Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

2 juni 2019

De portemonnee van SingleMom

De portemonnee van SingleMom

In deze rubriek vraag ik de lezers naar de inhoud van hun portemonnee. Elke zondag komt in de rubriek De Portemonnee Van... een lezer aan het woord over zijn of haar persoonlijke financiën. Hoeveel geld komt er maandelijks in de portemonnee en hoeveel geld rolt er maandelijks uit de portemonnee. Waar doen ze het van?

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de portemonnee van... SingleMomStel je zelf voor…


Ik ben SingleMom, 34jaar en moeder van 2 kinderen. Ik werk 18uur, onregelmatig in de gehandicaptenzorg.

Heb je zelf ook een blog op financieel gebied?


Nee

En welke financiële blogs volg je graag?


Vooral op Facebook volg ik financiële pagina's/blogs en daar heb ik veel aan gehad:
Meer geld, minder stress – spaar- en bespaartips, (Groep van) Porte Renée, Tribe van lekker leven met minder, De zuinige man, JD Roth – blog. Daarnaast volg ik ook de podcast van Porte Renée op Spotify.

Wat zit er op dit moment aan geld in je portemonnee?


€20


Wat zijn jouw/jullie netto-inkomsten per maand?


€2532, zonder de kinderbijslag (Kinderbijslag voor 3 maanden: €445). Salaris is €1300 (gemiddelde, inclusief onregelmatigheidstoeslag)

Inkomsten
Salaris € 1.300,00
Huurtoeslag € 320,00
Zorgtoeslag € 90,00
Kindgebonden budget € 435,00
Combinatiekorting € 180,00
Kinderalimentatie € 207,00
Totaal € 2.532,00


Wat zijn jouw/jullie vaste lasten per maand?

Huur € 625,00
Tv + Internet € 64,50
Energie € 95,00
Water € 11,00
Verzekeringen € 152,50
Autoverzekering en wegenbelasting € 112,00
Mobiel abonnement € 10,00
Spotify € 10,00
Netflix € 11,00
Vast spaarbedrag € 600,00
Totaal € 1.691,00


Wat zijn jouw/jullie variabele lasten per maand?


Boodschappenbudget € 200,00
Benzinebudget € 100,00
Zakgeld kids € 20,00
Totaal € 320,00

Wat ik over hou, is vrij te besteden aan kleding, kapper, leuke dingen, dagjes weg

Wat zijn jouw/jullie variabele lasten per jaar?


Gemeentelijke belastingen: ongeveer €750 voor een heel jaar. Deze betaal ik in 1x.
APK/autobeurt: €75 per maand spaar ik hiervoor.

Hoe beheer je de financiën?


Ik heb een schriftje waarin ik mijn inkomsten en (vaste)uitgaven zet, en afstreep als ze v mijn rekening zijn. Doordat ik onregelmatig werk, kan mijn salaris soms hoger en soms lager uitvallen. Ik vind het fijn om een overzicht te hebben en te weten hoeveel ik nog heb om vrij uit te geven.En wie doet de financiën?


Ik heb geen partner, dus het komt op mijzelf neer. Voorheen deed mijn (ex)partner de financiën.

Tevreden met de inkomsten en uitgaven?


Ik ben zeer tevreden. Ik heb mazzel met de kindertoeslagen, maar ben nu al aan het nadenken over hoe ik het ga doen als ze 18jr zijn (duurt nog minimaal 10jaar): meer uren werken, omscholen voor een hogere positie en dus hoger salaris. Voor het rekenen ga ik er van uit dat ik alleen ben tegen die tijd, maar misschien heb ik tegen die tijd wel een partner en zijn de berekeningen totaal anders.

Houd je je geld in de knip? Of geef je het ook makkelijk uit?


Ik kan op zich goed geld in de knip houden en hou rekening met verjaardagen, feestdagen en dagjes weg, maar ook ik heb mijn zwakke momenten en geef dan makkelijk geld uit. Dit gebeurt niet vaak en zelfs dan heb ik een limiet wat ik uit mag geven van mezelf.Spaar je ook maandelijks geld?


Ja ik spaar op het moment minimaal €600 per maand, verdeeld over verschillende digitale potjes. Dit doe ik, zodra het salaris en de toeslagen binnen zijn, volgens het pay yourself first idee. Wat ik per maand over hou of als ik een extraatje heb zoals vakantiegeld of 13e maand, gaat ook naar de spaarrekening..

Als ik alle potjes bij elkaar optel, kom ik boven de €10.000,- uit. Ik wil niet om geld moeten vragen als er iets kapot is in huis of aan de auto, of als ik onverwachts mijn baan zou verliezen.

En zo ja, waar sparen jij/jullie voor?


Ik heb verschillende digitale potjes: grote buffer, vakantie, APK/Auto, Disneyland Parijs, gemeentelijke belastingen.

We gaan even in de toekomst kijken. Hoe zien jouw financiën er over 5 jaar uit?


Ik hoop dat ik dan weer een partner heb en mogelijk samen een (koop)huis. Het liefst een huis met een lage hypotheek, waardoor we geld kunnen sparen en leuke dingen kunnen doen. Of ik dan iets meer uren werk, hangt van het gezamenlijke inkomen en de vaste lasten af.

Ook een keer meedoen? Meld je aan!

Op dit moment zijn er weinig nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De portemonnee van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen portemonnee verhaal.

Aanmelden kan via zuinigeman@gmail.com of via de contactpagina. Je ontvangt vervolgens de vragenlijst per e-mail. Je kan uiteraard ook anoniem meedoen.


Lees ook eens andere verhalen
Hier onder vind je de vorige delen in de serie de portemonnee van...!

De portemonnee van... Financefitgirl
De portemonnee van... Giensie
De portemonnee van... M (anoniem)
De portemonnee van... P (anoniem) 
De portemonnee van... Op naar een koophuis
De portemonnee van... C (anoniem)
De portemonnee van... Catootje
De portemonnee van... Ria
De portemonnee van... Minimize Mama
De portemonnee van... Nicolet
De portemonnee van... B (anoniem)
De portemonnee van... Carla
De portemonnee van... Daniëlle
De portemonnee van... Saskia
De portemonnee van... Andre
De portemonnee van... Mini
De portemonnee van... Jane
De portemonnee van... Bieke
De portemonnee van... Nijntje
De portemonnee van... Wendy
De portemonnee van... The Budget Grammer
De portemonnee van... Van her naar HOT
De portemonnee van... PV (anoniem)
De portemonnee van... Samen zijn wij sterk (bloemplukster)
De portemonnee van… H (anoniem)
De portemonnee van… Mijke
De portemonnee van... Brigitte
De portemonnee van... Karin
De portemonnee van... Anne
De portemonnee van... Renée Lamboo (porterenee)
 1. Wat een boel geld nog bovenop je salaris zeg. Lijkt wel luilekkerland in Nederland. Op kosten van de overheid naar Disneyland Parijs zullen we maar zeggen..

  Wist niet dat mensen met een minimaal inkomen hun zorgverzekering bijna cadeau krijgen of ermee kunnen verdienen. Laatst zag ik een blogger met 99 euro zorgtoeslag en een verzekering van 83 euro...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een reactie zeg! Deze alleenstaande moeder werkt (waarschijnlijk net zoveel als dat ze gedaan had als ze een partner zou hebben) en heeft twee jonge kinderen. Ze heeft haar zaken goed op orde en betaalt netjes alles zelf. Ja, ze krijgt toeslagen, maar ze besteedt deze nuttig. En mag je niet meer op vakantie als je alleenstaand bent en toeslagen ontvangt? Ze heeft het goed voor elkaar met de middelen die ze verdient en krijgt, en denkt na over de toekomst. Ik zeg: Chapeau!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hai Meaux wat een zure reactie van jou zeg!! Komt een beetje afgunst om de hoek kijken.
  Deze alleenstaande moeder ontvangt deze toeslagen omdat ze alleen is met kinderen én een betaalde baan heeft! Ik heb ook in deze situatie gezeten. Ik ben zelfs naar Curacao geweest met mijn kinderen....dat ik daar 8 jaar voor gespaard heb ziet niet iedereen he, dus ga even niet zo snel oordelen aub.

  Ik vind dat je het goed voorelkaar hebt singlemom! Mooi zo doorgaan en de financiële toekomst veilig stellen zolang je dit kan doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik denk dat Meaux verwoord wat velen denken. Ik schrik ook behoorlijk van alle toeslagen. Een baantje van 18 uur is echt niet veel. Het is een luxe om thuis te mogen zitten met je kids en niet meer te hoeven werken en je salaris dan verdubbeld (!) te krijgen door toeslagen en alimentatie. Dat klinkt mij ook "scheef" in de oren richting alle mensen die fulltime moeten werken en nauwelijks meer verdienen. Niettemin heeft mevrouw het goed voor elkaar met hoe ze haar geld besteedt en hoe bewust ze met geld omgaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Meaux, helemaal mee eens. Ik zie inclusief 600 euro spaargeld nog een overschot van 500 euro per maand. Waar blijven die? Werken is een keuze. Zeker met de tegemoetkoming in de kinderopvang kosten, kunnen ook alleenstaanden best ereken. Daarom is dit wel heel ruim geregeld. Natuurlijk gun ik iedereen het beste, maar laten we niet doen of het normaal is. Er zijn genoeg mensen die voor dit bedrag 40 uur per week of meer moeten werken (en ook een gezin onderhouden) en die krijgen deze riante toeslagen echt niet. Sterker nog: ze dragen een deel van hun inkomen af om de minder verdienende mensen boven hun eigen inkomensgrens uit te helpen. Grappig trouwens: Meaux wordt beticht van oordelen.. maar krijgt er in de oordelen van anderen net zo hard van langs. Does lief!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik werk 32 uur per week voor die 1300 euro, krijg geen toeslagen, heb wel een thuiswonende, studerende dochter die 2 studies tegelijk doet (en dat terwijl ze chronisch vermoeid is, en er daardoor echt geen energie over blijft voor een bijbaantje). Ja, dan is het zuur om te lezen wat Singlemom allemaal aan extra's ontvangt naast haar inkomen voor 18 uur per week werken. Maar dat is iets anders dan afgunst, want ik gun het iedereen.
  Het geeft naar mijn mening wel aan dat de verzorgingsstaat nog steeds bestaat, maar is verschoven naar alleenstaande ouders met minderjarige kinderen. Ik heb een nichtje, ze is nu 30 en haar zoontje is 9. Bewust zwanger geworden terwijl vriend nog 10 jaar daarmee wilde wachten. Einde relatie, ze studeert nog steeds, kind gaat naar BSO, en ze heeft sinds een jaar of 2 ook een bijbaantje: gemeenteraadslid (paar uurtjes per week). Ze heeft dus nog nooit een betaalde baan gehad, maar krijgt wel elke maand 3300 euro binnen aan toeslagen/alimentatie enz. Ze verklaart haar broer, die elke maand 2800 euro netto verdient met een fulltime baan, voor gek dat hij elke dag uit bed komt om geld te gaan verdienen, terwijl je meer kunt krijgen als je het aanpakt zoals zij (let op, dit zijn haar woorden!). Ik vind het absurd dat dit mogelijk is, want dit is puur misbruik maken van voorzieningen. En ja, dat wekt wel afgunst, want zij wil niet eens op zoek naar een baan, terwijl Singlemom wel werkt voor haar 1300 euro.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Die combinatiekorting valt weg als de jongste 12 wordt.
  De alimentatie wordt lager als de oudste 18 wordt (Want dan direct aan het kind te betalen) en valt weg als de jongste ook 18 wordt.

  Ik vind het wel verstandig dat er nu al geld opzij gezet wordt voor als het inkomen omlaag gaat.
  Ook gezinnen met een laag inkomen krijgen combinatiekorting, zorgtoeslag, huurtoeslag.

  Als alleenstaand ouder is mijn inkomen een stuk hoger, ik krijg geen zorgtoeslag, geen huur toeslag, de combinatiekorting is vervallen toen de jongste 12 werd. Ik krijg ook kindgebondenbudget, alimentatie en werk niet meer dan 28 uur.

  Alleenstaandouderschap is echt anders dan wanneer je het kunt delen. Niet alle banen betalen even veel, niet alle werkgevers zijn flexibel in het aantal uren of tijden. Niet alle banen kunnen op willekeurig welke plek gedaan worden. Opvang is niet beschikbaar 's nachts, je collega's in de zorg vinden het niet leuk als je nooit een nachtdienst kunt draaien vanwege je omstandigheden.

  Lekker makkelijk om alleen naar de financien te kijken en daar op af te geven.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Charlotte, deels eens met jouw reactie. Niet iedere werkgever is flexibel en opvang is 's nachts vaak niet beschikbaar. Dat maakt 24-uurs diensten lastiger.

  Maar als je gescheiden bent en 18 uur per week werkt.. en twee kinderen in de basisschoollleeftijd hebt.. dan kun je die uren toch inplannen als de kinderen naar school zijn? Of in de weekenden (of meer) dat de andere ouder de kinderen heeft? Dat is toch niet anders dan in andere gezinnen? Die moeten hun aanwezigheid toch ook verdelen? En dat collega's het niet leuk vinden dat je geen nachtdiensten draait?
  Onzin. Ieder zijn contract, ieder zijn dag en nacht. Ik zit zelf in de zorg en iedereen weet dat er verschillende contracten bestaan. Daar kies je voor en dat weet je van elkaar. Dus scheve ogen zijn echt onzin!

  "Lekker makkelijk om alleen naar de financiën te kijken en daarop af te geven?".
  Ieder zijn keuze en neem daar vooral verantwoordelijkheid voor. Maar kijk dan niet gek op als mensen 18 uur per week werken met een maandinkomen van 2500 euro netto bizar vinden. Dat is namelijk 35 euro netto per uur. Als je dat omrekent naar een kleine volledige werkweek van 40 uur betekent dat........ 5600 euro netto per maand..

  Kijk eens naar andere blogs op deze site. We staan allemaal klaar om af te geven op mensen die 5600 euro netto per maand verdienen. Roepen dat ze het zo makkelijk hebben. Hahhaaaa!! Nou.. mij zul je niet meer horen. Die arme mensen betalen namelijk big time voor deze 'single moms'.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik ben het met de anderen eens. Iedereen zeurt altijd dat je zo weinig in de zorg verdient.. Als ik alleen het salaris reken is dit al meer dan mijn fulltime baan incl overuren. En dan heb ik nog Hbo niveau. Ik kan hier alleen van dromen. Maar goed ze spaart er wel netjes van en parttime werken in de zorg is heel normaal weet ik. De toeslagen zijn alleen doorgeslagen.

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken