Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

4 april 2018

​Sparen: Samenwonen is goedkoper

​Sparen: Samenwonen is goedkoper

Sinds een aantal jaren woon ik samen met vriendlief. Doordat ik altijd alleen was heb ik ook alle vaste lasten net kunnen betalen doordat ik mijn geld uitgaf als water!

Vriendlief was veel beter met geldzaken dan ik, hij was behoedzaam en spaarzaam en hij was nog net geen vrek althans dat vond ik natuurlijk.

Vriendlief is heel spaarzaam en geeft echt niet meer geld uit dan er binnen kwam. Dan maar geen dure kleding, uitgaan en paar keer per jaar op vakantie aldus vriendlief. En hij kreeg van huis uit mee dat je altijd geld achter de hand moet houden.


Volop aan het consumeren
Geld moest rollen, ik ging liever uit eten, elke maand nieuwe kleren kopen, gezellig naar een kroeg of club en elk jaar twee keer op vakantie. Een zon vakantie en de laatste jaren ook op wintersport vakantie. Volop aan het consumeren.

Door deze levensstijl hield ik weinig geld over en kwam ik ook wel eens geld te kort en had ik nog geen dubbeltje meer in de portemonnee!


Samen wonen en geld overhouden
Vriendlief kwam bij mij in wonen en toen ging de financiën ook radicaal om. Vriendlief wist dat ik een aantal schulden had en ik had afgesproken dat ik deze ook zelf ga afbetalen, want ik heb immers deze schulden ook zelf gemaakt. Lees hier de schulden postorder krediet, schulden Rabobank voordeelkrediet, schulden door toeslagen, studie schuld werkgever, studie schuld DUO.

Toen vriendlief bij mij ging wonen, hadden wij afgesproken de vaste lasten samen te verdelen, ik betaalde de hypotheek, belastingen, energie en hij betaalde de boodschappen, tv en internet en zo af en toe een uitje. Het huis stond op mijn naam en ik wilde niet dat hij mee betaalde aan de hypotheek.

Doordat je met zijn tweeën bent en allebei werkt heb je dus ook meer inkomsten en als de vaste lasten dan gedeeld worden dan houdt je ook allebei geld over elke maand. Vriendlief had namelijk een eigen huurhuis en de kosten daaraan had hij ook niet meer, dus hield vriendlief ook meer geld over.


1000 euro rood staan
Door het verdelen van de kosten hield ik meer geld over, ik mocht ook niet meer geld uit geven dan er binnen kwam. Want ik had nu met mijzelf afgesproken dat er geld moest overblijven. En de roodstand van 1000 euro op de betaalrekening werd opgeheven doordat ik geld overhield elke maand.

In mijn situatie was samenwonen goedkoper dan alleen wonen doordat wij zoveel mogelijk kosten delen per maand. In 2017 hebben wij samen een eigen woning gekocht en word als fiftyfifty verdeeld.

Wat vind jij? Is samenwonen altijd goedkoper?
 1. Bestond jouw opvoeding uit die dingen als uit eten gaan, elke maand nieuwe kleren kopen, gezellig naar een kroeg en elk jaar twee keer op vakantie.
  Geen kritiek hoor, maar ik vraag me af waar die leefstijl vandaan kwam.
  En een andere vraag, je hebt nu een andere leefstijl,ben je daarmee net zo gelukkig, gelukkiger of ongelukkiger?

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuke vraag Greet!
   Ik ben gelukkig met wat ik nu heb. Ook word ik dit jaar 30 jaar oud en dan zit je toch in een andere fase dan toen ik begin 20 was. Toen was alles nieuw voor mij en wilde ik graag van alles.

   Nu heb ik een rustig leven, huis, boompje en beestje. Ben ik daar gelukkig mee. Nu geniet ik juist meer van een nieuwe appelboom in de tuin dan van een nieuwe spijkerbroek omdat dat nu eenmaal noodzakelijk is als de spijkerbroek verslijt.

   Geluk zit ook niet in spullen kopen en heel veel uitgaan. Maar ook lekker samen op de bank tv kijken, samen klussen en avonds een spelletje rumikub, skip-bo of monoploy spelen.

   Gelukkiger word ik van een zelfvoorziend leven!

   Verwijderen
 2. Wat leuk om te lezen dat jij de bekeerling bent in jullie relatie ;-). Dat had ik nog niet geregistreerd. En eigenlijk ben ik ook wel nieuwsgierig naar je mening over je nieuwe leefstijl; net zoals Greet. Maakt het je gelukkiger? Ik neem aan van wel, anders zou je zo'n blog niet schrijven. Maar ik vind het wel interessant.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bij ons ging dat heel anders. Ik woonde vanaf mijn 22e op mezelf en had nog geen wereld salaris maar alles kon betaald en ik spaarde goed. Af en toe ging ik wel uit en kocht (merk) kleding maar binnen budget. Toen ik man ontmoette en we na 6 weken al samenwoonden gingen we samen lekker los. Elke week uiteten en naar de film, veel weekendjes weg en korte tripjes. Lekker samen op vakantie. Nieuwe spullen (tv, stereo etc) kopen. Het was een gelukkige, leuke periode maar heel duur. Een deel van mijn spaargeld verdween en omdat man nog weinig verdiende was sparen niet aan de orde. Na een jaar of twee wilden we verhuizen en toen zijn we vrij radicaal gestopt met geld uitgeven aan onnodige dingen. Dat was even wennen maar lukte goed. Inmiddels zijn we 24 jaar verder en twee kinderen rijker. Alle inkomsten gaan op een hoop en we hebben geen eigen zakgeld. Als we wat nodig hebben wordt dat overlegd. Kleinere dingen kopen we. Man heeft een motor en ik ga graag op stap met vriendinnen. Daar is geen discussie over. We hebben mazzel, we hebben een inkomen waar je niet ieder dubbeltje hoeft om te draaien. Maar alles sparen en alleen de goedkoopste boodschappen is niets voor ons.
  Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben een stukje jonger, nu 28 jaar oud, maar ik herken me helemaal in je verhaal. 😁

   Verwijderen
 4. Goed dat je die omslag hebt kunnen maken! Dat scheelt een heleboel denk ik, als je einde van de maand naar je banksaldo en beleggingen kijkt of niet?

  Ga zo door! Ik blijf je stukjes lezen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goed van vriendlief dat hij jouw levensstijl om heeft weten te keren. Nu kan je werken aan vroegpensioen in plaats van werken tot je 71ste.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik gaf in mijn jongere jaren ook zo gemakkelijk geld uit aan merkkleding en dure vakanties. Als je ouder wordt, word je vaak ook verstandiger en bewuster en kun je meer genieten van eenvoud en dingen die niet veel geld hoeven te kosten.
  Leuk dat jullie het samen zo goed hebben kunnen regelen!

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken