Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

5 januari 2020

De portemonnee van Marieke (33) en Edwin (37)

De portemonnee van Marieke (33) en Edwin (37)

De portemonnee van Marieke (33) en Edwin (37) In deze rubriek vraag ik de lezers naar de inhoud van hun portemonnee. Elke zondag komt in de rubriek De Portemonnee Van... een lezer aan het woord over zijn of haar persoonlijke financiën. Hoeveel geld komt er maandelijks in de portemonnee en hoeveel geld rolt er maandelijks uit de portemonnee. Waar doen ze het van?

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de portemonnee van... Marieke (33) en Edwin (37)Stel je zelf voor…


Marieke (anoniem), 33 en verkoopmedewerker 15 uur, op zoek naar andere baan en Edwin (anoniem), 37 en manager productie 40 uur. Samen hebben we twee kinderen van 6 en 2.


Heb je zelf ook een blog op financieel gebied?


Nee


En welke financiële blogs volg je graag?


Zuinige man, porterenee, lekkerlevenmetminder, financieel onafhankelijk blog.


Wat zit er op dit moment aan geld in je portemonnee?


€0,45

Wat zijn jouw/jullie netto-inkomsten per maand?


€4375

Inkomsten
Salaris Edwin € 2.900,00
Salaris Marieke € 500,00
Kinderopvangtoeslag + Belastingteruggave € 825,00
Kinderbijslag € 150,00
Totaal € 4.375,00

Marieke is in augustus bewust gestopt met lesgeven om een betere werk-prive balans te krijgen. Ze werkt (afhankelijk van hoeveel uur ik werk. In de praktijk tussen 350-850 euro aan salaris) nu tijdelijk in een winkel en is op zoek naar iets anders. Hierdoor is dit jaar ook de opvangtoeslag en kindgebonden budget erg wisselend geweest.


Wat zijn jouw/jullie vaste lasten per maand?


Hypotheek € 1.240,00
TV/internet/telefoon/mobiel € 50,00
Gas/water/licht € 145,00
Verzekeringen € 195,00
Lijfrente € 150,00
Autobelasting € 125,00
KDV/BSO + gastouder € 700,00
Zwemles zoon € 50,00
Pianoles Zoon € 70,00
Contributie vereniging Marieke € 25,00
DUO Edwin € 50,00
Bankkosten € 5,00
Totaal € 2.805,00

We hebben recent zonnepanelen en betere isolatie, hopelijk gaat gas/water/licht dus nog verder omlaag dan dit. De lijfrente hebben we afgesloten toen Edwin bij zijn vorige werkgever geen pensioen opbouwde. Omdat je een gegarandeerde uitkering hebt als je er niets aan veranderd, laten we dit nu toch maar doorlopen, anders voelt het als geld weggooien.


Wat zijn jouw/jullie variabele lasten per maand?


Diesel € 200,00
Boodschappen € 500,00
Kleding, schoenen, noodzakelijke spullen kinderen € 100,00
Kapper,kadootjes,entertainment,uitjes € 100,00
Totaal € 900,00

Vooral de laatste twee kostenposten zijn erg wisselend, doordat er altijd wel iets extra’s bij komt. We zouden als je het rekensommetje maakt elke maand 500 kunnen sparen, maar dat lukt meestal niet, doordat mijn salaris vaak ook minder is dan 500, de kinderbijslag niet elke maand binnen komt en er toch vaak extra uitgaven nodig zijn.

Wat zijn jouw/jullie variabele lasten per jaar?


Zorgverzekering hele gezin € 2.000,00
Gemeentelijke belasting € 1.000,00
Totaal € 3.000,00

Om dit per jaar te kunnen betalen, moeten we dus gemiddeld minimaal €300 per maand sparen. Voorheen betaalden we de zorgverzekering van mijn 13e maand. Nu hopelijk van een bonus van Edwin. Ook het vakantiegeld proberen we te sparen, hoewel we ook graag op vakantie gaan. Dat maken we liever niet al te duur.


Hoe beheer je de financiën?


Sinds mijn afscheid op school maak ik elke maand een begroting in Excel, waarin ik ook alle inkomsten en uitgaven bijhoud. Dit om te zorgen dat we niets van de spaarrekening hoeven te halen. En om inzicht te krijgen in hoeveel inkomen ik daadwerkelijk nodig heb om rond te komen.

We hebben alleen een gezamenlijke rekening en een gezamenlijke spaarrekening.

En wie doet de financiën?


Edwin is van alles op de hoogte, maar ik ben de control freak van ons twee.

Tevreden met de inkomsten en uitgaven?


Nee. We waren altijd verwend met twee mooie inkomens. Ik heb geen spijt dat ik daar afscheid van heb genomen, maar mijn huidige inkomen blijk ik niet te kunnen accepteren. Graag wil ik wat meer verdienen (en iets uitdagender werk), zodat we ook kunnen sparen voor investeringen en aflossen op de hypotheek. Het laatste jaar hebben we veel geïnvesteerd in het huis waar we anderhalf jaar geleden zijn gaan wonen. Het geeft me een goed gevoel om vooruit te kijken naar zulke dingen, maar nu is dat niet zo realistisch.

We proberen nu zo goed mogelijk onze vaste lasten omlaag te brengen, zodat we toch wat kunnen sparen. Met als uiteindelijk doel dat mijn inkomen niet nodig is voor de noodzakelijke uitgaven.


Houd je je geld in de knip? Of geef je het ook makkelijk uit?


Ik ben van de extremen. Ik houd mijn geld in de knip, maar als we een keer iets extra’s uitgeven, vind ik het de keer daarna veel lastiger om weer nee te zeggen en laat ik het soms even varen.

Praat je met anderen over geld? Hoe wordt er gereageerd?


Ja, wat dat betreft ben ik een behoorlijk open boek. Zo doe je zelf ook weer nieuwe ideeën op.

Heb je wel eens een financiële misser gehad?


Nee.


Spaar je ook maandelijks geld?


Nee, we maken eind van de maand over wat over is. Voor mij is het een uitdaging om dan zoveel mogelijk over te kunnen maken.

Begin dit jaar hadden we 70.000 op de spaarrekening, voornamelijk van de overwaarde van onze vorige woning. Dat hebben we geïnvesteerd in een verbouwing en andere dingen voor het huis. Nu staat er iets meer dan 7.000 op de spaarrekening. En ongeveer 5000 op de 2 spaarrekeningen voor onze kinderen.

En zo ja, waar sparen jij/jullie voor?


    •    Verduurzamen van ons huis. Maar ook nog een aantal aanpassingen die we voor ogen hebben.
    •    Aflossen op de hypotheek om de maandlasten omlaag te krijgen.
    •    Zorgverzekering en gemeentelijke belasting.

We gaan even in de toekomst kijken. Hoe zien jouw financiën er over 5 jaar uit?


Dan kunnen we hopelijk rondkomen van het inkomen van Edwin en gebruiken we mijn salaris voor extraatjes, vakanties, aflossen op de hypotheek waardoor we toch ontspannender kunnen leven dan nu.

Ook een keer meedoen? Meld je aan!

Op dit moment zijn er weinig nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De portemonnee van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen portemonnee verhaal.

Aanmelden kan via zuinigeman@gmail.com of via de contactpagina. Je ontvangt vervolgens de vragenlijst per e-mail. Je kan uiteraard ook anoniem meedoen.


Lees ook eens andere verhalen
Hier onder vind je de vorige delen in de serie de portemonnee van...!

De portemonnee van... Financefitgirl
De portemonnee van... Giensie
De portemonnee van... M (anoniem)
De portemonnee van... P (anoniem) 
De portemonnee van... Op naar een koophuis
De portemonnee van... C (anoniem)
De portemonnee van... Catootje
De portemonnee van... Ria
De portemonnee van... Minimize Mama
De portemonnee van... Nicolet
De portemonnee van... B (anoniem)
De portemonnee van... Carla
De portemonnee van... Daniëlle
De portemonnee van... Saskia
De portemonnee van... Andre
De portemonnee van... Mini
De portemonnee van... Jane
De portemonnee van... Bieke
De portemonnee van... Nijntje
De portemonnee van... Wendy
De portemonnee van... The Budget Grammer
De portemonnee van... Van her naar HOT
De portemonnee van... PV (anoniem)
De portemonnee van... Samen zijn wij sterk (bloemplukster)
De portemonnee van… H (anoniem)
De portemonnee van… Mijke
De portemonnee van... Brigitte
De portemonnee van... Karin
De portemonnee van... Anne
De portemonnee van... Renée Lamboo van porterenee
 1. Mooi om te zien dat je de keuze hebt durven maken om een andere baan/betere verhouding werk/prive te zoeken! Ik kan mij voorstellen dat het inderdaad erg pittig is om van een mooie spaarrekening en 2 goede inkomens, naar een kleine spaarrekening en een stuk minder inkomsten te gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zou toch die lijfrente eens goed gaan doorrekenen, misschien met hulp van een onafhankelijke financiële planner als je zelf daar de weg in kwijt raakt. Je zou kunnen lijden aan het fenomeen "sunken cost fallacy", waarbij je geld blíjft weggooien aan iets, omdat je dat al eerder gedaan hebt.

  Het zou ook wel zo kunnen zijn, dat het in dit geval een redelijk goede deal is; maar dat moet je dus echt even narekenen.

  Ik neem aan, dat jullie de jaarlijkse bijdrage van 1800 euro wel af kunnen trekken van jullie inkomen bij de belastingen? Dus dat jullie er belastingvoordeel op krijgen?

  Tenslotte hoop ik dat jullie allebei een overlijdensrisicoverzekering hebben, gegeven jullie situatie. Zo niet, dan zou ik dat gaan regelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Meer door minder5 januari 2020 om 19:09

  Neem aan dat jullie t.a.v. de overwaarde van de vorige woning en de hypotheek van deze woning rekening houden met de bijleenregeling. (overwaarde moet ingezet worden in de nieuwe hypotheek anders krijg je over dat deel geen hypotheekrenteaftrek van de belastingdienst bij de eerste definitieve aanslag en alle jaren daarna.)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind het een vrij net lijstje. Volgens mij doe je het keurig! Alleen de post 'verzekeringen' is in mijn ogen exorbitant hoog. Ik weet niet waar je allemaal voor verzekerd bent, maar ter vergelijking: wij betalen een stuk minder dan de helft. Dus misschien valt daar nog wat winst te behalen voor je.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik zou juist kijken naar een auto op lpg omdat je die extra kosten tov benzine er vanaf 6000 km pjr uithaalt. Ivm diesel weet ik het niet, maar misschien met een oud model kan het voordelig zijn. Bij ons scheelde het wel veel. Nb.: ons inkomen is vergelijkbaar en wij zijn gemiddeld incl jaarlijkse lasten, boodschappen en tanken 2100 pm kwijt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Inkomen is bij ons in totaal 2900 pm.

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken