Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

2 april 2018

In de schulden door toeslagen belastingdienst

In de schulden door toeslagen belastingdienst

Het kan je zomaar overkomen dat je toeslagen zoals: zorgtoeslag, huurtoeslag of kindgebonden budget terug moet betalen aan de belastingdienst. Als je het bedrag niet kan terug betalen dan heb je al snel een schuld. Zelf heb ik ook huurtoeslag en zorgtoeslag gekregen.

Ik studeerde en kreeg dus die toeslagen toen ik op mezelf ging wonen. Tijdens mijn studie kreeg ik maximale zorg en huur toeslag, leende ik het laatste jaar extra geld van de IB-groep, wat tegenwoordig de DUO heet. Kreeg ook nog stage vergoeding in de zorg en daardoor kon ik mij aardig redden.

9,99 euro bruto
Toen ik afstudeerde en mijn eerste baan kreeg in de zorg verdiende ik nog maar 9,99 euro bruto per uur. Ik werkte 28 uur en kon alleen niet rondkomen van mijn loon. Gelukkig heb je dan nog toeslagen.


Meer verdienen, meer terug betalen
Met de jaren ging ik steeds meer verdienen doordat je automatisch elk jaar een periodiek krijgt in de zorg en ik ging nog een schaal omhoog. Doordat ik meer verdiende en extra ging werken en daardoor extra loon kreeg dan krijg je opeens minder toeslagen of helemaal niet meer.

Vaak kom je daar pas achter als het jaar geweest is en je je jaaropgave krijgt. En dan zie je opeens dat je meer verdient heeft en komen er brieven met een acceptgiro's om toeslagen terug te betalen.


In de schuld door toeslagen
Ik was nog begin twintig en toen leefde ik van maand tot maand en kwam ik net steeds rond elke maand. Totdat je een toeslag terug moet betalen, dan moet je ergens op bezuinigen, niet heel drastisch maar je kan in 24 maanden het teveel aan ontvangen toeslag terug betalen. Daar maakte ik ook natuurlijk gebruik van.

Als je niet oppast heb je net als mij een schuld aan je broek bij de belastingdienst. Gelukkig is het al jaren geleden dat ik nog schulden bij de belastingdienst heb gehad.

Heb jij wel eens een schuld gehad bij de belastingdienst?
 1. Een paar keer kinderopvangtoeslag moeten terugbetalen. Hoewel ik altijd het inkomen wat hoger inschatte vooraf. Op zich een goed teken want we verdiende dan meer dan voorzien. Ik betaalde het ineens terug, ging om maximaal EUR 500,00. Het voelde niet als een schuld.
  Nic

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is heel simpel om je inkomen bij de belastingdienst hoger te zetten zodat je toeslagen bijgesteld worden. Je kunt het beter iets te hoog dan iets te laag zetten. Uiteindelijk krijg je bij je aangifte de rest ook weer terug dan. Het kan zijn dat je geen uitnodiging tot aangifte krijgt, handig is om het dan toch wel te doen juist om die reden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gelukkig is het hier altijd goed gegaan en heb ik netjes op tijd alles stopgezet. Het enige wat hier steeds 'mis' gaat is de voorlopige teruggaaf, die schat ik per ongeluk steeds net te hoog in (jaar 1 door een rekenfoutje, jaar 2 omdat de rente lager werd) zodat we wat moeten terugbetalen. Maar dat voelt niet echt als een schuld of probleem omdat het om max een paar honderd euro gaat en het was toch echt m'n eigen dommigheid :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bijna twintig jaar geleden was er een verandering in de huursubsidie en werd het huurtoeslag. Er werden veel fouten gemaakt,ook bij mij. Ik kreeg niks meer, terwijl ik toen bijstand had. Een jaar lang gedoe gehad, met steeds weer geen toeslag en wel brieven met lijsten vragen die ik in moest vullen. De mafste vraag was, het jaarinkomen van mijn dochter van negen, dat was een euro zakgeld per week, maar ging dan wel van mijn jaarinkomen af.
  Op een gegeven moment konden zelfs advocaten de ministeries niet meer bereiken. Ik ging financieel stuk zonder huurtoeslag,we hadden honger,ik viel ook enorm af.
  Gelukkig was er een meneer van het SP-hulpteam die zich ermee ging bemoeien.Door zijn inzet, en een "SP mannetje in het kantoor van het Ministerie" kwam het goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb het zelf nooit gehad, maar heb het wel in mijn omgeving gezien. Kan voor flinke problemen zorgen. Goed dat je erover schrijft!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja, 10 jaar geleden, we moesten huurtoeslag terugbetalen, omdat wij ook meer waren gaan verdienen. Je moet het dan zelf overmaken en dat mag je dus niet vergeten. Waren we het 1x vergeten, en dat was 2 weken voordat we zouden trouwen, kregen een enorme aanslag 'in naam der koningin'. Hevige stress want we moesten dus alles nu in 1x terugbetalen. Is allemaal uiteindelijk gelukt, maar wat balen, vlak voor de bruiloft.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Man kreeg jaren zorgtoeslag terwijl dit niet gegrond was. Toen wij net getrouwd waren kwam dit boven water en hebben we een schuld boven de €2.000,- af moeten betalen. Ik weet nog dat ik per maand €40,00 of iets in die trant moest betalen, maar wanneer het kon maakte ik meer over. Zo waren we vrij snel van de schuld af. Als je niet op let kun je snel in de problemen komen. Gelukkig viel het bij ons mee!

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken