Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

16 november 2019

Gastblog | Impulsaankopen

Gastblog | Impulsaankopen

Impulsaankopen Deze week schreef ik op mijn eigen website Stella Is Zuinig een stukje over mijn kledingbudget.  Ook heb ik daar al eerder geschreven over mijn kledingkast, mijn ambitie om een capsule wardrobe aan te leggen én mijn voornemen om van 2020 een bespaarjaar te maken.

Ik had het idee dat ik dit jaar nog niet zoveel had uitgegeven aan kleding. Ik heb namelijk meer dan voldoende van alle soorten kleding: winterjassen, zomerjassen, winterjurken, zomerjurken, spijkerbroeken, nette broeken, jasjes,  bloesjes en t-shirts. Ook de afdeling schoenen kan de competitie met Imelda Marcos aan! Kortom, niets nodig en nergens behoefte aan. Althans, dat dacht ik.

Dit weekend kocht ik nog een paar t-shirts met lange mouw, deze draag ik altijd onder een colbertje of mooi vest naar mijn werk. Het zit lekker, het ziet er netjes uit, ik hoef het niet te strijken en het is niet duur. Het was een uitgave van slechts €12 euro per stuk, met een kortingsbon van de betreffende winkel betaalde ik voor drie stuks €24.  Omdat ik graag lijstjes bijhoud heb ik ook een lijstje, overzichtelijk in Excel, met daarin al mijn kledingaankopen, waar ik wat kocht en wat ik er aan uitgaf. Zo’n spreadsheet is handig want met de juiste formule in de juiste cel zie je snel het totaalbedrag. Ik vulde de formule in en toen schrok ik toch wel even. Het bedrag dat ik uit heb gegeven aan kleding was al opgelopen tot €675! En dat had ik dus niet verwacht!


Wat heb ik dan allemaal gekocht en was dit nodig?
februari
korte donkerblauwe zomertrench 39,00
korte rode zomertrench 39,00
april
witte Puma gympen 35,00
multi gestreepte zomerjurk 19,00
spijkerjasje 30,00
zwart tricot winterjurkje 19,00
mei
groen t-shirt korte mouw 10,50
witte korte sokken 5,00
juni
2 paar espadrilles gestreept en zwart 30,00
2 blauwe t-shirts, 1 zwart hemdje 12,50
gestreepte broek, 2 zwart t-shirts 26,00
juli
2 witte bh's 100,00
4 witte slips 6,00
augustus
4 witte, 2 zwarte, 2 grijze tshirts 36,00
geruit colbertje 40,00
2 zwarte shirts 9,00
oktober
5 paar zwarte sportsokken 9,00
roze winterjas 59,90
4 lange wollen vesten; ecru, dbruin, dgroen, blauwgrijs 90,00
november
zwarte Triumph bh 38,00
3 zwarte t-shirts lange mouw 24,00

Op de vraag of dit allemaal nodig was kan ik heel eerlijk zijn: NEE!
Ik kocht om het kopen, omdat ik de verleiding niet kon weerstaan, verveeld was of dacht dat het mijn leven (of mijzelf!! ) aantrekkelijker zou maken.  Wanneer ik het lijstje doorneem staan er slechts een paar dingen op die ik ‘nodig’ had, maar is het meeste niet van toegevoegde waarde. Sommige dingen heb ik nog niet eens gedragen!De T-shirts, sportsokken en ondergoed waren nodig. Deze kleding draag ik veel, ‘t slijt en wordt lelijk, in de sokken zaten gaten. Het spijkerjasje stond al lang op mijn verlanglijstje en vervangt een oud, te groot, jasje. Maar het was niet nodig, jasjes genoeg. Het zwarte tricot winterjurkje is een zogenaamde 'wardrobe staple' en heb ik aangeschaft om het zwarte jurkje van vorig jaar te vervangen. Ook dit was niet nodig want jurkjes genoeg, weliswaar niet zwart maar wel donkerblauw, donkergrijs en donkerrood. Ook nog 3 zwarte rokjes die samen met een zwart t-shirt en net jasje ook prima voor het werk zijn.Waarom heb ik een roze winterjas gekocht? Geen idee, maar vermoedelijk omdat ik de kleur zo mooi vond en de verleiding niet kon weerstaan. De lange vesten waren ook niet echt nodig, maar waren een aanbieding waarbij de tweede voor de helft van de prijs werd verkocht. Duh... ik trap daar dus in! En die espadrilles, nog niet gedragen dus ook zonde van het geld.

Al schrijvend ben ik mij weer aan het verheugen op mijn bespaarjaar volgend jaar. 2020 Wordt een jaar waarin ik niets aan kleding zal uitgeven. Kennelijk kan ik dit alleen als ik het mezelf opleg en niet wanneer ik bedenk dat ik niets nodig heb en dus gewoon die winkels niet moet ingaan.Zeshondervijfenzeventig euro! Uitgegeven aan flauwekul, aan vervuiling van het milieu, en misschien wel aan arbeiders in sweat shops in verre landen. En hoeveel dagen eerder stoppen met werken is dat? Alle kleine beetjes helpen en dit geld had nog heerlijk op mijn rekening kunnen staan! Als gastblogger op een site over zuinig zijn  vind ik dat ik eerlijk moet zijn over mijn koopgedrag, ook wanneer het verre van zuinig is. Ik moet me dus nog beter beheersen om dit soort inpulsaankopen niet meer te doen.  Zo moeilijk is dat niet, ik hoef de winkels niet in, ik hoef niet online te kijken naar nieuwe kledingcollecties, ik hoef geen gebruik te maken van speciale kortingen voor vaste klanten.  Een lijstje bijhouden met welke dingen ik nodig heb, of denk nodig te hebben is een goed begin. Stoppen met kopen dus, anders komt die capsule wardrobe er nooit!

Komt u wel eens in de verleiding een onnodige aankoop te doen?


Stella
 1. Ja hoor dit jaar 3 jurken gekocht, ondergoed vervangen. Ik lees graag boeken koop ze ook en geef ze vaak naderhand weg en ik spaar kerstballen. Dus ik ben alles bij elkaar dit jaar denk ik rond de 500 euro kwijt geweest. Jurken, boeken en kerstballen niet direct nodig.........maar wel leuk

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed dat je er zo over denkt, het is natuurlijk ook leuk om af toe iets te kopen, ik wil dat ook zeker blijven doen, maar met iets meer planning dan zomaar iets kopen omdat ik er op dat moment verder niet bij stilsta waarom. En natuurlijk moet je dingen vervangen dat zal ik ook zeker blijven doen. Drie jurken vind ik nog wel meevallen, hoop dat je er veel plezier van hebt!! Groetjes Stella

   Verwijderen
 2. Ik heb behoorlijk veel kleding gekocht dit jaar en zeker drie keer zoveel als jijzelf uitgegeven. Wegens overgewicht jarenlang dingen gekocht puur "omdat het past" en me er ongelukkig over gevoeld. Dit jaar na een kleur en stijladvies 60% van mijn garderobe weggedaan en een flink aantal basisstukken gekocht, of juist bij geschikte stukken een aanvullende accessoire gekocht. Kritisch nagedacht over de meeste aankopen, uitsluitend voor goede kwaliteit gekozen. Begonnen bij goed (beter) passend ondergoed en ook wollen onderhemden gekocht. Niemand ziet dat, maar wat voelt het beter. Geen spullen meer in de kast die eigenlijk ongeschikt voor me zijn of waar ik spijt van heb.
  Had ik met de helft minder ook toe gekund? Vast wel, dubbel zo vaak wassen en je bent er. Ben ik er blij mee? Absoluut. Ga ik er lang plezier van hebben? Ik verwacht het wel, het is goede kwaliteit en bewast goed. Kortom laat niet alles afhangen van het feit of je je wel of niet aan je koopstop kunt houden. Ik denk goed na voor ik iets aanschaf, maar ook sommige impulsaankopen blijken gewoonweg een schot in de roos te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Om je prettig in je vel te voelen is goede kleding die fijn en goed zit heel belangrijk, daar moet je zeker niet op bezuinigen! En ja, sommige impulsaankopen worden soms de meest favoriete items in je kledingkast!

   Verwijderen
 3. Oh, zo herkenbaar. Daarom ben ik in oktober met een koopstop gestart. Ik ben nu veel bewuster bezig met mijn uitgaven. Ik houd het namelijk bij op mijn Instagram en biecht daar alles eerlijk op. Stok achter de deur en veel leuke reacties. En ik mocht dus gisteren opbiechten dat ik voor mezelf een nieuwe rok gekocht heb, wel tweedehands, voor €4,95.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Haha.... leuk hoor, zo'n koopje! Toch ga ik in mijn bespaarjaar NIETS kopen. Ik heb wel overigens wel een 'wildcard' voor mezelf, in geval van nood. Over hoe ik zon jaar aanpak binnenkort meer, ook op mijn eigen blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Onbewust geef ik serieus veel geld uit aan United Wardrobe. Ik vind het teveel moeite om mijn eigen kleding erop te zetten, maar ik scroll wel erdoorheen. EN dan komt er wel een actie met UPS verzending voor maar 99cent, en dan verdwijnt er weer vanalles in mn mandje, wat eenmaal aangekomen vaak niet past :/ toch zonde van het geld, ook als het tweedehands is. En ik heb nu een tas met spullen klaarstaan (geen H&M spul, maar merken die nog wat opleveren) om erop te zetten, hopelijk wil dat wel lukken. Ik wil ook echt minder kopen, ik heb echt genoeg...

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken