Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

12 mei 2019

De portemonnee van Bespaarfreak

De portemonnee van Bespaarfreak

In deze rubriek vraag ik de lezers naar de inhoud van hun portemonnee. Elke zondag komt in de rubriek De Portemonnee Van... een lezer aan het woord over zijn of haar persoonlijke financiën. Hoeveel geld komt er maandelijks in de portemonnee en hoeveel geld rolt er maandelijks uit de portemonnee. Waar doen ze het van?

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de portemonnee van... Bespaarfreak


Stel je zelf voor…
Mijn naam is bespaarfreak, moeder van 2 kinderen, 1 kleintje, 1 iets grotere. Ik werk als gespecialiseerd verpleegkundige voor 24 uur in de week.

Heb je zelf ook een blog op financieel gebied?
Ja, www.bespaarfreak.wordpress.com

En welke financiële blogs volg je graag?
Eigenlijk volg ik weinig financiële blogs, van zuinigman lees ik graag, maar daarnaast lees ik meer over minimaliseren en duurzaam zijn, dit zijn ook thema’s op mijn eigen blog.


Wat zit er op dit moment aan geld in je portemonnee?
€ 12,95

Wat zijn jouw/jullie netto-inkomsten per maand?
€ 3100,-

Inkomsten
Salaris Man € 1.200,00
Salaris Vrouw € 1.900,00
Totaal € 3.100,00
Naast onze salaris, ontvangen wij ook kinderopvangtoeslag €69, Kinderbijslag €447,80 per 3 maanden. Verder krijg ik 1x per jaar eindejaarsuitkering ong €1200,- 2x vakantiegeld ong €1600,- samen. We hebben geen recht op zorg of huurtoeslag. De kinderbijslag tellen we als inkomsten niet mee, dat is extra voor de kinderen. Evenals eindejaarsuitkering en vakantiegeld is voor ons extra.


Wat zijn jouw/jullie vaste lasten per maand?
Huur € 589,00
DUO € 57,80
Elektra en gas € 97,00
BSO (bruto) + TSO € 152,50
Gemeente € 42,00
Mobiele telefoon € 40,00
TV/ vast bellen / internet / spotify / netflix € 75,00
Wegenbelasting € 100,00
Uitvaart verzekering € 11,00
Zorg € 38,50
Rioolbelasting € 20,00
Sport € 34,00
Bril € 5,00
Totaal bedrag € 1.261,80
Momenteel hebben we vaste lasten van €1261,80 (excl zorg en verzekeringen)
Zorgverzekering 0 – deze betalen we 1x per jaar.
Huisverzekeringen zoals inboedel 0 – betalen we 1x per jaar.

Wat zijn jouw/jullie variabele lasten per maand?
Momenteel lastig te zeggen. We hebben, na een periode van extreem zuinig zijn, dit een beetje losgelaten. Afgelopen zomer hebben we alles gewoon gepind in de winkel. Ik denk dat we rond de €400,- aan boodschappen zitten, daar zitten luiers ed bij in. Uitjes doen we weinig, ik denk 1x per maand naar een binnenspeeltuin, kost 7 euro. Daarnaast hebben we nog 1 a 2x pm gemiddeld een verjaardag, kost samen ook rond €20,-. Brandstof, 1x per maand momenteel €50,- (diesel) Verder kopen we wat we nodig hebben. Kleding ed.

Ik schat ong €700 per maand? Dan zit ik ruim denk ik.
Reiskosten van mijn man, moeten we wel voorschieten, kost €132,- per maand en zodra we dat terugkrijgen, boeken we dat meteen over naar de spaarrekening.


Wat zijn jouw/jullie variabele lasten per jaar? 
Eenmalige betalingen per jaar: zorgverzekering 2x. afgelopen jaar was dat €2116,- & verzekeringen hebben we in 1x betaald €662,94.

Hoe beheer je de financiën?

Ik beheer de financiën schriftelijk.

Wij hebben een gezamenlijke betaalrekening en gezamenlijke spaarrekeningen. Daarnaast heb ik nog een eigen betaalrekening, maar die slaapt een beetje. Er gaat nog steeds 1 last vanaf die ik niet gewijzigd krijg, namelijk het brilspaarplan van 5 euro per maand.

En wie doet de financiën?
Ik regel in principe de financiën. Ik overleg wel alles met mijn man.


Tevreden met de inkomsten en uitgaven?
Jazeker tevreden! Momenteel komt er meer in dan uitgaat, en dat is ook wel eens anders geweest.

Houd je je geld in de knip? Of geef je het ook makkelijk uit?
Het is bij mij altijd een beetje het “alles of niets principe”. Of ik ben heel zuinig, of ik spendeer behoorlijk. Na een periode van ‘nergens naar kijken’, zijn we nu weer bezig om onze voorraad op te eten en te letten op wat we allemaal kopen en aanschaffen. We zijn gewoon erg tevreden met ons inkomen en we leven ook nu, en we willen ook leuke dingen met de kinderen doen, en dat is ook wat waard. Het vinden van een balans vind ik erg moeilijk.

Spaar je ook maandelijks geld? En hoeveel heb je inmiddels gespaard?
Ga het niet precies hier neerpennen, maar ruim boven de 15 k gespaard. We proberen tussen de 500 en 1000 euro per maand te sparen. Gemiddeld ligt het op 700 euro pm, bij grotere uitgaven sparen we minder in de maand, maar het is nooit minder dan 300 euro.


En zo ja, waar sparen jij/jullie voor?
We spaarden eerst om mijn studieschuld versneld af te lossen, die lag zo rond de €20.000 euro. Inmiddels is hij geslonken tot €5500,- nog. We wilden deze betalen en sparen om een huis te kunnen kopen, want de oplettende lezer heeft vast al gezien dat wij huren en wel een sociale huurwoning hebben (huurgrens €710,-) Wij verdienen momenteel veel te veel voor een sociale huurwoning en zijn dan ook scheefhuurders.

Nu gaat ons huis gesloopt worden en mogen we terugkomen in het nieuwe huurhuis en dat gaan we dan ook waarschijnlijk doen. In de tussentijd sparen we rustig door. De huizenmarkt is momenteel knettergek aan het worden en is het sowieso niet echt meer de goede tijd om te kopen, denken we. Dus we blijven nog even zitten waar we zitten.

We gaan even in de toekomst kijken. Hoe zien jouw financiën er over 5 jaar uit?

    •    Afgelopen jaar is bij mij een ziekte vastgesteld, waardoor ik moet stoppen met mijn huidige baan. Ik zit nu in een reintegratietraject. Of ik verpleegkundige blijf of niet, weet ik nog niet. Ik verdien erg goed met mijn baan, en dat krijg ik waarschijnlijk nergens anders. Hopelijk dus over 5 jaar wel weer een leuke baan en lekker aan het werk (uiteraard zo snel mogelijk)
    •    Waarschijnlijk is over 5 jaar ons inkomen nog gelijk, of minder. Zitten we hopelijk in een nieuwbouwhuis, huur of koop maakt me niet zoveel uit.
    •    Zijn we schuldenvrij.

Ook (anoniem) meedoen?
Op dit moment zijn er weinig nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De portemonnee van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen portemonnee verhaal.

Aanmelden kan via zuinigeman@gmail.com of via de contactpagina. Je ontvangt vervolgens de vragenlijst per e-mail. Je kan uiteraard ook anoniem meedoen.

https://www.zuinigeman.nl/p/contact.html
Lees ook eens andere verhalen
Hier onder vind je de vorige delen in de serie de portemonnee van...!

De portemonnee van... Financefitgirl
De portemonnee van... Giensie
De portemonnee van... M (anoniem)
De portemonnee van... P (anoniem) 
De portemonnee van... Op naar een koophuis
De portemonnee van... C (anoniem)
De portemonnee van... Catootje
De portemonnee van... Ria
De portemonnee van... Minimize Mama
De portemonnee van... Nicolet
De portemonnee van... B (anoniem)
De portemonnee van... Carla
De portemonnee van... Daniëlle
De portemonnee van... Saskia
De portemonnee van... Andre
De portemonnee van... Mini
De portemonnee van... Jane
De portemonnee van... Bieke
De portemonnee van... Nijntje
De portemonnee van... Wendy
De portemonnee van... The Budget Grammer
De portemonnee van... Van her naar HOT
De portemonnee van... PV (anoniem)
De portemonnee van... Samen zijn wij sterk (bloemplukster)
De portemonnee van… H (anoniem)
De portemonnee van… Mijke
De portemonnee van... Brigitte
De portemonnee van... Karin
De portemonnee van... Anne
De portemonnee van... Renée Lamboo
 1. Je hebt groot gelijk om nu niet te gaan kopen. Rustig verder sparen, er komt vast weer een correctie. Dat is nog altijd zo geweest en dan staat het geld ervoor op je rekening en heb je geen torenhoge woonlasten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed bezig! Wat fijn ook dat jullie zo goed kunnen sparen nu. Dat is altijd een hele geruststelling. Krijgen jullie dan in de tussentijd wel vervangende woonruimte aangeboden als jullie oude huis gesloopt wordt? Of hoe gaat dat?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Is de verhuurder verplicht. Hij moet je een gelijkwaardige woning aanbieden tegen dezelfde prijs als waar je nu voor huurt. Is de woning lager 'getaxeerd' in punten dan moet hij zelfs een lagere huur aanbieden. Daarnaast is de verhuurder verplicht om je een verhuispremie te geven, omdat je MOET verhuizen. Dit is om kosten op te vangen die je anders niet hebt, denk aan nieuwe vloer en gordijnen.

   Verwijderen
  2. Wat anoniem zegt dat klopt. We gaan naar een tussenwoning wanneer alles gesloopt wordt. Geregeld door de woningbouw. Daar hebben we ook enigszins wat over te zeggen. We mogen bijvoorbeeld 2x een woning weigeren. Ze houden wel rekening met onze wensen, bijvoorbeeld dat de tussenwoning niet te ver van de school van mijn zoon ligt. De tijdelijke woning is al klaar om te betrekken, we hoeven daar niets aan te doen, als het goed is. De verhuisvergoeding is vastgesteld op €6000,-. (wettelijk vastgelegd) dit geld is bedoeld om de nieuwe woning helemaal naar eigen wens in te richten. Als je geld overhoudt heb je geluk. We hebben dit al een keer meegemaakt en onze ervaring is dat je geen geld overhoudt. Vloeren, muren boven en beneden, etc kost veel geld. De wet is nog steeds zo dat scheefhuurders niet uit hun woning gezet mogen worden. Dit willen ze wel gaan veranderen, bijvoorbeeld door de huurverhogingen nog hoger te maken. (om je zo de woning uit te jagen ;)) Voor ons heel moeilijk, omdat in het dorp waar wij wonen, de woningprijzen niet lager liggen dan 2 ton. Met een duo schuld onmogelijk om met ons inkomen een woning te kopen. We vallen echt tussen wal en schip.

   Verwijderen
  3. Aha bedankt voor de info allebei! Is dus netjes geregeld, fijn om te horen! Ja verhuizen kost heel wat geld helaas!

   Verwijderen
 3. Wat fijn om te lezen dit verhaal! Heel verstandig om nu te blijven zitten waar je zit. Een eigen koophuis komt wel, niet overhaasten. Keurig de balans gevonden tussen inkomsten en uitgaven! Netjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind de huur een mooi bedrag! Dat lijkt me vrij goed te doen.

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken