Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

12 januari 2019

Gastblog | Hamsteren

Gastblog | Hamsteren

Mijn 3 maanden verlof komt steeds dichter bij. Nog krap 7 maanden, dan is het zover.  Inmiddels weet ik beter waar ik precies aan toe ben. Ik blijk genoeg verlofdagen te hebben voor grofweg 2 kalendermaanden betaald verlof, en neem dus 1 maand onbetaald verlof.

Ik moet dus voor 1 maand mijn vaste lasten bij elkaar sparen. En liefst wat extra want in zo'n periode vrij ga je natuurlijk ook al gauw af en toe iets doen wat geld kost.

Ook moet er gegeten worden in die 3 maanden. De eerste maand ben ik grotendeels op vakantie. En dat financier ik eigenlijk altijd met mijn vakantiegeld van de maand mei, en mijn normale maandbudget. Rest de overige 2 maanden thuis waarvan dus 1 maand zonder salaris. Ik heb bedacht dat ik mij niet alleen financieel kan voorbereiden door geld te sparen, maar dat ik ook een voorraad aan voedsel en bijvoorbeeld toiletartikelen en kattenvoer kan aanleggen. En daar ben ik inmiddels mee begonnen.


Ik heb dus nu een flinke fascinatie voor houdbaarheidsdata. Bijvoorbeeld koffie, thee, rijst, pasta, pastasaus. Het blijft allemaal zeker tot en met mijn verlofmaanden goed! Sommige soorten speciaalbier houden het ook uit tot en met november, met sommige anderen kan ik daarentegen beter nog iets langer mee wachten. Wijn gaat natuurlijk prima. De koffie en het wijn en het bier, dat zijn ook meteen niet de goedkoopste dingen dus dat kan aantikken. Toiletpapier, shampoo, tandpasta, kattenbrokjes het scheelt allemaal straks. En in de laatste paar maanden kan ik bijvoorbeeld ook een voorraad biologisch vlees gaan aanleggen in de vriezer.  Dat doe ik nu ook al, altijd als ik die fijne 35% kortingsstickers zie. Maar daar zal ik dan straks nog wat beter op gaan letten.


Omdat ik nog even de tijd heb, kan ik met de langhoudbare dingen ook wachten op aanbiedingen. Zoals in de hamsterweken;-) En ik heb de tijd om van een en ander uit te vogelen hoelang ik er eigenlijk over doe om het op te maken. Ik had geen idee hoelang zo'n pak koffie meegaat....Maar dat weet ik nu dus wel. Een dag of 11! Das dus 3 pakken per maand en 6 per 2 maanden. Dat is dan mijn streefvoorraad. Ik leg bewust een voorraad voor 2 maanden aan i.p.v. 1. Ik ga maar 1 salaris missen, maar ben wel meer thuis want niet aan het werk. Dus neem ik het lekker ruim met de voorraad.

Los van het geld dat het mij straks gaat schelen, levert het mij ook plezier op. Iedere keer als er weer iets aan de verlofvoorraad wordt toegevoegd heb ik voorpret. Heerlijk!
 1. Je bent 3 maanden vrij. Als je dan de eerste maand van je vakantiegeld betaald, kun je het salaris van die maand toch besteden in de maand dat je geen salaris hebt? Of denk ik dan verkeerd?
  Dan hoef je toch ook niet te hamsteren? Ik persoonlijk krijg het al benauwd als ik aan je volle kasten en vriezer denk. En je bent pas over 7 maanden met verlof, dus die kasten gaan voller en voller worden. Persoonlijk zou ik dan, als je toch iets wilt doen, het geld wat je nu besteed om extra eten te kopen, contant in een potje doen en besteden in de maand dat je het denkt nodig te hebben.
  Maar goed, dat is mijn idee erover. Ben 2 keer zo oud als jij (jullie) dus denk waarschijnlijk iets anders :)

  Groetjes Carla

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als je nog jarig bent, kun je ook uitjes of bonnen voor uitjes of iets van eten of drinken vragen en dat bewaren voor die maand.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Blijkbaar heb je helemaal geen buffer voor tegenvallers en slechte tijden. Het is goed dat je nu probeert wat geld over te houden en een voorraadje aan te leggen, maar in mijn ogen zou je die al moeten hebben. Ik heb altijd een voorraad in huis voor minimaal 2 weken. Dus, mocht ik ingesneeuwd raken, dan kan ik voorlopig vooruit ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Vakantiegeld en mijn maandbudget voor boodschappen en alle andere 'vrije uitgaven' gaan naar de vakantie de eerste maand. De rest van mijn eerste salaris gaat gewoon naar mijn vaste lasten en spaarrekening zoals altijd. Goed idee van die verjaardag! En zuinigaan, ik heb zeker een buffer. Die méér dan voldoende is. Maar ik probeer die dus helemaal niet te gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb elk jaar een wintervoorraad van een maand of drie. Deels omdat ik veel eten bewerk,weck,invries, inmaak en verzorgingsproducten en wasmiddel zelfmaak. En die voorraad moet ook weer op.
  Houdbaarheidsdata zijn een lachertje hoor. Ik heb bijvoorbeeld oeroud Hymalayazout, wat volgens de datum op het potje bijna over datum is. Voordeel is wel dat je je elke keer weer superman voelt omdat je dat zout van de ondergang gered hebt.

  Bij voorraad opbouwen zijn er twee dingen om goed op te letten,hoe meer een product bewerkt is,hoe eerder het bederft. En als er vlees of vet (ook transvet) in het product zit is de houdbaarheid minder. Dat wordt ranzig. Dus pannekoekenmix met melkpoeder(vet) bederft eerder dan pannenkoekenmix waar je melk aan moet toevoegen. Maar dan kan je nog beter gewoon meel in de voorraad nemen. Als je dat droog bewaart blijft het heel lang goed. Ik heb ooit een brood gebakken met vijf jaar oud meel, smaakte prima.

  Veel plezier met je verlof! En de voorpret!
  En als de koffie op is, de meeste supermarkten hebben gratis kopje koffie, gewoon elke dag een boodschapje doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Allemaal fijne tips, dankje:-)

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken