Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

3 juni 2019

Moestuin Maandag | De vernieuwde achtertuin

Moestuin Maandag | De vernieuwde achtertuin

Onze achtertuin is begin mei helemaal opgeknapt en vernieuwd. Twee weken geleden heb ik een blog geschreven over de oude achtertuin. Met 4 personen heeft het hoveniersbedrijf het in 3 dagen opgeknapt. Wel een klein beetje gedoe dat het steeds werd uitgesteld en toen ze eindelijk begonnen waren er twee collega's ziek op die dag hebben ze ook niet gewerkt, er was geen container aanwezig om het tuinafval af te voeren.

Op een of andere manier gaan de verbouwingen wat wij uitbesteden nooit in een keer goed of vertraagd.


Zoals ik al zei is onze tuin volledig opgeknapt, de hovenier heeft alles berekend en ik heb mijn wensen doorgegeven, uiteindelijk had hij 60 cm extra terras aan de achterkant gerekend en geen pad van 60cm aan de kant van fruitbomen. Uiteindelijk kwamen wij nog 21 meter opsluitbanden van natuursteen te kort. Maar het is goed gekomen en iets meer kosten aan materiaal.

Natuursteen terrassen


Uiteindelijk hebben wij nu twee terrassen in de tuin, 1 terras achter in de tuin, daar komt ooit een loungeset en dan kan je kijken op het water. En 1 terras bij de achterdeur, voor de tuintafel (die wij ooit gaan vervangen). De twee terrassen en looppaden zijn van China blue natuursteen 60 x 60 x 3cm. Om het terras, looppaden en grasveld natuursteen opsluitbanden zowel aan de buiten en binnenkant van de tegels.Zonnige achtertuin met schaduwplekken


Zo hebben wij het het terras met de tuintafel tot 15:00 uur de zon vanaf de ochtend, daarna schaduw. Het achterste terras aan het water heeft tot 18:00 uur de zon en daarna even een uurtje geen zon door de stand van de woning en daarna is er weer zon vanaf 19:00 uur. Heerlijk toch!Border voor vaste planten


Naast 3 looppaden van 60 (links), 120 (middenpad) en 60 cm (rechts)  hebben wij ook weer een grasveld in de tuin aangelegd, goed voor als het hard regent en het water ergens naar toe moet. Het grasveld is 240cm bij 500cm. Aan de rechterkant van de tuin bij de schutting hebben wij een border van 30 cm, waarin vaste planten komen. Die planten moeten nog gekocht worden en uiteraard houden wij ook rekening met de bijen en vlinders.De moestuin


En natuurlijk hebben wij ook een (kleine) moestuin laten aanleggen van 180cm breed en 660cm lang. De moestuin ligt tussen het linker pad en het midden pad. Je kunt er heerlijk omheen lopen en overal straks goed bij. Naast het linkerpad staan uiteraard de fruitbomen geplant, deze fruitbomen stonden er al. Al heb ik 1 appelboom (elstar) verplaatst van achter in de tuin naar voren, anders kon het achterste terras niet goed gelegd worden en stond de boom in de weg. De bomen staan  op een plek van 60cm breed bij 660cm lang. Komt mooi overeen met de moestuin en uiteindelijk is alles nog symmetrisch ook.


De design moestuin is aangelegd en nu kunnen wij kijken naar wat er in de moestuin gaat komen. Ondertussen had vriendlief geen moestuin willen hebben omdat er veel katten in onze wijk zijn en het zien als kattenbak en had er liefst tegels of gras laten aanleggen in plaats van een moestuin. Als de planten en groenten in de moestuin staan dan zal het wel mee vallen. De moestuin en tuin moet ik zelf onderhouden, vriendlief heeft geen groenen handen en is liever bezig met techniek en stroom. Ik kan echt genieten van een mooie, onderhoudsvriendelijke tuin en met het moestuinieren daar moet ik nog mee gaan experimenteren en pionieren.Wat vind je er van? En heb jij een moestuin? En wat verbouw jij graag?

 1. Wat is het mooi geworden! En tja, die pech, gewoon maar incalculern, dan kan het alleen maar meevallen. Ik vind het al heel wat dat je bedrijven vindt.Hier heb ik vooral moeite een klusbedrijf te vinden. Ze reageren niet eens, alsof ze geen klanten willen.
  Moestuintip:Wij leggen hier stukken gaas over de moestuin om de katten weg te houden. Van dat groene gaashekwerk. Het is wat stug, en hobbelig, en beschermt zo de kleine planten tegen katten, zonder ze in de weg te liggen en je kan het zo weghalen als je met de planten bezig wil of als de planten groot genoeg zijn. Mijn moestuinbak heeft goedkoper en fijner gaas als "deksel". Ook weer los(aan beide uiteinden zit het gaas op een lat, zodat het niet wegwaait) zodat het weggehaald kan worden.Maar het beschermd wel, ook tegen vogels die het lekkers eruit willen eten.
  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb alleen kruiden en fruitheesters overgehouden, wegens minder werk en minder frustratie(slakken)! Dit jaar gaanwij ook plannen uitwerken voor een tuin die beter hitte en hoosbuibestendig is, mens en dier plezier geeft, en minder onderhoud geeft. Dat houdt in de praktijk in, meer border en minder gazon. We hebben net als jullie een zonnige tuin, onze tuin is van postzegelformaat. we gaan niet kijken naar wat we mooi vinden aan planten, maar wat past in een zanderige, enigszins zure bodem, met veel zon en vrij veel wind. Onze voortuin is nu prima, er bloeit altijd wel wat en er zijn dus veel insecten. Veel vaste planten en daardoor weinig onkruidgroei. Het is meer de achtertuin met zijn zithoekjes waar we nu een groenplan missen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij hebben geen moestuin en ook geen ambitie in die richting. Ook is onze tuin helemaal betegeld. We hebben niets met tuinieren. Achter onze tuin en het pad hebben we nog een groenstrook en daar staan struiken. In de ruimte tussen de struiken zaai ik ieder jaar een mix van bloemen die veel bijen en hommels trekken. In de voortuin staat een vlinderstruik.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij hebben een “tuin” van 2000 m2. Het gedeelte moestuin is 10 bij 6 meter, de rest is wilde wei, een paar borders, gras met fruitbomen rommelplek achter de vlieren,berken en krentenbomen. De kapschuur is 20 bij 10, onverhard erf 40 bij 10. Wij hebben drie, relatief kleine terrassen en een houten bank met aan een kant duwstokken en aan de andere kan een kruiwagenwiel zodat we ook onder de fruitbomen of in de wei kunnen zitten.

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken