Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

31 december 2018

De portemonnee van... Jaaroverzicht

De portemonnee van... Jaaroverzicht

De portemonnee van... deze rubriek is van start gegaan in januari van dit jaar. 35 personen hebben al mee gedaan aan deze kasboek rubriek. Gisteren is de laatste De portemonnee van... van dit jaar gepubliceerd, de 35ste portemonnee verhaal.

Maar niet getreurd ook in 2019 is deze rubriek elke zondag te lezen op Zuinige man. Ook is deze rubriek elke week het meest gelezen artikel op zuinigeman. Het voorbereiden van deze rubriek en het maken van het bericht kost wekelijks veel tijd, dit doe ik graag want het is erg interessant om elke week een kijkje te kunnen in de financiën van lezers.


Elke zondag komt in de rubriek De Portemonnee Van... een lezer aan het woord over zijn of haar persoonlijke financiën. Hoeveel geld komt er maandelijks in de portemonnee en hoeveel geld rolt er maandelijks uit de portemonnee. Waar doen ze het van?

Hieronder het jaaroverzicht van de portemonnee van..., misschien heb je een portemonnee verhaal gemist of wil je het terug lezen, hieronder een chronologische overzicht van alle deelnemers.

Jaaroverzicht | De portemonnee van...1 | De portemonnee van... Financefitgirl 


Hoi, ik ben Suzanne (27) en ik werk fulltime (40 uur) als Controller bij een grote bierbrouwer. Sinds 2 maanden ben ik trotse eigenaar van een nieuwbouwwoning waar de bouw deze maand van is begonnen. Samen met mijn vriend (27) hoop ik hier na de bouwvak 2018 in te kunnen trekken en dan onze beide appartementen achter ons te kunnen laten (ik huur nu en mijn vriend heeft een koopappartement). Dan zal mijn vriend zich ook gaan inkopen in het huis.

Inkomsten € 2.329,- uit salaris, verder krijg ik geen toeslagen (helaas ;-). Verder boek ik 200-400 euro per maand van mijn spaarrekening over naar mijn lopende rekening. Dit is tijdelijk (en ingecalculeerd) omdat ik een huis aan het bouwen ben, en de dubbele lasten (huur+hypotheek) anders te hoog zijn.

2 | De portemonnee van... Giensie


Ik ben Giensie, 61 jaar getrouwd met Hubby 62 jaar.. Ik werk niet en lief is met pensioen. Over 5 jaar heeft Hubby AOW.  We sparen per maand 1500,00 euro en voor de kleinkids gezamenlijk 130 euro.

Per maand 5284,00 euro. Inkomsten Pensioen 4716,00 euro Hypotheekrente aftrek 385,00 euro Aanrechtgeld 183,00 euro

3 | De portemonnee van... M (anoniem)


Ik ben M., een vrouw van 57 jaar, gehuwd met J. van 65 jaar. Een groot gezin grootgebracht en de jongste zoon heeft onlangs het ouderlijk huis verlaten. Man is een paar maanden geleden met vervroegd pensioen gegaan. Ik heb in mijn ruim 35 jarig huwelijk maar af en toe wat gewerkt als alfa hulp.

Mijn gezin had de eerste prioriteit, omdat man toen als internationaal chauffeur weinig thuis was. Later, toen de jongste kinderen ouder werden, heb ik wel serieus werk gezocht, maar dat viel niet mee. Thuiszorg of soortgelijk werk is voor mij inmiddels ook geen optie meer wegens gezondheidsproblemen. En een baan die past bij mijn opleiding (HBO) kan ik helemaal wel schudden. En zoek ik nu ook niet meer.  Ik heb altijd genoten van de kinderen en het gezinsleven.

Inkomsten Pensioen man  € 938,00 Zorgtoeslag en heffingskorting  € 272,00 Totaal € 1.210,00

4 | De portemonnee van... P (anoniem) 


Ik ben P. , 39 jaar, ik woon in de Randstad en werk 28 uur per week als arts in de sociale geneeskunde. Ik heb een behoorlijk goed salaris, vind ik, van circa 23 euro per uur netto. Dat is natuurlijk ook de reden dat ik parttime kan werken en toch best goed verdien.

Ik ben behoorlijk tevreden met de inkomsten, natuurlijk. Ook mijn partner verdient voldoende geld om aan zijn helft van de gezamenlijke kosten te voldoen en dan zelf ook nog een mooi bedrag over te houden. 

€ 2890 zijn mijn netto-inkomsten per maand.  Inkomsten € 2760 salaris (met de vakantie- en de eindejaarsuitkering gemiddeld over de maanden heen) € 130 bijbaantje.

5 | De portemonnee van... Op naar een koophuis 


Ik ben de vrouw achter het blog 'Op naar een koophuis'. Ik schrijf dit blog anoniem en heb besloten hier daarom ook anoniem mijn verhaal te vertellen. Sinds 2013 ben ik getrouwd met mijn man en samen hebben we een zoon van twee. In mei verwachten we ons tweede kindje, spannend!  Ik werk 24 uur per week als Service Adviseuse bij een auto bedrijf. Hier werk ik inmiddels al ruim 6 jaar en het bevalt me prima. Man werkt sinds september als CV-monteur en is nog lerende.

Man verdiend per maand €1.979,14, zelf verdien ik €1.119,03.  We krijgen €134,- HRA terug, dit laten we per maand overmaken. Verder gaat onze zoon drie dagen per week naar de gastouder, hiervoor krijgen we nog een vergoeding van €336,00 per maand. Uiteraard krijgen we ook nog kinderbijslag, dit bedrag gaat rechtstreeks naar de spaarrekening. Dit gaat om €200,00 per kwartaal.


6 | De portemonnee van... C (anoniem)


Ik ben C, 34 jaar en fulltime werkzaam in het onderwijs. Ik woon alleen in het zuiden van het land en heb geen kinderen. Ik heb een koophuis sinds 2015.

Ik spaar gemiddeld zo’n 500,- per maand. Vakantiegeld en 13de maand gaan ook naar de spaarrekening. Wel worden hier eerst wat grotere uitgaves van betaald, zoals de keuring van de auto of lenzen die weer voor een heel jaar betaald moeten worden. Op deze manier hoeft dat niet van het maandelijkse budget.

De netto-inkomsten zijn € 2362,- per maand uit loon.  Inkomsten 2362,- loon 53,- belastingteruggave 4,- gedeeld Netflixabonnement Totaal: 2419,-

7 | De portemonnee van... Catootje


Ik ben “Catootje”, 33 jaar. Ik was werkzaam in het onderwijs, maar ben sinds januari 2018 thuis voor de kinderen. Ik blog op dit moment over mijn leven als thuisblijfmoeder en de gestelde doelen voor 2018. http://beginbij.blogspot.nl deze blog gaat over meer recyclen, meer zelf maken, leven van een weekbudget, meer fietsen, minder plastic gebruiken, wandelen en leuke uitjes buiten in de natuur en nog veel meer.

We hebben ongeveer 2000 euro te besteden. Dat is het loon.  Daarnaast ontvangen we: €120 vrijwilligersvergoeding (ik) €211 voorlopige aanslag. En natuurlijk kinderbijslag per kwartaal.

8 | De portemonnee van... Ria


Mijn naam is Ria, ik ben 57 jaar en werk in de zorg, gemiddeld 12 uur per week. Ik ben getrouwd met E. 60 jaar. Geen inwonende kinderen. Ik kan goed zuinig leven maar ik kan ook heel goed geld uitgeven als het voor een goed doel voor dieren is. Man is helemaal niet zuinig en koopt wat hij graag wil :-) Hij heeft de behoefte om iets te kopen gelukkig niet zo vaak.

Mijn streven is 1500 euro per maand sparen, maar vaak lukt dat niet helemaal door de onverwachte uitgaven. Maar alsnog kunnen wel altijd wel een behoorlijk bedrag sparen per maand.

Onze netto inkomsten samen zijn 4150,00 euro per maand.  Inkomsten Salaris 1 is 3150 euro Salaris 2 is ongeveer 1000,00 euro.

9 | De portemonnee van... Minimize mama


Hoi ik ben Minimizemama (28) werk 32 uur per week als hoofd receptie. Getrouwd met minimizepapa (30) werkt 40 uur per week als hovenier. Samen hebben we 2 kinderen. Ik probeer zo min mogelijk uit te geven en alles goed te overdenken. Ik heb mezelf wachttijd opgelegd als ik iets wil kopen. Wil ik het na 7 dagen nog zo graag? Dan koop ik het!

€ 1656,- salaris Minimize mama € 1817,- salaris man. Een totaal bedrag van € 3473,-  Verder ontvangen we rente aftrek (jaarlijks) en kinderbijslag.

10 | De portemonnee van... Nicolet


 Nicolet 50 jaar, getrouwd, geen kinderen. Volledige baan in het onderwijs. Voor dit overzicht heb ik alleen mijn eigen inkomsten en uitgaven in beeld gebracht. Mijn hypotheek is afgelost.

Aan het eind van de maand voer ik alle inkomsten en uitgaven in een Excelbestand in. Mijn partner is ZZP-er. Hij geeft mij een bijdrage voor de vaste lasten en boodschappen. Onze persoonlijke inkomsten en uitgaven houden wij verder gescheiden. Bij vakanties, etentjes en andere gezamenlijke kosten delen we de rekening.

Inkomsten € 3250 (dit is mijn netto inkomen, niet dat van mijn partner!) Zelf heb ik geen andere inkomsten. Mijn partner draagt bij in de kosten voor vaste lasten en boodschappen.


11 | De portemonnee van... B (anoniem)


Ik ben “B”, nog even een dertiger en ik ben werkzaam als administratief medewerkster. Ik werk 24 uur per week, 3 volle dagen. We zetten elke maand 900 euro op de spaar, verdeeld over de 4 rekeningen.We sparen nu voor een nieuwe keuken! Kost aardig wat, dus we moeten ook nog even goed door sparen. Maar het is een investering en daarna hoeven we nooit weer. Maar, we genieten ook van al het moois in het leven en we laten er geen dingen om hoor om zo snel mogelijk dit te kunnen realiseren.

€ 3150 netto inkomsten van ons samen. Mijn man is al op jonge leeftijd afgekeurd. Hij werkt en daarnaast ontvangt hij nog een deel aanvulling van het UWV.  Naast het inkomen ontvangen we de hra nog van € 83,00 per maand en voor 1 kind kinderbijslag per kwartaal.

12 | De portemonnee van... Carla


Hallo, Mijn naam is Carla. Ik ben 56 jaar en al 25 jaar werkzaam in het onderwijs. Ik ben getrouwd en heb twee zonen die allebei een partner hebben en een kleinzoon. Wij sparen niet een vast bedrag. Gewoon wat er overblijft. Op onze spaarrekening staat 120.000,00. Wij hebben altijd gespaard voor onverwachte tegenvallers. Nu komt dat heel goed van pas omdat ik nu van onze buffer ga leven, in ieder geval deels.  

Mijn man verdient ongeveer 2000,00 en ik verdien ook 2000,00 euro. Samen ongeveer 4000,00 euro aan inkomsten.  

13 | De portemonnee van... Daniëlle


Mijn naam is Daniëlle, 48 jaar, woon alleen met 2 katten en werk 4 dagen per week als managementassistent. Zodra mijn salaris is gestort gaat er 1000 euro naar mijn spaarrekening. Wat ik aan het eind van de maand over hou wordt ook gespaard. Mijn hypotheek is aflossingsvrij, dus als eerste wordt de hypotheek afgelost. Daarna ga ik kijken naar mogelijkheden om minder of eerder te stoppen met werken.

€2.625 Salaris 1950 (zorgverzekering is hier al op ingehouden, exclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering) 675 euro nabestaandenpensioen.

14 | De portemonnee van... Saskia


Ik ben Saskia en ik werk in de zorg, 32 uur. Ik ben 47 jaar en heb een latrelatie, geen kinderen, 2 katten. Ik hou 250 over per maand als ik mij aan mijn budget houd. Ik zou willen dat dat meer was. Ik vind ook dat het meer zou moeten zijn met mijn huidige werk.

Ik werk hard maar werken in de zorg wordt absoluut ondergewaardeerd. Aan de andere kant zou ik dus iets anders kunnen doen. Maar wat dan, en of ik daar blij van wordt? Ik vind het moeilijk. Ik wil in ieder geval geen vrije tijd en ook zeker geen voldoening inwisselen voor meer geld.  Uiteindelijk ben ik ook zeker tevreden, ik heb gewoon een erg goed leven. En we horen in Nederland met zn allen tot de rijksten der aarde.

Inkomsten ongeveer € 2350. het varieert wel wat aangezien ik onregelmatigheidstoeslag krijg i.v.m. weekend en nachtwerk. Dit is exclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering.

15 | De portemonnee van... Andre


Mijn naam is andre, 53 jaar en ben magazijn medewerker en werk 36 uur. Getrouwd met administratie medewerker, ook 53 jaar, die 26 uur werkt. 2 dochters van 15/19 jaar. Tevreden met inkomen. Worden zeer goed betaald na wat we geleerd hebben. Sparen € 1300 per maand voor aflossing maar niks moet.

Man verdiend € 2.472,00 Vrouw verdiend € 2.192,00 Zorgtoeslag € 106,00 Totaal € 4.770,00


16 | De portemonnee van... Mini


Mini ben 67 jaar, dus met pensioen. Ik woon samen met mijn 18 jarige kleinzoon die sinds zijn moeder is overleden 7 jaar gelden bij mij is komen wonen. AOW € 1.107,00 Pensioen € 78,00 Zorgtoeslag € 95,00 Huurtoeslag € 295,00 Kostgeld is inclusief autobelasting en verz. € 380,00   Totaal € 1.955,00

Tegenwoordig redt ik me goed. Dat is jaren lang krap geweest heb de laatste 5 jaar voor mijn pensioen een bijstandsuitkering gehad. Ik geef vaak te gemakkelijk geld uit. Maar heb geen schulden en wat spaargeld.

17 | De portemonnee van... Jane 


Jane, 25 jaar. Ik werk 40 uur per week (onregelmatig) als proces operator. Na of voor mijn werk ga ik graag leuke dingen doen met mijn beste vriendin, vriend of gewoon alleen. Onlangs hebben mijn vriend en ik een huis gekocht, hierdoor zal onze financiële situatie dan ook snel veranderen. Hieronder heb ik mijn eigen financiën beschreven. Op het moment wonen wij nog apart en heb ik een huur woning.

Mijn inkomsten per maand zijn altijd het zelfde. Ik krijg elke maand 2600,00 euro. 
Ik heb geen recht op toeslagen. Over 5 jaar woon ik nog samen met mijn vriend (dan geregistreerd partner) in ons huis wat we onlangs hebben gekocht. Wij hebben een lineaire hypotheek en willen per jaar zeker €5000 euro aflossen zodat de maandlasten steeds minder worden.  Dit vinden wij verstandig, zeker omdat een lineaire hypotheek aardig duur is aan het begin (rond de €1300 euro per maand). Wij willen ook ooit kinderen, misschien zijn die er dan al wel en dan kunnen we een lagere maandlast van de hypotheek zeker goed gebruiken.

18 | De portemonnee van... Bieke 


Bieke, (43j)  alleenstaande mama van 2 tieners (14-12j) in CO ouderschap, woon in België. Heb geen blog, volg voornamelijk blogs over budget, financiën. Wat me opvalt dat er weinig blogs over dit onderwerp zijn in België.

Loon 1 - nachtwerk in zorgsector € 1.300,00. Loon 2 - Poets hulp 11 uur/week € 325,00 Kinderbijslag maandelijks  € 412,00 Totaal € 2.037,00 aan inkomsten. Met vakantiegeld en eindejaarspremie in totaal een bedrag van 2200,00 euro per maand.

19 | De portemonnee van... Nijntje


Hallo, ik ben Nijntje, begin 50 en ik werk in de thuiszorg en heb een contract tussen de 21 en 24 uur.
 Ik ben alleen en heb twee volwassen kinderen. Daarvan woont eentje nog thuis, die op de wachtlijst staat voor een huurwoning. Ook deze heeft een bescheiden inkomen.  Dit ga ik verder niet benoemen want het gaat nu alleen over mijn leven en in-en uitgaven.

As ik 21 uur werk, (meestal ietsje meer ) zit ik op zo’n 1030 euro per maand. Mijn inkomsten bestaat uit mijn salaris.
  En ik ontvang maandelijks zorgtoeslag van 95 euro.
 Als ik helemaal alleen zou wonen, zou ik maandelijks huurtoeslag ontvangen van ongeveer 350 euro.
 Mijn huisgenoot betaalt mij daarom maandelijks 350 euro. Verder vakantiegeld eenmaal per jaar en een eindejaarsuitkering.
 Deze bedragen gaan direct naar de spaarrekening. Vakantie geld en eindejaarsuitkering opgeteld: 2100 euro. Is 175 per maand. Wat ik apart zet.


20 | De portemonnee van... Wendy 


Mijn naam is Wendy. Ik ben 52 lentes jong en ik werk 20 uur per week in de wijkverpleging. Ik heb 3 volwassen kinderen en een vriend met wie ik een LAT relatie heb.

Inkomsten per maand €1440,00 Kan iets verschillen i.v.m. onregelmatigheidstoeslag. En zorgtoeslag € 77,00 per maand.

Ik ben zeer tevreden met wat erin komt per maand, ik verdien prima voor die 20 uur per week.  Ik kom nooit tekort, ben gewend om zuinig te leven. Nu de (studerende) kinderen het huis uit zijn kom ik helemaal uit met mijn geld.  Heb natuurlijk niet altijd 20 uur gewerkt, altijd full-time.  Toen jongste dochter nog thuis woonde ben ik minder gaan werken.21 | De portemonnee van... The Budget Grammer


Mijn naam is B. Ik ben student en werk daarnaast 24 uur per week bij een bank. Ik woon samen met S., hij werkt 4 dagen als Juridisch medewerker en doet daarnaast nog 1 dag afstudeerstage bij datzelfde bedrijf.

Ik verdien €970 per maand en mijn vriend verdient €1600. Daarnaast krijg ik nog €290 studiefinanciering, ik val nog onder het ‘oude’ stelsel, waarbij mijn studiefinanciering een gift wordt.

We zijn pas sinds een paar maanden actiever aan het sparen. Nu hebben we zo’n €6.000. We willen eerst een ‘emergency fund’ gaan opbouwen van €10.000 voordat we voor onze volgende doelen gaan sparen.

22 | De portemonnee van... Van her naar HOT


Ik ben J, 26 en ik woon samen met J (30) in de Randstad in een koophuis. We werken beiden full time. Mijn salaris is niet helemaal regelmatig, dus hoeveel ik precies verdien weet ik pas aan het einde van de maand (dit komt onder andere door een onkostenvergoeding per dag). Ook werk ik pas sinds mei bij mijn huidige baan en ga ik vanaf eind deze maand weer iets omhoog qua salaris. Voor 40 uur komt ik deze maand rond de €1950 uit denk ik.

Wij maken beiden €1000 per maand over naar onze gezamenlijke rekening. Daarvan betalen we alle vaste lasten voor het huis plus de boodschappen en we sparen daarvan. Voor het overzicht geef ik verder alleen mijn eigen uitgaven aan.

23 | De portemonnee van... PV (anoniem) 


Mijn naam is P (35) en ben getrouwd met V (34).  Ik werk 40 uur per week en mijn vrouw 34 uur. Wij hebben geen kinderen. Naast dit blog volg ik nog de volgende: Geld is tijd, Geldnerd, Lekker leven met minder, Hypotheekweg, Verlossende Aflossers, Zakelijk bezuinigen, Financieel onafhankelijk blog en Stoppen voor mijn vijftigste.

Ons gezamenlijk inkomen is €5235 per maand. Al het inkomen komt uit ons loon. Wij krijgen ook hypotheekrenteaftrek, echter vragen we dat per jaar terug en beschouwen we dat als een extraatje.

24 | De portemonnee van... Samen zijn wij sterk (bloemplukster)


Mijn naam is A en ik ben huisvrouw. Mijn man is nu met pensioen en is 66 jaar. En ik ben 63 jaar. Man heeft in september voor de eerste keer pensioen ontvangen. De eerste keer geld ontvangen van een instantie is altijd even afwachten of ze op tijd zijn met overmaken.

AOW, Pensioen Hefingskorting, zorgtoeslag  € 1.668,97. Huurtoeslag hebben wij niet.

We zijn dankbaar dat we zo verder kunnen nu we met minder geld moeten doen. Het gaat steeds beter met het kasboek en we doen leuke dingen wat bijna niets kost.

25 | De portemonnee van… H (anoniem)


H (anoniem), 25 jaar en ik werk als docent op een middelbare school. Daarnaast geef ik bijles een aantal uurtjes in de week. Op school werk ik fulltime(40 uur) en daarnaast zo'n 4 uur bijles, dit kan variëren.

 € 2465,-, dit is inclusief 80 euro reiskostenvergoeding. Dit netto inkomen is mijn salaris.

Ik weet wat er inkomt en welke vaste lasten ik heb. Ik heb geen behoefte om dat nog extra te beheren. Wat aan het einde van de maand overblijft boek ik over naar de spaar rekening.  Ik run een eenpersoonshuishouden. Dus geen gezamenlijke rekeningen. Vakanties en dergelijke betalen mijn vriend en ik allebei de helft.


26 | De portemonnee van... Mijke 


Ik ben Mijke, 35 jaar en werk 24 uur per week als wijkverpleegkundige bij een thuiszorgorganisatie. Ik ben alleenstaand moeder van 2 zoontjes. Totaal €2790 netto per maand. Salaris, waarvan ook ORT en soms een extra dienst Ik krijg geen kinderalimentatie, ik heb geen zin om dat af te dwingen en ik kan zo prima rondkomen.

Ik ben redelijk tevreden over mijn inkomsten. Ik ben net 4 uur minder gaan werken dus ik ben benieuwd hoe dat precies uitpakt met mijn salaris. Er is genoeg werk in mijn vakgebied dus ik kan makkelijk een extra dienst doen en laten uitbetalen, maar ik ben ook graag thuis bij de kinderen. Ik ben onlangs van werkplek veranderd, ik werk nu in mijn eigen wijk en kan alles op de fiets doen. Hierdoor heb ik mijn auto weinig meer nodig, ook buitenom werk probeer ik zoveel mogelijk op de fiets te doen.

Ik denk dat ik mezelf wel als ‘extreem zuinig’ kan typeren. Drie jaar geleden heb ik een boek gelezen over het aflossen van je hypotheek, het stoorde mij ook enorm dat er zoveel rente naar de bank gaat. Sindsdien ben ik fanatiek aan het aflossen geslagen en heb ik al 1/3 van de hypotheek afgelost. Het geeft een kick om te zien dat mijn maandbedrag weer gedaald is.

27 | De portemonnee van... Brigitte


Ik ben Brigitte, 35 jaar en een alleenstaande moeder van een bijna 4-jarige zoon. Ik heb een duo-functie in het ziekenhuis en werk (op papier) 25+7 uur. Van die 7u zijn er 4uur redelijk flexibel inzetbaar en die kan ik zelf indelen. In het totaal vind ik dit zelf best veel uren, omdat het alleen doen van de opvoeding en het huishouden ook de nodige tijd kost. Echter, ik geniet ook erg van mijn werk. Uiteindelijk kan ik deze functie niet doen in minder uren (idealiter zou ik 25-28u werken) en heb ik ervoor gekozen om deze duo-functie toch aan te houden. 
Mijn zoontje is deze week gestart op school, wat een enorme verandering in de kinderopvangkosten teweeg brengt. Hij wordt later deze week 4 jaar.

€3703,33 euro. Het salaris is incl reiskostenvergoeding, vakantiegeld en 13e maand. Ik kan maandelijks ongeveer 350 euro sparen. Ik heb een redelijke buffer, die na vervanging van enkele apparaten en extra aflossing op mijn hypotheek geslonken is naar ongeveer 8.500 euro. Ik heb mijn buffer graag rond de 10000-12000 euro.

28 | De portemonnee van… Karin


Karin, 30 jaar, getrouwd met partner 33 jaar. 2 kinderen: 4 en 6 jaar, zwanger van derde. 4 jaar geleden gestopt met werken i.v.m. gezondheid van de kinderen.

€ 2650 Salaris Partner (via werkgever worden de zorgverzekeringen betaald, en we rijden een lease-auto, dat zou je hier dus nog bij moeten rekenen). Daarnaast ontvangen we een bonus, vakantiegeld en eindejaarsuitkering. Deze extra’s zijn voor de spaarrekening en gebruiken we voor buffer, grote uitgaven en sparen voor de kinderen.


30 | De portemonnee van... Anne


Ik ben Anne, 48 jaar. Getrouwd en moeder van 4 geweldige kids. De oudste, 20 jaar, woont sinds een half jaar op zichzelf. Hij studeert. De andere 3 wonen nog thuis. 1 (18 jaar) studeert aan het HBO en 1( studeert aan het MBO). De jongste zit in de laatste groep van de basisschool. Ik werk zelf vast voor 3 dagen op een basisschool. De andere 2 dagen val ik vaak in op mijn eigen school of op scholen in de buurt.

€ Ik verdien €1979,-- en mijn man 2607,--, dat is samen €4586,--

Ik heb een schriftje met een overzicht wat er in en uit komt. Ook heb ik een lijst waarop ik per maand aan kan kruisen wat al afgeschreven is, zodat ik precies weet wat er nog af moet. We hebben alles gezamenlijk. Ik regel eigenlijk alles, mijn partner heeft er geen idee van wat er in en uit gaat. Ik probeer hem er wel eens bij te betrekken, maar het maakt hem niet zo uit, het gaat al ruim 25 jaar goed zoals ik het doe. Soms zou ik wel meer betrokkenheid willen, want nu lijkt het of ik alles uitgeef (hij verwijt me nooit iets hoor) en voel ik me erg verantwoordelijk, ook voor het feit dat het niet lukt om te sparen.

31 | De portemonnee van... Renée Lamboo van Porterenee


Ik ben Renée (33) en run sinds een jaar PorteRenee.nl. Daarnaast werk ik als freelance journalist voor bijvoorbeeld het FD en geef ik cursussen en workshops over geld, bijvoorbeeld over sparen. Hoeveel uur ik werk is lastig om te zeggen. Dat varieert per week. Ik kan mijn week zelf indelen. Als ik veel andere verplichtingen heb, werk ik bijvoorbeeld maar 20 uur. Heb ik meer klussen of gewoon meer tijd, dan soms 32 uur.

Wat zijn jouw/jullie netto-inkomsten per maand? Ook dat varieert enorm. In een slechte maand €2000 netto tot in een heel vette maand €6000.

Ik verdien geld met advertenties op mijn blog, schrijf content samen met merken (meestal financiële instellingen). Ik krijg betaald voor het schrijven van artikelen over geld voor andere media. Ik bracht eind oktober mijn eerste boek Duur Huis, Nooit Thuis uit (al heb ik daar nog geen euro voor ontvangen :)) Daarnaast geef ik soms een lezing of een workshop. Op toeslagen heb ik geen recht. Gelukkig maar, misschien.

Hoe zien jouw financiën er over 5 jaar uit? Ik hoop en geloof dat we dan met zijn viertjes in een heerlijk huis wonen, waar we wat langer willen blijven dan we tot nu toe ergens deden. We willen de hypotheek weer verder afgelost hebben. Ik ga er vanuit dat we dan wel weer 60.000 euro minimaal extra af hebben gelost. Afhankelijk van het huis dat we gaan kopen, hebben we dan nog zo'n 140.000 hypotheek hebben op een woning ter waarde van 330.000 euro ongeveer. We willen als freelancers blijven werken om lekker veel vrijheid te behouden. Onze kids zitten dan beide op school, waardoor we weer wat extra vrijheid hebben gekregen. Heerlijk. Ik wil die fijne balans tussen werken, geld verdienen en genieten vooral behouden.

32 |  De Portemonnee van... Hanneke (anoniem)


Ik ben Hanneke (fictieve naam), getrouwd en moeder van twee kinderen van 1 en 2 jaar oud. Ik ben thuisblijfmoeder. Salaris man (fulltime) € 1.800,00 Kinderbijslag € 134,00 Kindgebonden budget     € 135,00 Huurtoeslag € 156,00 Zorgtoeslag € 91,00 Totaal € 2.316,00.

Ik ben van nature erg zuinig. Mijn enige zwakke plek zijn de kinderen, dan moet ik echt tegen mezelf zeggen dat ze meer dan genoeg van alles hebben. (Als ze iets nodig hebben kopen we dat natuurlijk wel gewoon) We sparen maandelijks rond de 250€ en hebben ongeveer 8600€ op onze spaarrekening. We zijn hard bezig deze op te krikken naar de 10.000€.

33 |  De portemonnee van... K (anoniem)


Naam K is 32 jaar en M is 37 jaar, allebei werkzaam als strategisch beleidsadviseur voor 27 en 28 uur per week. Inkomsten: Ik weet het niet precies, ik denk ongeveer €5800,- per maand excl toeslagen, eindejaarsbonus en VT. We ontvangen allebei een salaris uit loon. We zijn allebei iets minder gaan werken omdat we voldoende verdienen en omdat we allebei tijd met onze kinderen willen doorbrengen als ze uit school komen.

Er zijn tijden geweest dat we bewust van een bijstandsportemonnee geleefd hebben en de rest van ons geld aan de kant hebben gezet om af te lossen. We losten jaarlijks €30.000,- af. Nu verdienen we daarnaast meer en hebben we door de financiële vrijheid die we kregen door het aflossen de ruimte om meer uit te geven. Maar ik kan dat niet. Minder werken kan ik ook niet, omdat ik me maatschappelijk verantwoord voel om me in te zetten. Zolang ik een hypotheek heb kan ik daar mijn teveel verdiende geld in kwijt. Daarna kijk ik wel weer verder hoe we het doen.

34 | De portemonnee van… A (anoniem)


k ben A. (31 jaar) en woon samen met mijn man (38 jaar) en ons zoontje (1,5 jaar) in de Randstad. Ik werk 4 dagen per week (32 uur) als directiesecretaresse voor een groente- en fruitbedrijf. Mijn man werkt fulltime bij de technische dienst van een klein bedrijf. Ons zoontje gaat 3 dagen per week naar de opvang en wordt ook een dagje door oma opgevangen.

Mijn inkomen € 1.840,00 Man € 2.060,00 Totaal € 3.900,00.

In het afgelopen jaar zijn we beiden van baan veranderd waarbij de inkomsten ook een stuk zijn gegroeid. Hier zijn we allebei ontzetten tevreden over. Toch denk ik dat we nog beter kunnen sparen als we een boekje of een excelbestand zouden bijhouden.

35 | De portemonnee van... Marijne (anoniem)


Hoi, ik ben M, 25 jaar, woon samen met mijn partner. In het dagelijks leven zijn we beide fulltime werkzaam voor het Ministerie van Financiën. Vrouw: €2030 Man: €2018 Beide inkomsten zijn gebaseerd op 36 uur werken, de overige 4 uur wordt opgebouwd als verlof.

Ik ben zelf echt een krent, zie liever mijn spaarrekening stijgen dan iets te kopen. Zo af en toe mag ik van mijzelf los gaan, maar ik heb niet echt een dure smaak dus verder dan €150 kom ik dan niet. Mijn partner geeft wel makkelijker uit.

Zuinigeman  wenst iedereen een goed uiteinde en een gelukkig nieuwe jaar. Op naar een gezond financieel 2019 !
  1. Dank je wel voor de energie die je steekt in deze rubriek, in je blog.Ik geniet ervan, ik lees je graag.

    Groet,Greet

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuke rubriek, ik lees hem meestal wel door! Ga zo door!

    BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken