Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

16 juni 2019

De portemonnee van Karin (26)

De portemonnee van Karin (26)

In deze rubriek vraag ik de lezers naar de inhoud van hun portemonnee. Elke zondag komt in de rubriek De Portemonnee Van... een lezer aan het woord over zijn of haar persoonlijke financiën. Hoeveel geld komt er maandelijks in de portemonnee en hoeveel geld rolt er maandelijks uit de portemonnee. Waar doen ze het van?

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de portemonnee van... Karin (26)Stel je zelf voor… Ik ben Karin, 26 jaar oud en woonachtig in het Noorden van het land. In het dagelijkse leven ben ik bezig met een HBO studie en daarnaast volg ik een cursus tot Instructeur van de KNHS zodat ik straks paardrijlessen mag gaan geven. Naast mijn studie en cursus werk ik tussen de 10 en 20 uur per week. De uren zijn een beetje afhankelijk van mijn colleges, de ene week werk ik dus meer dan de andere week.

Mijn grootste hobby zijn de paarden, en sinds 6 jaar ben ik in het bezit van mijn eigen paard. 
Sinds een maand woon ik weer thuis bij mijn vader i.v.m. gezondheidsproblemen. Hierdoor heb ik op het moment geen kosten aan huur enz.

Heb je zelf ook een blog op financieel gebied?


Ik heb zelf geen blog.

En welke financiële blogs volg je graag?


Ik ben gek op de blogs van de ZuinigeMan en lees daar vooral graag “de portemonnee van… Daarnaast lees ik ook vaak de blogs van Financelle, BudgetElla & PorteRenee.

Sinds een jaar ben ik veel bewuster gaan kijken naar mijn financiën en wilde ik wat meer gaan leven en sparen voor de toekomst. 
Uit deze blog haal ik veel leuke en waardevolle tips, maar ik mag ook graag een kijkje hebben in het leven van anderen omdat ik van mening ben dat we van elkaar kunnen leren. Iedereen kijkt op een andere manier naar een onderwerp en dit kan weer een verfrissende manier van kijken geven.


Wat zit er op dit moment aan geld in je portemonnee?


€5,- 
Het bedrag wat ik terug heb gekregen nadat ik de fysio voor mijn paard heb betaald. 
Normaal gesproken is mijn portemonnee leeg. Het kleingeld dat er in zit gaat in de spaarpot en spaar ik op.

Wat zijn jouw/jullie netto-inkomsten per maand?Ik heb elke maand vaste bedrag van € 870,67 aan zorgtoeslag en studielening. 
Daarnaast heb ik een loon wat ligt tussen de € 350 en 750 euro. Dit ligt dus aan de uren die ik per week werk.

Inkomsten
Zorgtoeslag € 99,00
Studielening € 771,67
Loon 350 - 700 € 350,00
Totaal € 1.220,67Wat zijn jouw/jullie vaste lasten per maand?


Zorgverzekering € 105,45
Stalgeld € 200,00
Kost en Inwoning papa € 100,00
Telefoonabonnement € 18,00
Abonnement Bibliotheek € 4,50
Lidmaatschap FNV € 2,08
Kosten betaalpakket € 2,75
Totaal € 432,78

Wat zijn jouw/jullie variabele lasten per maand?


Benzine tussen de 100 en 130 euro per maand.
 Boodschappen/ drankjes en uit eten, tussen de 50 en 100 euro per maand. Ik vind het fijn om gezellig te borrelen met vriendinnen of uiteten te gaan en drankjes te doen. Echter kijk ik hierin wel altijd naar wat ik over heb en is er niks over dan heb ik pech.
Boodschappen / uitgaan (50 - 100) € 50,00
Benzine (110 - 130) € 100,00
Totaal € 150,00

Wat zijn jouw/jullie variabele lasten per jaar


€2060,00 per jaar collegegeld. Dit wordt in 6 termijnen betaald in de maanden september, oktober, november, januari, februari & maart. 
€19,47 per kwartaal aan de uitvaartverzekering
€55,- schoonheidsspecialist. Hier ga ik om de maand of 1 keer in de drie maand heen. 
€ 35 a 40 euro tandartskosten, 1 keer in het jaar controle en mondhygiënist als het nodig is. 
€25 Hoefsmid voor mijn paard, 1 keer in de 8 a 9 weken 
€ 65,- Osteopaat voor mijn paard, 1 keer in het jaar
€ 60 a 70,- Tandarts en dierenarts voor mijn paard, jaarlijkse gebitsbehandeling en inentingen. 
Gemiddelde bedrag per maand 251,49 euro.
Collegeld € 2.060,00
Schoonheidsspecialist € 330,00
Uitvaartverzekering € 77,88
Tandarts controle € 35,00
Hoefsmid om de 8 a 9 weken € 390,00
Osteopaat paard € 65,00
Tandarts en dierenarts paard € 60,00
Totaal € 3.017,88


Hoe beheer je de financiën?


Ik beheer mijn financiën op het moment ouderwets in een notitieboekje. Hierin schrijf ik mijn inkomsten met de datum erachter en met mijn uitgaven doe ik hetzelfde. Hier neem ik ook de bedragen in mee die naar de spaarrekening gaan.

Ik heb 1 betaal rekening met 6 spaarrekeningen (noodbuffer, rekening voor mijn paard, Zorgkosten/eigen risico, Toekomstig huis, Pensioen én een voor auto/trailer kosten)

En wie doet de financiën?


Ik doe mijn eigen financiën, dit vind ik soms best wel lastig. 
Ik heb dit van huis uit nooit geleerd, ik probeer het sinds een jaar ongeveer zelf een beetje uit te vinden met behulp van de financiële blogs en boeken die ik lees.

Tevreden met de inkomsten en uitgaven?

Op het moment is er doordat ik terug ben verhuisd naar mijn vader best wel wat veranderd in mijn financiën. Ik heb geen eigen huurwoning meer en krijg dus ook geen huursubsidie meer bijvoorbeeld. Ik ben nog een beetje aan het uitvogelen hoe ik alles nu het beste indeel en organiseer. Ik zou bijvoorbeeld wel graag wat meer willen sparen. Maar merk dat ik nu toch wel weer wat meer uitgeef. Bijvoorbeeld een paar nieuwe schoenen of wat nieuwe kleren. Veel uitgaven komen dan in 1 keer. Hier zou ik nog wel een manier voor willen vinden om dit goed te ordenen.


Houd je je geld in de knip? Of geef je het ook makkelijk uit?


Ik kan beide wel goed voor mijn gevoel. Al heb ik wel periodes van spenden en periodes van sparen. Als het spaargeld wat op mijn spaarrekening in het juiste potje zit kan ik er erg goed vanaf blijven. Ik weet dan duidelijk waar het voor is en blijf er dan ook echt vanaf. 

Aan de andere kant geef ik ook wel makkelijk geld uit. Mijn paard is wat dat betreft wel een zwak punt. Als hij het maar goed heeft, ik geef vrij makkelijk geld uit aan een osteopaat of de hoefsmid enzovoort. Echter ben ik geen setjes verzamelaar en geef ik liefst niet te veel geld uit aan mooie dekens ofzo. Dan maar wat goedkoper, als het maar goed is.

Ook vind ik het heel fijn om met vriendinnen af te spreken en uit eten te gaan of te gaan borrelen. Maar net zo lief zitten we thuis op de bank met een filmpje of lekker te kletsen.

Op het moment zit ik wel weer in een spendeer fase, en hier moet ik even weer uit… omdat ik zelf ook wel merk dat het weer wat te ver gaat.

Spaar je ook maandelijks geld?


In de maanden dat ik geen collegegeld betaal gaat de 350 euro (afgerond naar boven) rechtstreeks naar de spaarrekening. Ook gaat er elke maand 20 euro naar een spaarrekening voor mijn pensioen. Daarnaast probeer ik nog tussen de 200 en 400 euro per maand te sparen. Dit is dus weer afhankelijk van mijn loon en de uren die ik heb gewerkt. 

Inmiddels heb ik een zorgrekening waar ik 500 euro op heb staan & een spaarrekening voor mijn toekomstige huis waar 900 euro op staat. 
Ook ben ik net begonnen met een pensioenrekening waar nu 40 euro op staat. En zo ja, waar sparen jij voor?Ik ben nu bezig met het aanvullen van mijn noodbuffer van 1000 euro voor als er iets stuk gaat.
 Ook ben ik aan het sparen voor een paardentrailer. Ik heb een aparte rekening voor auto/trailer kosten. Echter is deze net weer leeg doordat ik een rekening had voor een grote beurt aan de auto waar ik in rijdt. Deze auto is van mijn vader maar de kosten qua reparatie en benzine betaal ik zelf.

We gaan even in de toekomst kijken. Hoe zien jouw financiën er over 5 jaar uit?


Over 5 jaar hoop ik ten eerste dat ik toch wel klaar ben met mijn studie en aan het werk ben op een leuke basisschool. Daarnaast zou ik het fijn vinden als ik dan toch wel weer een eigen huisje heb met hopelijk een leuke partner. Ook hoop ik dat ik tegen die tijd een mooie spaarrekening heb van toch wel min. 5.000,-. Echter zou meer nog beter zijn.

Ook een keer meedoen? Meld je aan!

Op dit moment zijn er weinig nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De portemonnee van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen portemonnee verhaal.

Aanmelden kan via zuinigeman@gmail.com of via de contactpagina. Je ontvangt vervolgens de vragenlijst per e-mail. Je kan uiteraard ook anoniem meedoen.


Lees ook eens andere verhalen
Hier onder vind je de vorige delen in de serie de portemonnee van...!

De portemonnee van... Financefitgirl
De portemonnee van... Giensie
De portemonnee van... M (anoniem)
De portemonnee van... P (anoniem) 
De portemonnee van... Op naar een koophuis
De portemonnee van... C (anoniem)
De portemonnee van... Catootje
De portemonnee van... Ria
De portemonnee van... Minimize Mama
De portemonnee van... Nicolet
De portemonnee van... B (anoniem)
De portemonnee van... Carla
De portemonnee van... Daniëlle
De portemonnee van... Saskia
De portemonnee van... Andre
De portemonnee van... Mini
De portemonnee van... Jane
De portemonnee van... Bieke
De portemonnee van... Nijntje
De portemonnee van... Wendy
De portemonnee van... The Budget Grammer
De portemonnee van... Van her naar HOT
De portemonnee van... PV (anoniem)
De portemonnee van... Samen zijn wij sterk (bloemplukster)
De portemonnee van… H (anoniem)
De portemonnee van… Mijke
De portemonnee van... Brigitte
De portemonnee van... Karin
De portemonnee van... Anne
De portemonnee van... Renée Lamboo (porterenee)
 1. Wat leuk om te lezen dat je net begonnen bent met sparen, volgens mij spaar je een redelijk mooi bedrag per maand als ik dat zo lees! Ga zo door met sparen en dan kom je er wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je krijgt toch een ov chipkaart als student zijnde? Wel zonde van die autokosten dan. Een auto in je studententijd is gewoon pure luxe, geen noodzaak. Bij ons op de hogeschool had niemand een auto hoor. Ook al weet ik dat het ov in het noorden matig is, ik kom er zelf vandaan. En ik snap ook niet zo goed dat je zoveel leent terwijl je nog thuis woont. Met je salaris en toeslag kan je al bijna je maandelijkse lasten dekken.

  Het is een beetje een en-en verhaal. Én een paard én een auto én borrelen met je vriendinnen én sparen én naar de schoonheidsspecialiste. Je zal toch keuzes moeten maken in het leven, vooral in je studententijd is dat van belang om je schuld niet zo torenhoog te laten worden. Je kan nou eenmaal niet alles als je het geld er niet voor hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dit meisje heeft na haar studie een schuld van € 35.000 opgebouwd. Zonde gewoon. Een groot deel van het geld gaat rechtstreeks naar haar paard. Ik begrijp dat ze daar veel om geeft, maar wees dan ook kritisch naar je andere kosten. En ze moet zich ook realiseren dat als ze straks aan het werk gaat dat ze niet heel veel meer zal verdienen als wat er nu binnenkomt. En dan moet je nog een woning bekostigen. Je studie aflossen. Ze mag hier weleens heel goed op gaan rekenen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind dit wel schrikken. Tsjonge, jonge wat een uitgaven en dan moet het werkende leven nog beginnen! Veel luxe, zoals hierboven al wordt beschreven, maar wel een flinke schuld opbouwen. Heftig. Ik lees dat je omgaan met geld vanuit huis niet mee hebt gekregen. Daarom wens ik je veel sterkte toe. Ik hoop dat je ogen open gaan. Een radicale verandering in denken is wel nodig denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken