Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

31 mei 2019

Eerste extra aflossing op de hypotheek

Eerste extra aflossing op de hypotheek

Twee jaar geleden hebben vriendlief en ik samen een huis gekocht en een nieuwe hypotheek genomen bij de Rabobank. Wij hebben een annuïteiten hypotheek en daarmee lossen wij al standaard af binnen 30 jaar. 1,5 jaar geleden wilde ik eens 100 euro extra aflossen op de hypotheek, maar dat kon alleen maar als je 300 euro per keer ging overmaken.

Aangezien wij veel geld investeren in het duurzaam maken van onze woning en het aflossen van huidige studie en persoonlijke schulden is het extra aflossen op de hypotheek lening er nog niet van gekomen. Maar sinds een tijdje kan je je via de app van onze bank een bedrag aflossen op een hypotheekdeel en daarbij vul je het bedrag in wat je extra wil aflossen en dan krijg je de optie lagere maandlasten of kortere looptijd. En dan zie je gelijk in de app wat je maandelijkse hypotheekbedrag word.


Automatisch aflossen op de hypotheek


Ook hebben wij de optie om onze hypotheek volledig af te lossen, konden wij dat maar! De optie automatisch maandelijks aflossen is nog niet mogelijk, bij voldoende behoefte zal de Rabobank dit in de toekomst aanbieden. Dat zou wel handiger zijn automatisch aflossen op de hypotheek. Start bedrag van 300 euro is niet meer verplicht. En zodoende heb ik mij eens verdiept om een klein bedrag extra af te lossen.

Financieel onafhankelijk worden


Door extra af te lossen op de hypotheek word onze schuld aan de bank minder, want een hypotheek is immers ook een schuld. Wij willen uiteindelijk financieel onafhankelijk worden, dat staat ook immers in de titel van mijn blog. Om financieel onafhankelijk te worden dan moeten wij er ook voor zorgen dat er geen schulden meer zijn, wat schulden hebben betekent ook dat je rente betaald over het geleende geld. En als wij geen schulden meer hebben dan kunnen wij ook financieel onafhankelijk worden.


1 euro per maand minder


In de rubriek 'De Hypotheek Van' lees ik graag de verhalen van mensen die aflossen op de hypotheek. Door deze verhalen stimuleert het mij juist om onze hypotheek sneller af te lossen, 30 jaar lang vast zitten aan een hypotheek vind ik niet zo prettig. Op 28 mei heb ik gekozen voor een aflosbedrag van 60 euro, om te proberen hoe het gaat hé. En ik koos voor de optie lagere maandlasten. Met de 60 euro aan extra aflossing gaat onze maandelijkse hypotheek bedrag met 1 euro omlaag. Wat is nou 1 euro per maand minder op je maandelijkse hypotheek bedrag?

Het begint namelijk met die ene euro en uiteindelijk gaat er een sneeuwbaleffect ontstaan. En door het sneeuwbaleffect ga je steeds meer aflossen. Het is nog even wachten als het daadwerkelijk 1 euro per maand gaat schelen. En ik ben benieuwd hoe het verwerkingsproces gaat bij de bank.

Los jij ook extra af op de hypotheek?

 1. Zestig euro extra is zestig euro extra he...zet echt wel zoden aan de dijk hoor. Als dat het bedrag is wat gemist kan worden is dat prima, laat je niet gek maken door anderen die duizenden per jaar af kunnen lossen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed bezig! Hier ook aan het aflossen en voelt goed! Zien nu ook het resultaat van het sneeuwbaleffect ��

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ! euro per maand scheelt wel, want de maand erop zou je dan 61 euro kunnen aflossen, en dan 62 enzovoort... plus google eens op de future value of money. En op een rekentool met hoeveel rente je uiteindelijk bespaart. Er is een blogger die hiervoor een super spreadsheet heeft gemaakt, ik ga even zoeken of ik dat kan vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij doen onze aflossing elke maand zo, dat de hypotheek 2000€ per maand kost (volledig annuitair) . Dat is ongeveer 1 euro per maand meer aflossing ook in ons geval.

  Vanaf juni betalen wij ook 0,3% minder rente over het hele bedrag, omdat wij onze woning opnieuw hebben laten taxeren, zodat de hypotheek hoogte, 90% van de marktwaarde is. Als je al het laagste rente tarief hebt (bijv met NHG), dan heeft dit geen nut.

  Dit gaat ons ongeveer 70 euro per maand aan rente schelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Als ik 1000 euro extra aflos, bespaart me dat ongeveer 4 euro bruto per maand. Het lijkt me dan sterk dat je bij 60 euro aflossen 1 euro bespaart. Ik heb ook twee jaar geleden gekocht, dus de rente zal vergelijkbaar zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat leuk om te lezen. Wij hebben ons huis ook 2 jaar geleden gekocht, in april, en ik heb vorig jaar 1 keer 300 euro afgelost ( zelfde bank als jullie ) en dat scheelde ons toen 1,26 euro per maand. Wij lossen nu nog niets extra af omdat we nog wat flinke kosten aan ons huis hebben, maar vanaf volgend jaar willen we wel iedere maand 300 euro aan de kant leggen zodat we dat dan 1 keer per jaar kunnen aflossen. Mochten we het geld nodig zijn voor een noodreparatie aan huis, dan gaat dat voor!
  Wij kiezen ook voor een lager maandbedrag en geen looptijdverkorting. Wij hebben de rente voor 20 jaar vast staan en we willen dus binnen die 20 jaar alles hebben afgelost zodat we niet nog eens een vaste renteperiode van 10 jaar hoeven af te sluiten.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooi zo'n eerste extra aflossing. Wij lossen per maand iets meer dan €250 af en dat levert per maand ongeveer €1,35 aan verlaging van de kosten. Dat stoppen we de maand erna weer bij de aflossing zodat we per maand evenveel naar de bank brengen. Alleen wordt het aandeel aflossing dan steeds groter en het aandeel rente steeds minder.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wij lossen ieder jaar 1x een extra bedrag van 5000,- af dat scheelt ons per maand 20,- we hebben het nu al 6jr gedaan, per maand scheelt dit nu al 120,- per maand.. zijn wel bedragen zo he ;-)
  Dit jaar wordt het er aan trekken of we die 5000,- halen maar we doen ons best.. aangezien je bijna geen rente meer bij de banken krijgt dan maar op deze manier.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ook hier kiezen we voor een lager maandbedrag, het is niet te hopen maar stel je voor dat je ziek wordt, je baan verliest of wat dan ook.
  Je bent dan blij met de zelf gecreëerde flexibiliteit.
  Mijn aflossingen wat ik sinds 20 mnd doe, hebben me 82 euro opgeleverd.
  75 euro spaar ik à 2,75% rente, 7 euro vlgs sneeuwbal methode.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het maak niet uit hoeveel je extra aflos als je er maar mee begint, bij voorkeur periodiek, dan merk je ook niet dat je inkomen veel hoger ligt want het is als vaste last meegenomen. Wellicht is voor je loonsverhoging.

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken