Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

17 juni 2019

Moestuin Maandag | De moestuin is aangelegd

Moestuin Maandag | De moestuin is aangelegd

Zes weken geleden hebben wij onze achtertuin regelreus verbouwd en vernieuwd. Ook hebben wij ruimte overgehouden voor een moestuin, wij beginnen met een kleine moestuin van 180 cm breed en 660cm lang. Naast de moestuin hebben wij ook nog 80cm breed bij 660 cm lang border waarin fruitbomen staan en ook tuinkruiden komen.

Na het aanleggen van onze mooie tuin, nou ja wij vinden het zelf heel mooi, moesten er ook vaste planten en een moestuin aangelegd worden. Ik had in de winter alvast zaden kunnen kopen en  zodoende alles laten groeien in huis, zodat het daarna in de tuin gepoot kan worden. Maar ik wist niet wanneer de moestuin klaar zou zijn en heb voor dit jaar kleine groenten plantjes gekocht bij het tuincentrum.

moestuin broccoli

Groenteplanten voor de moestuin


Biologische groenteplanten voor de moestuin hebben wij gekocht bij onze plaatselijke Intratuin, voor 1,79 euro krijg je daarvoor 6 groenteplanten die heel klein zijn. Samen met mijn zus, vader en nichtje zijn wij wezen shoppen en voor 60 euro hebben wij aan groenteplanten, kruidenplanten en biologische aardbeien planten gekocht.Welke groenteplanten staan er in de moestuin?


Biologische: spitskool, witte kool, rode kool, koolrabi, spruiten, broccoli, veldsla, tomaten planten 3 verschillende, peterselie, paksoi en bloemkool planten. Het kwam toevallig uit want bij deze tuincentrum hadden ze alleen maar biologische groenteplanten. En zelf ga ik ook biologisch groente telen en zo blijf het zo puur mogelijk. De 6 planten hebben wij om de 30 cm (ongeveer) geplaatst in mooie (proberen) rechte lijnen. Moet toch iets van structuur in de moestuin komen.


Met wij bedoel ik niet vriendlief en ik, maar mijn vader, nichtje en ik hebben alles in een paar uur geplant in de moestuin. (Vriendlief heeft niets met de moestuin en vind het maar rommelig en heeft liever gras of bestrating)Kleine groenteplanten


De afgelopen weken hebben wij tropische warmte, veel regen en harde windstoten gehad. En de die ieniemienie groenten plantjes hebben het wel te verduren gehad de afgelopen weken. Maar niet alleen de groenten plantjes maar ook de fruitbomen hebben onder het natuurgeweld geleden. Nadat eerst veel bloesem is weggewaaid uit de fruit bomen en er toch nog enkele appels, peren en pruimen gingen groeien, zijn door de weersomstandigheden nog maar enkele appels, peren en geen pruimen meer over.Aanklooien en proberen


Uiteindelijk heb ik groentes, fruit en kruiden planten gekocht die wij lekker vinden en hopelijk gaat alles groeien als kool, zodat wij binnenkort al uit eigen tuin kunnen eten. In de moestuin is geen chaos maar ik heb wel een beetje lopen klooien hoor, omdat het dit jaar de eerste keer is heb ik maar van alles random in de moestuin geplaatst.


De kolen staan naast de aardbeien planten en tomaten planten staat naast de veldsla. Maar als je soms iets teelt mag je het jaar er op niet op dezelfde plek telen en moet er rotatie komen in de teelt. Daar ga ik mij nog eens in verdiepen voor volgend jaar. Maar eerst maar een concentreren op de moestuin van dit jaar.


Er staat nu veel in de moestuin en er zijn nog stukjes grond over waar geteeld kan worden. Misschien staat de moestuin al te vol maar dat zie ik vanzelf wel. Dit jaar maar proberen en experimenteren. Tot nu toe vind ik het prachtig hoe alles nu gaat groeien en dat een kleine ieniemienie planten groot gaat worden en dat wij het uiteindelijk kunnen oogsten en eten.
  1. Heerlijk, geniet ervan. Iedereen begint met wat aanklooien hoor, dat hoort bij moestuinieren. In de winter,als je niet in de tuin werkt, lees je wat boeken erover en maak je een tuinplan voor volgend jaar. Na een paar jaar, als je de meeste fouten zelf gemaakt hebt, gaat het prima.
    Groet,Greet

    BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken