Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

16 december 2018

De portemonnee van... K (anoniem)

De portemonnee van... K (anoniem)

In deze rubriek vraag ik de lezers naar de inhoud van hun portemonnee. Elke zondag komt in de rubriek De Portemonnee Van... een lezer aan het woord over zijn of haar persoonlijke financiën. Hoeveel geld komt er maandelijks in de portemonnee en hoeveel geld rolt er maandelijks uit de portemonnee. Waar doen ze het van?

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de portemonnee van... K (anoniem)


Stel je zelf voor…
Naam K is 32 jaar en M is 37 jaar, allebei werkzaam als strategisch beleidsadviseur voor 27 en 28 uur per week.

Heb je zelf ook een blog op financieel gebied?

Dat is nog steeds een droom.. maar zolang ik me vermaak met gezin, hobby’s en werk blijft het nog even een toekomstdroom.

En welke financiële blogs volg je graag?
Op dit moment geen enkele, er wordt veel over geschreven, maar ik lees weinig vernieuwends of wat bij mijn situatie past.


Wat zit er op dit moment aan geld in je portemonnee?
€0,- omdat ik geen portemonnee heb. Ik vind dat niet nodig en heb los een pinpas.

Wat zijn jouw/jullie netto-inkomsten per maand?
Salaris K en M € 5.800,00
Totaal € 5.800,00
Ik weet het niet precies, ik denk ongeveer €5800,- per maand excl toeslagen, eindejaarsbonus en VT. We ontvangen allebei een salaris uit loon. We zijn allebei iets minder gaan werken omdat we voldoende verdienen en omdat we allebei tijd met onze kinderen willen doorbrengen als ze uit school komen.


Wat zijn jouw/jullie vaste lasten per maand?
Hypotheek (netto) € 1.200,00
Gas & licht € 90,00
Water € 35,00
Gemeentelijke belastingen € 80,00
TV & internet € 50,00
Telefoon abo's € 29,00
Woonverzekering € 43,00
Krant € 15,00
Autobelasting € 87,00
Netflix € 8,00
Zorgverzekering € 225,00
Reserveringen jaar/kwartaal uitgaven € 200,00
Kinderopvang (netto) € 250,00
Totaal € 2.312,00

Wat zijn jouw/jullie variabele lasten per maand?
Boodschappen € 550,00
Uitjes € 50,00
Kleding € 100,00
Totaal € 700,00

Wat zijn jouw/jullie variabele lasten per jaar?
Ik heb ze in het schema opgenomen als reservering, ik reserveer maandelijks geld om de autoverzekeringen in één keer te betalen. Zorgverzekering hebben we afgelopen jaar ook in één keer betaald, omdat je dan een korting krijgt. Nu reserveren we het geld om dat nu weer te kunnen doen.


Hoe beheer je de financiën?
In excel, maar ik ben niet zo trouw daarin. Ik vul het vaak eens per 2 a 3 maanden in.
We hebben één gezamenlijke rekening en 5 spaarrekeningen per type potje waar we voor sparen.

En wie doet de financiën?
Ik doe zelf het meeste, maar moet eerlijk zeggen dat ik er niet heel druk mee ben. Ik heb aan het begin van het jaar een spaarplanning gemaakt. Elke maand stort ik het spaarbedrag dat ik bedacht heb voor die maand op de spaarrekening. Dat zit redelijk in mijn hoofd en zo organiseer ik het als mijn loon wordt gestort. Inzicht en discipline zijn de sleutelwoorden.

Tevreden met de inkomsten en uitgaven?
Wat zal ik er over zeggen? Er zijn tijden geweest dat we bewust van een bijstandsportemonnee geleefd hebben en de rest van ons geld aan de kant hebben gezet om af te lossen. We losten jaarlijks €30.000,- af. Nu verdienen we daarnaast meer en hebben we door de financiële vrijheid die we kregen door het aflossen de ruimte om meer uit te geven. Maar ik kan dat niet. Minder werken kan ik ook niet, omdat ik me maatschappelijk verantwoord voel om me in te zetten. Zolang ik een hypotheek heb kan ik daar mijn teveel verdiende geld in kwijt. Daarna kijk ik wel weer verder hoe we het doen.


Houd je je geld in de knip? Of geef je het ook makkelijk uit?
Ik bespaar niet bewust op kosten. Wel bespaar ik op zinloos hoge kosten, zoals energie of benzine. Tegelijk geef ik ook niet makkelijk geld uit. Als ik een nieuw kastje nodig heb, waarom zou ik dan naar de winkel toe gaan om een nieuwe te kopen als er ook kastjes bij de kringloop of op marktplaats staan? Ik ben tegen verspilling. Waar ik zeker niet op bespaar is op eten, tegelijkertijd wil ik er alles aan doen om geen eten weg te gooien en pas ik het precies voor ons gezin uit. Ik leef vrij bewust, heb een dak vol zonnepanelen voldoende voor mijn huishouden, led-lampen en energiezuinige aparaten, pak liever de fiets etc. De volle mep voor kleding betalen doe ik niet en ik koop veel (niet te veel) in de aanbieding. Ik hou voor mijzelf onbewust door dit soort besparingen geld in de knip.

Spaar je ook maandelijks geld?
Ik spaar maandelijks €2250,- om af te lossen, de rest wat ik spaar gaat naar de spaarrekening. Dat is maandelijks ongeveer €250-400,- + de vakantietoeslag, feestdagenbonus en eindejaarsbonussen. Daar betalen we onze vakanties mee en als er iets moet gebeuren aan het onderhoud van het huis. Ik verwacht dat de komende jaren de verhouding anders komt te liggen, omdat er ook bijv eens een schilder of hovenier moet komen. Dan los ik minder af.


En zo ja, waar sparen jij/jullie voor?
We sparen nu vooral voor het aflossen van de hypotheek. We hebben al een grote overwaarde op het huis, maar het liefst willen we de hypotheek weg hebben. Als het kan over 10-15 jaar.

We gaan even in de toekomst kijken. Hoe zien jouw financiën er over 5 jaar uit?
Over 5 jaar wonen we nog steeds in ons (net gekochte) huis en ik hoop en ga ervan uit dat dan mijn hypotheek met minimaal €100.000,- gedaald is.

Ook (anoniem) meedoen?
Op dit moment zijn er weinig nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De portemonnee van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen portemonnee verhaal.

Aanmelden kan via zuinigeman@gmail.com of via de contactpagina. Je ontvangt vervolgens de vragenlijst per e-mail. Je kan uiteraard ook anoniem meedoen.

https://www.zuinigeman.nl/p/contact.html
Lees ook eens andere verhalen
Hier onder vind je de vorige delen in de serie de portemonnee van...!

De portemonnee van... Financefitgirl
De portemonnee van... Giensie
De portemonnee van... M (anoniem)
De portemonnee van... P (anoniem) 
De portemonnee van... Op naar een koophuis
De portemonnee van... C (anoniem)
De portemonnee van... Catootje
De portemonnee van... Ria
De portemonnee van... Minimize Mama
De portemonnee van... Nicolet
De portemonnee van... B (anoniem)
De portemonnee van... Carla
De portemonnee van... Daniëlle
De portemonnee van... Saskia
De portemonnee van... Andre
De portemonnee van... Mini
De portemonnee van... Jane
De portemonnee van... Bieke
De portemonnee van... Nijntje
De portemonnee van... Wendy
De portemonnee van... The Budget Grammer
De portemonnee van... Van her naar HOT
De portemonnee van... PV (anoniem)
De portemonnee van... Samen zijn wij sterk (bloemplukster)
De portemonnee van… H (anoniem)
De portemonnee van… Mijke
De portemonnee van... Brigitte
De portemonnee van... Karin
De portemonnee van... Anne
De portemonnee van... Renée Lamboo
 1. Wauw. Zoveel afgelost en dan nog steeds een hypotheek van 1200 netto..

  Ooit gedacht aan je geld te spreiden i.p.v. alleen maar af te lossen? Beleggen, vastgoed etc. Daar zijn namelijk talloze blogs over.

  Overigens wel frappant dat je meedoet aan een geldrubriek en niet precies weet wat je inkomsten zijn. Is toch kwestie van inloggen op je bankapp en even een optelsommetje maken?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. €1200,- hypotheek is inderdaad veel als je zoveel aflost. Ik heb afgelopen jaren veel afgelost en vervolgens laatst verhuisd. Ik nam een overwaarde mee van €330.000,-, waarvan ik €300.000,- gebruikte om het huis te kopen en €30.000,- voor de verbouw. Nu heb ik nog een hypotheek van €320.000,- en daar heb ik €1200,- maandlasten aan. Vandaar!
   Ik weet dat dit ‘ver van m’n bed show’ klinkt, maar ik spaarde dat bij elkaar in een dat ik een veel lager loon had dan nu. Vergt discipline.
   Beleggen en investeren doe ik nog niet zolang ik een hypotheek heb.
   De reden dat ik niet precies weet wat ik verdien is omdat het elke maand anders is en ik een deel betaald ouderschapsverlof heb. Ik kijk nooit naar m’n loon. Groeten K

   Verwijderen
 2. Ik verbaas mij over het nettosalaris met dit aantat uren werk.
  En dan nog exclusief toeslagen?
  Dan doen wij toch iets goed fout.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik verbaas me daar zelf ook over. Er zit een promotie aan te komen en de baan lijkt me heel tof, maar ik vind het vervelend om meer te gaan verdienen. Ik heb het niet nodig en er zijn anderen die het minder hebben. Ik heb dat ook tegen mijn baas gezegd. Ik ga er nog over nadenken wat ik met het geld doe dat ik onder de streep extra over houdt. Als ik iemand anders zijn armoede of nood een klein beetje kan bestrijden dan word ik daar gelukkiger van dan nog een jaar eerder mijn hypotheek te hebben afgelost. Maar tegelijk ben ik wel zo eerlijk dat ik heus ook wensen heb, zoals gordijnen van €2000,-. Ik wil ze heeeel graag, maar het niet over mijn hart kan krijgen ze te kopen. Daar kan een echtpaar die afhankelijk is van de voedselbank een jaar van eten. Ik struin marktplaats af voor een alternatief.
   Ik ontvang geen andere toeslagen, tenminste..ik heb de hypotheekrenteaftrek en de kinderopvangtoeslag al verwerkt en netto prijzen in het overzicht gezet.
   Groeten K

   Verwijderen
 3. Wow wat een bedragen!!, goed hoor. Hopelijk lukt het.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik verbaas me er over dat mensen zoveel verdienen. Wij (gezin van 9 pers) komen met gemak rond van 2500 euro. Excl kinderbijslag. Mijn man is 1 verdiener.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik zie zelf het probleem eigenlijk niet. We werken allebei 27 en 28 uur. Nog minder werken geeft mij het gevoel dat ik niet bijdraag aan de maatschappij. Ik betaal nu gelukkig mee aan belasting voor hen die het minder hebben waardoor zij bijstand van de overheid kunnen ontvangen. Daarnaast heeft mijn werk ook een maatschappelijke functie waarbij ik andere mensen help. Ik zou dat niet anders willen, want ik zet me in om die mensen te helpen.
  Mijn drijfveer om te werken is absoluut niet financieel ingestoken, maar juist maatschappelijk. Dat dat een bepaald loon oplevert dat is mooi meegenomen.
  Ik ga waarschijnlijk niet doorwerken tot mijn 70e. Wellicht stop ik als ik 60 ben en ga ik dan vrijwilligerswerk doen.
  Groeten K

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken