Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

17 november 2019

De portemonnee van K (37) & M (36)

De portemonnee van K (37) & M (36)

De portemonnee van K (37) en M (36) In deze rubriek vraag ik de lezers naar de inhoud van hun portemonnee. Elke zondag komt in de rubriek De Portemonnee Van... een lezer aan het woord over zijn of haar persoonlijke financiën. Hoeveel geld komt er maandelijks in de portemonnee en hoeveel geld rolt er maandelijks uit de portemonnee. Waar doen ze het van?

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de portemonnee van... K (37) en M (36)Stel je zelf voor…


Wij zijn K (37) en M (36) een getrouwd stel, met twee kinderen (tweeling ,<1 jaar). K werkt bij een financiële instelling (36 uur) en M werkt bij een consultancy bureau (32 uur).

Heb je zelf ook een blog op financieel gebied?


Nee, maar we lezen wel graag financiële blogs.

En welke financiële blogs volg je graag?


Geldnerd, Porterenee, Zuinige Aaf, Mr Money Mustache.


Wat zit er op dit moment aan geld in je portemonnee?


Ik heb eigenlijk nooit cash in mijn portemonnee, ik pin alles. Hooguit een paar euro voor noodgevallen.

Wat zijn jouw/jullie netto-inkomsten per maand?


€ 7.000

Inkomsten
Salaris K € 3.900,00
Salaris M (incl. leaseauto met brandstof en alle kosten) € 2.300,00
Kinderopvangtoeslag € 800,00
Totaal € 7.000,00


Wat zijn jouw/jullie vaste lasten per maand?


Hypotheek € 1.280,00
VVE € 190,00
Kinderopvang € 1.560,00
Vergoeding oma's oppas € 160,00
Schoonmaakster € 170,00
Zorgverzekeringen € 280,00
Gas, water, licht € 180,00
Gemeentebelasting € 130,00
Internet en televisie € 70,00
Overige verzekeringen € 55,00
Mobiele telefonie 2 x € 35,00
Overig (bankkosten, goede doelen) € 20,00
Totaal € 4.130,00


Wat zijn jouw/jullie variabele lasten per maand?


Boodschappen € 650,00
Uitstapjes € 300,00
Kleding € 250,00
Vakantie € 200,00
Zorg & Sport € 100,00
Materiele spullen € 200,00
Abonnementen € 50,00
Totaal € 1.750,00

We hebben voor de grotere uitgaven spaarpotten, waar we elke maand een bedrag in storten. Aan boodschappen geven we zo’n € 650 (incl. babyvoeding). Verder zo’n € 300 aan uitstapjes (uit eten, dierentuin, sauna, etc).

Hoe beheer je de financiën?


We hebben allebei een eigen bankrekening waarop het salaris binnenkomt. Het salaris storten we door naar een gezamenlijke bankrekening, vanaf waar we een deel naar de vaste lasten rekening door boeken, plus naar de spaarpotten en beleggingsrekening.

We hebben uitgebreide Excelsheet, met tabs voor vaste lasten, overzicht van alle spaarrekeningen, zodat we per jaar kunnen vergelijken hoe ons vermogen toeneemt (of daalt) en wat onze schulden doen.


En wie doet de financiën?


Mijn partner doet het meeste, maar ik kijk altijd wel mee.

Tevreden met de inkomsten en uitgaven?


Ja, erg tevreden. Voordat de tweeling er was hebben we een boel gespaard en belegd. We hebben op de hypotheek na al onze schulden afgelost (het grootste deel was studieschuld). Sinds de tweeling er is hebben we minder ruimte om te sparen of te beleggen.

Houd je je geld in de knip? Of geef je het ook makkelijk uit?


We houden allebei van mooie spullen en mooie kleding en we vinden het ook leuk als onze kinderen er leuk uit zien, maar we letten wel goed op wanneer we geld uitgeven. We proberen te voorkomen dat het huis dicht slibt met allerlei spullen. Over de spullen die we kopen hebben we goed nagedacht en daar geven we dan ook wel geld aan uit.

Vroeger reisden we ook altijd veel en gaven we veel geld aan vakanties uit, dat doen we nu een stuk minder. Hetzelfde geldt voor uiteten gaan, dat doen we minder vaak en ook minder luxe.
Sinds de komst van de tweeling geven we ook wat meer geld uit aan zaken die ons tijd besparen, bijvoorbeeld een schoonmaakster en het bezorgen van de boodschappen.


Praat je met anderen over geld? Hoe wordt er gereageerd?


We proberen er wel met anderen over te praten, maar er zijn maar weinig mensen die het echt interessant vinden. Ons uitgangspunt bij het regelen van onze financiën is flexibiliteit. We willen voorkomen dat we ergens langere tijd aan vastzitten, of dat we dingen niet zouden kunnen doen. Onze buffer is groot genoeg om een paar maanden vrij te kunnen nemen, of om nog eens op reis te gaan met de kinderen. Veel mensen begrijpen dat niet, want we kunnen toch makkelijker een groter huis kopen of meer uitgeven aan bijvoorbeeld spullen of kleding. Dat zijn dus dingen die wij niet willen, we hebben liever vrijheid en flexibiliteit.

Heb je wel eens een financiële misser gehad?


Mijn vorige koophuis heb ik in de crisis verkocht met een restschuld van € 25.000,-. Ik heb toen echt elke euro die ik verdiende daarin gestort om zo snel mogelijk af te lossen. Ik ben toch blij dat ik het gedaan heb, al had ik het huis beter later kunnen verkopen. Maar goed, dat is achteraf en je wilt toch door met je leven. We wilden graag samen een huis kopen, dus ik ben blij dat ik die keuze gemaakt heb.

Spaar je ook maandelijks geld?


We sparen nu eigenlijk helemaal niet meer. We storten elke maand € 250,- op een beleggingsrekening om aandelen te kopen (we focussen ons nu op rendement maken). We hebben zo’n € 40.000,- spaargeld (opneembaar) en dat vinden we met de huidige rente meer dan voldoende.


En zo ja, waar sparen jij/jullie voor?


We sparen om over twee jaar drie maanden met onze kinderen te kunnen reizen. Verder vinden we een grote financiële buffer erg prettig, zodat we niet altijd hoeven werken. Een paar jaar geleden heb ik een paar maanden vrij genomen tussen twee banen in en dat kon toen makkelijk. Dat is een heerlijk gevoel.

We gaan even in de toekomst kijken. Hoe zien jouw financiën er over 5 jaar uit?


We focussen ons nu dus op aandelen om rendement te maken. We willen ons passief inkomen vergroten, voornamelijk via dividend. Verder vinden we het fijn om op het huis af te lossen, zodat de maandelijkse hypotheeklasten dalen.

Het kan goed zijn dat we nog eens gaan verhuizen. Dan ziet ons financieel plaatje er weer heel anders uit, maar we blijven zorgen voor die flexibiliteit. Geen tophypotheek voor ons dus. Eerst maar eens die reis maken.

Ook een keer meedoen? Meld je aan!

Op dit moment zijn er weinig nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De portemonnee van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen portemonnee verhaal.

Aanmelden kan via zuinigeman@gmail.com of via de contactpagina. Je ontvangt vervolgens de vragenlijst per e-mail. Je kan uiteraard ook anoniem meedoen.


Lees ook eens andere verhalen
Hier onder vind je de vorige delen in de serie de portemonnee van...!

De portemonnee van... Financefitgirl
De portemonnee van... Giensie
De portemonnee van... M (anoniem)
De portemonnee van... P (anoniem) 
De portemonnee van... Op naar een koophuis
De portemonnee van... C (anoniem)
De portemonnee van... Catootje
De portemonnee van... Ria
De portemonnee van... Minimize Mama
De portemonnee van... Nicolet
De portemonnee van... B (anoniem)
De portemonnee van... Carla
De portemonnee van... Daniëlle
De portemonnee van... Saskia
De portemonnee van... Andre
De portemonnee van... Mini
De portemonnee van... Jane
De portemonnee van... Bieke
De portemonnee van... Nijntje
De portemonnee van... Wendy
De portemonnee van... The Budget Grammer
De portemonnee van... Van her naar HOT
De portemonnee van... PV (anoniem)
De portemonnee van... Samen zijn wij sterk (bloemplukster)
De portemonnee van… H (anoniem)
De portemonnee van… Mijke
De portemonnee van... Brigitte
De portemonnee van... Karin
De portemonnee van... Anne
De portemonnee van... Renée Lamboo van porterenee
  1. Wat een mooi spaarbedrag en wat leuk dat jullie die reis willen maken met de kinderen. Goed bezig zo te lezen, leuk!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi spaarbedrag en mooie doelen. Wat je eventueel ook nog zou kunnen doen is je hypotheek extra af te lossen. Dan heb je meer financiële ruimte als je kinder ouder worden en ze meer gaan kosten. Tegelijkertijd worden je lasten minder waardoor er misschien mogelijkheden zijn voor minder werken, of eerder te stoppen. Daarnaast leer je om met minder te doen in geval van werkloosheid of langdurige ziekte. Dit omdat het ene inkomen best hoog is.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een prachtig inkomen en inspirerend verhaal! Ook mooi dat je het krijgen van een tweeling eenvoudig financieel kon 'opvangen'. Net als hierboven vraag ik me wel af waarom het maandelijks hypotheekbedrag - in mijn ogen - zo hoog is. Betalen jullie een hoog rentepercentage, of is het een extreem duur huis? Zelfs zonder extra aflossen vind ik het een hoog maandbedrag. Daar aan "vast" te zitten, vind ik persoonlijk niet erg veel flexibiliteit geven, mochten jullie wensen of omstandigheden veranderen. Ook vraag ik mij af of jullie ook nadenken over het verbeteren van de maatschappij en de wereld. Jullie hebben een gigantisch inkomen en toch zie ik bijna geen enkele bijdrage aan goede doelen staan. Dat is natuurlijk jullie eigen keuze, maar ik ben wel benieuwd hoe jullie daar over denken?

    BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken