Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

13 januari 2019

De portemonnee van... Frugalicious

De portemonnee van... Frugalicious

In deze rubriek vraag ik de lezers naar de inhoud van hun portemonnee.  Elke zondag komt in de rubriek De Portemonnee Van... een lezer aan het woord over zijn of haar persoonlijke financiën. Hoeveel geld komt er maandelijks in de portemonnee en hoeveel geld rolt er maandelijks uit de portemonnee. Waar doen ze het van?

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de portemonnee van... Frugalicious


Stel je zelf voor…

Hi, ik ben Frugalicious! Ook wel Mrs. Frugal. Ik ben 31 jaar, getrouwd en heb twee schoolgaande kinderen. We wonen in de Randstad en ik werk in de online wereld als analist. Officieel werk ik 36 uur per week, maar dit kan nogal oplopen. Mijn man kan zijn uren flexibeler inrichten, waardoor we toch vaak met de kinderen zijn doordeweeks.

Heb je zelf ook een blog op financieel gebied?

Ja die heb ik! www.frugalicious.nl

Het begon als een blog over financien, maar ik merk dat ik ook graag schrijf over dankbaarheid, duurzaamheid en gewoon leuk leven.

En welke financiële blogs volg je graag?

Uiteraard zuinigeman.nl, zuinigaan.blogspot.nl, fireme.nl, huisvlijt.nl 
Daarnaast volg ik veel Amerikaanse blogs zoals mrmoneymustache.com en frugalwoods.com.
 Meer blogs zijn altijd welkom, ik doe niets liever dan de hele dag blogs lezen!


Wat zit er op dit moment aan geld in je portemonnee?

€3,60. Geen idee waar het vandaan komt om eerlijk te zijn, ik gebruik eigenlijk nooit meer cashgeld.

Wat zijn jouw/jullie netto-inkomsten per maand?

Mijn man zou niet blij zijn als ik exacte getallen zou delen, wel verdienen we allebei boven modaal.
Notitie Zuinigeman: Jan modaal verdient netto €1.982,82 per maand.

Inkomsten
2x bovenmodaal en kinderbijslag.

Wat zijn jouw/jullie vaste lasten per maand?

Woonkosten kaal € 1.120,00
Mobiele telefoon € 37,62
Autobelasting 1 € 87,00
Autobelasting 2 € 32,00
Autoverzekering auto 1 € 35,74
Autoverzekering auto 2 € 58,73
Internet Thuis € 41,50
Goede doelen € 50,00
Overlijdensrisico verzekering € 13,00
Energie 1 € 82,00
Energie 2 € 45,00
Gemeentebelasting € 63,87
Water € 26,17
Kinderopvang € 300,00
Aansprakelijkheidsverzekering € 5,05
Studieschuld € 250,00
Netflix € 15,00
Sparen kind 1 € 50,00
Sparen kind 2 € 50,00
Fitness € 20,00
Bankkosten € 13,00
Totaal € 2.395,68

Daarnaast nog zorgverzekering, maar ik weet niet hoeveel deze precies is. Die wordt direct van het salaris afgehaald.


Wat zijn jouw/jullie variabele lasten per maand?

Boodschappen € 500,00
Uitjes € 150,00
Tanken € 200,00
Kleding/schoenen/kapper € 70,00
Cadeautjes € 50,00
Huis € 100,00
Reperaties € 50,00
Auto buffer € 50,00
Sparen € 500,00
Totaal € 1.670,00

Wat zijn jouw/jullie variabele lasten per jaar?

Dit zijn voornamelijk extra les voor de kinderen a €300 per jaar. Een sportclub van €200 per jaar en zwemles zitten we nu voor beide kinderen op bijna €1500.Hoe beheer je de financiën?

Ik heb een app waar alles in staat. Al onze rekeningen staan daar in, automatische betalingen staan genoteerd. Daarnaast houd ik in de app dagelijks bij wat we waaraan uit hebben gegeven. Het was in het begin aardig wat werk, maar het is nu gelukkig echt een gewoonte geworden. Het biedt ontzettend veel inzicht en geeft duidelijk weer waar veel geld naartoe gaat en waarop bespaard kan worden.

Wij hebben al onze rekeningen op één hoop gegooid. Voornamelijk om geen ‘gedoe’ te krijgen, en het simpel te houden. Daarnaast ben ik iemand die heel veel met financiën bezig is, en dat ook erg leuk vindt. Hij vertrouwt mij gelukkig blindelings en laat me mijn gang gaan. Ook is hij geen grote uitgever, en interesseert het hem gewoonweg niet zoveel.

En wie doet de financiën?

Ik! Haha.

Tevreden met de inkomsten en uitgaven?

Ja, heel erg. We hebben het goed en zijn daar elke dag weer dankbaar voor. Ik heb een tijdje veel meer verdiend, iets waar ik op dat moment heel veel behoefte aan had. Aangezien ik de baan absoluut niet leuk vond, ben ik naar een andere baan overgestapt en flink teruggegaan in salaris. Toch ben ik een stuk gelukkiger nu.


Houd je je geld in de knip? Of geef je het ook makkelijk uit?

Beide. Wanneer het salaris binnenkomt heb ik al uitgeschreven wat we allemaal nodig hebben die maand en wat er over blijft. Van wat er over blijft stuur ik een groot deel direct door naar de spaarrekening. Het bedrag dat daarna nog over is, mag helemaal op. Met zijn allen genieten en leuke dingen doen, daar draait het uiteindelijk om. Wel koop ik bijna alles tweedehands. Niet alleen vanuit kosten-oogpunt, maar ook vanuit een soort van maatschappelijk/milieu oogpunt. Ik vind het echt pijnlijk en storend hoeveel mensen kopen zonder erbij na te denken dat onze natuur en arme landen hier ontzettend onder lijden. Daarnaast, koop ik nu hele dure kleding op Marktplaats dat eeuwig meegaat, waar je normaal een H&M trui nieuw voor had kunnen kopen die na een paar keer wassen stuk is.

Spaar je ook maandelijks geld?

We proberen rond de €500 per maand te sparen, soms is het meer, soms wat minder. Afhankelijk van de extra kosten die maand.

En zo ja, waar sparen jij/jullie voor?

Het is voornamelijk lange termijn sparen zonder heel duidelijk doel. We zouden heel graag zoveel willen sparen dat we ooit cash een huis kunnen kopen. Wij hebben altijd gehuurd, omdat we absoluut geen hypotheek willen. Dus 400.000 voor een huis is een mooi spaardoel ;)We gaan even in de toekomst kijken. Hoe zien jouw financiën er over 5 jaar uit?

Over 5 jaar hebben we genoeg geld gespaard om een huis te kopen. Het is het meest surreële, bizarre en ambitieuze doel dat ik ooit gesteld heb, maar ze zeggen als je er echt in geloofd dat het uit zal komen. Daarnaast wil ik vijf a zes jaar bij dit bedrijf blijven werken om ontzettend veel te leren, en daarna als ZZP’er aan de slag. Dit, zodat ik mijn tijd beter kan indelen als de kinderen naar de middelbare school gaan. Dan word ik overdag privédetective rondom het schoolplein en ‘s nachts houd ik mijn normale baan ;)

Zonder gekte, ik geloof dat kinderen veel extra aandacht nodig gaan hebben rond de puberteit. Daar wil ik op dat moment in investeren, dus daar investeer ik nu in .
Buiten dat, ben ik ontzettend tevreden en dankbaar met alles wat we nu hebben en zoals het nu gaat. Ook hoop ik veel te kunnen reizen met de kinderen, vooral naar plekken waar mensen het een stuk minder goed hebben. We vinden het heel belangrijk dat zij beseffen dat hun leven niet vanzelfsprekend is, en dat er uiteindelijk niets kostbaarder is dan bijdragen aan een betere wereld.

Ook (anoniem) meedoen?

Op dit moment zijn er weinig nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De portemonnee van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen portemonnee verhaal.

Aanmelden kan via zuinigeman@gmail.com of via de contactpagina. Je ontvangt vervolgens de vragenlijst per e-mail. Je kan uiteraard ook anoniem meedoen.

https://www.zuinigeman.nl/p/contact.html
Lees ook eens andere verhalen
Hier onder vind je de vorige delen in de serie de portemonnee van...!

De portemonnee van... Financefitgirl
De portemonnee van... Giensie
De portemonnee van... M (anoniem)
De portemonnee van... P (anoniem) 
De portemonnee van... Op naar een koophuis
De portemonnee van... C (anoniem)
De portemonnee van... Catootje
De portemonnee van... Ria
De portemonnee van... Minimize Mama
De portemonnee van... Nicolet
De portemonnee van... B (anoniem)
De portemonnee van... Carla
De portemonnee van... Daniëlle
De portemonnee van... Saskia
De portemonnee van... Andre
De portemonnee van... Mini
De portemonnee van... Jane
De portemonnee van... Bieke
De portemonnee van... Nijntje
De portemonnee van... Wendy
De portemonnee van... The Budget Grammer
De portemonnee van... Van her naar HOT
De portemonnee van... PV (anoniem)
De portemonnee van... Samen zijn wij sterk (bloemplukster)
De portemonnee van… H (anoniem)
De portemonnee van… Mijke
De portemonnee van... Brigitte
De portemonnee van... Karin
De portemonnee van... Anne
De portemonnee van... Renée Lamboo (porterenee)
 1. Mooi verhaal. Je hoort niet vaak dat mensen geen hypotheek willen. Knap om dan zo veel te sparen als je naar mijn idee zo'n hoge woonlasten hebt. Ik vraag me wel af of het realistisch is dat jullie € 70,- per maand aan kleding/schoenen/kapper kwijt zijn met een heel gezin. Dat besteed ik in mijn eentje al namelijk haha!
  Succes met de plannen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat goed dat je tijd voor de kinderen maakt in de pubertijd!De meeste ouders zien de middelbare school periode juist als periode dat je ze los kan laten en de ouders beiden kunnen gaan werken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. 500,00 per maand is zo'n 6000,00 per jaar, maar laat het 10.000,00 zijn. Nog een lange weg te gaan als je 400.000,00 bij elkaar wilt sparen voor een huis

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als je niet je inkomsten wil delen waarom doe je dan mee aan deze rubriek? Roept alleen maar vragen op. Jullie uitgaven zijn bijelkaar ongveeer 4000 euro. Twee keer bovenmodaal is meer dan dat, dus dan blijkt er nog 500-100 euro niet uitgegeven?

  En waarom zou je in godsnaam geen hypotheek nemen terwijl je bijna gratis leent? Jullie gooien nu elke maand 1100 euro in de sloot..

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben erg benieuwd waarom je absoluut geen hypotheek wil. De rente staat nu en voorlopig nog wel erg laag. Als je zou kopen dalen je netto woonlasten waarschijnlijk. Dan kun je nog meer sparen danwel vervroegd aflossen. Ik denk dat je je doel, hypotheekvrij wonen, eerder bereikt door eerst wel met een hypotheek te wonen, dan door te blijven huren. Wat is je idee daarover?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben ook wel nieuwsgierig naar de reden waarom jullie geen hypotheek nemen.
  Daarnaast vroeg ik me af welke app je gebruikt?

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken