnee van... Minimize Mama
De portemonnee van... Nicolet
De portemonnee van... B (anoniem)
De portemonnee van... Carla
De portemonnee van... Daniëlle
De portemonnee van... Saskia
De portemonnee van... Andre
De portemonnee van... Mini
De portemonnee van... Jane
De portemonnee van... Bieke
De portemonnee van... Nijntje
De portemonnee van... Wendy
De portemonnee van... The Budget Grammer
De portemonnee van... Van her naar HOT
De portemonnee van... PV (anoniem)
De portemonnee van... Samen zijn wij sterk (bloemplukster)
De portemonnee van… H (anoniem)
De portemonnee van… Mijke
De portemonnee van... Brigitte
De portemonnee van... Karin
De portemonnee van... Anne
De portemonnee van... Renée Lamboo (porterenee)
 1. "We komen prima rond en hebben genoeg tijd met de kinderen. Er is balans."

  Ik vind een gezin juist 'uit balans' als de één fulltime werkt en de ander fulltime thuisblijft....

  Is de gift aan de kerk zelf of daadwerkelijk aan een specifiek goed doel? Ik hoop op het laatste....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind een gezin juist wel in balans als er een ouder thuis is voor de kinderen...zo zie je maar hoe meningen kunnen verschillen.
  Over vijf jaar...dan zullen de kinderen, of een ervan wel op zwemles zitten. En daarna scouting ofzo. Ik bedoel, dat er dan wel wat vaste lasten voor de kinderen bijkomen. Zwemles is wel de duurste activiteit, scouting of gym of voetballen kost niet echt veel.

  Groet, Greet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oké, ik spreek juist over balans als beide ouders zowel (parttime) werken, als thuis er voor de kinderen zijn en beiden een bijdrage in het huishouden leveren. Dat vind ik de meest gezonde en gelijkwaardige constructie. Wie zegt dat vaders niet bij hun kinderen moeten en willen zijn? Ik zou zelf nooit afhankelijk willen zijn van het salaris van mijn man. Lijkt me vreselijk om altijd mijn handje op te moeten houden.

   Bovendien is een extra salaris in deze best welkom. Als de kinderen 18 zijn vervallen de kindertoeslagen, maar de grote kosten beginnen dan pas eigenlijk. Tenminste.... Als je een bijdrage aan de studies van de kinderen etc wil leveren zodat ze niet met een grote schuld in hun leven hoeven te beginnen.

   Verwijderen
 3. Ik zou ergens best thuis willen blijven, dat scheelt veel kosten! Maar ook inkomsten, dus helaas. Fijn Hanneke, dat jullie het allemaal zo mooi op een rijtje hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het financiële plaatje ziet er netjes uit. Voor mij is balans juist dat ik wel werk en toch nog voldoende thuis ben bij onze kinderen. Nu onze kinderen groot en groter (19 en 14) zijn, is het ook anders om thuis te zijn. De rollen zijn veranderd, maar niet minder belangrijk.
  Ik verbaas me wel over het feit dat je een schenking kan doen aan een kerk en dan vervolgens een deel daarvan terug kan krijgen via de fiscus. Als het nu een goed doel is dan vind ik het wat anders, maar goed ik heb niets met kerken dus dat speelt vast een rol.
  Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi verhaal. Hoop dat je zelf ook nog inspiratie uit het leven haalt en bezieling voelt. Het is zeker niet mijn keuze. Te berperkend. Is die keuze om aan de kerk te doneren vrijwillig of 'opgelegd'?. In die zin dat je uit de groep valt als je stopt met doneren.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Keurig lijstje zo en fijn dat je met dit inkomen het prima lijkt te redden. Huur en stookkosten staat voor 700 euro en eronder gas en electra 70 euro, wat houdt de stookkosten dan in bij huur? Gewoon nieuwsgierig hoor.
  Mooi zo doorgaan samen als dit voor jullie goed werkt! Ik ben na een aantal jaren thuis gebleven, wel weer aan het werk gegaan omdat de situatie daar naar was, maar nooit meer dan 24 uur werken, 3 dagen is meer dan voldoende voor mij om de juiste balans te krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. hallo allen,

  leuk dat er zoveel reacties zijn! hieronder een toelichting:
  - de constructie met mijn man als kostwinnaar bevalt ons allebei prima. Hier zal ik ook niet verder op ingaan, dit is voor eenieder zo persoonlijk!
  - de giften aan de kerk zijn geheel vrijwillig. Er zijn maar een paar mensen die hier vanaf weten, het is geen onderwerp van gesprek met andere kerkgangers. Omdat de kerk door de overheid is aangemerkt als ANBI kunnen we een deel terugkrijgen.
  - het gas bij het kopje gas en elktra is het gas wat we verbruiken met koken.
  - over wat betreft kosten voor studies ed: we vinden het niet nodig daar nu al enorm veel rekening mee te houden. Misschien gaan ze namelijk wel niet studeren en/of zijn er over 16/17 jaar wel hele andere regelingen vanuit de overheid. We zorgen er uiteraard wel altijd voor genoeg spaargeld te hebben om eventuele studiekosten op te vangen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lijkt me toch wel handig om vast rekening te houden met toekomstige kosten.
   Misschien niet naar de kerk, maar zelf sparen voor de kinderen of moeilijke tijden, 10.000 is zo op!

   Verwijderen
 8. 70 euro peer maand voor het gas wat je verbruikt bij koken?...lijkt me sterk. Ik zou zeggen zoek het eens goed uit. Ik kookte jarenlang op gasflessen, en had anderhalve gasfles per jaar nodig. Dat kostte me 50 euro per jaar.
  Ik betaal nu voor gas, warm water, stoken en kokken in totaal per maand 60 euro. Dus met alle belastingen erbij en de leveringskosten enzo. Ik kan niet anders dan denken dat er iets mis is met stookkosten betalen die bij de huur inbegrepen zijn en dan ook nog eens 70 euro per maand aan gas betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Er zijn volgens mij maar weinig christenen die echt 10% geven. Jullie doen het wel en komen niets tekort.

  Mooi om te lezen dat het in de praktijk ook echt zo werk!

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken